Foodblogger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een foodblogger is een persoon die recepten beschrijft en gerechten maakt om de bevindingen daarvan te delen door te bloggen. De werkzaamheden zijn gevarieerd en bestaan onder meer uit het uitzoek van gerechten en het kopen van ingrediënten. Het maken van het recept behoort tot de belangrijke taken net als een puntsgewijze beschrijving van maken van het gerecht. Door de informatie te delen, krijgen de lezers van een foodblog de gelegenheid om de recepten zelf te maken. De te delen informatie bestaat doorgaans uit een opsomming van de benodigde ingrediënten, naam van het gerecht en een beschrijving van A tot Z om het gerecht te maken. Een foodblogger kan zich richten op een bepaald soort keuken, zoals de Aziatische keuken of een mix van keukens gebruiken om over te bloggen. Het is ook mogelijk dat een foodblogger zich richt op een specifieke doelgroep. Denk maar aan een doelgroep als studenten om voor een laag budget de lekkerste recepten op tafel te zetten. Of aan bloggen over gerechten voor vegetariërs of vegans. Foodbloggers delen niet alleen de informatie over ingrediënten en gerechten, maar maken er vaak een persoonlijk verhaal van. Ook wordt vaak de gelegenheid geboden aan lezers om reacties achter te laten onder een foodblog. In dat geval heeft de foodblogger weer de mogelijkheid om daarop te reageren. Om de foodblog onder de aandacht van een groot publiek te brengen, komt het ook voor dat er sprake is van actief bezig zijn op social media. Een foodblogger houdt zich verder bezig met het opdoen van inspiratie en is dus daarvoor op zoek naar inspirerende gerechten en levensmiddelen. Een foodblogger kan vanuit een hobby een foodblog bijhouden, maar het is ook een beroep om geld mee te verdienen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van affiliate marketing. Zo kan een foodblogger ook inkomen genereren door advertentieruimte op de foodblog te verkopen.

Een foodblogger is dus een blogger die zich specifiek richt op het maken van eigen gerechten of aan gerechten een eigen draai geeft. Het is tegenwoordig heel populair om te foodbloggen en het heeft net als kookprogramma’s een grote aantrekkingskracht op mensen. Daarbij spelen factoren als gezonde voeding en de juiste voedingswaarde eveneens een rol. Overigens is een foodblogger niet alleen een blogger, maar ook een fotograaf. In een foodblog staat er bij de tekst namelijk vaak altijd een foto bij van het gerecht. Of zelfs meerdere foto’s van het bereidingsproces. Een foodblogger hoeft geen chefkok te zijn, maar het is wel belangrijk om een passie voor eten te hebben. Verder dient een foodblogger ook een criticus te zijn om het gerecht objectief te beoordelen en deze bevindingen te delen. Een foodblogger heeft kennis van eten en is wat dat betreft te omschrijven als een voedingsdeskundige. Als er sprake is van een grote aanhang van een foodblog dan is er een rol als influencer weggelegd. In aanvulling op een foodblog is het ook mogelijk om kookvideo’s te maken. Een foodblogger is dan als YouTuber aan te merken als de kookvideo’s op YouTube worden geplaatst. Maakt een foodblogger een receptenboek dan is er een rol als auteur en kan een uitgever of online uitgever het boek uitgeven. Zo verdient een foodblogger ook geld door voedingsproducten of kookgerei aan te prijzen in de blog. In dat geval is er sprake van een rol als affiliate marketeer.

CREATIVITEIT EN FOODBLOGGEN

Een foodlogger is een kok die door kennis en ervaring kan uitgroeien tot chefkok. Het is mogelijk om vanuit hobby een foodblog te beginnen met als doel om er een beroep als foodblogger van te maken. Het kritisch proeven van eigengemaakte gerechten is zeker van belang net als dat een creatieve insteek belangrijk is. Het is belangrijk dat een foodblogger zich onderscheidt van de rest en creativiteit speelt daarin een rol. Een van de doelen van een foodblogger is om andere te inspireren zelf te koken. Een foodblogger die er een beroep van heeft gemaakt om te bloggen over eten, heeft doorgaans een grote passie voor voedsel en is daar vrijwel de hele dag mee bezig.

SOCIAL MEDIA KANALEN EN FOODBLOGGEN

Een echte foodblogger maakt gebruik van social media kanalen om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Denk daarbij aan platforms als Instagram en Facebook, maar natuurlijk ook aan YouTube en aan TikTok. Het krijgen van veel volgers is namelijk belangrijk voor een foodblogger, want daarmee is het verdienmodel uit te breiden. Als er veel volgers zijn dan stijgt de populariteit van een foodblog. Dat biedt weer extra mogelijkheden om inkomen te genereren. Denk maar aan uitnodigingen op events om als gastspreker op te treden of om live te komen koken tijdens een bijeenkomst.

WAT DOET EEN FOODBLOGGER:

 • Recepten bedenken
 • Recepten ontwikkelen
 • Recepten maken
 • Ingrediënten kopen
 • Recept beschrijven
 • Gerecht fotograferen
 • Social media bijhouden
 • Mails beantwoorden
 • Reageren op reacties
 • Foodblog technisch onderhouden
 • Netwerk uitbreiden
 • Administratie voeren

Foodvlog: Indonesische koeienhuid:

Foodblogger worden:

OPLEIDINGEN TOT FOODBLOGGER

Er bestaat geen gerichte opleiding tot foodblogger, maar het is wel mogelijk om kennis op te doen op het gebied van eten maken. Bijvoorbeeld door een mbo-opleiding tot allround kok te volgen. Het belangrijkste is echter om over een passie voor eten te beschikken en een creatieve inslag te hebben. Het lukt veel foodbloggers die ermee als hobby of bedrijf beginnen niet altijd om bij het brede publiek bekend te raken. Het is eveneens belangrijk om bij het starten en beheren van een eigen foodblog over ICT-kennis te beschikken. Daarnaast vormt het schrijven een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. In dat kader is een foodblogger ook nog eens eigen webredacteur. Zo is er eveneens een link met het beroep van productfotograaf, omdat een foodblogger doorgaans van de eigen gerechten foto’s maakt.

BEDRIJVEN WAAR EEN FOODBLOGGER WERKZAAM KAN ZIJN

Een foodblogger werkt doorgaans voor zichzelf en is in de uitvoering van het beroep dan ook als ondernemer werkzaam. Het is echter ook mogelijk dat een foodblogger een foodblog bijhoudt als hobby.

COMPETENTIES FOODBLOGGER

Een foodblogger dient goed te kunnen schrijven en over veel creativiteit beschikken. Elke keer als er een foodblog komt, dient er weer een nieuw recept te worden besproken. Ook voor het opmaken van de borden komt creativiteit van pas. Dat geldt eveneens voor het maken van mooie productfoto’s van de gerechten. Een foodblogger dient zichzelf als het ware constant te overtreffen en daarom ook innovatief te zijn. Er is doorgaans sprake van veel interactie met lezers en volgers op social media. Een foodblogger moet daarom ook sociaal ingesteld zijn en tegen kritiek kunnen. Het bijhouden van een foodblog op een eigen website vergt in elk geval basiskennis op ICT-gebied. Verder is het belangrijk dat een foodblogger commercieel is ingesteld en een netwerk opbouwt. Bijvoorbeeld in het kader van het maken van afspraken met bedrijven over promotie van producten.

ARBEIDSMARKTPERSPECTIEF EN DOORGROEIMOGELIJKHEDEN ALS FOODBLOGGER

Een foodblogger die begint met een foodblog kan op verschillende manieren doorgroeien. Er is al sprake van een groei als het aantal volgers of fans toeneemt. Er zijn dan steeds meer manieren om als ondernemer inkomen te genereren. Zo kan een foodblogger de eigen autoriteit overigens ook vergroten door niet alleen een blog te schrijven, maar ook kookvideo’s te maken. De combinatie YouTuber en influencer opent dan weer andere deuren, zoals de kans op deals om met grote merken samen te werken. Het uitbrengen van een kookboek is eveneens een vorm van doorgroeien. Zo is het ook mogelijk om gerechten te maken en deze als foodtrucker ondernemer te verkopen.

ARBEIDSVOORWAARDEN EN SALARIS FOODBLOGGER

Er is niet echt een salaris van toepassing voor het beroep foodblogger. Er zijn populaire foodbloggers die op meerdere manieren aan een foodblog geld verdienen. Daarbij valt te denken aan sponsorovereenkomsten, inkomsten via reclame en affiliate inkomsten. Het hangt onder meer van de bekendheid van de foodblogger af hoe hoog het inkomen is.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Foodblogger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Foodblogger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl