Hotelier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep hotelier
Werken als zelfstandig hotelier
Wat doet een hotelier?
Is het starten of runnen van een hotel moeilijk
Is een pension ook een hotel
Film: Hotel de l'Europe:
Film: Hotel in het buitenland starten:
Opleidingen tot hotelier
Bedrijven waar een hotelier werkzaam kan zijn
Competenties hotelier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hotelier
Arbeidsvoorwaarden en salaris hotelier
Eigen bedrijf starten als Hotelier
Boekhoudprogramma vergelijken Hotelier

Beroep hotelier

Een hotelier is de eigenaar van een hotel, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten hotels, omdat niet alle hoteliers dezelfde diensten aanbieden. Een hotel is wel altijd een dienstverlenend commercieel bedrijf of etablissement, waarbinnen gasten tegen betaling tijdelijk kunnen verblijven. Een andere benaming voor een hotelier is ook wel hotelondernemer of hotelhouder. Ondanks dat de kerntaak van een hotel is het kunnen overnachten van gasten, bieden de meeste hotels ook andere diensten aan, zoals ontbijt, lunch en diner. Daarnaast kunnen luxe hotels voorzien zijn van winkels, sauna's, zwembaden en wellness-centrums. Een hotel is dus een tijdelijke verblijfsaccommodatie, waarbinnen gasten kunnen verblijven die niet thuis verblijven, omdat ze bijvoorbeeld op vakantie zijn of een weekendje weg zijn. Tegenwoordig bestaan er veel grote hotelketens, maar zijn er ook nog voldoende kleinere hotels te vinden, die niet tot een hotelketen behoren. De term hotelier kan betrekking hebben op alle ondernemers die een hotel runnen, echter bestaan er wel veel verschillende soorten hotels, die ook qua omvang en luxe nogal kunnen verschillen. Het runnen van een klein hotel met enkele kamers kan niet zomaar vergeleken worden met het runnen van een groot hotel met honderden kamers. Het starten van een eigen hotel als hotelier is over het algemeen moeilijk, omdat dit kostbaar is. Daarnaast worden er tegenwoordig in veel gevallen speciale eisen gesteld vanuit de gemeente, die in veel gevallen een speciaal hotelbeleid c.q. overnachtingsbeleid opgesteld hebben waaraan een hotelier moet voldoen. Het beroep hotelier moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat er nu eenmaal verschillende hotels zijn, die ook lang niet allemaal dezelfde dienstverlening aanbieden. Wel heeft een hotel in alle gevallen betrekking op een commercieel bedrijf waarvoor hotelgasten een vergoeding moeten voldoen om te mogen verblijven binnen het hotel.

Werken als zelfstandig hotelier

Een hotelier is dus een uitbater en exploitant van een hotel waarbinnen gasten tegen een financiële vergoeding kunnen verblijven. Ondanks dat een hotelier de eigenaar is van een hotel en hij of zij werkzaam is binnen de hospitality branche hebben de werkzaamheden niet alleen betrekking op hospitality. Een hotelier krijgt meestal niet alleen te maken met gasten binnen zijn werkzaamheden. Om een hotel op een goede manier te kunnen runnen zijn er meestal diverse andere dienstverleners werkzaam binnen het hotel, zoals kamermeisjes, hotelmanagers en bijvoorbeeld restaurant managers, die direct of indirect aangestuurd worden door de hotelier. Bij grotere hotels zijn hiervoor meestal aparte managers of floormanagers aangesteld, maar dit kan per hotel verschillen. Binnen Nederland mag de term “hotel” niet zomaar gevoerd worden, omdat hotels binnen Nederland bescherming kennen. Deze bescherming bestaat uit het zogenaamde sterrensysteem, met sterren die variëren van één ster tot vijf sterren. Hotels binnen Nederland moeten over minimaal één ster beschikken om zich hotel te mogen noemen. Om in aanmerking te komen voor meer sterren zul je als hotelier onder andere de dienstverlening verder moeten verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het aanstellen van een hotelportier, bagagisten en aan een eventuele car park host. Ook zijn er strenge eisen met betrekking tot de schoonmaak en de keukenhygiëne.

Wat doet een hotelier?

Een hotelier is dus een persoon die verantwoordelijk is voor het beheer en de exploitatie van een hotel of een hotelketen. Als hotelier heb je een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden om ervoor te zorgen dat het hotel succesvol functioneert en gasten een prettig verblijf hebben. Enkele belangrijke taken van een hotelier zijn:

  • Algemeen management: Een hotelier is verantwoordelijk voor het algemene management van het hotel, inclusief het opstellen en implementeren van strategieën, het nemen van beslissingen, het waarborgen van een efficiënte bedrijfsvoering en het behalen van financiële doelstellingen.
  • Gastenservice: Het leveren van uitstekende gastenservice is een essentieel onderdeel van het werk van een hotelier. Dit omvat het trainen en begeleiden van het personeel om gasten vriendelijk en professioneel te behandelen, het oplossen van klachten en het zorgen voor een positieve gastenervaring.
  • Personeelsbeheer: Een hotelier is verantwoordelijk voor het werven, selecteren en trainen van het hotelpersoneel. Ze coördineren de werkroosters, zorgen voor voldoende personeelsbezetting en zorgen ervoor dat het personeel op de hoogte is van de hotel richtlijnen en procedures.
  • Operationeel beheer: Het dagelijkse operationele beheer van het hotel valt onder de verantwoordelijkheid van de hotelier. Dit omvat het beheer van de receptie, housekeeping, onderhoud, voedsel- en drankdiensten en andere operationele afdelingen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.
  • Marketing en verkoop: Een hotelier is betrokken bij het ontwikkelen en implementeren van marketing- en verkoopstrategieën om de bezettingsgraad van het hotel te verhogen. Dit kan het beheren van online boekingskanalen, het creëren van promotiecampagnes, het deelnemen aan beurzen en het opbouwen van relaties met reisbureaus en zakelijke partners omvatten.
  • Financieel beheer: Het beheren van de financiën van het hotel is een belangrijke verantwoordelijkheid van een hotelier. Dit omvat het opstellen en bewaken van het budget, het beheer van inkomsten en kosten, het analyseren van financiële gegevens en het nemen van maatregelen om de winstgevendheid te optimaliseren.
  • Onderhoud en faciliteiten: De hotelier is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en de faciliteiten van het hotel. Dit omvat het plannen en uitvoeren van regulier onderhoud, het waarborgen van de veiligheid van gasten en personeel, en het beheren van eventuele renovatie- of uitbreidingsprojecten.

Is het starten of runnen van een hotel moeilijk

Het starten en runnen van een eigen hotel als hotelier is moeilijk, omdat de opstartkosten en de exploitatiekosten over het algemeen hoog zijn. Voor een hotel is de locatie in de meeste gevallen erg belangrijk, waardoor het kopen van een hotel al een probleem kan zijn. Daarnaast heb je als hotelier te maken met diverse exploitatiekosten zoals onderhoudskosten, schoonmaakkosten en marketingkosten, die behoorlijk kunnen oplopen. Ondanks dat het starten van een eigen hotel voor veel mensen een droom is zijn er niet veel mensen die de stap nemen, omdat de risico's aanzienlijk zijn. Een gedegen kennis van de hospitality branche als hotelier is belangrijk, maar zal in veel gevallen geen garantie geven op een succesvol hotel. Daarnaast is de concurrentie binnen de hotellerie behoorlijk groot te noemen.

Is een pension ook een hotel

Een pension kan gezien worden als hotel met het belangrijke verschil dat een pension over het algemeen kleiner is dan een hotel. Daarnaast zijn pensions over het algemeen eenvoudige accommodaties in vergelijking tot hotels. Wel moeten gasten van een pension net zo als binnen een hotel betalen voor de overnachtingen. Een ander belangrijk verschil is dat binnen pensions over het algemeen gewerkt wordt met vaste prijzen. Gasten die verblijven binnen een pension betalen vooraf een afgesproken bedrag voor de overnachting inclusief het eten en drinken. Binnen hotels staat het eten en drinken meestal los van de hotelovernachting. Het laatste belangrijke verschil is dat een pensionhouder over het algemeen gezien moet worden als allround medewerker, die ook zelf verantwoordelijk is voor het koken en alle andere denkbare werkzaamheden binnen een pension.

Film: Hotel de l'Europe:

Film: Hotel in het buitenland starten:

Opleidingen tot hotelier

Wie een eigen hotel wil runnen als hotelier kan in principe zo zijn eigen hotel starten, omdat er geen eisen zijn qua opleidingsniveau. Echter zal een gedegen kennis van de hotellerie branche en de hospitality branche zeker bijdragen aan een goede start als hotelier. Een mogelijke opleiding kan dan ook zijn de Mbo-opleiding Hotelmanagement of de hbo-opleiding Hotelmanagement. Het is verder niet mogelijk om een specifiek geschikte opleiding te benoemen, omdat het goed denkbaar is dat een ondernemer over een andere geschikte opleiding zal beschikken. Zoals eerder omschreven kan iedere ondernemer een eigen hotel starten zonder dat er sprake is van verplichte opleidingen. Dit neemt niet weg dat een hotelier over veel kennis en lef moet beschikken, omdat het starten van een eigen hotel over het algemeen niet makkelijk is. Het is dan ook raadzaam om een hotel management opleiding te volgen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een hotelier werkzaam kan zijn

Als hotelier ben je niet werkzaam voor een werkgever, maar ben je werkzaam als ondernemer. Het is wel denkbaar dat een hotelier een franchisenemer is van een grotere organisatie, zoals een hotelketen. Daarnaast kan een hotelier de eigenaar zijn van een pension. In dat geval kan een hotelier ook gezien worden als een pensionhouder. De beroepen hotelier en pensionhouder hebben veel raakvlakken met elkaar, echter kunnen de beroepen inhoudelijk niet helemaal met elkaar vergeleken worden.

Competenties hotelier

De belangrijkste competenties van een hotelier zijn je algemene ondernemersvaardigheden. Daarnaast moet je als hotelier over managementvaardigheden beschikken, omdat je diverse andere mensen zal aansturen. Met andere woorden moet een hotelier gezien kunnen worden als allround manager. Als ondernemer zal je ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken, omdat je veel te maken hebt met verschillende mensen en externe bedrijven. Een andere competentie die niet mag ontbreken is een commerciële instelling. Tegenwoordig is het ook heel belangrijk dat een hotelier over voldoende ICT-kennis beschikt, omdat een hotelier ook veel te maken krijgt met online marketing. Algemeen belangrijke woorden als hotelier zijn passie, motivatie, innovatie, kennis, inzicht, gastvrijheid, dienstbaarheid, stressbestendigheid en doorzettingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hotelier

Als hotelier kunnen we niet spreken van een arbeidsmarktperspectief, omdat je deze als ondernemer zelf zal bepalen. De doorgroeimogelijkheden als hotelier moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam en het runnen van een goed hotel. Zoals eerder omschreven is het starten van een hotel tegenwoordig niet heel makkelijk meer, omdat de opstartkosten van een nieuw hotel over het algemeen hoog zijn. Het zomaar starten van een hotel is dan ook moeilijk te noemen. In dat opzicht kan het arbeidsmarktperspectief van een hotelier aangemerkt worden als matig. Een hotelier kan natuurlijk ook een eigen lifestyle en/of reisblog starten om aan de naamsbekendheid te werken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hotelier

Arbeidsvoorwaarden als hotelier zijn over het algemeen niet van toepassing, omdat je deze zelf zal bepalen als ondernemer. Het is niet mogelijk om voor het beroep hotelier een salarisindicatie te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van de bezetting, exploitatiekosten en andere kosten. Draait het hotel goed, dan zullen de inkomsten en dus ook het salaris beter zijn dan in slechte tijden.

Eigen bedrijf starten als Hotelier

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Hotelier, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Hotelier

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hotelier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Hotelier.

Mijnzzp.nl