Opleiding tot Modeontwerper

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingBasismedewerker Mode/Maatkleding (Mbo 2)
VooropleidingAllround Medewerker Mode/Maatkleding (Mbo 3)
VooropleidingHavo of Vwo
VervolgopleidingFashion & Textile Technologies (Hbo)
VervolgopleidingVormgeving (Hbo)

Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist

Wie een passende opleiding zoekt als modeontwerper kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist, binnen de sector mode. De brede Mbo-opleiding leert aanstaande modeontwerpers alle fijne kneepjes van het vak. Tijdens de opleiding is er niet alleen aandacht voor mode en kleding in zijn algemeenheid maar ook voor ondernemersvaardigheden, omdat veel studenten vroeg of laat hun eigen modewinkel starten als middenstander. Maar het is ook mogelijk om in een bestaande kledingwinkel te werken als filiaalmanager. Tijdens deze opleiding leer je onder andere patronen voor kleding maken, het aanpassen van kleding, het ontwerpen van kleding, het onderzoeken van modetrends, modevormgeving en textielwarenkennis. Daarnaast is er aandacht voor algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, rekenen en beroepsvorming. Ook zal je tijdens deze opleiding leren hoe je precies een ondernemingsplan moet opstarten. Over het algemeen zal je tijdens de opleiding per leerjaar een periode stage lopen bij een erkend leerbedrijf, onder begeleiding van een leermeester. De stage periode kan uitgevoerd worden bij uiteenlopende soorten bedrijven zoals confectiebedrijven, theaterateliers of in een kledingwinkel, waar je de kleermaker of modeontwerper zal bijstaan.

Opleidingsduur en niveau medewerker mode/maatkleding specialist

De Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen medewerker mode/maatkleding specialist

Na het afronden van de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals een Hbo-opleiding aan de Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Een vervolgopleiding op Hbo-niveau is zeker aan te raden voor studenten die voor grote modeontwerpers of de kledingindustrie willen gaan werken, omdat dit soort bedrijven meestal op zoek is naar medewerkers op Hbo-niveau. Zie ook de Hbo-opleiding Fashion & Textile Technologies.

Vooropleiding medewerker mode/maatkleding specialist

De meeste scholen verwachten minimaal een eerdere passende Mbo-opleiding op niveau twee of drie voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist niveau vier. Een passende vooropleiding kan bijvoorbeeld de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding zijn op niveau drie of de basisopleiding medewerker mode/maatkleding op niveau twee. Wanneer je niet beschikt over de juiste vooropleidingen is het in de meeste gevallen mogelijk om een intakegesprek te houden, om te bekijken welke mogelijkheden er precies zijn.

Welke opleiding heb je nodig voor modeontwerper?

Als modeontwerper kun je kiezen uit verschillende passende opleidingen die variëren van mbo- hbo tot bijvoorbeeld de kunstacademie gericht op Fashion Design. Daarnaast worden er ook zeer veel verschillende particulieren opleidingen aangeboden die gericht zijn op mode. Vanzelfsprekend is een passende mbo-opleiding niveau vier een goed begin van je carrière.

Mijnzzp.nl