Assemblage monteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep assemblage monteur
Wat doet een assemblage monteur
Werkzaamheden assemblage monteur
Zeer diverse werkzaamheden als assemblage monteur
Diverse taken als assemblage monteur:
Film: medewerker assemblage:
Film: monteur mechatronica:
Opleidingen tot assemblage monteur
Bedrijven waar een assemblage monteur werkzaam kan zijn
Competenties assemblage monteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als assemblage monteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris assemblage monteur
Eigen bedrijf starten als Assemblage monteur
Boekhoudprogramma vergelijken Assemblage monteur

Beroep assemblage monteur

Een assemblage monteur is een persoon die elektronische apparaten of installaties in elkaar zet en machines bouwt. Denk bijvoorbeeld aan het in elkaar zetten van een industriële stofzuiger of aan het bouwen van een halffabricaat en het maken van bladzuigers. Een assemblage monteur werkt zelfstandig aan het samenstellen en bouwen van modules. Het kan ook zijn dat er sprake is van een compleet team om bijvoorbeeld gezamenlijk lijnen te bouwen. Tot de werkzaamheden van het samenstellen en bouwen van machines hoort onder meer het aanbrengen van bekabeling. Daarnaast is het een belangrijke taak om een elektronisch apparaat dat in elkaar is gezet aan te sluiten en te testen. Dit met als doel om een hoogwaardig kwalitatief en functionerend apparaat op te leveren. Bij het testen is het van belang om een complete checklist na te lopen en daarop een controle uit te voeren voordat het apparaat de werkplaats verlaat. Het is mogelijk dat een assemblage monteur zich bezighoudt met het in elkaar zetten van kleine of grote apparaten. Bij kleine apparaten valt er onder meer te denken aan huishoudelijke apparaten, zoals aan een espressomachine. Het kan eveneens tot de taken behoren om de machines klaar te zetten voor transport. Het is mogelijk dat de werkzaamheden worden verricht aan de lopende band, maar een andere optie is dat het werk op locatie plaatsvindt. Naast het samenstellen en bouwen van elektronische apparaten komt het ook voor dat een assemblage monteur reparaties verricht. Bijvoorbeeld als een product met schade terugkomt om deze vervolgens weer als nieuw eruit te laten zien en als nieuw te laten functioneren. Overigens is het niet zo dat een assemblage monteur alleen complete producten vanaf niets opbouwt. Het is namelijk ook mogelijk dat de taken gericht zijn op componenten of deelproducten.

Wat doet een assemblage monteur

Een assemblage monteur is dus aan te merken als een technicus en als monteur, waarbij deze niet per se aan de lopende band werkzaam hoeft te zijn. In dat geval is er eerder sprake van de functie van assemblagemedewerker. Als het om het technische aspect gaat betreffende de werkzaamheden dan is er eerder sprake van een assemblagetechnicus in plaats van een assemblagemedewerker. Zoals eerder aangegeven, is het onder meer mogelijk dat een assemblage monteur in het veld werkzaam is. Bijvoorbeeld als veldwerker om machines op te bouwen van een machinebouwer of om fabrieksinstallaties of stellages op te bouwen. Andere werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het bouwen van voertuigen, zoals vrachtwagens of tankcontainers, waarbij je de taken verricht van een tank container monteur. Het is verder denkbaar dat een assemblage monteur tijdens het uitvoeren van werkzaamheden taken verricht als een lasser of als een soldeerder.

Werkzaamheden assemblage monteur

Je houdt je als assemblage monteur voornamelijk bezig met het in elkaar zetten van producten, waarbij je onderdelen samenvoegt om er één geheel van te maken. Door componenten in elkaar te zetten en samen te voegen, ontstaat er een eindproduct. Je neemt dan de eindmontage van het apparaat voor je rekening. Daarbij kijk je ook naar het bouwproces om het soepel te laten verlopen en te voorkomen dat er problemen ontstaan. Mocht er zich een probleem voordoen dan zorg je als assemblage monteur ervoor dat dit wordt opgelost. Verder ben je onder meer ook verantwoordelijk voor het onderhouden en repareren van machines. Ook houd je de eigen werkplek netjes en ordelijk. Voor je begint met bouwen bestudeer je de werkinstructies en bekijk je de bouwtekening. Daarna verzamel je alle benodigde onderdelen bij elkaar op de assemblagetafel. Daarna begint het echte bouwen en als het eindproduct klaar is, volgt het testen en controleren van het apparaat. Indien er zich afwijkingen voordoen, zorg je voor het herstel. Na de beoordeling en het rapporteren van productkwaliteit maak je het apparaat of de machine gereed voor verzending.

