Patroonmaker

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Patroonmaker?

Een patroonmaker is verantwoordelijk voor het ontwerpen van patronen op papier in de modewereld. In de meeste situaties krijgen de patronen op papier vorm en worden deze in digitale patronen omgezet met behulp van een computer. Een patroonmaker ontwerpt niet alleen patronen, maar is eveneens verantwoordelijk voor het snijden of uitknippen ervan. Het is in de modewereld een belangrijk beroep. De patronen vormen namelijk de basis om mode als kleding te produceren. Het kan daarbij zowel gaan om het ontwerpen en tekenen van bedrijfskleding als confectiemode en haute couture. Een patroonmaker houdt bij het maken van patronen rekening met allerlei aspecten. Het ontwerp dient aan de wensen te voldoen, maar ook de maat speelt een belangrijke rol. Dat geldt eveneens voor de functionaliteit van de mode net als voor het silhouet. Naast het tekenen van patronen, zorgt een patroonmaker er doorgaans ook voor dat er proef kledingstukken komen. Samen met het designteam vindt er een passessie plaats op bijvoorbeeld paspoppen of echte modellen. Het kan ook een taak van een patroonmaker zijn om toezicht te houden op hoe de collectie het doet in de verkoop. Bovendien is het als patroonmaker van groot belang om alle modetrends in de gaten te houden en daarop in te spelen. Er kom verder veel creativiteit aan te pas om het beroep uit te oefenen. Een patroonmaker kan zich richten op het maken van patronen voor specifieke kleding of de focus hebben liggen op mode voor consumenten. Bij specifieke mode valt er bijvoorbeeld te denken aan kleding voor buschauffeurs, beveiligingsagenten of de politie. Naast oog voor design is dan ook de functionaliteit van groot belang. Er zijn ook andere benamingen voor patroonmaker, zoals patroontekenaar en snijder.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Patroonmaker

Wat is het salaris en tarief van een Patroonmaker? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Patroonmaker in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Patroonmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Patroonmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl