Assemblagemedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een assemblagemedewerker is een werknemer die losse onderdelen van bepaalde producten in elkaar zet tot een eindproduct. Het in elkaar zetten van losse producten tot een eindproduct noemt men ook wel de eindmontage. Een andere benaming voor assemblagewerk is soms ook wel lopendebandwerk. Als assemblagemedewerker ben je dus werkzaam binnen de maakindustrie, wat betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten bedrijven binnen de industrie. Ondanks dat de maakindustrie tegenwoordig veel gebruik maakt van robots is het in lang niet alle gevallen mogelijk om producten automatisch in elkaar te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een metalen dop die voorzien moet worden van een rubberen afsluitring. Deze afsluitring zal in de meeste gevallen gemonteerd worden door een assemblagemedewerker, omdat robots dit niet kunnen. Als assemblagemedewerker ben je dus verantwoordelijk voor het in elkaar zetten van losse onderdelen tot een geheel. Producten die bestaan uit losse onderdelen noemt men ook wel eens halffabricaat. Een halffabricaat is een product of grondstof dat reeds is bewerkt maar nog niet afgewerkt is tot een eindproduct. Een andere belangrijke taak van een assemblagemedewerker is het controleren van het eindproduct. Het beroep assemblagemedewerker moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat de inhoudelijke werkzaamheden van een assemblagemedewerker verschillen per werkgever. Daarnaast is het zo dat assemblagewerkzaamheden kunnen variëren van simpele tot complexe werkzaamheden. Het is dus niet zo dat het beroep assemblagemedewerker in alle gevallen aangemerkt kan worden als ongeschoolde arbeid. Een andere benaming voor assemblagemedewerker kan ook zijn assembleur.

Assemblagewerkzaamheden kunnen gezien worden als repeterende werkzaamheden, waarbij de assemblagemedewerker steeds opnieuw dezelfde handelingen zal uitvoeren om tot een bepaald eindproduct te komen. Van een assemblagemedewerker mag technische kennis verwacht worden, omdat afhankelijk van de soort werkzaamheden een assemblagemedewerker ook met techniek te maken zal krijgen. Afhankelijk van de soort werkzaamheden kan het nodig zijn dat een assemblagemedewerker beschikt over een technische opleiding. Assemblagewerk hoeft overigens niet altijd simpele werkzaamheden te betreffen, omdat de maakindustrie op veel verschillende manieren gebruik maakt van assemblagemogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een assemblageband waarop auto's of vrachtwagens gebouwd worden. Aan deze lopende assemblageband werken ook assemblagemedewerkers of monteurs die verschillende onderdelen toevoegen aan de auto's of vrachtwagens. Het opbouwen van voertuigen kan dan ook gezien worden als assemblagewerkzaamheden. Echter spreken we hier niet over simpele werkzaamheden en is de benaming assemblagetechnicus wellicht meer geschikt.

Ondanks dat assemblagewerk over het algemeen niet het moeilijkste werk is kan het wel zo zijn dat een assemblagemedewerker zeer nauwkeurig moet werken, omdat het vaak om kleine onderdelen gaat die secuur gemonteerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan heel kleine medische apparatuur die opgebouwd moet worden zonder dat er onderdelen beschadigd raken. Deze onderdelen kunnen zo klein zijn dat de assemblagemedewerker gebruik zal moeten maken van een microscoop. Een ander voorbeeld is een assemblagemedewerker die verantwoordelijk is voor het samenstellen van elektroniche componenten. In dat geval is het denkbaar dat de assemblagemedewerker ook verantwoordelijk is voor het solderen en testen van elektroniche componenten.

Diverse werkzaamheden van een assemblagemedewerker:

  • Het aanvullen van benodigde werkmaterialen
  • Het bijhouden van administratie verplichtingen
  • Het eventueel solderen van technische componenten
  • Het samenstellen van producten (halffabricaat tot eindproduct)
  • Het schoonhouden van de werkomgeving
  • Het testen van eindproducten (kwaliteit en werking)
  • Het verzendklaar maken van eindproducten

Beroep Assemblagemedewerker:

Beroep Assemblagemedewerker:

Opleidingen tot assemblagemedewerker

Er zijn geen erkende beroepsopleidingen beschikbaar voor het beroep assemblagemedewerker. Het beroep assemblagemedewerker moet in de meeste gevallen gezien worden als ongeschoolde arbeid. Het beroep assemblagemedewerker kan ook gezien worden als een Mbo-beroep op niveau één. Het is wel prima denkbaar dat nieuwe assemblagemedewerkers ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Ook het volgen van een interne opleiding of korte cursus kan als assemblagemedewerker tot de mogelijkheden behoren. Zoals eerder omschreven moet het beroep assemblagemedewerker wel heel ruim gezien worden. Met andere woorden is het goed denkbaar dat een assemblagemedewerker wel over een specifieke opleiding moet beschikken. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een assemblagemedewerker werkzaam kan zijn

Een assemblagemedewerker kan voor verschillende bedrijven in verschillende branches werkzaam zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fabrikanten, de auto-industrie, de machinebouw, de metaalindustrie of aan de elektrotechniek. Binnen de elektrotechniek kan een assemblagemedewerker verantwoordelijk zijn voor het samenstellen van halffabricaten met betrekking tot elektroniche componenten. Het is mogelijk dat een assemblagemedewerker zal samenwerken met een machineoperator of andere soorten vaklieden, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Eigenlijk kan een assemblagemedewerker overal wel werkzaam zijn waar sprake is van montagewerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld ook aan het samenstellen en/of opbouwen van fietsen in een fietsenfabriek of aan het samenstellen en/of opbouwen van motoren binnen een motorfabriek.

Competenties assemblagemedewerker

De belangrijkste competentie van een assemblagemedewerker is over het algemeen dat een assemblagemedewerker aangemerkt kan worden als monteur en technicus. Een andere belangrijke competentie is het secuur werken, omdat je als assemblagemedewerker meestal verantwoordelijk bent voor het eindproduct (of halfproduct). Omdat een assemblagemedewerker in de meeste gevallen te maken heeft met diverse collega's en leidinggevenden kan communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als een assemblagemedewerker te maken heeft met machines kan ook veiligheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden van een assemblagemedewerker zijn motivatie, zelfstandigheid, presteren, doorzettingsvermogen en discipline.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als assemblagemedewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een assemblagemedewerker is over het algemeen matig tot redelijk te noemen. Dit is vooral het geval omdat in de meeste gevallen de werkzaamheden van een assemblagemedewerker gezien kunnen worden als ongeschoolde arbeid. Met andere woorden kan het lastig zijn om een passende baan te vinden als assemblagemedewerker. Dit kan wel per werkgever verschillen, omdat niet alle assemblagewerkzaamheden zomaar aangemerkt kunnen worden als ongeschoolde arbeid. De doorgroeimogelijkheden van een assemblagemedewerker kunnen gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functies ploegbaas. Als ploegbaas zal je over het algemeen enkele assemblagemedewerkers aansturen binnen de organisatie. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van het opleidingsniveau, de werkgever en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris assemblagemedewerker

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven in verschillende branches werkzaam kan zijn met verschillende cao's. Wat een assemblagemedewerker precies zal verdienen is moeilijk aan te geven, omdat lang niet alle assemblagemedewerkers fulltime werken en ook niet de zelfde werkzaamheden uitvoeren. Over het algemeen zal een assemblagemedewerker een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Wel kunnen de verschillen binnen dit beroep groot zijn, omdat niet al het assemblagewerk ongeschoolde arbeid hoeft te betreffen.

Mijnzzp.nl