Zeer diverse werkzaamheden als assemblage monteur

Het is niet zo dat een assemblage monteur alleen aan de lopende band staat. Het eventueel lassen aan werktuigkundige installaties komt ook voor als assemblage monteur. In dat geval heb je meestal ook te maken met technische tekeningen. Het in elkaar zetten van producten dan dus ook betrekking hebben op het eventueel lassen van werktuigkundige installaties. Vaak gaat het wel om aangeleverde productonderdelen. Aangeleverde productonderdelen in elkaar zetten wordt ook wel eindmontage genoemd. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van andere benamingen. Denk bijvoorbeeld aan de benaming assemblagetechnicus mobiliteitsbranche. Een assemblagetechnicus mobiliteitsbranche moet wel over technische kennis beschikken. Industriële processen kan naast werktuigkundige installaties ook betrekking hebben op de auto-industrie en de machinebouw mechatronica.

Diverse taken als assemblage monteur:

  • Componenten verzamelen.
  • Componenten monteren.
  • Functionaliteit testen.
  • Checklist nalopen.
  • Apparaat controleren.
  • Problemen oplossen.
  • Storingen verhelpen.
  • Reparaties uitvoeren.
  • Product klaarzetten voor transport.
  • Complete machines bouwen.
  • Deelcomponenten bouwen.
  • Tekeningen lezen.

Film: medewerker assemblage:

Film: monteur mechatronica:

Opleidingen tot assemblage monteur

Het is voor het uitoefenen van het beroep assemblage monteur van belang dat er sprake is van affiniteit met techniek. Er zijn verschillende soorten opleidingen die geschikt zijn om als assemblage monteur te werken, zoals een mbo-opleiding machinebouwer net als een opleiding tot monteur mobiele werktuigen of een mbo-opleiding mechatronica. Zo zijn er verschillende technische opleidingen op mbo-niveau te onderscheiden Een opleiding werktuigbouw, autotechniek of elektrotechniek vormt eveneens een uitstekende basis om als assemblage monteur te gaan werken. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een assemblage monteur werkzaam kan zijn

Je werkt doorgaans bij een technisch bedrijf als assemblage monteur of bij een fabrikant, maar het is ook mogelijk om via een uitzendorganisatie aan de slag te gaan. Bij technische bedrijven valt er onder meer te denken aan machinebouwers en producenten van elektronische apparaten.

Competenties assemblage monteur

Technische affiniteit mag zeker niet ontbreken bij assemblage monteurs. Zo is het ook belangrijk om heel secuur te werken en naast zelfstandig werken in teamverband samen te werken. Zo is het eveneens van belang om controles uit te voeren en te inspecteren. Dat moet je dan ook op het lijf geschreven zijn, net als het discipline, doorzettingsvermogen en vasthoudendheid. Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat het tegenzit of dat een apparaat een afwijking vertoont. Dan is het de taak van een assemblage monteur om de afwijking vast te stellen en te verhelpen. Het bedenken van oplossingen met de nodige creativiteit is nodig om problemen goed op te lossen. Een proactieve houding is ook nog een competentie die van pas komt bij deze functie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als assemblage monteur

Er is veel vraag naar assemblage monteurs. Dat komt onder meer omdat er sprake is van een consumptie- en productiemaatschappij. Bovendien gaan veel elektrische apparaten in verhouding veel minder lang mee dan vroeger het geval was, zodat er sprake is van een constante vraag naar apparaten. Het gunstige arbeidsmarktperspectief lijkt wat dat betreft op korte termijn in elk geval niet te wijzigen. Wellicht dat robots in de verre toekomst een grotere rol gaan spelen in het bouwen van machines en samenstellen van onderdelen, maar toch blijft er dan menselijke controle nodig. Voor het doorgroeien zijn er mogelijkheden om shiftleader of ploegbaas te worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris assemblage monteur

Het gemiddelde salaris van een assemblage monteur ligt tussen 2.100 euro en 2.800 euro bruto. Wil je aan de hoge kant uitkomen dan is het wel belangrijk om over een passende opleiding te beschikken en als volwaardige monteur aangemerkt kan worden. In andere gevallen is de kans aanwezig dat het salaris lager uitvalt. Overige arbeidsvoorwaarden hebben onder meer betrekking op het werkrooster, zoals dagdienst, flexibele werktijden, internationaal reizen en thuiswerken. Deze arbeidsvoorwaarden zijn onder meer van de werksituatie en de werkgever afhankelijk.

Eigen bedrijf starten als Assemblage monteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Assemblage monteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Assemblage monteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Assemblage monteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Assemblage monteur.

Mijnzzp.nl