Barman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een barman is het visitekaartje van de bar. De barman ontvangt de gasten en zorgt voor een ontspannen en aangename ambiance in de bar. Het is de taak van de barman om te zorgen dat alles op tijd klaar staat wanneer de gasten komen. Om de gasten goed te kunnen bedienen is het nodig dat de barman verstand heeft van de meest voorkomende drankjes en cocktails. Buiten het aanbieden van drank zorgt de barman er ook voor dat er op zijn tijd een hapje klaar staat voor de gasten. De barman moet verder een goede blik op de zaak houden en in een vroeg stadium ingrijpen als hij mogelijk problemen signaleert met al dan niet dronken gasten.

Taken barman

Een belangrijk onderdeel van de barman is vlot werken. Vooral de horeca kent piekuren qua drukte en tijdens deze piekuren is het vaak hard werken voor de barman om alle bestellingen weggewerkt te krijgen. Vooral wanneer het druk is kunnen mensen nogal eens ongeduldig worden en hiermee moet een barman op een goede manier kunnen omgaan. En vrolijke barman die zijn vak verstaat draagt op een belangrijke manier bij aan de omzet van de kroeg of bar, omdat de gasten veelal langer blijven zitten wanneer het gezellig is. Wie als barman wil gaan werken zal vaak in het weekend tot in de laatste uurtjes werken. Wanneer de laatste gasten de deur uit zijn is het vaak nog nodig om de zaak schoon te maken. Dit betekent dan de vloer dweilen, bar schoonmaken en de afwas doen. In veel gevallen zal de barman pas om een uurtje of zes in de ochtend klaar zijn met zijn werk.

Om een barman te worden is geen specifieke opleiding nodig, echter moet dit beroep wel bij iemand passen. Het is erg belangrijk om flexibel en vrolijk te zijn. Mensen gaan naar een café of kroeg voor een stukje gezelligheid en zitten niet te wachten op iemand achter de bar die chagrijnig is. Helaas komt het nogal eens voor dat er problemen ontstaan in een bar of kroeg. Dit is iets waar de barman zich goed bewust van moet zijn. Het op tijd signaleren van problemen en hierop ingrijpen kan veel problemen voorkomen in de zaak.

Voor de 16e eeuw waren er eigenlijk nog geen cafés. In deze tijden had men alleen herbergen of logementen waar men een hapje kon eten en een drankje kon nuttigen. Pas toen er in de 17e eeuw koffie naar Europa kwam ontstonden er zogenaamde koffiehuizen. Hier is in de 19e eeuw de bruine kroeg uit ontstaan zoals wij die nu nog wel kennen. Voor iedere leeftijd of ieder soort mens is tegenwoordig wel een café te vinden waar men zich kan vermaken.

Een barman kan bij veel verschillende horecazaken werken, zoals in een discotheek, bar of hotel. De barman is verantwoordelijk voor alles in de bar en neemt vaak zelf de bestellingen op van de gasten. Het schoonhouden van de bar wordt vaak ook door de barman zelf gedaan. Als de laatste gasten vertrokken zijn, zal de barman alles opruimen en schoonmaken, inclusief alle machines die er gebruikt zijn die avond. Een barman hoeft niet alleen alcohol te schenken aan gasten om een barman te heten. Of een barman ook personeel in dienst heeft zoals serveersters is afhankelijk van de gelegenheid en hoe druk het is. Als het heel druk is dan neemt de barman vaak zelf niet meer de bestellingen op.

Tegenwoordig kennen wij diverse soorten cafés zoals:

  • Een eetcafé waar men in het begin van de avond ook een hapje kan eten
  • Een karaokebar waar men ook kan zingen aan de hand van beeld en tekst
  • Een countrybar die ingericht is in een wild weststijl
  • Een tikibar die zich presenteert als een exotische bar waar men veel cocktails drinkt
  • Een studentencafé waar veel studenten komen
  • Een après skihut waar het gevoel van de wintersport wordt nagebootst
  • Een danscafé waar men kan dansen
  • Een bruin café die vaak ouderwets is ingericht met veel hout
  • Een irish pub waar de Ierse stijl wordt nagebootst

Film over het beroep van een barman:

Opleidingen tot barman

Wie een opleiding wil volgen tot barman kan in Amsterdam terecht bij de bartender school. Tijdens de opleiding leer je in vier weken alles over het vak barman. Tijdens de opleiding leren studenten alles om als bartender aan de slag te gaan. Wanneer de cursus met succes is afgerond krijg je het EBS certificaat, waarmee je terecht kan bij veel verschillende soorten bedrijven.

Bedrijven waar een barman werkzaam kan zijn

Als barman kan je werkzaam zijn bij restaurants, hotels, bars, nachtclubs en discotheken. Maar natuurlijk is het ook leuk om barman te zijn op je eigen feestjes.

Competenties barman

Als barman is het belangrijk dat je plezier uitstraalt tijdens het werk, en klanten op een vlotte en leuke manier bedient. Toch heeft het werken als barman ook zijn serieuze kanten. Dronken gasten of te jongen gasten geef je bijvoorbeeld geen drank. Als barman let je dan ook goed op eventuele misstanden en schakel je indien nodig hulp in. Als barman kan de werkdruk op een avond doorgaans hoog zijn, en lijkt het of iedereen tegelijk drinken wil hebben.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als barman

Als goede vlotte barman is er redelijk veel werk te vinden. Het werken als barman is meestal wel voor jongeren weggelegd zoals studenten. Doorgroeimogelijkheden als barman zijn er eigenlijk niet.

Arbeidsvoorwaarden en salaris barman

Als barman maak je vaak lange dagen die niet ophouden als de laatste gasten vertrokken zijn. Na sluitingstijd is er vaak nog een hoop schoonmaakwerk te doen, dat meestal gezamenlijk gedaan wordt. Een barman verdient doorgaans iets meer dan het minimumjeugdloon. Een exacte indicatie is moeilijk te geven omdat het salaris sterk afhankelijk van de leeftijd, soort bedrijf en tijden van de barman.

Mijnzzp.nl