Foodblogger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep foodblogger
Wat doet een foodblogger
Creativiteit als foodblogger
Social media kanalen gebruiken als foodblogger
Populariteit foodblogs
Foodbloggers Nederland
Taken als foodblogger:
Film: Foodvlog: Indonesische koeienhuid:
Film: Foodblogger worden:
Opleidingen tot foodblogger
Bedrijven waar een foodblogger werkzaam kan zijn
Competenties foodblogger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als foodblogger
Arbeidsvoorwaarden en salaris foodblogger
Eigen bedrijf starten als Foodblogger
Boekhoudprogramma vergelijken Foodblogger

Beroep foodblogger

Een foodblogger is een persoon die recepten beschrijft en gerechten maakt om de bevindingen daarvan te delen door te bloggen. De werkzaamheden zijn gevarieerd en bestaan onder meer uit het uitzoeken van gerechten en het kopen van ingrediënten. Het maken van het recept behoort tot de belangrijke taken net als een puntsgewijze beschrijving van maken van het gerecht. Door de informatie te delen, krijgen de lezers van een foodblog de gelegenheid om de recepten zelf te maken. De te delen informatie bestaat doorgaans uit een opsomming van de benodigde ingrediënten, naam van het gerecht en een beschrijving van a tot z om het gerecht te maken. Een foodblogger kan zich richten op een bepaald soort keuken, zoals de Aziatische keuken of een mix van keukens gebruiken om over te bloggen. Het is ook mogelijk dat een foodblogger zich richt op een specifieke doelgroep. Denk maar aan een doelgroep als studenten om voor een laag budget de lekkerste recepten op tafel te zetten. Of aan bloggen over gerechten voor vegetariërs of vegans. Foodbloggers delen niet alleen de informatie over ingrediënten en gerechten, maar maken er vaak een persoonlijk verhaal van. Ook wordt vaak de gelegenheid geboden aan lezers om reacties achter te laten onder een foodblog. In dat geval heeft de foodblogger weer de mogelijkheid om daarop te reageren. Om de foodblog onder de aandacht van een groot publiek te brengen, komt het ook voor dat er sprake is van actief bezig zijn op social media. Een foodblogger houdt zich verder bezig met het opdoen van inspiratie en is dus daarvoor op zoek naar inspirerende gerechten en levensmiddelen. Een foodblogger kan vanuit een hobby een foodblog bijhouden, maar het is ook een beroep om geld mee te verdienen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van affiliate marketing. Zo kan een foodblogger ook inkomen genereren door advertentieruimte op de foodblog te verkopen.

Wat doet een foodblogger

Een foodblogger is dus een blogger die zich specifiek richt op het maken van eigen gerechten of aan gerechten een eigen draai geeft. Het is tegenwoordig heel populair om te foodbloggen en het heeft net als kookprogramma’s een grote aantrekkingskracht op mensen. Daarbij spelen factoren als gezonde voeding en de juiste voedingswaarde eveneens een rol. Overigens is een foodblogger niet alleen een blogger, maar ook een fotograaf. In een foodblog staat er bij de tekst namelijk vaak altijd een foto bij van het gerecht. Of zelfs meerdere foto’s van het bereidingsproces. Een foodblogger hoeft geen chef-kok te zijn, maar het is wel belangrijk om een passie voor eten te hebben. Verder dient een foodblogger ook een criticus te zijn om het gerecht objectief te beoordelen en deze bevindingen te delen. Een foodblogger heeft kennis van eten en is wat dat betreft te omschrijven als een voedingsdeskundige. Als er sprake is van een grote aanhang van een foodblog dan is er een rol als influencer weggelegd. In aanvulling op een foodblog is het ook mogelijk om kookvideo’s te maken. Een foodblogger is dan als YouTuber aan te merken als de kookvideo’s op YouTube worden geplaatst. Maakt een foodblogger een receptenboek dan is er een rol als auteur en kan een uitgever of online uitgever het boek uitgeven. Zo verdient een foodblogger ook geld door voedingsproducten of kookgerei aan te prijzen in de blog. In dat geval is er sprake van een rol als affiliate marketeer.

Creativiteit als foodblogger

Een foodlogger is een kok die door kennis en ervaring kan uitgroeien tot chef-kok. Het is mogelijk om vanuit hobby een foodblog te beginnen met als doel om er een beroep als foodblogger van te maken. Het kritisch proeven van zelfgemaakte gerechten is zeker van belang, net als dat een creatieve insteek belangrijk is. Het is belangrijk dat een foodblogger zich onderscheidt van de rest en creativiteit speelt daarin een rol. Een van de doelen van een foodblogger is om andere te inspireren zelf te koken. Een foodblogger die er een beroep van heeft gemaakt om te bloggen over eten, heeft doorgaans een grote passie voor voedsel en is daar vrijwel de hele dag mee bezig.

Social media kanalen gebruiken als foodblogger

Een echte foodblogger maakt gebruik van social media kanalen om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Denk daarbij aan platforms als Instagram en Facebook, maar natuurlijk ook aan YouTube en aan TikTok. Het krijgen van veel volgers is namelijk belangrijk voor een foodblogger, want daarmee is het verdienmodel uit te breiden. Als er veel volgers zijn dan stijgt de populariteit van een foodblog. Dat biedt weer extra mogelijkheden om inkomen te genereren. Denk maar aan uitnodigingen op events om als gastspreker op te treden of om live te komen koken tijdens een bijeenkomst.

Populariteit foodblogs

Foodblogs zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Mensen zijn steeds meer geïnteresseerd in voeding, koken, recepten en culinaire ervaringen. Foodblogs bieden een platform waarop auteurs hun passie voor eten kunnen delen, recepten kunnen delen, kooktips kunnen geven en voedselgerelateerde verhalen kunnen delen. De populariteit van foodblogs kan worden toegeschreven aan verschillende factoren:

 • Inspiratie voor recepten: Foodblogs bieden eindeloze inspiratie voor nieuwe en creatieve recepten. Mensen zijn altijd op zoek naar nieuwe smaken, gerechten en culinaire ideeën, en foodblogs bieden een breed scala aan recepten om uit te proberen.
 • Visuele aantrekkingskracht: Foodblogs worden vaak vergezeld van prachtige foto's van heerlijke gerechten. De visuele presentatie van het voedsel speelt een grote rol bij het aantrekken van lezers en het wekken van hun eetlust.
 • Specialisatie en niche: Foodblogs zijn er in allerlei specialisaties en niches. Sommige blogs richten zich op specifieke keukens, zoals de Italiaanse, Aziatische of vegetarische keuken. Anderen kunnen zich richten op gezonde recepten, bakken, veganistische gerechten, lokale producten, enzovoort. Deze specialisatie trekt mensen aan die geïnteresseerd zijn in een specifiek aspect van voeding.
 • Persoonlijke verhalen: Veel foodbloggers delen persoonlijke verhalen en ervaringen achter de recepten. Dit creëert een connectie tussen de lezer en de blogger, waardoor mensen zich meer betrokken voelen bij de blog en de recepten die worden gedeeld.
 • Interactie en gemeenschap: Foodblogs stimuleren vaak interactie tussen lezers en bloggers. Mensen kunnen reacties achterlaten, vragen stellen, suggesties doen en hun eigen ervaringen delen. Dit creëert een gevoel van gemeenschap en uitwisseling van kennis en ervaringen.
 • Gezondheidsbewustzijn en dieet diversiteit: Met een groeiend bewustzijn van gezonde voeding en een groeiend aantal mensen met specifieke dieetbehoeften, bieden foodblogs recepten en informatie die aansluiten bij deze behoeften. Mensen zoeken naar gezonde, voedzame en smakelijke gerechten die passen bij hun dieetvoorkeuren.

Al met al hebben foodblogs een enorme aantrekkingskracht op mensen die geïnteresseerd zijn in voeding, koken en culinaire avonturen. Ze bieden een platform voor creativiteit, inspiratie en het delen van liefde voor eten.

Foodbloggers Nederland

In Nederland zijn er talloze getalenteerde en gepassioneerde foodbloggers die actief zijn in de culinaire wereld. Deze bloggers delen hun liefde voor eten, hun creativiteit in de keuken en hun kennis van voeding met een groot publiek. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld in het inspireren en informeren van mensen over voedsel en koken. De Nederlandse foodblogger scene is levendig en divers.

Taken als foodblogger:

 • Recepten bedenken.
 • Recepten ontwikkelen.
 • Recepten maken.
 • Ingrediënten kopen.
 • Recept beschrijven.
 • Gerecht fotograferen.
 • Social media bijhouden.
 • Mails beantwoorden.
 • Reageren op reacties.
 • Foodblog technisch onderhouden.
 • Netwerk uitbreiden.
 • Administratie voeren.

Film: Foodvlog: Indonesische koeienhuid:

Film: Foodblogger worden:

Opleidingen tot foodblogger

Er bestaat geen gerichte opleiding tot foodblogger, maar het is wel mogelijk om kennis op te doen op het gebied van eten maken. Bijvoorbeeld door een mbo-opleiding tot allround kok te volgen. Het belangrijkste is echter om over een passie voor eten te beschikken en een creatieve inslag te hebben. Het lukt veel foodbloggers die ermee als hobby of bedrijf beginnen niet altijd om bij het brede publiek bekend te raken. Het is eveneens belangrijk om bij het starten en beheren van een eigen foodblog over ICT-kennis te beschikken. Daarnaast vormt het schrijven een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. In dat kader is een foodblogger ook nog eens eigen webredacteur. Zo is er eveneens een link met het beroep van productfotograaf, omdat een foodblogger doorgaans van de eigen gerechten foto’s maakt. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een foodblogger werkzaam kan zijn

Een foodblogger werkt doorgaans voor zichzelf en is in de uitvoering van het beroep dan ook als ondernemer werkzaam. Het is echter ook mogelijk dat een foodblogger een foodblog bijhoudt als hobby.

Competenties foodblogger

Een foodblogger dient goed te kunnen schrijven en over veel creativiteit beschikken. Elke keer als er een foodblog komt, dient er weer een nieuw recept te worden besproken. Ook voor het opmaken van de borden komt creativiteit van pas. Dat geldt eveneens voor het maken van mooie productfoto’s van de gerechten. Een foodblogger dient zichzelf als het ware constant te overtreffen en daarom ook innovatief te zijn. Er is doorgaans sprake van veel interactie met lezers en volgers op social media. Een foodblogger moet daarom ook sociaal ingesteld zijn en tegen kritiek kunnen. Het bijhouden van een foodblog op een eigen website vergt in elk geval basiskennis op ICT-gebied. Verder is het belangrijk dat een foodblogger commercieel is ingesteld en een netwerk opbouwt. Bijvoorbeeld in het kader van het maken van afspraken met bedrijven over promotie van producten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als foodblogger

Een foodblogger die begint met een foodblog kan op verschillende manieren doorgroeien. Er is al sprake van een groei als het aantal volgers of fans toeneemt. Er zijn dan steeds meer manieren om als ondernemer inkomen te genereren. Zo kan een foodblogger de eigen autoriteit overigens ook vergroten door niet alleen een blog te schrijven, maar ook kookvideo’s te maken. De combinatie YouTuber en influencer opent dan weer andere deuren, zoals de kans op deals om met grote merken samen te werken. Het uitbrengen van een kookboek is eveneens een vorm van doorgroeien. Zo is het ook mogelijk om gerechten te maken en deze als foodtrucker ondernemer te verkopen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris foodblogger

Er is niet echt een salaris van toepassing voor het beroep foodblogger. Er zijn populaire foodbloggers die op meerdere manieren aan een foodblog geld verdienen. Daarbij valt te denken aan sponsorovereenkomsten, inkomsten via reclame en affiliate inkomsten. Het hangt onder meer van de bekendheid van de foodblogger af hoe hoog het inkomen is.

Eigen bedrijf starten als Foodblogger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Foodblogger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Foodblogger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Foodblogger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Foodblogger.

Mijnzzp.nl