Barista

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Het beroep barista zal niet bij iedereen even bekend zijn maar in het kort komt de benaming barista neer op barman. Barista is dan ook een Italiaanse benaming voor barman of barvrouw en raakt inmiddels ook in Nederland steeds bekender. Het grote verschil tussen een barista en een barman of barvrouw is dat de barista doorgaans alleen warme dranken serveert zoals koffie, espresso en cappuccino. De barista wordt ook wel gezien als de chef-kok van de bar en is dus gespecialiseerd op koffiegebied.

Het beroep barista is zeker meer dan alleen het inschenken van koffie omdat een barista ook verstand zal moeten hebben van bijvoorbeeld koffiegeschiedenis en de oorsprong van koffie. Tevens heeft een barista ook verstand van melk en weet de barista de melk op een bijzondere manier in te schenken zodat er bijvoorbeeld aparte motieven ontstaan zoals bloemen of andere figuren. Het beroep barista is binnen Nederland de laatste jaren steeds populairder geworden mede doordat er steeds meer gespecialiseerde koffiewinkels ontstaan en mensen ook meer geld over hebben voor een bijzondere koffie.

Koffie

Koffie kan zowel koud als warm gedronken worden maar over het algemeen zal men de koffie warm serveren en drinken. Koffie wordt gemaakt van ontvelde, gemalen, gedroogde en geroosterde zaden van de koffieplant. De zaden van een koffieplant worden koffiebonen genoemd. Koffie wordt zeker niet alleen gebruikt om koffie te maken en kan ook gebruikt worden als smaakmaker in bijvoorbeeld taart, ijs en gebak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cakebeslag, crème en tiramisu.

Het eerste koffiehuis zoals wij die nu kennen stampt uit de zestiende eeuw opgericht in Italië, Venetië. Het zijn de Nederlanders geweest die voor het eerste op grote schaal koffie naar Europa brachten en Amsterdam was vroeger dan ook het belangrijkste internationale koffiehandelscentrum. Koffie is nog steeds het populairste drankje van de wereld en dit is al vanaf het jaar 1750 zo. De meeste koffie wordt nog steeds gedronken in de Scandinavische landen waar per persoon gemiddeld 4,3 kopjes koffie per dag worden gedronken. In Zweden worden gemiddeld 5,4 kopjes koffie per dag gedronken en de Nederlanders drinken gemiddeld 3,2 kopjes koffie per dag.

Er zijn de laatste jaren steeds meer koffiewinkels ontstaan die tegenwoordig meer doen dan alleen koffie schenken aan gasten. De koffiewinkels hebben doorgaans een breed scala aan koffiesoorten die zeer verschillend van smaak kunnen zijn. De koffie die men doorgaans in een koffiewinkel kan drinken of kopen zijn meestal niet verkrijgbaar in reguliere winkels. Ook de bekende koffiemerken hebben de laatste jaren diverse soorten nieuwe koffiemachines uitgevonden voor zeer uiteenlopende koffiesoorten zodat de mensen thuis ook bijzondere koffiesoorten kunnen nuttigen. De koffiemarkt is dan ook nog steeds zeer groot en belangrijk.

Koffieplant

Er zijn 33 soorten koffieplanten die hun oorsprong vinden in Afrika, Madagaskar, Zuidoost-Azië en op Mauritius. De oorspronkelijke koffieplant komt het meeste voor in Afrika, Ethiopië. Alle koffieplanten zijn houtige plantsoorten en kunnen verschillend van vorm zijn zoals een kruipende koffieplant, struikvormende koffieplant, boomvormende koffieplant of liaanvormende koffieplant. De vrucht van een koffieplant noemt men een steenvrucht en deze steenvrucht bevat weer een pit met daarin de koffiebonen. Koffieplantages bevinden zich voornamelijk in tropische landen waar vanuit de koffie geëxporteerd wordt over de hele wereld. Koffie is een van de belangrijkste handelsgoederen te wereld. De rauwe koffieboon wordt verder verwerkt tot het eindproduct in zogenaamde koffiebranderijen.

Het perfecte kopje koffie:

Wedstrijd beste barista:

Opleidingen tot barista

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep barista via reguliere scholen. Wel kan het een onderdeel zijn van bijvoorbeeld een bepaalde horecaopleiding zoals bijvoorbeeld de koksopleiding of gastheeropleiding. Tevens zijn er wel degelijk cursussen te vinden voor barista. Voor meer informatie over opleidingen als barista verwijzen wij naar de volgende koffiewebsite vol met informatie voor de koffieprofessionals. Zie voor meer informatie ook het beroep barman.

Bedrijven waar een barista werkzaam kan zijn

Een barista is werkzaam in de horeca en komt doorgaans alleen voor bij gespecialiseerde koffiewinkels of bij luxe restaurants. Tevens zijn er ook wel barista's te vinden die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en bij mensen thuis komen als gastheer. Ondanks dat het beroep steeds bekender aan het worden is komt het beroep zeker nog niet heel veel voor binnen de horeca.

Competenties barista

De belangrijkste competentie als barista is toch wel je koffiekennis omdat het daar natuurlijk allemaal om zal draaien. Daarnaast moet je natuurlijk een goeie gastheer of gastvrouw zijn en de mensen een bijzondere ervaring weten te bieden. Misschien is het belangrijkste woord voor barista wel passie omdat koffiedrinken een beleving moet zijn voor zowel de barista als de koffiedrinker. Als barista heb je zeker ook een grote adviserende rol op het gebied van koffie en smaken en zal je dus communicatief sterk onderlegd moeten zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als barista

Het arbeidsmarktperspectief als barista is redelijk te noemen mede omdat er nog niet heel veel barista's zijn momenteel. Het beroep barista is steeds populairder aan het worden waardoor de arbeidskansen wellicht in de toekomst groter zullen worden. Momenteel zijn het alleen nog de echte specialistenwinkels waar over het algemeen een barista te vinden zal zijn zoals koffiewinkels. De doorgroeimogelijkheden als barista zijn echter wel beperkt. Wie echt door wil groeien als barista zal een eigen winkel of horecagelegenheid moeten open of een bredere opleiding binnen de horeca moeten volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris barista

Voor het beroep barista zijn er geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven mede omdat je voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Wel is het zo dat je over het algemeen binnen de horeca actief zal zijn en dus onder de cao van de horeca zal vallen. Een barista werkzaam in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1500 en 2200 euro bruto per maand afhankelijk van  leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl