Algemene informatie over de kledingbranche
De kledingbranche is omvangrijk en kent diverse vakgebieden zoals textielproductie, kledingvervaardiging, schoen- en lederwarenproductie, modeontwerp, styling en verkoop. De branche wordt ook wel de modebranche genoemd. In Nederland werken naar schatting 35.000 mensen in de productie van kleding, textiel, schoenen en lederwaren, en circa 120.000 in de retail. Binnen de Europese Unie zijn ruim 2 miljoen mensen actief in de kledingindustrie, met een gezamenlijke jaaromzet van ongeveer 550 miljard euro. In Nederland bedraagt de jaarlijkse omzet van de modebranche ongeveer 11 miljard euro. Ongeveer 65 procent van de omzet komt nog steeds uit fysieke winkels. Er zijn in Nederland circa 11.800 verkooppunten zoals kledingwinkels, schoenenzaken, webshops en warenhuizen. Daarnaast zijn er veel bedrijven actief in aanvullende diensten zoals kledingherstel, advies en styling. Het totale aantal ondernemingen in deze sector ligt daardoor aanzienlijk hoger.
Carrièremogelijkheden binnen de kledingbranche
De carrièremogelijkheden zijn afhankelijk van je opleiding, vaardigheden en ambitie. De branche kent uiteenlopende functies, variërend van verkoper tot modeontwerper. Over het algemeen biedt een creatieve functie zoals modeontwerper meer doorgroeimogelijkheden dan verkoopfuncties, al is succes in de ontwerpwereld zeker niet vanzelfsprekend. Door het grote aanbod aan ontwerpers lukt het lang niet iedereen om hierin een duurzame carrière op te bouwen.
Opleidingen en cursussen kledingbranche
Er zijn voldoende opleidingsmogelijkheden binnen de kledingbranche, meestal op mbo- of hbo-niveau. Verkopers zijn vaak mbo-geschoold, terwijl ontwerpers doorgaans een hbo-opleiding volgen. Daarnaast zijn er veel cursussen beschikbaar, gericht op specifieke onderdelen van het vak. Voor meer informatie verwijzen wij naar de beroepsprofielen op Mijnzzp.nl, die voorzien zijn van opleidingsinformatie en aanvullende gegevens.
Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de kledingbranche
- Brancheorganisatie inretail
- Centrale vereniging voor de ambulante handel (CVAH)
- CNV
- FNV
- MODINT
- Nederlandse schoenmakers vereniging (NSV)
- Nederlands verbond van de groothandel (NVG)
- Ondernemersplein
- Raad Nederlandse detailhandel
- VAKcentrum voor zelfstandige ondernemers in de detailhandel
- VNONCW
Zelfstandig ondernemen in de kledingbranche
De branche telt veel zelfstandig ondernemers, van winkeliers en kledingherstellers tot zzp'ers in styling en advies. Een eigen kledingwinkel of webshop beginnen is relatief laagdrempelig, maar succesvol zijn in de verkoop vraagt om meer. Oriëntatie en goede voorbereiding zijn essentieel. Startende ondernemers doen er verstandig aan advies in te winnen bij instanties zoals de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst en mogelijke financiers. Ook brancheorganisaties kunnen waardevolle informatie bieden.
Verzekeren als zzp'er
Voor zzp’ers is het belangrijk om zich te beschermen tegen onverwachte risico’s. Verzekeringen spelen hierbij een grote rol. Zo dekt een AVB schade aan derden tijdens je werk. Een AOV is aan te raden om bij ziekte of een ongeluk inkomensverlies te voorkomen. Afhankelijk van je beroep kan een BAV zelfs verplicht zijn. Breng de risico’s binnen jouw branche goed in beeld. Sluit de juiste zzp-verzekeringen af om problemen te voorkomen.
Informatie over de kledingbranche op Mijnzzp.nl
De kledingbranchepagina op Mijnzzp.nl trekt dagelijks veel bezoekers. Er zijn momenteel 27 beroepen opgenomen, elk voorzien van uitgebreide informatie, video’s en vaste onderdelen zoals opleidingen, werkplekken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. Populaire beroepen zijn onder meer modeontwerper, schoenmaker, naaister, coupeuse, tassenontwerper en bruidsmode specialist.
Alle ondernemers hebben op Mijnzzp.nl de mogelijkheid om gratis een eigen bedrijfsprofiel aan te maken. Door de juiste beroepen aan je zzp-profiel toe te voegen, kunnen andere ondernemers en potentiële opdrachtgevers je eenvoudig vinden. Het aanmaken van een bedrijfspagina voor zzp’ers om reclame te maken voor je eigen bedrijf is en blijft gratis. Daarbij maakt het niet uit of het om een eenmanszaak gaat of bijvoorbeeld een mkb-bedrijf.
Mijnzzp.nl