Typiste

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een typiste houdt zich bezig met tekstverwerking. Het beroep typiste is eigenlijk geheel verdwenen omdat dit tegenwoordig uitsluitend nog op een computer gedaan wordt. De benaming typist is dan ook iets van vroeger toen men nog op typemachines teksten uitwerkte. In deze tijd was het erg belangrijk dat iemand snel en foutloos kon typen. Het beroep typiste valt tegenwoordig dan ook meer onder het beroep secretaresse. De ouderwetse typemachine heeft het in zijn geheel afgelegd tegenover de moderne computer. Zo was het vroeger niet mogelijk om verschillende lettertypes te gebruiken wat op een computer geen enkel probleem meer is.

Tegenwoordig kunnen de meeste mensen goed typen die van school komen. Zo is het erg belangrijk dat iemand blind kan typen. De toetsenborden van tegenwoordig zijn hier speciaal voor ingericht. Het blind typen vergt wel de nodige oefening net zo als het kunnen typen met 10 vingers. Om in het bezit te komen van het zogenaamd typediploma is het nodig dat iemand blind kan typen en minimaal 100 aanslagen per minuut kan halen.

Het snel kunnen typen is in de praktijk vaak nodig zoals tijdens een vergadering waar genotuleerd dient te worden. Het foutloos kunnen typen is erg belangrijk echter minder dan vroeger toen er direct op papier getypt werd. Het grote nadeel van het direct typen op papier was dat dit niet onzichtbaar te verwijderen was. De meesten kennen nog wel Tipp-Ex. Hiermee was een fout op papier te corrigeren maar de correctie bleef altijd zichtbaar.

Het beroep als typiste komt uit een tijd dat er nog geen computers waren en lang niet iedereen gewend was aan typemachines. Op school moesten nieuwe typistes vaak oefenen en later examen doen in typen. Ze moesten dan zoveel aanslagen per minuut halen zonder fouten. Een typfout was toen vrij dramatische voor een typiste, omdat deze dan vaak opnieuw kon beginnen met de tekst of met tippex van Pritt een letter moest verhullen.

Tegenwoordig is typen nog steeds belangrijk, maar minder belangrijk dan vroeger, omdat fouten nu makkelijk aan te passen zijn. En het echt snel kunnen typen is minder belangrijk dan vroeger voor de meeste bedrijven.

Snelste Typiste:

Opleidingen tot typiste

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden via reguliere scholen voor het beroep typiste. Ook zijn er geen of bijna geen cursussen meer te vinden voor het leren typen. Wie wil leren typen kan het beste een opleiding volgen tot secretaresse of administratie medewerker. Tijdens de opleiding tot secretaresse of administratief medewerker komt het leren typen nog steeds uitgebreid aan bod. Het kunnen blind typen met tien vingers is nog steeds heel belangrijk.

Bedrijven waar een typiste werkzaam kan zijn

Als typiste zijn er zeker voldoende bedrijven waar je werkzaam kan, zijn zoals op een administratieafdeling van verschillende soorten bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan het uittypen van dictafoon verslagen van artsen in een medisch dossier.

Competenties typiste

Als typiste is het natuurlijk erg belangrijk dat je foutloos en snel blind kan typen met tien vingers. Daarnaast is een goede taalbeheersing belangrijk als typiste. Omdat de functie van alleen typen niet veel voorkomt is het wel belangrijk dat je een brede opleiding hebt afgerond

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als typiste

Het verkrijgen van werk als specifiek typiste zal niet meer mogelijk zijn, omdat daar de werkzaamheden te beperkt voor zullen zijn. Een bredere opleiding in de richting van administratie is dan ook belangrijk. Doorgroeimogelijkheden als typiste zijn er niet, wel kan je natuurlijk zoals eerder omschreven bredere opleidingen volgen om door te kunnen groeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris typiste

De arbeidsvoorwaarden als typiste zijn niet aan te geven, omdat je bij veel verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Een typiste in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1200 en 1900 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl