Blogger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een blogger is een tekstschrijver die persoonlijke blogs schrijft voor op het internet, of juist voor andere website-eigenaren één of meerdere blogs schrijft. Het beroep blogger is oorspronkelijk ontstaan door mensen die voor hun eigen website artikelen schrijven. Deze artikelen kunnen natuurlijk over van alles en nog wat gaan zoals hobby's, werk of bijvoorbeeld de politiek. Het doel van dit soort blogs is over het algemeen kennis delen met bezoekers. Echter is het tegenwoordig zo dat het schrijven van blogs of internetartikelen voor steeds meer mensen en vooral bedrijven belangrijk is geworden om bezoekers te trekken naar hun website. Het verkrijgen van bezoekers kan om verschillende redenen erg interessant zijn voor bedrijven, zoals het onder de aandacht brengen van een bepaalde diensten of producten of bijvoorbeeld het onder de aandacht brengen van het bestaan van een bedrijf. Het beroep blogger moet zeker niet onderschat worden, omdat het dagelijks schrijven van diverse soorten artikelen geen makkelijke opgave is. Dit komt mede doordat een blogger niet van alle onderwerpen kennis heeft en zichzelf soms eerste zal moeten verdiepen in bepaalde informatie voordat een artikel geschreven kan worden. Een blogger kan ook gezien worden als een auteur, omdat een blogger de geestelijk eigenaar is van de geschreven teksten. Omdat een blogger artikelen schrijft voor het internet noemt men de verzamelnaam van dit soort internetartikelen ook wel weer een weblog.

Het schrijven van artikelen als blogger is voor iedereen persoonlijk, omdat iedereen om verschillende redenen kan bloggen. Wat het bloggen over het algemeen interessant maakt voor andere mensen is dat bloggers in de meeste gevallen over unieke kennis en ervaring beschikken over bepaalde onderwerpen. De belangrijkste reden waarom mensen en bedrijven bloggen is vanwege de unieke content die dit zal opleveren. Een goed geschreven artikel of blog zal in de meeste gevallen veel bezoekers opleveren, die meestal terecht komen op het artikel na een zoekopdracht of omdat ze een bepaalde website interessant vinden. Een blog levert dus in de meeste gevallen gratis bezoekers op zonder dat er geadverteerd hoeft te worden. Daarnaast zijn zoekmachines verliefd op unieke content en zal een website daardoor beter geïndexeerd worden door de verschillende zoekmachines, wat ook weer meer bezoekers zal opleveren.

Marketingtechnisch gezien is het schrijven van blogs dan ook zeker aan te raden. Er zijn tegenwoordig voldoende bedrijven te vinden die actief op zoek zijn naar goede bloggers om hun diensten of producten onder de aandacht te brengen. Deze bedrijven komen in veel gevallen uit bij tekstschrijvers, maar tegenwoordig bestaan er ook wel internetsites die bloggers en bedrijven koppelen. Een blogger kan dus ook gewoon een tekstschrijver zijn.

Is er geld te verdienen met het schrijven van blogs

Dit is geheel afhankelijk van de blogger en zijn kwaliteiten als blogger. Een blogger die schrijft voor andere bedrijven kan een vaste vergoeding krijgen per woord, per artikel of bijvoorbeeld een percentage krijgen van de opbrengsten. In de meeste gevallen zal een blogger per artikel betaald worden, maar dit kan voor iedereen anders zijn. Daarnaast zal de opbrengst sterk afhankelijk zijn van benodigde kennis van het onderwerp en de algemene bekendheid van de blogger zelf. Wie als blogger eigen artikelen schrijft voor zijn eigen website zal in de meeste gevallen inkomsten verdienen door het tonen van advertenties op de pagina. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Google Adsense vertoningen of advertenties van andere partijen. Wanneer een website veel bezoekers trekt zal de website eigenaar in de meeste gevallen vroeg of laat benaderd worden door zogenaamde affiliate marketeers die reclame willen maken. Hoeveel geld er precies te verdienen is met het schrijven van blogs is natuurlijk niet zomaar aan te geven, omdat dit sterk van het aantal unieke bezoekers afhankelijk zal zijn. Een website met duizenden bezoekers zal natuurlijk meer geld opleveren dan een website met enkele bezoekers.

Kan iedereen zomaar bloggen

Iedereen kan natuurlijk bloggen, maar bedrijven zijn over het algemeen alleen op zoek naar goede bloggers zoals professionele tekstschrijvers of copywriter. Wie zelf een website heeft en actief wil gaan bloggen kan natuurlijk meteen beginnen met bloggen. Wie geen ervaring heeft met bloggen hoeft zeker niet bang te zijn omdat het actief schrijven van blogs zeker zal resulteren in steeds betere blogs. Daarnaast zijn er op het internet voldoende tips te vinden voor het schrijven van pakkende boeiende artikelen.

Hoe vaak moet je bloggen en wat is belangrijk

Hoe vaak je precies moet bloggen is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Over het algemeen zien zoekmachines het liefst één of twee nieuwe artikelen per week. Wie echt professioneel wil gaan bloggen zal hard moeten werken, omdat in dat geval één of twee artikelen per dag toch wel de norm is. Het professioneel bloggen met als doel bezoekers trekken is dus hard werken, waarbij doorzettingsvermogen en passie zeker niet onbelangrijk zijn. Trap als nieuwe nieuwe blogger niet in de valkuil van het kopiëren van bestaande teksten, omdat dit in de meeste gevallen meteen doorzien zal worden door de zoekmachines die vervolgens je artikel niet goed zullen indexeren. Daarnaast is het in de meeste gevallen niet aan te raden om over actualiteiten te schrijven, omdat dit soort artikelen in de meeste gevallen volgende maand niet meer interessant zijn. Berichtgevingen over actualiteiten kan je beter overlaten aan journalisten. Algemene interessante blogs worden jaren later nog gevonden en leveren ook dan bezoekers op.

Bloggen is big business:

Opleidingen tot Blogger

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep blogger. Wie toch een passende opleiding zoekt kan bijvoorbeeld kiezen voor de Hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC) van ongeveer vier jaar. Daarnaast kunnen de Hbo-opleiding Communicatie of de Hbo-opleiding Journalistiek ook gezien worden als een passende opleiding als blogger. Daarnaast zijn er natuurlijk voldoende externe cursussen te vinden als blogger. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende blogger. Zie voor meer informatie ook het beroep copywriter.

Bedrijven waar een Blogger werkzaam kan zijn

Een echte blogger is in de meeste gevallen werkzaam als zelfstandig ondernemer. Daarnaast het het beroep blogger natuurlijk veel raakvlakken met het beroep tekstschrijver. Het is dus denkbaar dat een blogger voor een tekstschrijversbureau werkzaam is. Echter zijn de meeste bloggers zelfstandig ondernemers of voeren de bloggers hun werkzaamheden uit naast een andere baan omdat ze meer hobbymatig bezig zijn.

Competenties Blogger

De belangrijkste competenties als blogger zijn doorzettingsvermogen, kennis en natuurlijk de algemene taalkunde, omdat het foutloos schrijven belangrijk is. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer en je ook voor andere partijen blogt is het natuurlijk belangrijk dat je ook over een commerciële instelling beschikt. Algemeen belangrijke woorden als blogger zijn inspiratie, motivatie, netwerken, presteren en kennis.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Blogger

Het arbeidsmarktperspectief als specifiek blogger is niet heel groot. De meeste bedrijven schakelen tekstschrijversbureaus in om hun artikelen te schrijven. Er is wel een groeiende vraag naar goede bloggers die als freelancer blogs willen schrijven voor bedrijven. De doorgroeimogelijkheden als blogger moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naamsbekendheid, zodat je meer opdrachten zal verkrijgen en ook meer zal verdienen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris Blogger

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep blogger. De meeste bloggers zijn actief als zelfstandig ondernemer of zijn wellicht hobbymatig werkzaam. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie voor dit beroep aan te geven, omdat de inkomsten sterk kunnen variëren per blogger. De meeste bloggers proberen geld te verdienen met reclame-inkomsten of door het schrijven van blogs voor bedrijven. De meeste bloggers die voor externe bedrijven schrijven krijgen een vaste vergoeding per geschreven woord of per blog.

Mijnzzp.nl