Corrector

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een corrector is een vakman of vakvrouw die verantwoordelijk is voor het controleren van teksten op fouten, zoals mogelijke grammatica- en stijlfouten. Daarnaast is een corrector in de meeste gevallen ook verantwoordelijk voor het verbeteren van teksten als de corrector denkt dat dit nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde woorden in een tekst die te vaak of juist onvoldoende gebruikt worden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een corrector het beste omschrijven als het controleren van teksten en het aanpassen van teksten als dit nodig mocht zijn. Als corrector kan je met uiteenlopende soorten teksten te maken krijgen, zoals wetenschappelijke teksten, krantenartikelen en boeken die gecontroleerd moeten worden voordat ze uitgegeven kunnen worden. Als corrector heb je een verantwoordelijk baan, omdat de corrector verantwoordelijk is voor het opsporen van eventuele fouten en onvolkomenheden in teksten. Een andere benaming voor een corrector is soms ook wel proeflezer. Een corrector is dus verantwoordelijk voor het redigeren en herschrijven van teksten. Het beroep corrector betreft specialistische werkzaamheden, waarbij concentratievermogen erg belangrijk is. Over het algemeen is het zo dat het redigeren van teksten alleen uitgevoerd zal worden door zeer ervaren stekschrijvers, die ook beschikken over goede kennis van de taal. De werkzaamheden van een corrector behoren toe tot de communicatiewetenschap. Het beroep corrector moet verder vrij algemeen gezien worden omdat correctors zich ook kunnen specialiseren in bepaalde teksten zoals webteksten, boekteksten of bijvoorbeeld reclametekst.

Als corrector is het belangrijk dat je over uitstekende taalbeheersing beschikt en dat je fouten en onlogische teksten meteen opmerkt. Omdat de werkzaamheden van een conrector zo belangrijk zijn worden deze werkzaamheden over het algemeen alleen overgelaten aan ervaren medewerkers die zeer secuur werken. Bij grote teksten kan een corrector ook samenwerken met andere correctors of proeflezers, zodat eventuele fouten of onvolkomenheden uitgesloten worden. Het beroep corrector is een belangrijk beroep omdat lezers van artikelen en lezers van boeken zich niet willen storen aan grammaticafouten in de tekst die voorkomen hadden kunnen worden. Ook kleine typefouten, zoals het vergeten van een komma of uitroepteken, kan zeer storend zijn in teksten.

Een van de belangrijkste eigenschappen van een corrector is het durven geven van kritiek op teksten, inclusief het voorstellen van verbeteringen. Het is niet ongebruikelijk dat schrijvers of journalisten opgaan in hun teksten, waardoor ze soms fouten over het hoofd zien. Deze fouten ontstaan meestal niet omdat de schrijvers de taal niet vaardig zijn, maar wel omdat ze opgaan in hun teksten of omdat er bepaalde tijdsdruk is. De meeste professionele schrijvers weten dat fouten snel gemaakt worden en vragen daarom professionele feedback.

Teksten redigeren:

Opleidingen tot corrector

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden via reguliere scholen voor het beroep corrector. Wel worden er voldoende cursussen en trainingen aangeboden voor mensen die op een professionele manier aan de slag wensen te gaan als corrector of proeflezer. Over het algemeen is het beroep corrector voorbehouden aan mensen die minimaal beschikken over een Hbo-opleiding. Een mogelijk passende opleiding als corrector is de Hbo-opleiding Journalistiek of een andere opleiding gericht op taalvaardigheid. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende corrector.

Bedrijven waar een corrector werkzaam kan zijn

Een corrector kan werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven die met media of communicatie te maken hebben zoals uitgevers, overheden en grote bedrijven. Daarnaast zijn er veel correctors werkzaam als zelfstandig ondernemer, die wellicht ook andere werkzaamheden uitvoeren zoals het schrijven van teksten in opdracht.

Competenties corrector

De belangrijkste competentie als corrector is de taalgevoeligheid en het secuur kunnen werken met betrekking tot het opsporen van mogelijk onvolkomenheden in teksten. Het kunnen afleveren van foutloze teksten is als corrector dan ook zeer belangrijk. Een andere belangrijke competentie als corrector is het kunnen werken onder tijdsdruk, omdat het behalen van de gestelde deadline veelvuldig zal voorkomen binnen het beroep. Algemeen belangrijke woorden als corrector zijn passie, inzicht, ervaring, verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen. Daarnaast kan een corrector ook gezien worden als belangrijke communicatieadviseur.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als corrector

Het arbeidsmarktperspectief als corrector is over het algemeen redelijk te noemen. Over het algemeen zijn correctors alleen werkzaam voor grotere bedrijven of zijn correctors werkzaam als zelfstandig ondernemer. Het is niet ondenkbaar dat een corrector ook andere werkzaamheden uitvoert met betrekking tot communicatie. De doorgroeimogelijkheden als corrector kunnen gezien worden in het beroep redacteur of in het starten van een eigen bedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris corrector

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als corrector, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches. Een corrector in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 bruto per maand afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verdere verantwoordelijkheden. Er zijn geen voorbeelden te geven van de inkomsten als zelfstandig ondernemer, omdat deze geheel afhankelijk zijn van het aantal en soort opdrachten.

Mijnzzp.nl