Schrijver

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Schrijver of schrijfster is een algemene benaming voor personen die geschreven werk produceren. Bij het schrijven denken de meeste mensen al snel aan het schrijven van een boek, maar er bestaan veel meer vormen van schrijven. Een andere benaming voor een schrijver is ook wel auteur. Een auteur is de geestelijk eigenaar van creatief werk, zoals van een boek. De term auteur heeft niet alleen betrekking op geschreven stukken, omdat ook films en documentaires onder de noemer auteur kunnen vallen. De term auteur geeft dan ook aan dat het om de geestelijk eigenaar gaat van het werk. Schrijven kunnen we wellicht in het kort het beste omschrijven als het uiten van kennis, gevoelens en creatieve gedachtes op papier of op de computer. Wat een schrijver precies wil uiten is afhankelijk van de soort schrijver en de gekozen literatuur of lectuur. Zoals eerder omschreven zijn er veel verschillende soorten schrijvers en kan een schrijver om verschillende redenen schrijven. Lang niet alle schrijvers schrijven alleen boeken of romans, omdat een schrijver ook andere teksten kan schrijven. Denk bijvoorbeeld aan schrijvers die zakelijke teksten voor vakbladen schrijven of aan schrijvers die zich gespecialiseerd hebben in het schrijven van reclameteksten voor folders en websites. Dit soort schrijvers noemt zichzelf over het algemeen geen schrijver, maar ze zijn wel gewoon schrijver.

De klassieke schrijver is wel een schrijver die boeken en romans schrijft als auteur. Het beroep schrijver moet verder heel algemeen gezien worden, omdat iedere schrijver kan en mag schrijven zoals hij of zij wil schrijven. Het is niet zo dat alle schrijvers automatisch ook hun geschreven teksten publiceren, dit kan per schrijver verschillen. Schrijven is voorbehouden aan iedereen en niet gebonden aan regels of verplichtingen. Er zijn dan ook veel mensen die hobbymatig of beroepsmatig schrijven, omdat ze dit nu eenmaal leuk vinden en wellicht hopen dat een uitgever hun stuk op de markt brengt, bijvoorbeeld een nieuw boek. Ondanks dat we in moderne tijden leven is een goed boek lezen onder veel mensen nog steeds populair en geliefd, omdat het betrokken raken in veel verhaal zo boeiend kan zijn. Het schrijven of lezen van boeken is natuurlijk maar een voorbeeld, omdat er veel verschillende soorten boeken en teksten bestaan. Denk bijvoorbeeld ook aan vakliteratuur die interessant kan zijn voor bepaalde doelgroepen.

Zoals eerder omschreven bestaan er veel beroepen die te maken hebben met het schrijven van teksten. Denk bijvoorbeeld aan journalisten, copywriters, scenarioschrijvers en tekstschrijvers. Daarnaast kennen we tegenwoordig nog de moderne bloggers, die ook veel schrijven op het internet. Een andere vorm van schrijven die wellicht niet bij iedereen even bekent zal zijn is het schrijven van muziek. Een componist is een muziekontwerper en muziekschrijver die ook toebehoort tot de schrijvers, omdat hij of zij bladmuziek schrijft. Zonder bladmuziek kunnen musici geen gezamenlijke muziek maken.

Boek schrijven

Het zelf schrijven van een boek heeft op redelijk veel mensen een aantrekkingskracht, omdat een goed boek met positieve recensies al snel veel aandacht zal krijgen en dus ook goed kan verkopen. Helaas is het schrijven van een boek maar een onderdeel van de werkzaamheden en zal het boek ook op de markt gebracht moeten worden. Het uitgeven van een nieuw boek kan nogal eens moeilijk zijn, omdat uitgevers zeer kritisch zijn. Redelijk veel mensen proberen daarom tegenwoordig een boek zelf op de markt te brengen in eigen beheer, omdat een uitgever dit bijvoorbeeld niet wenst te doen. Het zelf uitbrengen van een boek heeft voordelen, maar ook dit is niet heel makkelijk en geeft dit geen garantie op succes.

Hoe schrijf je een goed verhaal:

Schrijftips:

Opleidingen tot schrijver

Er bestaan enkele erkende opleidingsmogelijkheden tot schrijver binnen Nederland, zoals aan de Schrijversvakschool in Amsterdam die een vierjarige vakopleiding aanbieden. Daarnaast worden er uiteenlopende soorten cursussen en andere opleidingen aangeboden die interessant kunnen zijn voor schrijvers. Omdat het zoveel verschillende soorten schrijvers bestaan is het verder niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen.

Bedrijven waar een schrijver werkzaam kan zijn

Waar een schrijver precies werkzaam is is geheel afhankelijk van de soort werkzaamheden als schrijver. Een schrijver kan zelfstandig werken als ondernemer, of werkt bijvoorbeeld voor een marketingsbureau of als journalist voor een krantenuitgever. Daarnaast zijn er veel schrijvers hobbymatig actief omdat ze het schrijven zo leuk vinden.

Competenties schrijver

De competenties als schrijver zijn niet eenduidig aan te geven omdat deze nogal kunnen verschillen per soort schrijver. Het schrijven van een roman vraagt om andere competenties dan het schrijven van een reclameartikel of het schrijven van vakliteratuur. In zijn algemeenheid kunnen we wel stellen dat een schrijver over de benodigde creativiteit en doorzettingsvermogen zal moeten beschikken. Ook commerciële vaardigheden en algemene ondernemersvaardigheden kunnen aangemerkt worden als belangrijk. Algemeen belangrijke woorden als schrijver zijn netwerken, kennis, inzicht, marketing, passie, kritisch, zelfstandigheid en redigeren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schrijver

Voor het beroep schrijver kunnen we niet echt spreken van een arbeidsmarktperspectief, omdat het arbeidsmarktperspectief geheel afhankelijk zal zijn van het soort beroep als schrijver en de genoten opleiding als schrijver. Daarnaast zijn er veel schrijvers actief als schrijver die wellicht ook een ander beroep uitoefenen. De doorgroeimogelijkheden als schrijver moeten gezien worden in het doorbreken als schrijver.

Arbeidsvoorwaarden en salaris schrijver

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden omdat het beroep schrijver betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten beroepen in verschillende branches. Daarnaast kan het heel goed zijn dat een schrijver werkzaam is als ondernemer of hobbymatig actief is als schrijver. Het is ook niet mogelijk om voor het beroep schrijver een salarisindicatie te geven, omdat het beroep schrijver te algemeen is. Zie voor meer informatie de meer specifieke beroepen.

Mijnzzp.nl