Coupeuse

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een coupeuse of coupeur is een vakvrouw of vakman die zich gespecialiseerd heeft in het naaien van nieuwe kleding en vermaken van bestaande kleding voor klanten. Een andere benaming voor een coupeuse is soms ook wel kleermaker, kleermaakster of naaister. Welke werkzaamheden een coupeuse precies uitvoert is meestal afhankelijk van de soort werkgever, omdat een coupeuse over het algemeen ook andere werkzaamheden kan uitvoeren, zoals patroontekenen en het ontwerpen van kleding. Als coupeuse kan je werkzaam zijn in verschillende soorten bedrijven, zoals in een modezaak waar de belangrijkste werkzaamheden bestaan uit het helpen passen van kleding en het passend maken van de kleding. Een coupeuse kan daarnaast werkzaam zijn in een atelier. In een atelier wordt kleding in elkaar gezet aan de hand van modellen en een patroon. Voor het beroep coupeuse bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden, die kunnen variëren van een cursus, een Mbo-opleiding tot een Hbo-opleiding. Het beroep coupeuse moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een coupeuse over het algemeen gezien moet worden als een allround vakspecialist, die verantwoordelijk is voor uiteenlopende werkzaamheden die met kleding te maken hebben. Of een coupeuse ook zelfstandig kleding zal ontwerpen kan wel verschillen per coupeuse, omdat het ontwerpen van kleding ook als aparte specialisatie gezien kan worden. Als coupeuse hoef je ook niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat het naaien en vermaken van kleding door redelijk veel mensen gezien wordt als hobby. Het beroep coupeuse komt in de praktijk op verschillende manieren voor, waarbij de inhoudelijke werkzaamheden van een coupeuse per coupeuse kunnen verschillen.

Er zijn vandaag de dag nog genoeg kledingwinkels te vinden die een coupeuse aan het werk hebben, zodat de gekochte kleding direct op maat gemaakt kan worden voor de klant. Meestal moet de klant wel even wachten op de kleding, maar onder het genot van een kop koffie is dat meestal niet erg. Als de coupeuse de kleding klaar heeft kan de klant deze nog een keer passen om te controleren. Een coupeuse komt meestal om de hoek kijken als het om bijzondere kleding gaat, zoals maatpakken of trouwjurken. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een coupeuse hobbymatig werkzaam is omdat kleding en mode nu eenmaal een grote aantrekkingskracht heeft op mensen. Als coupeuse is het belangrijk dat je over veel kennis beschikt die niet alleen te maken heeft met het kunnen vermaken van kleding. Textielkennis en het zelf kunnen ontwerpen van kleding zijn net zo belangrijk.

Patroontekenen

Door het patroontekenen kan iemand zelf kleding ontwerpen en daarna maken. Om dit te leren kan iemand ook de opleiding volgen tot naaister. Tijdens de opleiding naaister wordt het patroontekenen over het algemeen ook meegenomen. Door het zelf tekenen van kleding bent u verzekerd van een uniek ontwerp waar niet snel iemand anders mee loopt. Patroontekenen wordt tegenwoordig meestal op de computer gedaan, omdat dit sneller en beter werkt dan vroeger toen het nog met papier en potlood ging. Het tekenen van een goed patroon is een tijdrovende klus. Wie zelf een patroon wil gaan tekenen moet eerst een idee hebben om te maken. Het bedenken van een idee is vaak al lastig genoeg, en kost meestal veel tijd. Grote kledingmerken besteden hier dan ook veel tijd aan, omdat het ontwerp zo belangrijk is voor de kleding.

Beroep coupeuse:

Opleidingen tot coupeuse

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep coupeuse via reguliere scholen, zoals de Mbo-opleiding allround medewerker mode/maatkleding. Ondanks dat een coupeuse moet beschikken over voldoende vakkennis is het mogelijk dat een coupeuse niet beschikt over een erkende opleiding. Het is dan ook denkbaar dat een coupeuse de verschillende werkzaamheden in de praktijk aangeleerd heeft van ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Over welke opleidingen een coupeuse eventueel moet beschikken kan per soort werkgever verschillen, omdat het beroep coupeuse op verschillende niveaus kan voorkomen in de praktijk. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een coupeuse werkzaam kan zijn

Er zijn verschillende soorten bedrijven waar je als coupeur werkzaam kan zijn afhankelijk van je opleidingsniveau. Een coupeur met een afgeronde Mbo-opleiding werkt doorgaans voor modeontwerpers of kleermakers, theateratelier, kledingwinkel of bij een confectiebedrijf. Met een afgerond Hbo-opleiding in de richting mode of modemanagement kan je werkzaam zijn voor een groot modemerk c.q. modewinkel, als bijvoorbeeld filiaalmanager, marketing manager of als inkoper. Maar natuurlijk kan je ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Als coupeuse hoef je niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat het vermaken en/of naaien van kleding door veel mensen gezien wordt als hobby.

Competenties coupeuse

De competenties kunnen verschillen per opleidingsniveau of werkgever, maar over het algemeen kunnen we stellen dat je als coupeuse in de eerste plaats passie voor kleding en mode moet hebben, en dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis moet beschikken. Daarnaast moet je natuurlijk zelfstandig patronen kunnen maken en deze secuur kunnen uitwerken. Omdat je binnen dit beroep in veel gevallen met klanten en collega's te maken zal krijgen moet je over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je zeker een commerciële instelling bezitten. Maar ook het netwerken binnen het beroep kan erg belangrijk zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als coupeuse

Over het algemeen zal het geen probleem zijn om werk te krijgen als coupeuse, omdat de modebranche zeer breed te noemen is en er ook op verschillende niveaus gewerkt kan worden als coupeuse. Een coupeuse komt eigenlijk overal wel voor binnen de branche zoals in winkels, kledingherstelbedrijven en bij confectiefabrieken. Daarnaast is het binnen dit beroep ook prima mogelijk om als zelfstandig ondernemer werkzaam te zijn. De doorgroeimogelijkheden als coupeuse moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie of het starten van je eigen bedrijf. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er voor dit beroep bij ons niet bekend.

Arbeidsvoorwaarden en salaris coupeuse

Er zijn voor het beroep coupeuse geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn die ook nog eens qua niveau kunnen verschillen. Een coupeuse met een Mbo-opleiding met fulltime baan een zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Wat een zelfstandig werkende coupeuse precies verdient is niet aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal opdrachten en andere lasten, zoals de huur van een atelier of winkel.

Mijnzzp.nl