Fashion blogger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een fashion blogger is een persoon die zich op een breed gebied in fashion gespecialiseerd heeft. Fashion heeft namelijk niet alleen op kleding betrekking, maar op mode in een breder verband. Daarbij valt onder meer ook te denken aan stijl en imago, maar ook aan modeaccessoires en in het verlengde daarvan kapsels en make-up. Een fashion blogger kan dan ook blogs schrijven over alles wat met mode te maken heeft. Het is mogelijk dat een fashion blogger zich onderscheidt door zich specifiek toe te leggen op een bepaald soort kleding. Denk bijvoorbeeld aan modetrends op het gebied van bruiloften of aan kleding voor gala of sportkleding. Zo is het ook mogelijk dat een fashion blogger schrijft over mode in het algemeen. Zo als de modetrends op het gebied van kleuren in het voorjaar. Het schrijven van blogs is de hoofdtaak, maar daar gaat natuurlijk wel de nodige voorbereiding aan vooraf. Zo zijn er verschillende werkzaamheden aan dit beroep verbonden. Het is bijvoorbeeld nodig om nieuws en trens uit de modewereld op de voet te volgen. Aan de hand daarvan of op basis van de eigen creativiteit zijn er onderwerpen voor blogs te bedenken. Het maken van foto’s of het selecteren van afbeeldingen valt eveneens onder de werkzaamheden van een fashion blogger. Zo is het ook belangrijk om contacten te hebben in de modewereld. Bijvoorbeeld om uitgenodigd te worden om een modeshow bij te wonen om daar een blog aan te wijden. Of om te netwerken om met deals en advertentieverkoop een inkomen te verdienen als fashion blogger. Verder is het ook mogelijk dat een fashion blogger zelf mode ontwerpt of ook vlogs maakt over mode. De werkzaamheden van een fashion blogger zijn wat dat betreft dan ook heel divers van aard. Het gaat dus niet alleen om het schrijven van fashion blogs, maar eveneens om de hele voorbereiding en bovendien ook nog om de promotie op social media.

Een fashion blogger is dus op een breed vlak in mode gespecialiseerd en is in bepaalde situaties als modeontwerper aan te merken. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn, want het is ook mogelijk dat een blogger over fashion bijvoorbeeld tevens als fashion vlogger is aan te merken. Er zijn in de modebranche allerlei beroepen te onderscheiden. In het geval er wel sprake is van het aanmerken van een fashion blogger als modeontwerper is er een verdere specificatie mogelijk. Bijvoorbeeld in het beroep van schoenmaker of om als tassenontwerper de trends te volgen en tassen te ontwerpen. Zo is er eveneens een link te leggen met het beroep van kleermaker of van bruidsmode specialist en kledingadviseur. Het is wat dat betreft afhankelijk waar een fashion blogger zich echt in gespecialiseerd heeft. Dat kan bijvoorbeeld ook op het vlak van hoeden zijn, zodat er een link te leggen is met een hoedenmaker. Een mode blogger die over lingerie blogt, is te linken aan lingerie modellen. Een andere optie is dat een fashion blogger zich richt op het verbeteren van het image, zodat er daarmee een verband is te leggen met het beroep van image consultant. In het verlengde van het beroep fashion blogger is het dus mogelijk de werkzaamheden uit te breiden. Bijvoorbeeld door ook actief te zijn als personal shopper.

POPULARITEIT FASHION BLOGGERS

Het bloggen over fashion is tegenwoordig heel populair, maar geldt ook voor het vloggen over fashion. Er zijn bovendien bekende fashion bloggers die over een grote schare aan volgers beschikken. Deze zijn aan te merken als influencer en hebben de mogelijkheid om een uitstekend inkomen te genereren. Een influence makelaar kan in dat opzicht een rol van betekenis hebben. Bijvoorbeeld door opdrachten aan te bieden om een bepaald modemerk en fashion blogger bij elkaar te brengen. Er zijn natuurlijk ook fashion bloggers die het bloggen en vloggen als hobby hebben en er geen volledig inkomen uit kunnen halen. Het is om er een beroep van te maken belangrijk om bekendheid op te bouwen en veel volgers te krijgen.

WAT DOET EEN FASHION BLOGGER:

  • Modetrends volgen
  • Blogonderwerpen bepalen
  • Research doen
  • Foto’s maken of selecteren
  • Blogs schrijven
  • Blogs promoten
  • Website bijhouden
  • Reageren op volgers
  • Samenwerken met modemerken
  • Contacten leggen in de modewereld

10 stylist fashion bloggers:

5 inspirerende fashion bloggers:

OPLEIDINGEN TOT FASHION BLOGGER

Een fashion blogger hoeft geen specifieke opleiding te hebben. Elk persoon kan namelijk een blog starten of een YouTube-kanaal oprichten om te vloggen over fashion. Er bestaat uiteraard wel een verschil tussen personen die er een beroep van maken en mensen die het bloggen en vloggen als hobby hebben. Er is wat dat betreft wel een goede basis te leggen om er een beroep van te maken. De meest gerichte opleiding daarvoor is de mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist. Zo is er ook een opleiding op hoger niveau te volgen, namelijk de hbo-opleiding Fashion & Textile Technologies.

BEDRIJVEN WAAR EEN FASHION BLOGGER WERKZAAM KAN ZIJN

Een groot deel van de fashion bloggers maakt blogs vanuit een hobby en anderen zijn daarin als ondernemer werkzaam. Het is echter ook mogelijk dat een fashion blogger is voor een bedrijf dat zich op mode en styling richt. Een combinatie met werkzaamheden als stylist is daarbij mogelijk. Denk ook aan grote middenstanders die actief zijn binnen de retailsector, maar ook aan woninginrichters.

COMPETENTIES FASHION BLOGGER

Een van de belangrijkste competenties van een fashion blogger is het volgen van de laatste trends in de modewereld. Van alle onderwerpen en thema’s die als blogger zijn te bedenken, is de modebranche het meest gevoelig voor trends. Wat vandaag als trend te boek staat en hip is, kan dat zomaar volgende week niet meer zijn. Het is niet voor niets dat de fashion industrie ook wel bekend staat als de fast fashion industrie. In dat opzicht is het dus belangrijk om een superscherpe trendwatcher te zijn op het gebied van mode. Het is uiteraard als blogger over mode ook belangrijk om goed te kunnen schrijven en om met computerprogramma’s om te gaan. Sociale vaardigheden komen in verschillende opzichten van pas, zoals om te netwerken, maar ook om op reacties op blogs te reageren. Daarbij is het ook de bedoeling om engagement te creëren. Creatieve vaardigheden komen ook van pas net als enthousiasme en het gemakkelijk opdoen van inspiratie. In het kader van het verdienen van geld met de mode blog is het belangrijk om commercieel ingesteld te zijn.

ARBEIDSMARKTPERSPECTIEF EN DOORGROEIMOGELIJKHEDEN ALS FASHION BLOGGER

Het bloggen en vloggen over allerlei onderwerpen is geen trend meer, maar heeft een blijvend karakter. Zeker als het om mode gaat, want iedereen draagt kleding, schoenen en houdt zich bezig met de eigen styling. Het perspectief op de arbeidsmarkt is wat dat betreft wel gunstig, maar niet voor iedereen. Er zijn een beperkt aantal fashion bloggers die echt de top behalen en bijvoorbeeld binnen de fashion industrie mogen werken voor bekende modemerken. In die situatie is het wellicht denkbaar om naar modeshows te gaan om de nieuwste modelijnen te bekijken die geshowd worden door mannequins. Een andere optie is het vlogen als beautyvlogger. Ook het starten van een eigen podcast is redelijk populair te noemen.

ARBEIDSVOORWAARDEN EN SALARIS FASHION BLOGGER

Er is geen specifiek salaris te noemen als het om het inkomen van een fashion blogger gaat. In de eerste plaats zijn de verschillen veel te groot tussen de bekende en minder bekende bloggers. In de tweede plaats is er doorgaans sprake van ondernemerschap en is er daarom geen salaris aan te koppelen. Het is bovendien zo dat alleen de beste en bekendste fashion blogger voor lucratieve sponsordeals in aanmerking komen. Overigens zijn er diverse manieren om geld te verdienen met blogs over mode. Bijvoorbeeld door op de blogwebsite advertentieruimte te verkopen. Of door een samenwerking aan te gaan met een modeontwerper of modemerk. Zo valt er ook met affiliate marketing geld te verdienen net als met eigen merchandise.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Fashion blogger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Fashion blogger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl