Blogger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een blogger is een tekstschrijver die persoonlijke blogs schrijft voor op het internet, of juist voor andere website-eigenaren één of meerdere blogs schrijft. Het beroep blogger is oorspronkelijk ontstaan door mensen die voor hun eigen website artikelen schrijven. Deze artikelen kunnen natuurlijk over van alles en nog wat gaan zoals hobby's, werk of bijvoorbeeld de politiek. Het doel van dit soort blogs is over het algemeen kennis delen met bezoekers. Echter is het tegenwoordig zo dat het schrijven van blogs of internetartikelen voor steeds meer mensen en vooral bedrijven belangrijk is geworden om meer bezoekers te trekken naar hun website. Het verkrijgen van bezoekers kan om verschillende redenen erg interessant zijn voor bedrijven, zoals het onder de aandacht brengen van bepaalde diensten of producten of bijvoorbeeld het onder de aandacht brengen van het bestaan van een bedrijf. Het beroep blogger moet zeker niet onderschat worden, omdat het dagelijks schrijven van diverse soorten artikelen geen makkelijke opgave is. Dit komt ook doordat een blogger niet van alle onderwerpen kennis heeft en zichzelf soms eerst zal moeten verdiepen in bepaalde informatie voordat een artikel geschreven kan worden. Een blogger kan ook gezien worden als een auteur, omdat een blogger de geestelijk eigenaar is van de geschreven teksten. Omdat een blogger artikelen schrijft voor het internet noemt men de verzamelnaam van dit soort internetartikelen ook wel weer een weblog. Een blogger kan niet zomaar aangemerkt worden als copywriter, omdat dit een ander beroep betreft. Een copywriter is gespecialiseerd in het bedenken en schrijven van pakkende reclameteksten. Een blogger is in de kern niet verantwoordelijk voor het schrijven van reclameteksten. In de praktijk kan het wel zo zijn dat een blogger ook commerciële teksten schrijft. Oorspronkelijk schrijft een blogger alleen persoonlijke blogs voor op het internet.

Een blogger kan dus aangemerkt worden als auteur en online-uitgever met betrekking tot de eigen blogs. Het schrijven van artikelen als blogger is voor iedereen persoonlijk, omdat iedereen om verschillende redenen kan bloggen. Wat het bloggen over het algemeen interessant maakt voor andere mensen is dat bloggers in de meeste gevallen over unieke kennis en ervaring beschikken over bepaalde onderwerpen. De belangrijkste reden waarom mensen en bedrijven bloggen is vanwege de unieke content die dit zal opleveren. Een goed geschreven artikel of blog zal in de meeste gevallen veel bezoekers opleveren, die meestal terecht komen op het artikel na een zoekopdracht of omdat ze een bepaalde website interessant vinden. Een blog levert dus in de meeste gevallen gratis bezoekers op zonder dat er geadverteerd hoeft te worden. Daarnaast zijn zoekmachines verliefd op unieke content en zal een website daardoor beter geïndexeerd worden door de verschillende zoekmachines, wat ook weer meer bezoekers zal opleveren. Marketingtechnisch gezien is het schrijven van blogs dan ook zeker aan te raden. Er zijn tegenwoordig voldoende bedrijven te vinden die actief op zoek zijn naar goede bloggers om hun diensten of producten onder de aandacht te brengen. Deze bedrijven komen in veel gevallen uit bij tekstschrijvers, maar tegenwoordig bestaan er ook wel internetsites die bloggers en bedrijven koppelen. Een blogger kan dus ook gewoon een tekstschrijver zijn. Wanneer je anoniem blogt kan ook de term ghostwriter van toepassing zijn.

Wat is bloggen?

Bloggen is het schrijven en publiceren van regelmatige, meestal informele, online berichten op een blog. Een blog is een website of online platform waar individuen of bedrijven hun gedachten, kennis, ervaringen en standpunten kunnen delen met een breed publiek. Deze berichten worden blogposts genoemd.

Bloggen biedt auteurs de mogelijkheid om hun stem te laten horen, informatie te delen, discussies aan te moedigen en een gemeenschap op te bouwen rondom een bepaald onderwerp of interessegebied. Het is een vorm van online contentcreatie die verschillende doelen kan dienen, zoals educatie, entertainment, inspiratie of promotie. Het proces van bloggen omvat typisch het volgende:

 • Kiezen van een onderwerp: Bloggers selecteren een onderwerp waarover ze willen schrijven. Dit kan variëren van persoonlijke ervaringen, hobby's, reizen, lifestyle, technologie, mode, gezondheid, enzovoort.
 • Schrijven van de blogpost: De blogger schrijft de inhoud van de blogpost. Dit kan informatief, opiniërend, instructief of verhalend zijn, afhankelijk van het doel en de stijl van de blogger.
 • Opmaak en vormgeving: De blogger kan de blogpost opmaken met behulp van titels, alinea's, opsommingstekens, afbeeldingen, video's en andere visuele elementen om de leesbaarheid en aantrekkelijkheid te vergroten.
 • Publiceren en delen: Nadat de blogpost is voltooid, wordt deze gepubliceerd op het blogplatform. Bloggers kunnen hun blogposts delen via sociale media, e-maillijsten of andere kanalen om meer lezers aan te trekken.

Bloggen kan worden gezien als een vorm van zelfexpressie, het delen van kennis en persoonlijke ervaringen, het opbouwen van een merk of het genereren van inkomsten door middel van advertenties, sponsoring of samenwerkingen. Het stelt individuen en organisaties in staat om een online aanwezigheid op te bouwen, lezers te betrekken en een community rond hun blog te creëren.

Hoe kun je geld verdienen met bloggen

Dit is geheel afhankelijk van de blogger en zijn kwaliteiten als blogger. Een blogger die schrijft voor andere bedrijven kan een vaste vergoeding krijgen per woord, per artikel of bijvoorbeeld een percentage krijgen van de opbrengsten. In de meeste gevallen zal een blogger per artikel betaald worden, maar dit kan voor iedereen anders zijn. Daarnaast zal de opbrengst sterk afhankelijk zijn van benodigde kennis van het onderwerp en de algemene bekendheid van de blogger zelf. Wie als blogger eigen artikelen schrijft voor zijn eigen website zal in de meeste gevallen inkomsten verdienen door het tonen van advertenties op de pagina. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Google Adsense vertoningen of advertenties van andere partijen. Wanneer een website veel bezoekers trekt dan zal de website-eigenaar in de meeste gevallen vroeg of laat benaderd worden door zogenaamde affiliate marketeers die reclame willen maken. Hoeveel geld er precies te verdienen is met het schrijven van blogs is natuurlijk niet zomaar aan te geven, omdat dit sterk van het aantal unieke bezoekers afhankelijk zal zijn. Een website met duizenden bezoekers zal natuurlijk meer geld opleveren dan een website met enkele bezoekers.

Kan iedereen bloggen

Iedereen kan natuurlijk bloggen, maar bedrijven zijn over het algemeen alleen op zoek naar goede bloggers zoals professionele tekstschrijvers of copywriter. Wie zelf een website heeft en actief wil gaan bloggen kan natuurlijk meteen beginnen met bloggen. Wie geen ervaring heeft met bloggen hoeft zeker niet bang te zijn omdat het actief schrijven van blogs zeker zal leiden tot steeds betere blogs. Daarnaast zijn er op het internet voldoende tips te vinden voor het schrijven van pakkende boeiende artikelen.

Hoe maak je een goede blog?

Het maken van een goede blog vereist aandacht voor verschillende elementen, zoals inhoud, structuur, stijl en promotie. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een goede blog te maken:

 • Bepaal je doelgroep en onderwerp: Identificeer de doelgroep die je wilt bereiken met je blog en kies een onderwerp dat relevant en interessant is voor hen. Richt je op een specifiek nichegebied om je blog te onderscheiden van anderen.
 • Plan je inhoud: Maak een contentplan waarin je de onderwerpen en ideeën voor je blogposts organiseert. Bedenk wat voor soort inhoud je wilt delen, zoals informatieve artikelen, praktische tips, opiniestukken, inspirerende verhalen, enzovoort.
 • Schrijf boeiende en goed gestructureerde blogposts: Zorg ervoor dat je blogposts goed gestructureerd zijn met een duidelijke inleiding, een heldere opbouw en een conclusie. Maak gebruik van alinea's, koppen en opsommingstekens om je tekst overzichtelijk te maken. Wees beknopt, gebruik begrijpelijke taal en vermijd spelfouten.
 • Voeg visuele elementen toe: Gebruik afbeeldingen, infographics, video's en andere visuele elementen om je blogposts visueel aantrekkelijker te maken en de inhoud te ondersteunen. Zorg ervoor dat de afbeeldingen relevant zijn voor de inhoud en van goede kwaliteit zijn.
 • Optimaliseer voor zoekmachines (SEO): Houd rekening met zoekmachineoptimalisatie (SEO) bij het schrijven van je blogposts. Gebruik relevante zoekwoorden in je titels, tussenkopjes en de tekst zelf om je blog beter vindbaar te maken voor zoekmachines.
 • Wees consistent en blog regelmatig: Houd een consistent publicatieschema aan en zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe content op je blog plaatst. Dit helpt bij het opbouwen van een trouwe lezersgemeenschap en zorgt ervoor dat je blog actueel blijft.
 • Interactie met je lezers: Moedig interactie aan met je lezers door het plaatsen van vragen, het beantwoorden van opmerkingen en het aanmoedigen van discussies. Dit helpt bij het opbouwen van een betrokken community rondom je blog.
 • Promoot je blog: Verspreid je blogposts via sociale media, e-maillijsten en andere kanalen om meer lezers naar je blog te trekken. Maak gebruik van SEO-technieken om je blog te promoten en te laten groeien.
 • Monitor en analyseer je resultaten: Houd bij hoe je blog presteert door middel van statistieken zoals paginaweergaven, leestijd, bouncepercentage, enzovoort. Analyseer deze gegevens om inzicht te krijgen in welke content goed presteert en pas je strategie aan indien nodig.

Onthoud dat het succes van een blog afhankelijk is van de kwaliteit en relevantie van de inhoud, de betrokkenheid van de lezers en de consistentie in publicaties. Door deze stappen te volgen en je blog voortdurend te verbeteren, kun je een goede blog opbouwen die waarde biedt aan je doelgroep.

Hoe vaak moet je bloggen en wat is belangrijk

Hoe vaak je precies moet bloggen is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Over het algemeen zien zoekmachines het liefst één of twee nieuwe artikelen per week. Wie echt professioneel wil gaan bloggen zal hard moeten werken, omdat in dat geval één of twee artikelen per dag toch wel de norm is. Het professioneel bloggen met als doel bezoekers trekken is dus hard werken, waarbij doorzettingsvermogen en passie zeker niet onbelangrijk zijn. Trap als nieuwe blogger niet in de valkuil van het kopiëren van bestaande teksten, omdat dit in de meeste gevallen meteen doorzien zal worden door de zoekmachines die vervolgens je artikel niet goed zullen indexeren. Daarnaast is het in de meeste gevallen niet aan te raden om over actualiteiten te schrijven, omdat dit soort artikelen in de meeste gevallen volgende maand niet meer interessant zijn. Berichtgevingen over actualiteiten kan je beter overlaten aan journalisten. Algemene interessante blogs worden jaren later nog gevonden en leveren ook dan bezoekers op.

Waarover bloggen

Als blogger is het belangrijk dat je beschikt over voldoende affiniteit met betrekking tot de onderwerpen waarover je blogt. Denk bijvoorbeeld aan een gepassioneerde reisfotograaf, die bijzondere vakantiefoto's combineert met spraakmakende blogs. Ook het bloggen over eten, vakanties, fashion, lifestyle, tech-ondewerpen en sport komt veel voor. Dit soort onderwerpen is over het algemeen vrij populair te noemen, omdat deze onderwerpen veel mensen aanspreken. Als blogger is het belangrijk om een onderwerp te kiezen dat bij je past. Het schrijven van goede blogs is over het algemeen veel makkelijker als je zelf passie hebt voor een onderwerp. Dit is bijvoorbeeld een groot verschil met copywriters, die iedere keer over verschillende onderwerpen moeten kunnen schrijven.

Wat doet een blogger:

Bloggen is big business:

Opleidingen tot Blogger

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep blogger. Wie toch een passende opleiding zoekt kan bijvoorbeeld kiezen voor de hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC) van ongeveer vier jaar. Daarnaast kunnen de hbo-opleiding Communicatie of de hbo-opleiding Journalistiek ook gezien worden als een passende opleiding als blogger. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als beginnende zzp blogger heb je ook te maken met het bijhouden van de financiële administratie. De meeste kleine ondernemers gebruiken voor de zzp administratie een goed boekhoudpakket.

Bedrijven waar een Blogger werkzaam kan zijn

Een blogger is in de meeste gevallen werkzaam als ondernemer. Daarnaast kan een blogger gewoon hobbymatig actief zijn als blogger. Als het een beroepsmatige blogger betreft kan ook de benaming tekstschrijver van toepassing zijn. Het is dus denkbaar dat een blogger voor een tekstschrijversbureau werkzaam is. Echter zijn de meeste bloggers zelfstandig ondernemers of voeren de bloggers hun werkzaamheden uit naast een andere baan, omdat ze meer hobbymatig actief zijn. Een blogger kan in de meeste gevallen ook aangemerkt worden als webmaster, die beschikt over een eigen website.

Competenties Blogger

De belangrijkste competenties van een blogger zijn doorzettingsvermogen, kennis en de algemene taalkunde, omdat het foutloos schrijven belangrijk is. Als je werkzaam bent als ondernemer en je voor andere partijen blogt dan is het belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt. Ook communicatie kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat de meeste bloggers ook actief zijn als moderator. Twee andere belangrijke woorden zijn netwerken en linkbuilding om meer bezoekers te trekken naar je blogs. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, creativiteit, motivatie, presteren, plannen en kwaliteit. De competenties van een blogger kunnen wel verschillen per blogger, omdat lang niet alle bloggers beroepsmatig bloggen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Blogger

Het arbeidsmarktperspectief als specifiek blogger is niet heel groot. De meeste bedrijven schakelen een tekstschrijversbureau in om hun artikelen te schrijven. Er is wel een groeiende vraag naar goede bloggers die als freelancer blogs willen schrijven voor bedrijven. De doorgroeimogelijkheden als blogger moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naamsbekendheid, zodat je meer opdrachten zal verkrijgen en ook meer zal verdienen. Lang niet alle bloggers hebben te maken met een mogelijk arbeidsmarktperspectief, omdat het schrijven van blogs ook gewoon een leuke hobby is voor mensen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris Blogger

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep blogger. De meeste bloggers zijn actief als zelfstandig ondernemer of zijn wellicht hobbymatig werkzaam. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie voor dit beroep aan te geven, omdat de inkomsten sterk kunnen variëren per blogger. De meeste bloggers proberen geld te verdienen met reclame-inkomsten of door het schrijven van blogs voor bedrijven. De meeste bloggers die voor externe bedrijven schrijven krijgen een vaste vergoeding per geschreven woord of per blog.

Read this information on Blogger in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Blogger auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Blogger en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Blogger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Blogger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl