Barman
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep barman
• Een mooi beroep in de horeca
• Wat doet een barman?
• Werken als barman
• Problemen aan de bar
• Met wie werkt een barman samen
• Geschiedenis kroeg
• Diverse taken als barman:
• Diverse soorten cafés:
• Film: wat doet een barman:
• Film: een baan als barman:
Opleidingen tot barman
Bedrijven waar een barman werkzaam kan zijn
Competenties barman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als barman
Arbeidsvoorwaarden en salaris barman
Eigen bedrijf starten als Barman
Boekhoudprogramma vergelijken Barman
Beroep barman
Een barman of barvrouw is een horecamedewerker die verantwoordelijk is voor het inschenken en eventueel mixen van drankjes. Als barman kan je werkzaam zijn binnen verschillende soorten horecagelegenheden, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden per horecagelegenheid kunnen verschillen. Het beroep barman moet in de meeste gevallen gezien worden als een gecombineerde functie, omdat een barman over het algemeen niet alleen verantwoordelijk is voor het uitschenken van drank. Over het algemeen is een barman ook verantwoordelijk voor het creëren van de juiste ambiance in de horecagelegenheid. De kerntaak van een barman is wel het bedienen van gasten door het inschenken van drank. Een barman kan rechtstreeks drank inschenken aan de gasten of geeft de drank mee aan een ober of serveerster, die de dranken vervolgens serveren aan de gasten, afhankelijk van het soort horecagelegenheid of feest. Om gasten op een goede manier te kunnen bedienen is het belangrijk dat de barman kennis heeft van de meest voorkomende drankjes en cocktails. Buiten het aanbieden van drank zorgt de barman er over het algemeen ook voor dat er op zijn tijd een hapje klaar staat voor de gasten. Omdat van een barman een professionele beroepshouding verwacht mag worden zal een goede barman er ook op toezien dat gasten niet te dronken worden en zal de barman geen drank serveren aan jongeren. Andere benamingen voor barman kunnen ook zijn barkeeper, tapper of schenker. Het beroep barman moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een barman binnen verschillende horecagelegenheden werkzaam kan zijn. Het werken in een kantine als barman kan niet zomaar vergeleken worden met het werken in een kroeg of discotheek als barman. Ook de inhoudelijke werkzaamheden als barman kunnen per horecagelegenheid verschillen.
Een mooi beroep in de horeca
Een barman staat dus achter de bar en heeft in de meeste gevallen ook te maken met bedienend medewerkers, zoals obers en serveersters. Dit kan natuurlijk wel per horecagelegenheid verschillen. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van een barman is meestal het vlot kunnen werken, omdat het nogal eens druk kan zijn aan een bar. Vooral binnen de traditionele kroegen en uitgaanscentrums kan het extreem druk zijn, waardoor het barpersoneel hard moeten werken om alle gasten te kunnen bedienen. Vooral als het druk is kunnen mensen nogal eens ongeduldig worden en hiermee zal een barman op een goede manier om moeten gaan. Een vrolijke barman die zijn vak verstaat, draagt op een belangrijke manier bij aan de omzet van de betreffende horecagelegenheid, omdat er dan meer drank gedronken zal worden en de mensen ook langer zullen blijven.
Wat doet een barman?
Een barman, ook wel bartender genoemd, is verantwoordelijk voor het bereiden en serveren van drankjes in een bar, café, restaurant of andere horecagelegenheden. Naast het schenken van drankjes vervult een barman ook andere taken om ervoor te zorgen dat de bar soepel en efficiënt functioneert. Enkele taken van een barman zijn:
- Drankjes bereiden: Een barman is bedreven in het bereiden van verschillende soorten drankjes, zoals cocktails, mixdrankjes, bieren, wijnen en niet-alcoholische dranken. Ze kennen de recepten, de juiste verhoudingen en de presentatie van de drankjes.
- Klanten bedienen: Een barman verwelkomt klanten aan de bar, neemt bestellingen op en serveert drankjes aan de gasten. Ze zorgen voor een snelle en vriendelijke service en geven advies over drankjes op basis van de voorkeuren van de gasten.
- Voorraadbeheer: Een barman houdt de voorraad dranken bij en zorgt ervoor dat er voldoende voorraad is van verschillende soorten dranken, zoals sterke drank, likeuren, mixers, bieren en wijnen. Ze bestellen nieuwe voorraad en zorgen ervoor dat de bar altijd goed bevoorraad is.
- Bar opgeruimd en schoon houden: Een barman zorgt voor een schone en opgeruimde bar. Ze reinigen glazen, onderhouden de barapparatuur, zoals mixers en tapinstallaties, en houden de werkruimte schoon en georganiseerd.
- Gastvrijheid en communicatie: Een barman heeft vaak direct contact met gasten en speelt een belangrijke rol in het creëren van een gastvrije en gezellige sfeer. Ze communiceren vriendelijk en professioneel met gasten, nemen deel aan gesprekken en zorgen ervoor dat gasten zich welkom voelen.
- Cashmanagement: Een barman is verantwoordelijk voor het correct afhandelen van betalingen en het bijhouden van de kas. Ze accepteren betalingen van gasten, geven wisselgeld en houden de kasregisters bij.
- Bartending technieken: Een barman is bedreven in verschillende bartending technieken, zoals het mixen en shaken van drankjes, het schenken van bier en het maken van garnituren. Ze hebben kennis van verschillende glaswerk en baraccessoires.
Werken als barman
Het werken als barman spreekt veel mensen aan, omdat het gezien kan worden als een sociaal beroep waarbij je veel verschillende mensen zal leren kennen. Het werken als barman is echter wel aan te merken als zware arbeid, omdat een barman over het algemeen tot de late uurtjes werkzaam zal zijn. Ook wanneer de horecagelegenheid zal sluiten, is het gebruikelijk dat het personeel eerste de horecagelegenheid zal schoonmaken voordat de werkdag afgelopen is. Dit betekent in de meeste gevallen de vloer dweilen, de bar schoonmaken en de afwas doen. Om als barman te kunnen werken is over het algemeen geen specifieke opleiding nodig, echter moet het beroep barman wel bij je passen. Het is als barman erg belangrijk om flexibel te zijn en dat je vrolijk bent.
Problemen aan de bar
Helaas komt het nogal eens voor dat er problemen ontstaan in een bar of kroeg. Dit is iets waar de barman zich goed bewust van moet zijn. Het op tijd signaleren van problemen en hierop ingrijpen kan veel problemen voorkomen. Een barman kan er bijvoorbeeld voor kiezen om dronken gasten geen alcoholische drank meer te serveren of om de beveiliging in te schakelen. Een barman zal met veel verschillende mensen te maken krijgen binnen zijn werkzaamheden, die soms ook lastig kunnen zijn.
Met wie werkt een barman samen
Met wie een barman precies zal samenwerken kan verschillen per soort horecagelegenheid, omdat bars niet allemaal op dezelfde manier werken. Binnen restaurants zal een barman in de meeste gevallen samenwerken met obers, kelners en serveersters die de bestellingen opnemen van de gasten. In dat geval zal de barman zelf dus minder contact hebben met de gasten. Als we het hebben over een traditionele kroeg of discotheek zal de barman wel zelf de bestellingen aannemen en de drank rechtstreeks uitserveren aan de gasten. Wanneer het grote feesten betreft kan een barman ook weer afhankelijk zijn van glazenophalers die de legen glazen ophalen zodat er voldoende glazen zijn. Andere benamingen voor barman zijn ook wel eens tapper, schenker of barkeeper. Als barman moet je minimaal 16 jaar oud zijn om alcohol te mogen schenken. Wanneer je een opleiding aan het volgen bent binnen de horeca mag je met 14 jaar alcohol schenken. Deze regeling is opgenomen in de Alcoholwet.
Geschiedenis kroeg
Voor de 16e eeuw waren er eigenlijk nog geen cafés. In deze tijden had men alleen herbergen of logementen waar men een hapje kon eten en een drankje kon nuttigen. Pas toen er in de 17e eeuw koffie naar Europa kwam ontstonden er zogenaamde koffiehuizen. Hier is in de 19e eeuw de bruine kroeg uit ontstaan zoals wij die nu nog wel kennen. Voor iedere leeftijd of ieder soort mens is tegenwoordig wel een café te vinden waar men zich kan vermaken.
Diverse taken als barman:
- Gasten begroeten en korte gesprekken voeren.
- Het aannemen van bestelling van gasten en de bediening.
- Het bijhouden van bestellingen (welke tafel of op rekening).
- Sweer maken achter de bar (afhankelijk van de gelegenheid).
- Eventueel samenwerken met de keuken.
- Gasten informeren (wijn, boer, koffie enz.).
Diverse soorten cafés:
- Een eetcafé waar men in het begin van de avond ook een hapje kan eten.
- Een karaokebar waar men ook kan zingen aan de hand van beeld en tekst.
- Een country bar die ingericht is in een wildweststijl.
- Een tiki-bar die zich presenteert als een exotische bar waar men veel cocktails drinkt.
- Een studentencafé waar veel studenten komen.
- Een après-skihut waar het gevoel van de wintersport wordt nagebootst.
- Een danscafé waar mensen kunnen dansen.
- Een bruin café die vaak ouderwets is ingericht met veel hout.
- Een irish-pub waar de Ierse stijl wordt nagebootst.
Film: wat doet een barman:
Film: een baan als barman:
Opleidingen tot barman
Wie een opleiding wil volgen tot barman kan in Amsterdam terecht bij de bartender school. Tijdens de opleiding leer je in vier weken alles over het vak barman. Tijdens de opleiding leren studenten alles om als bartender aan de slag te gaan. Wanneer de cursus met succes is afgerond krijg je het EBS-certificaat, waarmee je terechtkan bij veel verschillende soorten bedrijven. Het is mogelijk dat een barman helemaal niet beschikt over een passende horecaopleiding, omdat het beroep barman ook redelijk populair is onder studenten, die gewoon wat extra willen verdienen. In dat geval zal een nieuwe barman of barvrouw in de meeste gevallen ingewerkt worden door ervaren collega's, die gezien kunnen worden als leermeester. Het is als barman niet noodzakelijk dat je beschikt over een erkende opleiding, omdat eigenlijk iedereen kan werken als barman of als barvrouw. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie.
Bedrijven waar een barman werkzaam kan zijn
Een barman is werkzaam binnen de horecasector, wat betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten horecagelegenheden zoals kroegen, strandtenten, restaurants, hotels, discotheken en tentjes tijdens evenementen. Als barman kan je eigenlijk wel overal werkzaam zijn waar dranken geschonken worden. Als barman kan het ook voorkomen dat je niet fulltime werkzaam bent, omdat redelijk veel barpersoneel parttime werkzaam is. Dit is vooral het geval binnen discotheken en kroegen, die niet de hele dag geopend zullen zijn. Daarnaast kan een barman soms aangemerkt worden als kantine medewerker.
Competenties barman
Als barman is het belangrijk dat je plezier uitstraalt tijdens het werk, en klanten op een vlotte en leuke manier bedient. Toch heeft het werken als barman ook zijn serieuze kanten. Dronken gasten of te jongen gasten geef je bijvoorbeeld geen drank. Als barman let je dan ook goed op eventuele misstanden en schakel je indien nodig hulp in. Als barman kan de werkdruk op een avond doorgaans hoog zijn, en lijkt het of iedereen tegelijk drinken wil hebben. In dat opzicht kan het dus belangrijk zijn dat een barman stressbestendig is. Omdat een barman over het algemeen te maken heeft met veel verschillende klanten kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als barman zijn energie, verantwoordelijkheidsgevoel, passie, motivatie, inspiratie en hygiëne. Als laatste is het niet onbelangrijk dat een barman afhankelijk van de soort horecagelegenheid ook gezien kan worden als soort van entertainer.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als barman
Het arbeidsmarktperspectief als barman is over het algemeen redelijk goed te noemen, omdat er veel horecagelegenheden zijn die gebruikmaken van barpersoneel. Wel is het zo dat lang niet alle barmannen en barvrouwen fulltime werkzaam zijn. In veel gevallen zullen de werkzaamheden als barman en als barvrouw gezien moeten worden als parttime werkzaamheden. Als een barman of barvrouw fulltime werkzaam is kan het ook belangrijk zijn dat je beschikt over erkende opleidingen. Over het algemeen zal het verkrijgen van werk als barman niet heel moeilijk zijn. Er zijn als barman geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het blijven volgen van opleidingen, waardoor er wel sprake is van mogelijke doorgroeimogelijkheden.
Arbeidsvoorwaarden en salaris barman
Een barman zal over het algemeen onder de Horeca-cao vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat een barman of barvrouw ook voor verengingen werkzaam kan zijn als vrijwilliger. Dit is vaak het geval binnen tennisverenigingen, voetbalverenigingen en hockeyverenigingen. Een barman verdient doorgaans iets meer dan het minimumjeugdloon. Een exacte indicatie is moeilijk te geven, omdat het salaris sterk afhankelijk van de leeftijd, soort bedrijf en tijden van de barman.
Eigen bedrijf starten als Barman
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Barman, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Barman
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Barman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Barman.
Mijnzzp.nl