Assemblagemedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een assemblagemedewerker is een werknemer die losse onderdelen van een bepaald product monteert. Een andere benaming voor assemblagewerk is ook wel lopendebandwerk. Ondanks dat de maakindustrie veel gebruik maakt van robots is het in lang niet alle gevallen mogelijk om producten automatisch in elkaar te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een metalen dop die voorzien moet worden van een rubberen afsluitring. Deze afsluitring zal in de meeste gevallen gemonteerd worden door een assemblagemedewerker, omdat robots dit niet kunnen.

Een assemblagemedewerker werkt meestal in de metaalbranche. Ook sociale werkplaatsen bieden meestal assemblagewerk aan, omdat de werkzaamheden makkelijk uit te voeren zijn. Producten die bestaan uit losse onderdelen noemt men ook wel eens halffabricaat. Een halffabricaat is een product of grondstof dat reeds is bewerkt maar nog niet afgewerkt is tot een eindproduct.

Assemblagewerk hoeft overigens niet altijd simpele werkzaamheden te betreffen, omdat de maakindustrie op veel verschillende manieren gebruik maakt van assemblagemogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een assemblageband waarop auto's of vrachtwagens gebouwd worden. Aan deze lopende assemblageband werken ook assemblagemedewerkers of monteurs die verschillende onderdelen toevoegen aan de auto's of vrachtwagens. Het opbouwen van voertuigen kan dan ook gezien worden als assemblagewerkzaamheden. Echter spreken we hier niet over simpele werkzaamheden en is de benaming monteur wellicht meer geschikt.

Ondanks dat assemblagewerk over het algemeen niet het moeilijkste werk is kan het wel zo zijn dat een assemblagemedewerker zeer nauwkeurig moet werken, omdat het vaak om kleine onderdelen gaat die secuur gemonteerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan heel kleine medische apparatuur die opgebouwd moet worden zonder dat er onderdelen beschadigd raken. Deze onderdelen kunnen zo klein zijn dat de assemblagemedewerker gebruik zal moeten maken van een microscoop.

Beroep Assemblagemedewerker:

Opleidingen tot assemblagemedewerker

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep assemblagemedewerker. Het werken als assemblagemedewerker is over het algemeen ongeschoolde arbeid. Dit neemt niet weg dat het denkbaar is dat een nieuwe assemblagemedewerker intern opgeleid wordt door ervaren medewerkers. Het werken als assemblagemedewerker moet gezien worden als een Mbo-beroep op niveau één.

Bedrijven waar een assemblagemedewerker werkzaam kan zijn

Als assemblagemedewerker kan je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn in verschillende branches zoals de metaalindustrie. Binnen de metaalbranche bestaan veel verschillende soorten bedrijven die grote of kleine apparaten bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een instrumentmaker binnen de metaalindustrie.

Competenties assemblagemedewerker

De belangrijkste competentie als assemblagemedewerker is dat je secuur en gestructureerd werkt. Daarnaast is het handig als je beschikt over technisch inzicht. Andere belangrijk woorden zijn doorzettingsvermogen, inzicht en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als assemblagemedewerker

Het arbeidsmarktperspectief als assemblagemedewerker is over het algemeen matig te noemen. Ondanks dat er over het algemeen voldoende werk te vinden is als assemblagemedewerker kan de concurrentie groot zijn wanneer er een vacature beschikbaar is. Als assemblagemedewerker zijn er over het algemeen niet veel doorgroeimogelijkheden. Wie door wil groeien binnen zijn carrière zal een gerichte opleiding moeten volgen. Dit kan wel per werkgever verschillen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris assemblagemedewerker

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven in verschillende branches werkzaam kan zijn met verschillende cao's. Wat een assemblagemedewerker precies zal verdienen is moeilijk aan te geven, omdat lang niet alle assemblagemedewerkers fulltime werken en ook niet de zelfde werkzaamheden uitvoeren. Over het algemeen zal een assemblagemedewerker een salaris verdienen tussen de 1500 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Wel kunnen de verschillen binnen dit beroep groot zijn, omdat niet al het assemblagewerk ongeschoolde arbeid hoeft te betreffen.

Mijnzzp.nl