Typiste

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Typiste?

Typiste is een ouderwetse benaming voor vaklieden die verantwoordelijk waren voor typewerkzaamheden op een typemachine. Het typen zoals voor tekstverwerking was en is nog steeds erg belangrijk binnen het bedrijfsleven en andere organisaties. Ondanks dat het oorspronkelijke beroep typiste eigenlijk helemaal verdwenen is, komt het beroep typiste nog steeds voor, echter niet meer op een typemachine, maar op de computer. De benaming typist is dan ook ontstaan vanuit het verleden door het typen op een typemachine. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een typist het beste omschrijven als het uitwerken van bepaalde informatie door middel van typen. Een typiste is dus verantwoordelijk voor tekstverwerking. De werkzaamheden van een typist zijn door de opkomst van moderne computers veel makkelijk geworden, omdat fouten op de computer snel aan te passen zijn. In vroegere dagen kon een fout van een typist inhouden dat alle tekst op een pagina opnieuw geschreven moest worden door de typist. Het beroep typiste kan vandaag de dag gezien worden als het beroep secretaresse. Het leren typen was in het verleden voor veel mensen moeilijk, omdat ze niet opgeroeid waren met typemachines en computers. Tegenwoordig kunnen de meeste mensen wel typen. Snel en foutloos typen is echter wel een speciale vaardigheid die om oefening en ervaring zal vragen. Het beroep typiste moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat het beroep in de oorspronkelijke vorm niet echt meer voorkomt. Tegenwoordig kunnen de meeste mensen wel typewerkzaamheden uitvoeren. Het snel en foutloos type was en is nog steeds een specialisatie te noemen.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Typiste

Wat is het salaris en tarief van een Typiste? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Typiste in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Typiste

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Typiste bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl