Criticus

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een criticus is een vakman of vakvrouw die opbouwende positieve en/of negatieve kritiek en/of recensies geeft over bepaalde onderwerpen waarvan de criticus veel kennis heeft. Een belangrijk kenmerk van een criticus is dat hij of zij algemeen geaccepteerd wordt als kenner van een bepaald onderwerp. Het kan bijvoorbeeld iemand zijn met veel erkenning voor zijn zelf gemaakte werk of iemand die zeer geleerd is over een bepaald onderwerp (wetenschap). Ondanks dat iedereen een criticus kan zijn over bepaalde onderwerpen is het niet zo dat de media of andere belanghebbenden zomaar alle kritiek of recensies overnemen van niet erkende critici. Met andere woorden is over het algemeen alleen de mening van erkende critici belangrijk, omdat zij gespecialiseerd zijn in bepaalde onderwerpen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat ook de mening van reguliere burgers belangrijk kan zijn. Een criticus is dus iemand die over het algemeen waardevolle kritiek en/of recensies zal geven over bepaalde onderwerpen, wat ook opgepakt zal worden door de media of ander soort organisaties die belang hebben bij de mening van de betreffende criticus. In veel gevallen zal een criticus dan ook iemand zijn die belangrijk is binnen zijn of haar vakgebied. De term criticus moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat iedereen een criticus kan zijn of worden.

Critici zijn actief binnen veel verschillende domeinen, bijvoorbeeld als filmcriticus, restaurantcriticus, kunstcriticus, musicalcriticus of bijvoorbeeld als literatuurcriticus. De mening van een criticus is meestal belangrijk voor de betreffende personen, omdat de mening of recensie van de criticus in grote mate kan bepalen of een bepaalde film, restaurant, kunst, musical of boek succes zal hebben of niet. Een goede criticus beargumenteert zijn bevindingen op een gefundeerde manier die hij of zij ook kan onderbouwen. Een criticus die ook recensies schrijft noemt men ook wel een recensent. Over het algemeen krijgen critici ruim van te voren de mogelijkheid om een recensie te schrijven, afhankelijk van het domein, zodat de recensie al dan niet kan bijdragen aan de mogelijke reclamecampagne.

De invloed van een recensie door een erkende criticus kan dan zeer groot zijn en bijdragen in succes of falen. Vooral grote primeurs van films, boeken of bijvoorbeeld van musicals worden meestal breed uitgemeten in dagbladen en tijdens nieuwsprogramma's, waardoor de recensie door veel mensen gelezen en/of gezien zal worden. De effecten van een recensie door een criticus kunnen dan ook groot zijn, in negatieve en in positieve zin.

Filmrecensie maken:

Opleidingen tot criticus

Er bestaan geen opleidingen tot criticus. Er zijn wel diverse websites te vinden die wellicht kunnen helpen voor mensen die meer willen leren van recensies schrijven, zoals de website Recensieweb en Literair Nederland. Er is verder geen specifieke opleiding te benoemen, omdat er als criticus veel verschillende vakgebieden bestaan.

Bedrijven waar een criticus werkzaam kan zijn

Een criticus kan voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn in alle denkbare branches zoals de horeca, de artiestenbranche of de kunstbranche, of bijvoorbeeld werkzaam zijn binnen de omroepbranche. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een criticus werkzaam zal zijn als ondernemer. Een criticus kan ook een schrijver zijn en wellicht een eigen column hebben in een krant.

Competenties criticus

De belangrijkste competentie als criticus is je onafhankelijkheid, zodat je op een eerlijk manier je mening kunt geven. Daarnaast moet je intellectueel goed onderlegd zijn om op een gedegen manier tot je oordeel te kunnen komen. Verdere competenties zijn sterk afhankelijk van je eigen vakgebied en specialisaties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als criticus

Het arbeidsmarktperspectief als criticus is niet heel groot te noemen. De meeste critici zijn zelfstandig ondernemer en voeren wellicht ook andere werkzaamheden uit naast het schrijven van recensies. De doorgroeimogelijkheden als criticus moeten gezien worden in het mogen geven van een recensie voor de landelijke dagbladen of voor de televisie. Zoals eerder omschreven is het belangrijk dat een criticus gezien kan worden als een vakman of vakvrouw met aanzien. In veel gevallen zal een criticus daarom ook aangemerkt kunnen worden als influencer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris criticus

Arbeidsvoorwaarden als criticus zijn verder niet van toepassing, omdat een criticus meestal als zelfstandig ondernemer werkzaam zal zijn. Een criticus ontvangt doorgaans geen vast salaris maar eerder een vergoeding per recensie.

Mijnzzp.nl