Coupeuse

Overzichtspagina

Avatar van Team Mijnzzp

Wat doet een Coupeuse?

Een coupeuse of coupeur is een vakvrouw of vakman die zich gespecialiseerd heeft in het naaien van nieuwe kleding en vermaken van bestaande kleding voor klanten. Een andere benaming voor een coupeuse is soms ook wel kleermaker, kleermaakster of naaister. Welke werkzaamheden een coupeuse precies uitvoert is meestal afhankelijk van de soort werkgever, omdat een coupeuse over het algemeen ook andere werkzaamheden kan uitvoeren, zoals patroontekenen en het ontwerpen van kleding. Als coupeuse kan je werkzaam zijn in verschillende soorten bedrijven, zoals in een modezaak waar de belangrijkste werkzaamheden bestaan uit het helpen passen van kleding en het passend maken van de kleding. Een coupeuse kan daarnaast werkzaam zijn in een atelier. In een atelier wordt kleding in elkaar gezet aan de hand van modellen en een patroon. Voor het beroep coupeuse bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden, die kunnen variëren van een cursus, een Mbo-opleiding tot een Hbo-opleiding. Het beroep coupeuse moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een coupeuse over het algemeen gezien moet worden als een allround vakspecialist, die verantwoordelijk is voor uiteenlopende werkzaamheden die met kleding te maken hebben. Of een coupeuse ook zelfstandig kleding zal ontwerpen kan wel verschillen per coupeuse, omdat het ontwerpen van kleding ook als aparte specialisatie gezien kan worden. Als coupeuse hoef je ook niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat het naaien en vermaken van kleding door redelijk veel mensen gezien wordt als hobby. Het beroep coupeuse komt in de praktijk op verschillende manieren voor, waarbij de inhoudelijke werkzaamheden van een coupeuse per coupeuse kunnen verschillen.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Coupeuse

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Coupeuse

Welke opleiding is nodig om Coupeuse te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Coupeuse? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Coupeuse

Wat is het salaris en tarief van een Coupeuse? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Coupeuse in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...


Mijnzzp.nl