Team Mijnzzp

Modellen

Algemene informatie over de kledingbranche

De kledingbranche is zeer groot te noemen en kent verschillende vakgebieden en specialisaties zoals het vervaardigen van textiel, het vervaardigen van kleding, het vervaardigen van lederwaren en schoenen, modeontwerpers, adviseurs, stylisten en natuurlijk kledingverkopers. Een andere benaming voor de kledingbranche kan de modebranche zijn. Binnen Nederland zijn er plusminus 35.000 mensen werkzaam als het aankomt op de productie van textiel, kleding, schoenen en lederwaren en zijn er plusminus 120.000 mensen werkzaam binnen de retail c.q. verkoop van textiel, kleding, schoenen en lederwaren. Binnen de gehele Europese Unie zijn er ongeveer 2 miljoen mensen werkzaam binnen de kledingindustrie en is de gehele modebranche goed voor een jaarlijkse omzet van plusminus 550 miljard euro. Binnen Nederland is de modebranche ongeveer goed voor een omzet van 10 miljard euro per jaar. De grootste omzet van kleding komt nog steeds vanuit de reguliere kledingwinkels die ongeveer goed zijn voor 65 procent van de omzet. Binnen Nederland zijn erom en nabij 18.000 kledingverkooppunten zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, webshops en warenhuizen. Daarnaast kent de kledingbranche ook nog zeer veel andere soorten bedrijven die wellicht zelf geen kleding verkopen, maar wel actief zijn binnen de modebranche zoals kledingherstellers, kledingadviseurs en stylisten. Het aantal bedrijven binnen de kledingbranche zal in werkelijkheid dan ook vele malen hoger zijn.

Carrièremogelijkheden binnen de kledingbranche

Binnen de kledingbranche zijn de carrièremogelijkheden sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingen. Zoals eerder omschreven bestaan er binnen de kledingbranche zeer veel uiteenlopende beroepen die ook qua niveau nogal kunnen verschillen. Een kledingverkoper zal doorgaans minder carrièremogelijkheden hebben dan een modeontwerper. Maar ook als modeontwerper is het opbouwen van een goede carrière zeker niet vanzelfsprekend omdat er zeer veel modeontwerpers zijn. Lang niet alle ontwerpers lukt het om succesvol te zijn of te worden.

Opleidingen en cursussen kledingbranche

Er bestaan voldoende opleidingsmogelijkheden binnen de kledingbranche die doorgaans op Mbo-niveau of op Hbo-niveau zijn. Over het algemeen zijn kledingverkopers opgeleid op Mbo-niveau en ontwerpers op Hbo-niveau. Maar natuurlijk kent de kledingbranche ook zeer veel verschillende soorten cursussen. Voor specifieke opleidingen en cursussen verwijzen wij naar de beroepen die allemaal breed omschreven zijn en voorzien zijn van mogelijke opleidingen en cursussen.

Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de kledingbranche

Starten als zelfstandig ondernemer binnen de kledingbranche

De kledingbranche kent zeer veel zelfstandige ondernemers met een eigen kledingwinkel of kledingherstelbedrijf, maar ook een redelijk aantal zzp'ers die wellicht als kledingadviseur werken of een andere specialisatie aanbieden. De branche kent een groot aantal ondernemers die een eigen kledingwinkel of webshop starten, maar ook weer een flink aantal dat er weer mee moet stoppen. Het starten van een kledingwinkel is bijvoorbeeld in de meeste gevallen niet heel moeilijk, maar de verkoop meestal wel. Wie wenst te starten als ondernemer binnen de kledingbranche doet er dan ook goed aan zich uitgebreid voor te laten lichten door de diverse instanties die kennis van zaken hebben zoals de kamer van koophandel, de belastingdienst en eventuele financierders zoals banken. Ook zijn er diverse belangenbehartigers die meestal startende ondernemers van nuttige informatie kunnen voorzien.

Verzekeren als zzp'er

Als zzp'er is het belangrijk om jezelf en je onderneming goed te beschermen tegen onvoorziene risico's. Verzekeringen spelen hierbij een cruciale rol. Het is verleidelijk om als zzp'er te denken dat verzekeringen slechts extra kosten met zich meebrengen, maar in werkelijkheid vormen ze een essentieel vangnet dat je bedrijf en jezelf kan behoeden voor financiële tegenslagen.

Een van de meest fundamentele verzekeringen voor zzp'ers is de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die jij of je medewerkers per ongeluk aan anderen toebrengen tijdens het uitoefenen van je werkzaamheden. Of het nu gaat om materiële schade of letselschade, de AVB verzekering biedt bescherming en voorkomt dat een onvoorziene gebeurtenis je bedrijf in financiële problemen brengt.

Daarnaast is het verstandig om na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als zzp'er ben je kwetsbaar voor ziekte of letsel, wat direct invloed kan hebben op je inkomen. Een AOV verzekering zorgt ervoor dat je ook in moeilijke tijden een stabiel inkomen behoudt.

Tot slot is het belangrijk om de risico's die specifiek zijn voor jouw branche in overweging te nemen. Of je nu een consultant, bouwvakker of creatief ondernemer bent, er zijn vaak branche-specifieke verzekeringen die aansluiten bij jouw behoeften. Afhankelijk van het beroep en de werkzaamheden als zzp'er kan ook een BAV verzekering verplicht zijn.

Informatie over de kledingbranche op Mijnzzp

De kledingbranche op Mijnzzp.nl trekt dagelijks zeer veel bezoekers die op zoek zijn naar informatie of bedrijven. Wij hebben binnen de kledingbranche momenteel 28 beroepen opgenomen die uitgebreid omschreven zijn en voorzien van één of meerdere filmpjes. Daarnaast zijn alle beroepen voorzien van vaste teksten zoals mogelijke opleidingen, waar je kan werken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De populairste beroepen binnen de kledingbranche zijn momenteel de beroepen modeontwerper, schoenmaker, naaister, coupeuse, tassenontwerper en het beroep bruidsmode specialist.

Mijnzzp.nl

Kleding

Bedrijven

Team Mijnzzp

Gebruik de knop hieronder voor een overzicht van alle bedrijven in de branche Kleding op Mijnzzp.nl.

Bedrijven in deze branche

Mijnzzp.nl

Zzp-ers en advertenties