Barista

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een barista is een koffiespecialist met betrekking tot koffie, espresso en cappuccino. Het beroep barista zal niet bij iedereen even bekend zijn, maar in het kort komt de benaming barista neer op barman. Barista is dan ook een Italiaanse benaming voor barman of barvrouw. Het beroep barista is binnen Nederland steeds bekender aan het worden, omdat er steeds meer koffiespecialisten werkzaam zijn als barista. Het grote verschil tussen een barista en een barman of barvrouw is dat de barista meestal alleen warme dranken serveert, zoals koffie, espresso en cappuccino. De barista wordt ook wel gezien als de chef-kok van de bar en is dus gespecialiseerd op koffiegebied. Een barista noemt men ook wel eens een koffiekunstenaar, omdat een barista over zoveel koffiekennis beschikt. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een barista het beste omschrijven als het bereiden van koffie, het decoreren van koffie en het uitschenken van koffie. Een goede barista beschikt dus over koffiekennis, wat ook betrekking heeft op verschillende soorten koffiebonen en koffieplanten. Een barista is over het algemeen werkzaam binnen gespecialiseerde koffiebars. Daarnaast is er tegenwoordig steeds meer sprake van zelfstandig werkende barista's, die op verschillende locaties werkzaam kunnen zijn, zoals op evenementen. Het beroep barista kan niet alleen gezien worden als het kunnen zetten van lekkere koffie, omdat een goede barista ook gespecialiseerd is in Latte art. Latte art houdt in dat de barista gespecialiseerd is in het opgieten van melk, waardoor decoratieve ontwerpen ontstaan. Een andere benaming voor Latte art is dan ook melkkunst. Het beroep barista is over het algemeen alleen toegankelijk voor gepassioneerde koffiespecialisten, die veel tijd en energie besteden in het leren zetten en inschenken van bijzondere koffie.

Een barista moet dus gezien worden als koffiespecialist en kan ook aangemerkt worden als barman. Als barista schenk je dus niet alleen koffie in, omdat van een barista verwacht mag worden dat deze ook verstand heeft van koffiegeschiedenis, de oorsprong van koffie en de verschillende brandmethodes die toegepast kunnen zijn. Ook zal een barista kennis van melk hebben en weet de barista de melk op een bijzondere manier in te schenken, zodat er bijzondere motieven ontstaan zoals een bloem of ander figuur. Het beroep barista is binnen Nederland de laatste jaren steeds populairder geworden, onder andere doordat er steeds meer gespecialiseerde koffiewinkels opgericht worden en mensen in het algemeen ook meer geld over hebben voor een bijzondere koffie. Een barista is dus gespecialiseerd in espresso en cappuccino, die beide ook weer diverse koffievarianten kennen. Koffie kan zowel koud als warm gedronken worden, maar over het algemeen zal men de koffie warm serveren en drinken. Koffie wordt gemaakt van ontvelde, gemalen, gedroogde en geroosterde zaden van de koffieplant. De zaden van een koffieplant worden koffiebonen genoemd. Koffie wordt zeker niet alleen gebruikt om koffie te maken en kan ook gebruikt worden als smaakmaker in bijvoorbeeld taart, ijs en gebak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cakebeslag, crème en tiramisu.

Wat doet een barista?

Een barista is dus een gespecialiseerde koffie professional die verantwoordelijk is voor het bereiden en serveren van hoogwaardige koffie en andere koffiegerelateerde dranken. Ze werken meestal in koffiebars, cafés, espressobars of andere horecagelegenheden. De taken van een barista omvatten onder andere:

  • Koffiebereiding: Een belangrijk aspect van het werk van een barista is het bereiden van koffie. Ze zijn goed bekend met verschillende koffiezetmethoden, zoals espressomachines, filterkoffieapparaten en koffiezetapparaten. Ze malen verse koffiebonen, doseren de juiste hoeveelheid koffie, controleren de waterdruk en temperatuur en trekken de perfecte espresso-shot. Ze kunnen ook koffie zetten met behulp van alternatieve methoden zoals de French press of de AeroPress.
  • Melk opschuimen en latte art: Barista's zijn bedreven in het opschuimen van melk om romige en zijdeachtige melkschuim te creëren. Ze kunnen melk opschuimen met een stoompijpje om cappuccino's, lattes, flat whites en andere melkgebaseerde koffiedranken te maken. Vaardige barista's kunnen ook latte art creëren door kunstzinnige patronen of ontwerpen in het melkschuim te gieten.
  • Menukennis en aanbevelingen: Barista's hebben uitgebreide kennis van koffievariëteiten, smaken, aroma's en koffiebrandprocessen. Ze kunnen klanten adviseren over koffiekeuzes op basis van hun smaakvoorkeuren, de sterkte van de koffie en eventuele toevoegingen zoals siropen of speciale melk. Ze kunnen ook aanbevelingen doen voor bijpassende zoetigheden of snacks die goed samengaan met de koffie.
  • Informatie geven: Een barista heeft veel interactie met klanten en biedt uitstekende klantenservice. Ze nemen bestellingen op, beantwoorden vragen, geven advies en zorgen ervoor dat klanten tevreden zijn met hun koffie-ervaring. Ze kunnen ook de mogelijkheid hebben om een gesprek aan te gaan over koffie en de kunst van het koffiezetten.
  • Schoonmaak en onderhoud: Barista's zijn verantwoordelijk voor het schoonmaken en onderhouden van de koffiemachines, koffieapparatuur en de werkruimte. Dit omvat het schoonmaken van de stoompijpjes, het ontkalken van de espressomachine, het legen van de koffieresidubak en het schoonhouden van de werkbladen en het servies. Een schone en georganiseerde werkomgeving is essentieel voor het leveren van kwaliteitskoffie.

Het werk van een barista vereist kennis van koffiezetmethoden, barista-technieken, koffievariëteiten en smaken, evenals vaardigheden in klantenservice en multitasking. Ze streven ernaar om koffie van hoge kwaliteit te leveren en een uitnodigende en gezellige sfeer te creëren voor koffieliefhebbers.

Koffiehuis

Het eerste koffiehuis zoals wij die nu kennen stampt uit de zestiende eeuw opgericht in Italië, Venetië. Het zijn de Nederlanders geweest die voor het eerste op grote schaal koffie naar Europa brachten en Amsterdam was vroeger dan ook het belangrijkste internationale koffiehandelscentrum. Koffie is nog steeds het populairste drankje van de wereld en dit is al vanaf het jaar 1750 zo. De meeste koffie wordt nog steeds gedronken in de Scandinavische landen waar per persoon gemiddeld 4,3 kopjes koffie per dag worden gedronken. In Zweden worden gemiddeld 5,4 kopjes koffie per dag gedronken en de Nederlanders drinken gemiddeld 3,2 kopjes koffie per dag.

Er zijn de laatste jaren steeds meer koffiewinkels ontstaan die tegenwoordig meer doen dan alleen koffie schenken aan gasten. De koffiewinkels hebben doorgaans een breed scala aan koffiesoorten die zeer verschillend van smaak kunnen zijn. De koffie die men doorgaans in een koffiewinkel kan drinken of kopen zijn meestal niet verkrijgbaar in gewone winkels of cafés. Ook de bekende koffiemerken hebben de laatste jaren diverse soorten nieuwe koffiemachines uitgevonden voor zeer uiteenlopende koffiesoorten zodat de mensen thuis ook bijzondere koffiesoorten kunnen nuttigen. De koffiemarkt is dan ook nog steeds zeer groot en belangrijk.

Koffieplant

Er zijn 33 soorten koffieplanten die hun oorsprong vinden in Afrika, Madagaskar, Zuidoost-Azië en op Mauritius. De oorspronkelijke koffieplant komt het meeste voor in Afrika, Ethiopië. Alle koffieplanten zijn houtige plantsoorten en kunnen verschillend van vorm zijn zoals een kruipende koffieplant, struikvormende koffieplant, boomvormende koffieplant of liaanvormende koffieplant. De vrucht van een koffieplant noemt men een steenvrucht en deze steenvrucht bevat weer een pit met daarin de koffiebonen. Koffieplantages bevinden zich voornamelijk in tropische landen waar vanuit de koffie geëxporteerd wordt over de hele wereld. Koffie is een van de belangrijkste handelsgoederen ter wereld. De rauwe koffieboon wordt verder verwerkt tot het eindproduct in zogenaamde koffiebranderijen.

Het perfecte kopje koffie:

Wedstrijd beste barista:

Opleidingen tot barista

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep barista via reguliere scholen. Wel kan het een onderdeel zijn van bijvoorbeeld een bepaalde horecaopleiding zoals de koksopleiding of gastheeropleiding. Bovendien zijn er wel degelijk cursussen te vinden voor barista. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een barista werkzaam kan zijn

Een barista is over het algemeen werkzaam binnen de horecasector, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten horecagelegenheden, zoals restaurants en hotels. Daarnaast kan een barista werkzaam zijn voor strandtenten. Een andere benaming voor barista kan in sommige gevallen ook zijn koffiesommelier. Zoals eerder omschreven is het ook prima denkbaar dat een barista werkzaam is als ondernemer. Er zijn tegenwoordig redelijk veel zelfstandig werkende barista's te vinden, die meestal tijdens bijzondere evenementen werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan de bekende foodtruck ondernemers die vaak op festivals aanwezig zijn.

Competenties barista

De belangrijkste competentie als barista is toch wel je koffiekennis omdat het daar natuurlijk allemaal om zal draaien. Daarnaast moet je natuurlijk een goeie gastheer of gastvrouw zijn en de mensen een bijzondere ervaring weten te bieden. Misschien is het belangrijkste woord voor barista wel passie omdat koffiedrinken een beleving moet zijn voor zowel de barista als de koffiedrinker. Als barista heb je zeker ook een grote adviserende rol op het gebied van koffie en smaken en zal je dus communicatief sterk onderlegd moeten zijn. Ook inspiratie kan gezien worden als belangrijke competentie, omdat van een goede barista steeds nieuwe creaties verwacht mogen worden. Als je als barista werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. Ook het kunnen netwerken kan in dat geval aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als barista

Het arbeidsmarktperspectief als barista is redelijk te noemen ook omdat er nog niet heel veel barista's zijn momenteel. Het beroep barista is steeds populairder aan het worden waardoor de arbeidskansen wellicht in de toekomst groter zullen worden. Momenteel zijn het alleen nog de echte specialiteitenwinkels waar over het algemeen een barista te vinden zal zijn zoals koffiewinkels. De doorgroeimogelijkheden als barista zijn echter wel beperkt. Wie echt door wil groeien als barista zal een eigen winkel of horecagelegenheid moeten open of een bredere opleiding binnen de horeca moeten volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris barista

Voor het beroep barista zijn er geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven ook omdat je voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Wel is het zo dat je over het algemeen binnen de horeca actief zal zijn en dus onder de cao van de horeca zal vallen. Een barista werkzaam in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Barista

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Barista bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl