Patroonmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep patroonmaker
Een patroonmaker kan op verschillende manieren werken
Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden als patroonmaker?
Wat doet een patroonmaker:
Opleidingen mode/maatkleding:
Beroep patroonmaker:
Opleidingen tot patroonmaker
Bedrijven waar een patroonmaker werkzaam kan zijn
Competenties patroonmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als patroonmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris patroonmaker
Eigen bedrijf starten als Patroonmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Patroonmaker

Beroep patroonmaker

Een patroonmaker is verantwoordelijk voor het ontwerpen van patronen op papier in de modewereld. In de meeste situaties krijgen de patronen op papier vorm en worden deze in digitale patronen omgezet met behulp van een computer. Een patroonmaker ontwerpt niet alleen patronen, maar is eveneens verantwoordelijk voor het snijden of uitknippen ervan. Het is in de modewereld een belangrijk beroep. De patronen vormen namelijk de basis om mode als kleding te produceren. Het kan daarbij zowel gaan om het ontwerpen en tekenen van bedrijfskleding als confectiemode en haute couture. Een patroonmaker houdt bij het maken van patronen rekening met allerlei aspecten. Het ontwerp dient aan de wensen te voldoen, maar ook de maat speelt een belangrijke rol. Dat geldt eveneens voor de functionaliteit van de mode net als voor het silhouet. Naast het tekenen van patronen, zorgt een patroonmaker er doorgaans ook voor dat er proef kledingstukken komen. Samen met het designteam vindt er een passessie plaats op bijvoorbeeld paspoppen of echte modellen. Het kan ook een taak van een patroonmaker zijn om toezicht te houden op hoe de collectie het doet in de verkoop. Bovendien is het als patroonmaker van groot belang om alle modetrends in de gaten te houden en daarop in te spelen. Er kom verder veel creativiteit aan te pas om het beroep uit te oefenen. Een patroonmaker kan zich richten op het maken van patronen voor specifieke kleding of de focus hebben liggen op mode voor consumenten. Bij specifieke mode valt er bijvoorbeeld te denken aan kleding voor buschauffeurs, beveiligingsagenten of de politie. Naast oog voor design is dan ook de functionaliteit van groot belang. Er zijn ook andere benamingen voor patroonmaker, zoals patroontekenaar en snijder.

Een patroonmaker kan op verschillende manieren werken

Patroonmaker is dus vaak een ambachtelijk beroep dat in sommige gevallen gezien kan worden als gecombineerde functie of als zelfstandig beroep. In dat laatste geval is een patroonmaker doorgaans werkzaam onder leiding van een stylist of modeontwerper. Er zijn natuurlijk veel meer beroepen die een link hebben met de functie van patroonmaker. Een kleermaker maakt gebruik van patronen net als een lederwarenmaker, naaisters en coupeuses. In bepaalde gevallen zijn deze beroepen ook aan te merken als patroonmaker. Bijvoorbeeld als er sprake is van een gecombineerde functie. Patroonmakers maken net als snijders in de kledingindustrie zorgvuldig patronen. Het is overigens ook mogelijk dat een patroonmaker patronen maakt voor andersoortige artikelen van textiel, leer of een andere stof. Denk daarbij maar aan tassen of aan petjes, sjaals en andere modeaccessoires die je bij kleding draagt. Zo kan een patroonmaker ook een patroon maken voor handschoenen. Daar komen dan ook werkzaamheden bij kijken als aftekenen, snijden en blauwdrukken produceren.

Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden als patroonmaker?

De insteek van het beroep patroonmaker is het tekenen van patronen op papier aan de hand van modeontwerpen. Bijvoorbeeld in opdracht van een modeontwerper. Het tekenen van het ontwerp op papier kan handmatig of met de computer worden gedaan. Een van de taken daarbij is om de patronen aan te passen, zodat deze voor meerdere maten geschikt zijn. Ook kan je als patroonmaker beslissen in welke stof het ontwerp vorm krijgt. Zo is er ook sprake van het maken van een keuze voor het type stiksels en soort techniek die toegepast worden om het kledingstuk af te werken. Om de werkzaamheden goed uit te voeren, is het belangrijk dat een patroonmaker technische fiches en maattabellen kan opstellen. Ook het aanbrengen van symbolen en toekennen van naadwaarde is belangrijk. Dat geldt eveneens voor de snij-planning, kennis van modelsamenstelling en uitwerking van proefmodellen.

Wat doet een patroonmaker:

  • Patronen tekenen (handmatig en digitaal).
  • Vergroten en verkleinen van patronen.
  • Opstellen van maattabellen.
  • Maken van technische fiches.
  • Symbolen aanbrengen.
  • Toekennen naadwaarde.
  • Snijden van stoffen.
  • Proefstukken passen op paspop of model.
  • Kledingcollecties in de gaten houden.
  • Fashion trends in de gaten houden.

Opleidingen mode/maatkleding:

Beroep patroonmaker:

Opleidingen tot patroonmaker

Patroonmaker is als ambachtelijk beroep te zien en er zijn verschillende opleidingen die daarvoor een goede basis vormen. Bijvoorbeeld de mbo-opleiding allround medewerker mode/maatkleding binnen de sector mode. Ook op hoger onderwijsniveau zijn er geschikte opleidingen die als basis dienen om als patroonmaker te werken. Bijvoorbeeld de hbo-opleiding Fashion & Textile Technologies. Vanzelfsprekend zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een passende opleiding kan volgen. Het leren maken van patronen is voor redelijke veel mensen ook gewoon een leuke hobby. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een patroonmaker werkzaam kan zijn

Een patroonmaker kan werkzaam zijn bij allerlei soorten bedrijven. Bijvoorbeeld met een baan als patroonmaker in dienst van een modeontwerper. Een andere mogelijkheid is om te werken voor een grote middenstander met kledingwinkels. Zo is het eveneens mogelijk om voor een webshop te werken die kleding en andere artikelen van textiel verkoopt. Daarnaast kan je werkzaam zijn voor bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het ontwerpen en verkopen van bedrijfskleding. Verder is het altijd een optie om als ondernemer te gaan werken en freelance diensten als patroonmaker aan te bieden.

Competenties patroonmaker

Een patroonmaker dient in de eerste plaats zeer nauwkeurig en secuur te kunnen werken. Het is verder van belang om een creatieve inslag te hebben en om modetrends als een trendwatcher in de gaten te houden. Het is bij het op papier tekenen van patronen en snijden belangrijk om goed de concentratie te kunnen behouden. Ruimtelijk denken is een competentie die eveneens van pas komt, net als technische aanleg en abstract denken. Het kan in het kader van het opstellen van maattabellen en vergroten en verkleinen nodig zijn om wiskundige berekeningen te maken. Verder is het van belang om zowel zelfstandig als in teamverband te kunnen werken. Het maken van een strakke planning en organiseren van werkzaamheden zijn eveneens tot de competenties te rekenen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als patroonmaker

De modewereld is constant in beweging. Denk alleen maar aan alle trends die elkaar opvolgen en aan alle seizoenen, waarin er weer nieuwe kleding in de winkels komt te hangen. Bovendien is er ook op het gebied van bedrijfskleding altijd vraag naar nieuwe trends als het gaat om design in combinatie met functionaliteit. Het zit wat dat betreft wel goed met het arbeidsmarktperspectief. Voor wat betreft het doorgroeien, zijn er natuurlijk mogelijkheden om jezelf te onderscheiden als patroonmaker met ervaring, kennis en innovaties. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om haute couture uit te werken die tijdens modeshows door mannequins gedragen wordt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris patroonmaker

Het salaris van een patroonmaker ligt tussen de 1.800 euro en 3.000 euro bruto per maand. Om een salarisniveau van 3.000 euro te bereiken, is het wel nodig om te werken voor internationale gerenommeerde modemerken die bekend staan in de modewereld. Dat is maar voor een beperkt deel van de patroonmakers weggelegd. Als een cao van toepassing is, dan geldt dat de daarin opgenomen overige arbeidsvoorwaarden geldend zijn voor patroonmakers.

Eigen bedrijf starten als Patroonmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Patroonmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Patroonmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Patroonmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Patroonmaker.

Mijnzzp.nl