Pensionhouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep pensionhouder
Werken als zelfstandig pensionhouder
Verschil tussen een pension en hotel
Wat is halfpension?
Een pension beginnen
Film: hoe start ik een Bed and breakfast:
Opleidingen tot pensionhouder
Bedrijven waar een pensionhouder werkzaam kan zijn
Competenties pensionhouder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pensionhouder
Arbeidsvoorwaarden en salaris pensionhouder
Eigen bedrijf starten als Pensionhouder
Boekhoudprogramma vergelijken Pensionhouder

Beroep pensionhouder

Een pensionhouder is de eigenaar, uitbater en exploitant van een pension. Een pension is een gelegenheid waarbinnen gasten kunnen overnachten tegen een vaste financiële vergoeding. Binnen pensions kunnen gasten vooraf kiezen van welke diensten ze precies gebruik wensen te maken. Denk hierbij aan halfpension (ontbijt en avondeten) en aan volpension (ontbijt, lunch en avondeten). Daarnaast kunnen pensiongasten meestal ook kiezen voor een verblijf op logies basis. Logies heeft betrekking op het alleen willen overnachten zonder gebruik te maken van enige andere dienst. Pensions kunnen vergeleken worden met gewone hotels, echter werken hotels over het algemeen niet op basis van halfpension en volpension. Binnen hotels moeten gasten in de meeste gevallen apart bijbetalen voor alle diensten naast de kamerhuur. Over het algemeen is het zo dat pensions kleinschaliger zijn dan hotels en dat de pensionhouders zelf ook meewerken op de werkvloer van het pension. Pensions zijn dus overnachtingslocaties waarbij gasten over het algemeen steeds terugkomen om te ontbijten, te lunchen en te dineren of een combinatie hiervan. Als gasten binnen een pension verblijven en alleen kiezen voor het ontbijt spreekt men ook wel weer van logies en ontbijt. Dit betreft meestal gasten die op doorreis zijn naar een andere bestemming. Een andere benaming voor pension kan ook zijn Bed and breakfast. Pensions zijn tegenwoordig erg populair en kunnen gezien worden als gewone hotels, ondanks dat de meeste pensions wel kleinschaliger zijn. Daarnaast zijn er wel belangrijke verschillen met betrekking tot de specifieke dienstverlening. Pensions werken dus niet op dezelfde manier als hotels. Een pension is wel net zo als een hotel een commercieel dienstverlenend bedrijf, waarbinnen gasten kunnen overnachten en verblijven tegen een vergoeding.

Werken als zelfstandig pensionhouder

Een pensionhouder zal dus in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als uitbater die ook de eigenaar is van het pension. Een andere benaming voor pensionhouder kan zijn hotelier, echter is een hotel geen pension en kan een uitbater ook andere horecabedrijven runnen. Pensions zijn tegenwoordig overal wel te vinden en zijn geschikt voor mensen die niet iedere dag op zoek willen naar aparte eetgelegenheden. Vooral binnen wintersportgebieden komen pensions veel voor omdat skiërs in de ochtend snel willen ontbijten voordat ze de berg opgaan. Pensions kenmerken zich over het algemeen doordat ze veel kleinschaliger zijn dan gewone hotels. Dit is ook het geval als we spreken van een Bed and breakfast. Omdat pensions vaak kleinschaliger zijn is er over het algemeen ook veel meer contact met de eigenaar of beheerder van het pension. Daarnaast is het zo dat de eigenaren van een pension in veel gevallen gezien moeten worden als allround medewerkers, die zelfstandig alle voorkomende werkzaamheden uitvoeren. Dit kan wel per pension verschillen, omdat er ook wel grotere pensions zijn. Als pensionhouder heb je over het algemeen met veel verschillende gasten te maken. Denk bijvoorbeeld aan natuurliefhebbers, motorrijders en aan mensen die de wereld rondtrekken.

Verschil tussen een pension en hotel

Het belangrijkste verschil tussen pensions en hotels is dat gasten binnen een pension vooraf kiezen voor een passende combinatie van halfpension of volpension. Met andere woorden weet de pensionhouder van tevoren al waarvan de pensiongasten gebruik gaan maken. Pensiongasten betalen dan ook vooraf voor de overnachtingen inclusief het eten en drinken. Binnen hotels moeten gasten over het algemeen apart afrekenen voor losse diensten zoals het eten in een hotel-restaurant. Een ander belangrijk verschil tussen pensions en hotels is dat pensions meestal wat soberder zijn dan hotels. In veel gevallen zijn pensions ook wat meer huiselijk ingericht dan hotels, onder andere doordat pensions over het algemeen niet heel groot zijn. Het laatste verschil tussen pensions en hotels is dat pensionhouders alleen overnachtingen, ontbijt, lunch en diner aanbieden. Binnen hotels worden er over het algemeen meer diensten aangeboden. In het verleden werden pensions ook wel aangemerkt als herberg.

Wat is halfpension?

Halfpension is een term die vaak wordt gebruikt in de horeca en de reisindustrie om een specifiek type accommodatie arrangement aan te duiden. Het concept van halfpension houdt in dat een gast de accommodatie boekt en een dagelijkse maaltijd, meestal het ontbijt en het diner, inbegrepen krijgt. In tegenstelling tot volpension, waarbij alle maaltijden van de dag zijn inbegrepen, biedt halfpension gasten de flexibiliteit om hun lunch elders te nuttigen of de lokale keuken te verkennen. Het biedt gasten de mogelijkheid om te genieten van een aantal inbegrepen maaltijden, terwijl ze ook de vrijheid hebben om hun dag en eetgelegenheden naar eigen wens in te vullen. Halfpension arrangementen zijn populair in hotels, resorts en pensions.

Een pension beginnen

Wie zelf een pension wenst te starten als ondernemer moet wel goed beseffen dat het runnen van een pension veel werk is. De meeste pensionhouders zijn kleine ondernemers die veel werkzaamheden zelf uitvoeren zoals het koken, het opdienen van gerechten en alle bijkomende schoonmaakwerkzaamheden. Redelijk veel pensions worden gerund door gezinsleden en familieleden die samen het pension draaiend houden. Het opstarten van een eigen pension is in veel gevallen een kostbare aangelegenheid omdat gasten nu eenmaal hoge eisen stellen met betrekking tot hun verblijf. Ook de omgang met verschillende gasten vraagt om de juiste instelling als pensionhouder. Het starten van een eigen pension is voor redelijk veel mensen een droom, echter is het wel belangrijk om realistisch te zijn.

Film: hoe start ik een Bed and breakfast:

Opleidingen tot pensionhouder

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden tot pensionhouder, anders dan de algemene Mbo-opleiding Hotelmanager op niveau vier. Het is verder niet nodig om over een specifieke opleiding te beschikken om een eigen pension te kunnen starten. In zijn algemeenheid kunnen we wel stellen dat van een pensionhouder de nodige branchekennis en praktijkervaring verwacht mag worden, omdat het runnen van pension nog niet zo makkelijk is. Ook administratieve en financiële kennis zal als pensionhouder onmisbaar zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een pensionhouder werkzaam kan zijn

Een pensionhouder is niet werkzaam voor bedrijven, omdat deze werkzaam zal zijn als ondernemer. De meeste pensions betreft zelfstandig ondernemers die werkzaam zijn binnen hun eigen pension. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat er ook wel ketens van pensions zijn. Een ouderwetse benaming voor pension was in het verleden ook wel herberg. Een uitbater van een herberg noemende men in het verleden ook wel een herbergier. Een herbergier was net zo als een pensionhouder een horecaondernemer, gecombineerd met dienstverlenende werkzaamheden.

Competenties pensionhouder

Een van de belangrijkste competenties van een pensionhouder is goed gastheerschap, omdat gastheerschap belangrijk is als pensionhouder. Daarnaast mag van een pensionhouder een positieve allround werkmentaliteit verwacht worden, omdat de meeste pensionhouders verantwoordelijk zijn voor uiteenlopende soort werkzaamheden. Een pensionhouder is dan ook niet alleen een gastheer of gastvrouw, maar bijvoorbeeld ook een monteur en technicus. Ook communicatie in zijn algemeenheid is aan te merken als een belangrijke competentie, omdat een pensionhouder met veel verschillende mensen te maken zal krijgen. Omdat een pensionhouder in de meeste gevallen gezien moet worden als ondernemer is ook het netwerken aan te merken als belangrijke competentie. Het netwerken als pensionhouder moet gezien worden in het online-netwerken om voldoende gasten aan te kunnen trekken. Denk bijvoorbeeld aan het werken als online marketeer. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, inzicht, plannen, organiseren en ondernemersvaardigheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pensionhouder

Het arbeidsmarktperspectief als pensionhouder is verder niet echt van toepassing, omdat een pensionhouder werkzaam is als ondernemer. Met andere woorden zal een pensionhouder zelf zijn arbeidsmarktperspectief moeten bepalen. De doorgroeimogelijkheden als pensionhouder moeten gezien worden in het opbouwen van een goed pension waarbinnen gasten graag verblijven. Zoal eerder omschreven is het starten van een eigen pension over het algemeen niet heel makkelijk, omdat de opstartkosten van een eigen pension over het algemeen hoog zijn. Daarnaast kan er sprake zijn van veel concurrentie als we spreken over de populaire plekken. De doorgroeimogelijkheden kunnen dan ook niet anders gezien worden dan het nemen van risico en het heel hard werken om een succesvol pension op te kunnen bouwen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris pensionhouder

Arbeidsvoorwaarden en salaris als pensionhouder zijn verder ook niet van toepassing. Een ondernemer zal zelf zijn eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Wat een pensionhouder precies verdient, is persoonlijk, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal gasten en de onkosten die de ondernemer zal moeten maken.

Eigen bedrijf starten als Pensionhouder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Pensionhouder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Pensionhouder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Pensionhouder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Pensionhouder.

Mijnzzp.nl