Tekstschrijver

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een tekstschrijver is een schrijver die verantwoordelijk is voor het schrijven van verschillende soorten teksten. Denk hierbij aan het schrijven van boeken, vakliteratuur, theaterstukken, reclameteksten, speeches en aan het schrijven van muziek. Een tekstschrijver is dus verantwoordelijk voor het schrijven van teksten, wat betrekking kan hebben op verschillende teksten. Inhoudelijk moet het beroep tekstschrijver wel breder gezien worden dan alleen het schrijven van teksten. Het daadwerkelijk schrijven van teksten wordt doorgaans zorgvuldig voorbereid door de tekstschrijver, en kan pas gedaan worden als de tekstschrijver voldoende achtergrondinformatie heeft vergaard van een bepaald onderwerp of thema. Soms kan het voor een tekstschrijver belangrijk zijn om zich eerst te verdiepen in een onderwerp, of zal de tekstschrijver mensen moeten interviewen om voldoende kennis op te doen van het onderwerp. Er zijn in Nederland veel tekstschrijvers actief, die vaak werkzaam zijn als freelancer. Het beroep tekstschrijver moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat er verschillende soorten tekstschrijvers zijn, die verschillende soorten werkzaamheden kunnen uitvoeren. Het schrijven van nieuwsartikelen voor een mediabedrijf kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het schrijven van reclameteksten. Ook het schrijven van boeken betreft andere werkzaamheden en vaardigheden dan het schrijven van nieuwsartikelen. Tegenwoordig heeft het beroep tekstschrijver in steeds meer gevallen betrekking op het internet. Ook dit kan inhoudelijk verschillende werkzaamheden betreffen, omdat het schrijven van commerciële teksten bijvoorbeeld andere werkzaamheden betreft dan het schrijven van blogs of informatieve artikelen. Daarnaast is het denkbaar dat een tekstschrijver gespecialiseerd is in het schrijven van diverse teksten. Er zijn veel tekstschrijvers actief, die voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn.

Er zijn dus verschillende tekstschrijvers die zich gespecialiseerd kunnen hebben in een bepaald vakgebied of in meerdere vakgebieden. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van algemene teksten, het schrijven over bepaalde onderwerpen, het vertalen van teksten of aan het schrijven als persvoorlichter. Afhankelijk van de specifieke werkzaamheden kan een tekstschrijver ook andere benamingen hanteren. Denk bijvoorbeeld ook aan de benamingen copywriter, schrijver, speechschrijver, scenarioschrijver, toneelschrijver en blogger. Dit zijn allemaal voorbeelden van verschillende soorten tekstschrijvers. Over het algemeen zijn tekstschrijvers belangrijke communicatiemedewerkers voor bedrijven, omdat bedrijven veel te maken hebben met tekst. Bij bedrijven die nieuws naar buiten brengen kan het ook belangrijk zijn dat de teksten eerst naar de juridische afdeling verzonden worden, om mogelijke problemen te voorkomen. Maar ook het schrijven van artikelen voor een website komt tegenwoordig veel voor. Als een tekstschrijver artikelen schrijft voor een website is het vaak belangrijk om rekening te houden met SEO, zodat de diverse zoekmachines de tekst goed kunnen indexeren en er een optimaal resultaat behaald wordt met de tekst. Dit betreft vaak commerciële teksten, die geschreven worden om bepaalde diensten en/of producten te promoten. Tekstschrijvers werken tegenwoordig in veel gevallen als zzp'er.

Wat doet een tekstschrijver?

Een tekstschrijver is dus iemand die zich bezighoudt met het schrijven van verschillende soorten teksten. Ze worden ingehuurd door bedrijven, organisaties of individuen om teksten te produceren voor verschillende doeleinden, zoals marketing, reclame, journalistiek, educatie, technische documentatie, webinhoud en nog veel meer. De taken van een tekstschrijver kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke opdracht en het doel van de tekst. Over het algemeen omvatten de taken van een tekstschrijver het volgende:

  • Het begrijpen van het doel en de doelgroep: Een tekstschrijver moet een duidelijk inzicht hebben in het doel van de tekst en voor wie deze bedoeld is. Dit helpt bij het bepalen van de toon, stijl en inhoud van de tekst.
  • Onderzoek en verzamelen van informatie: De tekstschrijver moet vaak onderzoek doen naar het onderwerp van de tekst om relevante informatie te verzamelen. Dit kan inhouden dat ze interviews afnemen, bronnen raadplegen, online onderzoek doen of informatie van de opdrachtgever verkrijgen.
  • Schrijven en redigeren van de tekst: De tekstschrijver gebruikt de verzamelde informatie om de tekst te schrijven in overeenstemming met het gewenste doel en de doelgroep. Ze moeten ervoor zorgen dat de tekst duidelijk, boeiend en goed gestructureerd is. Ook het nalezen en redigeren van de tekst behoort tot hun taken om grammaticale fouten en inconsistenties te corrigeren.
  • Optimaliseren voor zoekmachines (SEO): Als de tekst bedoeld is voor online publicatie, moet de tekstschrijver mogelijk rekening houden met zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit omvat het gebruik van relevante zoekwoorden en het schrijven van inhoud die goed wordt geïndexeerd door zoekmachines.
  • Samenwerken met klanten of opdrachtgevers: Tekstschrijvers werken vaak samen met klanten of opdrachtgevers om hun behoeften en vereisten te begrijpen. Ze kunnen feedback ontvangen en de tekst dienovereenkomstig aanpassen.

Het uiteindelijke doel van een tekstschrijver is om effectieve, boeiende en informatieve teksten te produceren die de beoogde doelgroep aanspreken en het gewenste doel bereiken, of dat nu het promoten van een product is, het informeren van lezers of het overtuigen van mensen om actie te ondernemen.

Taken van een tekstschrijver

Zoals eerder omschreven doet een tekstschrijver meer dan alleen schrijven. Een tekstschrijver kan niet overal kennis van hebben en zal doorgaans eerst met zijn opdrachtgever overleggen welke richting of doel een nieuwe tekst precies moet hebben en hoe lang het artikel moet worden. Soms kan het nodig zijn dat de tekstschrijver eerst kennis van de materie opdoet en zich zal verdiepen in het onderwerp, omdat zonder specifieke kennis het schrijven lastig zal zijn. Wanneer de tekstschrijver de nieuwe tekst klaar heeft, zal deze in de meeste gevallen eerst voorgelegd worden aan de opdrachtgever, waarna deze zijn goedkeuring kan geven of wellicht nog enkele aanpassingen kan doorgeven. Een tekstschrijver kan ook te maken hebben met het schrijven van nieuwsbrieven.

Waarom een tekstschrijver inhuren

Het op een goede en vooral duidelijke manier schrijven van teksten is niet iets wat iedereen zomaar kan. Er zijn dan ook veel bedrijven, instellingen en organisaties die het schrijven van teksten uitbesteden, zodat ze er van zijn dat hun teksten correct zijn en aanslaan. Het op een pakkende en boeiende manier schrijven van teksten is niet eenvoudig. Een tekstschrijver heeft hier veel ervaring mee en weet precies hoe een bepaalde tekst opgesteld moet worden om lezers geboeid te houden. Een reclamebedrijf kan bijvoorbeeld een pakkende reclamecampagne bedenken, maar zal voor de teksten wellicht een tekstschrijver inhuren om de reclamecampagne extra power te geven. Maar denk ook aan het vertalen van teksten, wat niet heel makkelijk is en veel tijd in beslag kan nemen, zodat teksten op een juiste manier vertaald worden. Ook voor lastig onderwerp kan het raadzaam zijn om een tekstschrijver in te huren voor goede teksten. Tekstschrijvers werken regelmatig met lastige onderwerpen.

Schrijven voor het internet

Tegenwoordig schrijven tekstschrijvers steeds vaker artikelen die voor het internet bestemd zijn. Zoals eerder omschreven is het schrijven van internetartikelen niet helemaal hetzelfde als het schrijven op papier, omdat voor het schrijven van artikelen op het internet ook aan zoekmachineoptimalisatie gedacht moet worden. Het is niet zo dat artikelen voor het internet op een specifieke manier geschreven hoeven te worden, bijvoorbeeld door bepaalde woorden extra vaak terug te laten keren, maar wel is de opmaak van een artikel belangrijk. Het werken met duidelijke kopteksten zal bijvoorbeeld enorm helpen bij de indexatie van het artikel. Daarnaast is het belangrijk om voldoende relevante links op te nemen, omdat deze de informatie of nieuwswaarde verhogen van een artikel. Ook speelt de lengte van een artikel een belangrijke rol als het om de indexatie gaat. De meeste internetartikelen die op een goede manier geïndexeerd worden bestaan uit minimaal driehonderd woorden. Ook worden langere informatieve artikelen eerder gedeeld via social media.

Beroep tekstschrijver:

Opleidingen tot tekstschrijver

Er bestaan diverse opleidingsmogelijkheden voor het beroep tekstschrijver via reguliere scholen, zoals de opleiding hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC) of de hbo-opleiding Communicatie. Daarnaast zijn er natuurlijk voldoende beroepen te bedenken die grote raakvlakken hebben met het beroep tekstschrijver, zoals de beroepen journalist, redacteur en communicatieadviseur. Ook zijn er diverse cursussen te vinden die wellicht interessant zijn voor mensen die willen leren om te schrijven als tekstschrijver. Wanneer je een eigen bedrijf gaat starten als zzp tekstschrijver, dan is het verstandig om gebruik te maken van een boekhoudprogramma zzp. Hiermee kun je als zzp'er zelf de complete financiële administratie bijhouden.

Bedrijven waar een tekstschrijver werkzaam kan zijn

Een tekstschrijver kan voor verschillende bedrijven, instellingen en overheden werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan marketingbureaus, grote middenstanders, reisbureaus, mediabedrijven en aan fabrikanten. Het zijn doorgaans wel de grotere bedrijven die tekstschrijvers in dienst hebben. Afhankelijk van de soort werkzaamheden kunnen er ook andere benamingen van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan de benaming redactiemedewerker. Daarnaast kan een tekstschrijver actief zijn als ondernemer. Er zijn relatief gezien veel tekstschrijvers werkzaam als freelance tekstschrijver.

Competenties tekstschrijver

Als tekstschrijver is het in eerste plaats belangrijk dat je foutloos kunt schrijven in een logische volgorde, met de nodige creativiteit. Daarnaast moet je beschikken over goede schriftelijke communicatie, omdat je meestal te maken hebt met meerdere opdrachtgevers. Ook motivatie en inspiratie zijn belangrijk als we spreken over het beroep tekstschrijver. Vooral voldoende inspiratie mag niet ontbreken als tekstschrijver, omdat je zonder inspiratie geen pakkende artikelen kan schrijven. Als je werkzaam bent als ondernemer zul je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. In dat geval kan ook het netwerken belangrijk zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn presteren, plannen, overleggen, doelstellingen, monitoren, creativiteit, stressbestendigheid en zakelijk inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tekstschrijver

Het arbeidsmarktperspectief voor tekstschrijvers in loondienst is niet groot. De meeste tekstschrijvers zijn werkzaam als freelancers. Er zijn duizenden tekstschrijvers te vinden die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, en zo andere bedrijven of overheden helpen met het hun teksten. De opkomst van de AI-tekstschrijver maakt het verkrijgen van voldoende opdrachten niet makkelijk. De doorgroeimogelijkheden van een tekstschrijver moeten gezien worden in het verkrijgen van grotere opdrachten of het combineren van andere diensten. Daarnaast is het denkbaar dat een goede tekstschrijver uiteindelijk kan doorgroeien tot content manager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris tekstschrijver

Omdat wij er vanuit gaan dat je als tekstschrijver werkt als zelfstandig ondernemer zijn er geen specifieke arbeidsvoorwaarden te benoemen voor dit beroep. Daarnaast kan een tekstschrijver in loondienst bij uiteenlopende soorten bedrijven of overheden werkzaam zijn, met hun eigen specifieke arbeidsvoorwaarden. Ook het geven van een salarisindicatie is voor dit beroep lastig, omdat je inkomsten natuurlijk sterk afhankelijk zullen zijn van je diensten en opdrachten als zelfstandig ondernemer. Een tekstschrijver werkt in veel gevallen met een vaste vergoeding per woord, echter kan dit natuurlijk verschillen per tekstschrijver of opdrachtgever.

Read this information on Copywriter in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Texter auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Redactor publicitario en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Tekstschrijver

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tekstschrijver bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl