Kleermaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een kleermaker is gespecialiseerd in het ontwerpen, vermaken en repareren van bovenkleding. Een andere benaming voor kleermaker is coupeur. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat een coupeur ook met andere kledingstukken te maken kan hebben, zoals lingerie. Een kleermaker is alleen verantwoordelijk voor het maken of vermaken van bovenkleding. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een kleermaker het beste omschrijven als het ontwerpen van kleding en het maken van kleding op maat. Het is niet zo te zijn dat kleermakers alle kleding zelf ontwerpen en maken, omdat er sprake kan zijn van confectiekleding die alleen aangepast hoeft te worden. In alle gevallen is een kleermaker aan te merken als ambachtsman of ambachtsvrouw, die verschillende technieken moet beheersen om kleding te kunnen maken. Een ander belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het kunnen adviseren over kleding. Een kleermaker kan in de meeste gevallen ook gezien worden als kledingadviseur. Een kleermaker is dus niet alleen verantwoordelijk voor het maken van kleding, omdat advieswerkzaamheden ook een belangrijke rol spelen binnen het beroep. Als kleermaker heb je veel te maken met naaien, afzomen, verstevigen, innemen, versieren, (om)zomen en stikken van stof en kleding. De inhoudelijke werkzaamheden van een kleermaker kunnen wel verschillen per kleermaker. Een echte kleermaker moet in staat zijn om eigen kleding te ontwerpen en te maken. Dit houdt in dat een kleermaker ook gespecialiseerd is in het maken van patroontekeningen. Er bestaan dus verschillende kleermakers, die verschillende werkzaamheden kunnen uitvoeren. Het zelf ontwerpen van kleding en het maken van eigen ontwerpen is heel iets anders dan het verstellen van maatpakken, die ingekocht worden. Deze inhoudelijke verschillen hebben ook betrekking op de mogelijke werkgever van een kleermaker.

Een kleermaker is dus een coupeur, die zich gespecialiseerd heeft in het maken en vermaken van bovenkleding. In sommige gevallen kan een kleermaker ook gespecialiseerd zijn in het omwerpen van bovenkleding. In dat geval kan een kleermaker aangemerkt worden als modeontwerper. In de praktijk is het zo dat de meeste kleermakers alleen kleding verstellen of kleding repareren voor klanten. Het zijn over het algemeen alleen de exclusieve kleermakers, die zelfstandig bovenkleding ontwerpen en maken. Dit heeft meestal betrekking op exclusieve maatpakken of colberts. Het maken van maatpakken of colberts is een proces dat enkele maanden in beslag kan nemen. Dit is afhankelijk van de persoonlijke wensen en de materialen die toegepast worden. Een kleermaker die zelfstandig kleding ontwerpt en maakt zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen kledingatelier. De kleermakers die werkzaam zijn voor een maatpakkenwinkel zijn meestal alleen verantwoordelijk voor het verstellen van bovenkleding. In dat geval is er sprake van confectiekleding, die in massa geproduceerd wordt. Een belangrijke aanvulling hierbij is dat er wel sprake is van maatkleding. In dit geval zal de kleding op maat gemaakt worden. De meeste kleermakers moeten ook aangemerkt worden als kledingadviseur. Met andere woorden moet een kleermaker ook stijladvies kunnen geven.

Werken als kleermaker

Een kleermaker heeft vaak te maken met mensen die zakelijk actief zijn. Denk bijvoorbeeld aan managers, vertegenwoordigers, directeuren, directiechauffeurs en aan presentators. Dit zijn allemaal voorbeelden van beroepen, waarbinnen het dragen van maatpakken belangrijk is. Afhankelijk van de functie komt het regelmatig voor dat dit soort zakenlieden handgemaakte maatpakken laten ontwerpen en maken. Vanzelfsprekend zijn handgemaakte maatpakken veel kostbaarder dan confectiepakken. Het grote voordeel van handgemaakte maatpakken is dat de pakken gegarandeerd goed zitten. Dit heeft onder andere betrekking op de lengte van de mouwen en op de juiste aansluitvorm van het lichaam. Ook de broeklengte speelt een belangrijke rol als we spreken van maatpakken. Een broekspijp moet precies goed op de schoenen vallen en aan de achterkant eindigen net boven de schoenhak. Als het om maatpakken van dames gaat spreken we niet van een kleermaker. In dat geval is de benaming tailleur van toepassing. Een tailleur is een kleermaker die dames mantelpakken ontwerpt en maakt.

Werken in een maatpakkenwinkel

Het is niet zo dat alle medewerkers van een maatpakkenwinkel automatisch aangemerkt kunnen worden als kleermaker. Werknemers binnen een maatpakkenwinkel kunnen in veel gevallen ook aangemerkt worden als verkoopadviseur. De benaming verkoopadviseur is van toepassing op verkopers die beschikken over specifiek kennis van producten. In dit geval zal een verkoopadviseur moeten beschikken over textielkennis en modekennis. Het daadwerkelijk vermaken van pakken zal in de meeste gevallen uitgevoerd worden door gespecialiseerde coupeurs of kleermakers. Ook het laten poetsen van je schoenen is binnen de betere winkels mogelijk. Het is denkbaar dat een kledingwinkel ook beschikt over een eigen fashion blog om naamsbekendheid op te bouwen. Er zijn veel ondernemers die actief werken aan hun online-vindbaarheid.

Wat doet een kleermaker:

  • Het adviseren over maatkleding (bovenkleding)
  • Het eventueel ontwerpen van maatkleding
  • Het passen van maatkleding
  • Het opmeten van klanten
  • Het verstellen van maatkleding
  • Het adviseren over aanverwante producten (sokken, overhemden, stropdassen)
  • Het eventueel verkopen van manchetknopen

Kledingatelier maakt maatpakken:

Hoe kleedt een heer zich:

Opleidingen tot kleermaker

Wie een carrière ambieert als kleermaker kan kiezen uit diverse opleidingen, zoals de Mbo-opleiding Allround medewerker mode en maatkleding en de Hbo-opleiding Fashion & Textile Technologies die aangemerkt kunnen worden als geschikte opleidingen. Welke opleiding het beste zal passen is verder persoonlijk, omdat het beroep kleermaker in de praktijk op verschillende manieren voorkomt. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een kleermaker werkzaam kan zijn

Een kleermaker zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen kledingatelier. Vanzelfsprekend kan een kleermaker ook werkzaam zijn voor een maatpakkenwinkel of bruidswinkel. Zoals eerder omschreven bestaat er wel een belangrijk verschil tussen kleermakers die alleen kleding vermaken, en kleermakers die zelfstandig maatkleding ontwerpen. Een traditionele kleermaker kan aangemerkt worden als ambachtsman.

Competenties kleermaker

De belangrijkste competentie van een kleermaker is dat je beschikt over voldoende vakinhoudelijk kennis, omdat het ontwerpen en maken van maatkleding moeilijker is dan het lijkt. Het kunnen maken van patroontekeningen en het leren kennen van alle eigenschappen van stoffen en garen vraagt om behoorlijk wat vakkennis. Een andere belangrijke competentie is het kunnen geven van goed advies. Met andere woorden zal een kleermaker moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook beschikken over een commerciële instelling. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, creativiteit, inspiratie, doorzettingsvermogen, trends, nauwkeurigheid, inzicht, plannen, organiseren en klantgerichtheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kleermaker

Het arbeidsmarktperspectief van een kleermaker is over het algemeen redelijk te noemen. De meeste kleermakers zijn werkzaam als ondernemer en bieden andere diensten aan. Ook de betere kledingwinkels besteden hun werkzaamheden in veel gevallen uit aan zelfstandig werkende kleermakers, die in opdracht van de kledingwinkel werken. De doorgroeimogelijkheden van kleermakers moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal klanten zal toenemen. Ook het starten van een eigen kledingwinkel kan gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kleermaker

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als kleermaker, omdat je werkzaam kan zijn voor verschillende soorten bedrijven. Een kleermaker die in loondienst werkzaam is zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Kleermaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kleermaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl