Kleermaker

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Kleermaker?

Een kleermaker is gespecialiseerd in het ontwerpen, vermaken en repareren van bovenkleding. Een andere benaming voor kleermaker is coupeur. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat een coupeur ook met andere kledingstukken te maken kan hebben, zoals lingerie. Een kleermaker is alleen verantwoordelijk voor het maken of vermaken van bovenkleding. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een kleermaker het beste omschrijven als het ontwerpen van kleding en het maken van kleding op maat. Het is niet zo te zijn dat kleermakers alle kleding zelf ontwerpen en maken, omdat er sprake kan zijn van confectiekleding die alleen aangepast hoeft te worden. In alle gevallen is een kleermaker aan te merken als ambachtsman of ambachtsvrouw, die verschillende technieken moet beheersen om kleding te kunnen maken. Een ander belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het kunnen adviseren over kleding. Een kleermaker kan in de meeste gevallen ook gezien worden als kledingadviseur. Een kleermaker is dus niet alleen verantwoordelijk voor het maken van kleding, omdat advieswerkzaamheden ook een belangrijke rol spelen binnen het beroep. Als kleermaker heb je veel te maken met naaien, afzomen, verstevigen, innemen, versieren, (om)zomen en stikken van stof en kleding. De inhoudelijke werkzaamheden van een kleermaker kunnen wel verschillen per kleermaker. Een echte kleermaker moet in staat zijn om eigen kleding te ontwerpen en te maken. Dit houdt in dat een kleermaker ook gespecialiseerd is in het maken van patroontekeningen. Er bestaan dus verschillende kleermakers, die verschillende werkzaamheden kunnen uitvoeren. Het zelf ontwerpen van kleding en het maken van eigen ontwerpen is heel iets anders dan het verstellen van maatpakken, die ingekocht worden. Deze inhoudelijke verschillen hebben ook betrekking op de mogelijke werkgever van een kleermaker.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Kleermaker

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Salaris en tarief van een Kleermaker

Wat is het salaris en tarief van een Kleermaker? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Kleermaker in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Kleermaker zijn vaak ook:

Boekhoudprogramma vergelijken Kleermaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kleermaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl