Schoenpoetser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep schoenpoetser
Werken als schoenpoetser
Wat doet een schoenpoetser?
Schoenen maken de man
Automatische schoenpoetser
Professioneel schoenpoetser
Beroepsfilm schoenpoetser:
Opleidingen tot schoenpoetser
Bedrijven waar een schoenpoetser werkzaam kan zijn
Competenties schoenpoetser
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schoenpoetser
Arbeidsvoorwaarden en salaris schoenpoetser
Eigen bedrijf starten als Schoenpoetser
Boekhoudprogramma vergelijken Schoenpoetser

Beroep schoenpoetser

Een schoenpoetser is verantwoordelijk voor het oppoetsen van schoenen. Het oppoetsen van schoenen heeft betrekking op het schoonmaken van schoenen, het beschermen van leer en het herstellen van de natuurlijke kleur. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een schoenpoetser het beste omschrijven als het beschermen van schoeisel tegen de weersinvloeden, inclusief het mooi maken van schoeisel. Een schoenpoetser kan hiervoor verschillende schoensmeer producten gebruiken, die afhankelijk zijn van de leersoort (de kleur). De meeste mensen die zelf hun schoeisel poetsen gebruiken zelf-glanzende schoensmeer, wat eigenlijk niet aangemerkt kan worden als schoensmeer. Dit is het geval omdat zelf-glanzende schoensmeer alleen een toplaag vormt zonder dat deze in de poriën van het leer trekt, waardoor voeding ontstaat van het leer. Een professionele schoenpoetser zal leder-was gebruiken, die met een borstel aangebracht wordt in combinatie met vloeibare schoencrème. Om leer van schoeisel goed te beschermen is het belangrijk dat een schoenpoetser met een doek warmte creëert, zodat de was en schoencrème goed in de poriën van het leer trekken. Het beroep schoenpoetser komt binnen Nederland bijna niet meer voor, op enkele bedrijven na die met schoenen te maken hebben. In het buitenland zijn schoenpoetsers nog wel veel werkzaam op straat. Dit betreft meestal mensen, die het niet heel breed hebben. Binnen Nederland zal er in de meeste gevallen sprake zijn van een schoenpoetsmachine, die te vinden zijn in de betere hotels. Het beroep schoenpoetser moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een schoenpoetser op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Over het algemeen zal een schoenpoetser ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, echter komt het beroep schoenpoetser in sommige gevallen ook voor als zelfstandig beroep. In dat geval hebben we het meestal wel over het buitenland.

Werken als schoenpoetser

Een schoenpoetser is dus verantwoordelijk voor het poetsen van schoenen en is oorspronkelijk op straat werkzaam. Dit neemt niet weg dat de betere hotels, schoenmakerijen en kleermakerswinkels gebruik kunnen maken van een schoenpoetser. In dat geval is een schoenpoetser verantwoordelijk voor het bieden van extra service aan klanten. Het laten poetsen van schoeisel is een dienst die door verschillende speciaalzaken aangeboden kan worden als extra dienstverlening voor hun klanten. Schoenpoetsers worden vaak geassocieerd met arme mensen, die leven van de straat, echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Het is denkbaar dat een straat poetser gepensioneerd is en graag onder mensen wil komen. Daarnaast kunnen schoenpoetsers in de meest luxe winkels werkzaam zijn, omdat deze juist een speciale dienst aanbieden aan klanten. Vanzelfsprekend zijn er ook veel schoenpoetsers die het niet breed hebben. Schoenpoetsers die werkzaam zijn op straat, zijn meestal werkzaam in de grotere steden waar veel mensen zijn.

Wat doet een schoenpoetser?

Een schoenpoetser is iemand die gespecialiseerd is in het reinigen, onderhouden en polijsten van schoenen. Het is hun taak om schoenen er schoon, glanzend en goed verzorgd uit te laten zien. Hier zijn enkele specifieke taken en verantwoordelijkheden van een schoenpoetser:

  • Reiniging van schoenen: Een schoenpoetser begint meestal met het grondig reinigen van schoenen. Dit omvat het verwijderen van vuil, stof en vlekken van het oppervlak van de schoenen. Ze kunnen gebruikmaken van speciale schoonmaakmiddelen, borstels en andere reinigingshulpmiddelen om optimale resultaten te behalen.
  • Schoenverzorging: Na het reinigen van de schoenen is het de taak van de schoenpoetser om de schoenen te verzorgen. Dit omvat het aanbrengen van schoencrème of schoenwas om het leer te voeden, te hydrateren en te beschermen. Ze kunnen ook schoen conditioners gebruiken om de duurzaamheid en levensduur van de schoenen te verbeteren.
  • Schoenpoetsen en polijsten: Een belangrijk aspect van het werk van een schoenpoetser is het polijsten van schoenen om ze een glanzende afwerking te geven. Dit wordt meestal gedaan met behulp van schoenborstels, poetsdoeken en schoenpoets. Ze brengen de schoenpoets gelijkmatig aan op het leer en wrijven vervolgens met draaiende bewegingen om een glanzende en gepolijste uitstraling te bereiken.
  • Reparaties en onderhoud: Naast het reinigen en polijsten van schoenen, kan een schoenpoetser ook eenvoudige reparaties en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Dit kan het vervangen van schoenveters, het vastzetten van losse zolen of hakken, en het herstellen van kleine beschadigingen aan de schoenen omvatten. Ze kunnen ook adviseren over het juiste onderhoud van de schoenen en suggesties doen voor het verlengen van de levensduur van de schoenen.

Over het algemeen is het doel van een schoenpoetser om schoenen in optimale conditie te houden, hun uiterlijk te verbeteren en ze er verzorgd uit te laten zien. Ze kunnen werken in schoenwinkels, hotels, luchthavens, zakelijke centra of als zelfstandige professional. Het is een beroep dat aandacht voor detail, vaardigheid en kennis van schoenverzorging vereist.

Schoenen maken de man

Schoenen maken de man net zo als kleren de man maken. Een maatpak is alleen mooi als ook de schoenen mooi zijn. Tegenwoordig besteden steeds meer mannen aandacht aan hun schoenen, omdat mooie schoenen een belangrijk onderdeel zijn van het totaalplaatje. Mannen kopen over het algemeen alleen nieuwe schoenen als dat nodig is. Het zijn de schoenpoetsers, die schoenen in topconditie houden door ze te poetsen. Als schoenen regelmatig gepoetst worden zullen ze langer meegaan, omdat het leer niet zal uitdrogen, waardoor er geen scheuren kunnen ontstaan. Het laten poetsen van schoenen kost in de meeste gevallen niet meer tijd dan maximaal vijftien minuten. Het op een goede manier poetsen van schoenen vraagt om de nodige kennis. Er zijn bijvoorbeeld ook schoenpoetsers, die vuur gebruiken om warmte te creëren. Hierdoor zal het schoenpoetsmiddel beter in het leer trekken.

Automatische schoenpoetser

Er zijn redelijk veel locaties te bedenken die voorzien zijn van een automatische schoenpoetser. Een nadeel van een automatische schoenpoetser ten opzichte van een schoenpoetser is het gebrek aan persoonlijk vakmanschap en maatwerk. Hoewel automatische schoenpoetsmachines handig en tijdbesparend kunnen zijn, ontbreekt het aan de menselijke touch en het vermogen om rekening te houden met de specifieke behoeften van elke schoen. Dit kan vooral extra belangrijk zijn bij kwetsbare en kostbare schoenen en laarzen. Ook kan een automatische schoenpoetser geen schoenpoets middel aanbrengen.

Professioneel schoenpoetser

Een professionele schoenpoetser kan de staat van de schoenen beoordelen, eventuele reparaties identificeren en de juiste producten en technieken toepassen om de schoenen optimaal te verzorgen. Ze kunnen ook advies geven over het juiste onderhoud en het verhelpen van specifieke problemen, zoals krassen, vlekken of beschadigingen. Daarnaast kan een schoenpoetser een persoonlijke interactie hebben met klanten, waarbij ze een gevoel van vertrouwen en tevredenheid creëren. Ze kunnen ook extra diensten aanbieden, zoals het aanbrengen van beschermende coatings of het uitvoeren van speciale behandelingen op verzoek van de klant.

Beroepsfilm schoenpoetser:

Opleidingen tot schoenpoetser

Er bestaan geen opleidingen tot schoenpoetser en het is niet nodig om een opleiding te volgen tot schoenpoetser. Het leren poetsen van schoenen is niet moeilijk en is een kwestie van proberen. Productkennis als schoenpoetser kan wel belangrijk zijn, omdat er verschillende poetsmiddelen bestaan. Het poetsen van schoenen als schoenpoetser moet gezien worden als ongeschoolde arbeid, waarvoor geen opleiding nodig is. De meeste schoenpoetsers zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een schoenpoetser werkzaam kan zijn

De meeste schoenpoetsers zijn werkzaam als ondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een schoenpoetser niet beschikt over een eigen onderneming. In dat geval zal een schoenpoetser alleen schoenen poetsen als extra inkomen. Zoals eerder omschreven kunnen schoenpoetsers op verschillende manieren werkzaam zijn. Het werken op straat betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan het werken in een hotel of winkel.

Competenties schoenpoetser

De belangrijkste competentie van een schoenpoetser is de vakinhoudelijke kennis van schoenpoetsmiddelen en materiaalkennis, omdat schoenen opgebouwd kunnen zijn uit verschillende materialen. Daarnaast kan het willen bieden van service aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook vriendelijkheid kan aangemerkt worden als belangrijke competentie. Met andere woorden moet een schoenpoetser ook gezien kunnen worden als een soort gastheer. Omdat een schoenpoetser met veel verschillende klanten te maken krijgt kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als laatste is het niet onbelangrijk om te benoemen dat een schoenpoetser ook over een commerciële instelling moet beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn doorzettingsvermogen, presteren, kwaliteit, zelfstandigheid en inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schoenpoetser

Arbeidsmarktperspectief is niet van toepassing op een schoenpoetser, omdat het beroep schoenpoetser niet voorkomt in loondienst. Wel is het denkbaar dat een schoenpoetser ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. In dat geval moet het beroep schoenpoetser gezien worden als een aanvulling op een ander beroep. Er zijn over het algemeen geen doorgroeimogelijkheden voor een schoenpoetser, anders dan het starten van een eigen onderneming als schoenpoetser. Het beroep schoenpoetser komt bijna niet voor, waardoor het arbeidsmarktperspectief en de doorgroeimogelijkheden zeer beperkt zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris schoenpoetser

Arbeidsvoorwaarden zijn verder niet van toepassing omdat het in de meeste gevallen ondernemers zal betreffen. Wat een schoenpoetser precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van het aantal klanten. In de meeste gevallen zal een zelfstandig werkende schoenpoetser niet heel veel verdienen.

Eigen bedrijf starten als Schoenpoetser

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Schoenpoetser, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Schoenpoetser

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Schoenpoetser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Schoenpoetser.

Mijnzzp.nl