Naaister

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Naaister?

Een naaister is verantwoordelijk voor het samenstellen en naaien van stoffen met een naaimachine of met de hand. Het beroep naaister heeft grote raakvlakken met het beroep coupeur, echter gaan de werkzaamheden van een coupeur verder dan alleen het samenstellen en naaien van kledingstof. Daarnaast is het zo dat een naaister met andere stoffen werkzaam kan zijn dan kledingstoffen. Een naaister kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met kussens, gordijnen, vitrages of zeilen. Welke werkzaamheden een naaister uitvoert is dan ook afhankelijk van het naaiatelier. Binnen een kledingatelier heb je te maken met andere werkzaamheden dan binnen een gordijnenatelier. Ook is het denkbaar dat een naaister met verschillende materialen te maken heeft. Over het algemeen is het zo dat een naaister verschillende werkzaamheden kan uitvoeren, zoals glad strijken van naden, het aannaaien van knopen, het naaien van ritsen en het naaien van kragen. Andere werkzaamheden kunnen zijn het tekenen en uitsnijden van patronen volgens de opgegeven specificatie. In het kort kunnen we stellen dat een naaister verschillende kledingonderdelen of andere materialen aan elkaar zal naaien om tot een eindproduct te komen. Een naaister werkt meestal met een patroon, zodat de naaister kan zien hoe kleding in elkaar gezet moet worden. Het beroep naaister moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een naaister ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. In de praktijk is het denkbaar dat naai-werkzaamheden gecombineerd worden met andere werkzaamheden, die met kleding en mode te maken hebben. Vanzelfsprekend zijn niet alle naaisters beroepsmatig actief. Er zijn ook veel hobbyisten, die het leuk vinden om met een naaimachine en naald en draad te werken. Het netjes leren naaien is lastig te noemen en zal om de nodige ervaring vragen. Vooral de grote naaimachines, die beroepsmatig gebruikt worden, zijn redelijk complex te noemen.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Naaister

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Naaister

Welke opleiding is nodig om Naaister te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Naaister? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Naaister

Wat is het salaris en tarief van een Naaister? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Naaister in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Naaister zijn vaak ook:

Boekhoudprogramma vergelijken Naaister

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Naaister bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl