Tekstschrijver

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Tekstschrijver is een algemene benaming voor vaklieden die verantwoordelijk zijn voor het schrijven van verschillende soorten teksten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schrijven van boeken, vakliteratuur, theaterstukken, reclameteksten, speeches en aan het schrijven van muziek. Een tekstschrijver is dus verantwoordelijk voor het schrijven van teksten, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten teksten. Inhoudelijk moet het beroep tekstschrijver wel breder gezien worden dan alleen het schrijven van teksten. Het daadwerkelijk schrijven van teksten wordt doorgaans zorgvuldig voorbereid door de tekstschrijver, en kan pas gedaan worden als de tekstschrijver voldoende achtergrondinformatie heeft vergaard van een bepaald onderwerp of thema. Soms kan het voor een tekstschrijver belangrijk zijn om zich eerst te verdiepen in een bepaald onderwerp, of zal de tekstschrijver mensen moeten interviewen om voldoende kennis op te doen van een bepaald onderwerp. Er zijn in Nederland duizenden tekstschrijvers actief, die in veel gevallen werkzaam zijn als freelancer. Maar het beroep komt ook voor in loondienst bij bedrijven. Het beroep tekstschrijver moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er verschillende soorten tekstschrijvers zijn, die verschillende soorten werkzaamheden kunnen uitvoeren. Het schrijven van nieuwsartikelen voor een mediabedrijf kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het schrijven van reclameteksten. Ook het schrijven van een boek als tekstschrijver betreft andere werkzaamheden en vaardigheden dan het schrijven van nieuwsartikelen.

Er zijn verschillende soorten tekstschrijvers werkzaam, die zich gespecialiseerd kunnen hebben in een bepaald vakgebied of in meerdere vakgebieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het algemeen schrijven van teksten, het schrijven over bepaalde onderwerpen, het vertalen van teksten of het schrijven als persvoorlichter voor een organisatie. Een tekstschrijver kan dus ook een belangrijke communicatieadviseur zijn voor een organisatie. Bij bedrijven die nieuws naar buiten brengen kan het belangrijk zijn dat de teksten eerst naar de juridische afdeling verzonden worden, om mogelijke problemen te voorkomen. Maar ook het schrijven van artikelen voor een website is anders dan het schrijven voor een krant of weekblad. Wanneer een tekstschrijver artikelen schrijft voor een website is het belangrijk voor de tekstschrijver om rekening te houden met SEO, zodat de diverse zoekmachines de tekst goed kunnen indexeren en er een optimaal resultaat behaald zal worden met de tekst.

Taken van een tekstschrijver

Zoals eerder omschreven doet een tekstschrijver meer dan alleen schrijven. Een tekstschrijver kan niet overal kennis van hebben en zal doorgaans eerst met zijn opdrachtgever overleggen welke richting of doel een nieuwe tekst precies moet hebben en hoe lang het artikel moet worden. Soms kan het nodig zijn dat de tekstschrijver eerst kennis van de materie opdoet en zich zal verdiepen in het onderwerp, omdat zonder specifieke kennis het schrijven lastig zal zijn. Wanneer de tekstschrijver de nieuwe tekst klaar heeft zal deze in de meeste gevallen eerst voorgelegd worden aan de opdrachtgever, waarna deze zijn goedkeuring kan geven of wellicht nog enkele aanpassingen kan doorgeven.

Waarom een goede tekstschrijver inhuren

Het op een goede en duidelijke manier schrijven van teksten is zeker niet iets wat iedereen zomaar kan of tijd voor heeft. Er zijn dan ook veel bedrijven, instellingen en organisaties die het schrijven van teksten uitbesteden, zodat ze er zeker van zijn dat hun teksten correct zijn en aanslaan. Het op een pakkende en boeiende manier schrijven van teksten is doorgaans niet heel eenvoudig. Een tekstschrijver heeft hier veel ervaring mee en weet doorgaans precies hoe een bepaalde tekst opgesteld moet worden om lezers geboeid te houden. Een reclamebedrijf kan bijvoorbeeld een pakkende reclamecampagne bedenken, maar zal voor de teksten wellicht een tekstschrijver inhuren om de reclamecampagne extra power te geven. Maar denk ook aan het vertalen van teksten, wat doorgaans niet heel makkelijk is en veel specialisatie vraagt zodat de teksten op een juiste manier vertaald worden.

Internetartikelen

Tegenwoordig zullen tekstschrijvers veel artikelen schrijven die voor het internet bestemd zijn. Zoals eerder omschreven is het schrijven van internetartikelen niet helemaal het zelfde als het schrijven op papier, omdat voor het schrijven van artikelen op het internet ook aan zoekmachineoptimalisatie gedacht zal moeten worden. Het is zeker niet zo dat artikelen voor het internet op een specifieke manier geschreven hoeven te worden, bijvoorbeeld door bepaalde woorden extra vaak terug te laten keren, maar wel is de opmaak van een artikel erg belangrijk. Het werken met bijvoorbeeld duidelijke kopteksten zal enorm helpen voor de diverse zoekmachines om een artikel op een goede manier te kunnen indexeren. Ook speelt de lengte van een artikel een grote rol als het om indexeren van een artikel gaat. Overigens betreft de opmaak niet alleen de tekst zelf maar kunnen relevante linken in de tekst ook helpen om beter gevonden te worden, omdat deze de informatie of nieuwswaarde verhogen van een artikel.

Media, Informatie en Communicatie:

Opleidingen tot tekstschrijver

Er bestaan diverse opleidingsmogelijkheden voor het beroep tekstschrijver via reguliere scholen, zoals de opleiding Hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC) of de Hbo-opleiding Communicatie. Daarnaast zijn er natuurlijk voldoende beroepen te bedenken die grote raakvlakken hebben met het beroep tekstschrijver, zoals de beroepen journalist, redacteur en communicatieadviseur. Ook zijn er diverse cursussen te vinden die wellicht interessant zijn voor mensen die willen leren om te schrijven als tekstschrijver. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende tekstschrijver.

Bedrijven waar een tekstschrijver werkzaam kan zijn

Zoals eerder omschreven zijn veel tekstschrijvers werkzaam als zelfstandig ondernemer en verzorgen deze tekstschrijvers voor diverse organisaties, bedrijven en instellingen de teksten. Maar als tekstschrijver kan je ook in loondienst werkzaam zijn, zoals bij overheden, bedrijven en reclamebureaus. Het zijn doorgaans wel de grotere bedrijven die tekstschrijvers in dienst hebben. Wel kan een tekstschrijver een andere benaming hebben binnen een organisatie.

Competenties tekstschrijver

Als tekstschrijver is het in eerste plaats natuurlijk belangrijk dat je foutloos kunt schrijven in een logische volgorde, met de nodige creativiteit. Je communicatieve vaardigheden beperken zich niet alleen tot het schrijven maar moeten ook mondeling sterk zijn, omdat je als tekstschrijver natuurlijk regelmatig met opdrachtgevers zal overleggen en ook een adviserende rol zal spelen. Om een goed artikel te kunnen schrijven, gericht op een bepaalde doelgroep, zal je analytisch moeten zijn zodat je van een lang verhaal een boeiend artikel weet te maken, en de bijzaken van de hoofdzakken weet te scheiden. Omdat je als als tekstschrijver in veel gevallen werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer moet je natuurlijk ook een commerciële instelling bezitten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tekstschrijver

Het arbeidsmarktperspectief voor tekstschrijvers in loondienst is niet heel groot. De meeste tekstschrijvers zijn werkzaam als freelancers. Er zijn veel tekstschrijvers te vinden die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en andere bedrijven of overheden helpen met het hun teksten. De doorgroeimogelijkheden als tekstschrijver moeten gezien worden in het verkrijgen van grotere opdrachten of het combineren van andere diensten. Verdere specifieke doorgroeimogelijkheden zijn er niet, voor zover wij weten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris tekstschrijver

Omdat wij er vanuit gaan dat je als tekstschrijver werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er geen specifieke arbeidsvoorwaarden te benoemen voor dit beroep. Daarnaast kan een tekstschrijver in loondienst bij uiteenlopende soorten bedrijven of overheden werkzaam zijn, met hun eigen specifieke arbeidsvoorwaarden. Ook het geven van een salarisindicatie is voor dit beroep lastig, omdat je inkomsten natuurlijk sterk afhankelijk zullen zijn van je diensten en opdrachten als zelfstandig ondernemer. Een tekstschrijver werkt in veel gevallen met een vaste vergoeding per woord, echter kan dit natuurlijk verschillen per tekstschrijver of opdrachtgever.

Mijnzzp.nl