Strandtenthouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep strandtenthouder
Wat doet een strandtenthouder
Werken in een strandpaviljoen
Zelf een strandtent openen
Goede locatie strandtent
Film: juli heeft dit seizoen gered:
Film: strandtenten bouwen snel op:
Opleidingen tot strandtenthouder
Bedrijven waar een strandtenthouder werkzaam kan zijn
Competenties strandtenthouder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als strandtenthouder
Arbeidsvoorwaarden en salaris strandtenthouder
Eigen bedrijf starten als Strandtenthouder
Boekhoudprogramma vergelijken Strandtenthouder

Beroep strandtenthouder

Een strandtenthouder is de eigenaar en uitbuiter van een tijdelijke of permanente strandtent of strandpaviljoen op het strand. De meeste strandpaviljoenen worden ieder jaar opnieuw opgebouwd in de lente en afgebroken in het najaar, om schade aan de strandpaviljoens te voorkomen, zoals stormschade en vorstschade. Dit betekent niet dat alle strandpaviljoens ieder jaar afgebroken worden, omdat er ook strandpaviljoen bestaan die nooit afgebroken worden. Strandtenthouders hebben over het algemeen een vergunning nodig waarin precies is opgenomen tijdens welke periode de strandtent actief mag zijn. Strandtenten zijn bijzondere horecagelegenheden, omdat de meeste strandtenten alleen open zijn tijdens de zomermaanden, op enkele uitzonderingen na. Daarnaast zijn strandtenthouders erg afhankelijk van mooi weer als het aankomt op gasten en dus omzet voor de strandtenthouders. Het runnen van een strandtent als strandtenthouder is dan ook aan te merken als risicovol, omdat het nogal eens kan voorkomen dat er sprake is van weinig gasten als het weer niet meewerkt. Aan de andere kant is het ook zo dat strandtenthouders veel omzet kunnen draaien als er sprake is van een goede zomer. Tijdens dit soort zomers zijn strandpaviljoens over het algemeen zeer populair en kan er veel omzet gedraaid worden. Een strandtenthouder is dus een horecaondernemer, die in de meeste gevallen over een gecombineerd strandpaviljoen zal beschikken, waarbinnen gasten kunnen eten en drinken. Daarnaast is het zo dat de meeste strandtenthouders andere diensten aanbieden, zoals het verhuren van strandstoelen of het verkopen van strandbenodigdheden. Strandpaviljoens zijn gedurende de zomerperiode aan te merken als zeer populaire horecagelegenheden, die in meeste gevallen druk bezocht worden door strandgangers. De meeste strandtenthouders maken ook gebruik van verschillende personeelsleden, omdat strandpaviljoens in de meeste gevallen druk bezocht worden.

Wat doet een strandtenthouder

Een strandtenthouder is dus de eigenaar en uitbater van een strandpaviljoen die overal langs de kust te vinden zijn. De meeste strandtenthouders bieden meerdere diensten aan zoals de bekende horecagelegenheid met drank en eten en mogelijk strandstoelen en strandhuisjes. Daarnaast is het meestal mogelijk om een strandtent af te huren voor feesten en partijtjes. Ook het bekende loungen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het runnen van een strandtent is erg leuk omdat de meeste mensen genieten van het mooie weer tijdens hun vakantie of vrije dagen. Wel kan het runnen van een strandtent aangemerkt worden als zwaar, omdat het bij mooi weer extreem druk kan zijn. Daarnaast heeft een strandtenthouder vaker te maken met het schoonmaken van het terras, omdat de wind zand kan doen opwaaien. Op drukke dagen hebben de meeste strandtenthouders veel verschillende bedienend medewerkers aan het werk. Vaak hebben de bedienend medewerkers het zo druk dat het afrekenen overgelaten zal worden aan een specifieke medewerker. Hierdoor kunnen de andere bedienend medewerkers sneller hun bestellingen afwerken.

Werken in een strandpaviljoen

De meeste strandtenthouders maken gebruik van personeel dat verantwoordelijk is voor uiteenlopende soorten werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan serveersters, obers, barmannen en aan koks. Vooral onder jongeren is het werken in een strandpaviljoen tijdens de zomermaanden populair te noemen. Binnen Nederland zijn er meer dan vijfhonderd strandtenten en strandpaviljoens te vinden, waardoor er meestal wel werk te vinden is voor jongeren. Het gaat wel in de meeste gevallen om seizoenswerk, omdat de meeste strandtenten en strandpaviljoens gesloten zijn tijdens de winterperiode. Bij permanente strandpaviljoens kan dit anders zijn, omdat deze vaak aangemerkt kunnen worden als volwaardig restaurant.

Zelf een strandtent openen

Er zijn veel mensen die de droom hebben om een eigen strandtent te openen. In de praktijk is dit wel lastig uit te voeren. Een strandpaviljoen openen is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt, want om zo'n bedrijf succesvol te laten zijn moet je ervoor zorgen dat alle factoren perfect zijn en aan bepaalde criteria voldoen. Daarnaast kan de financiering een obstakel vormen. In de zomer zijn er veel mensen die genieten van het mooie weer en een strandtent bezoeken. Het betreft dus meestal seizoensgebonden omzet. In de winterperiode kan een take away openen een optie zijn. Een take away openen is alleen mogelijk wanneer de strandtent het hele jaar door mag blijven staan.

Goede locatie strandtent

De locatie van een strandtent of beachclub zal ook voor een groot deel de exploitatiekosten bepalen. Een strandtent in Scheveningen of een strandtent in Zandvoort zal bijvoorbeeld profiteren van een hogere toestroom van toeristen en strandgangers, wat kan leiden tot een hogere omzet. Deze populaire kustplaatsen staan bekend om hun levendige strandscènes en trekken vaak grote aantallen bezoekers aan, vooral tijdens de zomermaanden. Daarnaast kunnen strandtenten op deze locaties profiteren van de nabijheid van andere recreatieve voorzieningen, zoals hotels, restaurants, winkels en watersportactiviteiten. Dit kan resulteren in een constante stroom van potentiële klanten en een bloeiend horecabedrijf.

Film: juli heeft dit seizoen gered:

Film: strandtenten bouwen snel op:

Opleidingen tot strandtenthouder

De meest gerichte opleiding tot strandtenthouder is een gedegen horecaopleiding. Ondanks dat een zelfstandig ondernemer geen specifieke opleidingen hoeft te volgen om een strandtent te kunnen beginnen is het wel belangrijk dat de ondernemer een horeca-achtergrond heeft. Een gedegen horeca Mbo-opleiding op niveau vier of een hbo-opleiding zoals de hbo-opleiding Hotelschool is dan ook zeker aan te raden voor een horecaondernemer. Zoals eerder omschreven is het als strandtenthouder niet nodig om over een erkende beroepsopleiding te beschikken, omdat iedereen mag werken als strandtenthouder. Wel is het raadzaam dat je beschikt over een passende opleiding, omdat het werken binnen de horeca gezien moet worden als echt vak. Over het algemeen zijn alleen het de echte vaklieden, die overleven als horecaondernemer. Zie voor meer informatie over strandtenten ook de website Strand Nederland (NVSN). Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een strandtenthouder werkzaam kan zijn

Een strandtenthouder is niet werkzaam voor bedrijven, omdat een strandtenthouder gezien moet worden als ondernemer. In de meeste gevallen kan een strandtenthouder ook gezien kunnen worden als restauranthouder, omdat er ook gerechten gemaakt worden. Het is ook denkbaar dat een strandtenthouder gezien kan worden als feestorganisator, omdat strandtenten in veel gevallen ook populaire feestlocaties zijn. Strandtenthouders zijn vaak lokale ondernemers, die ieder jaar op het strand werkzaam zijn gedurende de zomermaanden.

Competenties strandtenthouder

De belangrijkste competenties als strandtenthouder zijn je algemene ondernemersvaardigheden, omdat het starten en draaiend houden van een strandtent als moeilijk aangemerkt kan worden. Vooral de kleinere strandtenten kunnen het nogal eens zwaar hebben als er sprake is van een slechte zomer. Van alle verschillende soorten horecabedrijven die er zijn zijn de strandtenten aan te merken als het meest risicovol, omdat het weer van grote invloed kan zijn op de omzet. Daarnaast is het belangrijk dat een strandtenthouder een goede gastheer of gastvrouw is. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen en financieel inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als strandtenthouder

Het arbeidsmarktperspectief is niet van toepassing op een strandtenthouder omdat een strandtenthouder werkzaam is als ondernemer. Iedereen kan in principe een strandtent of strandpaviljoen beginnen. Wel is een gezonde financiële situatie erg belangrijk voor diegene die een strandtent of strandpaviljoen wensen te beginnen. De doorgroeimogelijkheden als strandtenthouder moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, zodat er meer omzet bereikt kan worden. Er zijn verder geen echte doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris strandtenthouder

Omdat een strandtenthouder werkzaam is als zelfstandig ondernemer zijn er verder geen arbeidsvoorwaarden van toepassing, omdat je die als ondernemer zelf zal bepalen. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep strandtenthouder, omdat het inkomen geheel afhankelijk zal zijn van de omzet en kosten. Over het algemeen hebben horecaondernemers een modaal inkomen.

Eigen bedrijf starten als Strandtenthouder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Strandtenthouder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Strandtenthouder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Strandtenthouder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Strandtenthouder.

Mijnzzp.nl