Online marketeer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep online marketeer
Een veelzijdig beroep als online marketeer
Meten is weten als online marketeer
Wat doet een online marketeer?
Conversie optimalisatie
Adverteren via banners
Affiliate marketing
Zoekmachinemarketing
Weblog marketing
Social media marketing
Email marketing
Virale marketing
Vlog marketing
Breed vakgebied als online marketeer
Waarom is online marketing zo belangrijk?
Het aanspreken van de juiste doelgroep als online marketeer
Wat is marketing automation?
Geautomatiseerde online marketingcampagnes
Voordeel van marketing automation
Online marketing en marketing automation
Wat is belangrijk als online marketeer?
Beroepsfilm online marketeer:
Opleidingen tot online marketeer
Bedrijven waar een online marketeer werkzaam kan zijn
Competenties online marketeer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als online marketeer
Arbeidsvoorwaarden en salaris online marketeer
Eigen bedrijf starten als Online marketeer
Boekhoudprogramma vergelijken Online marketeer

Beroep online marketeer

Een online marketeer is een marketeer die zich gespecialiseerd heeft in online marketing. Een andere benaming voor een online marketeer is ook wel E-marketeer, digital marketeer of internetmarketeer. De werkzaamheden van een online marketeer komen in het kort neer op het afzetten van producten en diensten via het internet. Als online marketeer voer je over het algemeen verschillende online marketingconcepten uit en beheer je deze. Ook het monitoren van resultaten is een onderdeel van de werkzaamheden. Online marketing is een snel groeiende markt, waardoor online marketeers steeds op zoek zijn naar nieuwe marketingmogelijkheden. Bekende marketingmogelijkheden zijn onder andere het adverteren via banners, zoekmachinemarketing, affiliate marketing, email marketing, weblog marketing en virale marketing. Het is denkbaar dat een online marketeer zich alleen zal richten op bepaalde vormen van online marketing, afhankelijk van de online marketeer. Denk bijvoorbeeld aan het laten schrijven van reclameteksten door copywriters of aan het maken van reclame via videofilmpjes. Internetmarketing is tegenwoordig niet meer weg te denken en is voor bedrijven, organisaties en instellingen steeds belangrijker aan het worden. Binnen internetmarketing is het wel belangrijk om op de juiste manier reclame te maken, omdat het opbouwen van succesvolle marketing-campagnes niet makkelijk is. Een goede online marketeer moet de juiste doelgroepen kunnen bereiken om tot de beste resultaten te kunnen komen. Online marketeers zijn tegenwoordig in veel gevallen werkzaam als zelfstandig ondernemer, en kunnen voor verschillende opdrachtgevers marketing-campagnes beheren. Zoals eerder omschreven is online marketing een breed vakgebied dat om de juiste marketeers vraagt. De meeste online marketeers beschikken ook over de nodige kennis van zoekmachineoptimalisatie, omdat dit belangrijk is binnen de online-wereld.

Een veelzijdig beroep als online marketeer

Een online marketeer is dus gespecialiseerd in internetmarketing, wat een breed vakgebied is. Als online marketeer bedenk je steeds verschillende manieren van online marketing, gericht op het internet. Er bestaan verschillende manieren van onlinemarketing, die op verschillende manieren toegepast kunnen worden. Hoe deze precies toegepast worden kan per marketingcampagne verschillen. Eén van de bekendste vormen van onlinemarketing is het adverteren via banners op andere websites. Reclame en online marketing via internet is tegenwoordig de grootste reclamemarkt, waarbinnen veel mensen werkzaam zijn. Het is de online marketeer die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het marketingbeleid en het beheren van de diverse campagnes. Ook het zoeken naar mogelijkheden om te kunnen adverteren behoort tot de werkzaamheden van de online marketeer, zoals het benaderen van andere website-eigenaren die de juiste doelgroep aanspreken. Als online marketeer moet je op ieder moment up-to-date zijn van de laatste technieken en mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het gebruiken van Google Search Console. Ook het toepassen van zoekmachine adverteren vraagt om het actief bijblijven. Een goed werkende bestaande online strategie kan daarnaast volgende maand niet meer werken. Een online strategie moet dus continu gemonitord en aangepast worden.

Meten is weten als online marketeer

Als online marketeer is het dan ook belangrijk om resultaten actief te monitoren. De meeste online marketeers kunnen dan ook aangemerkt worden als data-analist. Daarnaast is het denkbaar dat een online marketeer aangemerkt kan worden als marketinganalist en/of als marktonderzoeker. De inhoudelijke werkzaamheden van een marktonderzoeker gaan wel verder dan alleen het uitvoeren van marketing-campagnes. Over het algemeen zal een online marketeer zich vooral richten op het promoten van producten en diensten door middel van het verhogen van conversies. Dit kan een online marketeer op verschillende manieren bereiken zoals door online advertising, zoekmachine adverteren, A/B testen van webpagina's en bijvoorbeeld het benaderen van andere online kanalen voor samenwerking. Een senior online marketeer kan ook over een specifiek specialisme beschikken. De werkzaamheden van een online marketeer zijn breed en diverse te noemen. De taken van een online marketeer zijn over het algemeen afhankelijk van de toegepaste vorm van online marketing. Het is niet zo dat alle online marketeers dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Ook de specifieke taken van een online marketeer kunnen verschillen per online marketeer. Alle online marketeers zijn wel verantwoordelijk voor het behalen van betere resultaten. Een online marketingstrategie kan betrekking hebben op veel verschillende vormen van online marketing.

Wat doet een online marketeer?

Een online marketeer is verantwoordelijk voor het promoten van producten, diensten of merken op digitale platforms. Ze gebruiken verschillende online marketingstrategieën en tactieken om de zichtbaarheid en het bereik van een bedrijf te vergroten, potentiële klanten aan te trekken, de betrokkenheid te vergroten en uiteindelijk de verkoop te stimuleren. De taken en verantwoordelijkheden van een online marketeer kunnen variëren, maar over het algemeen omvatten ze het volgende:

 • Digitale marketingstrategie ontwikkelen: Een online marketeer werkt samen met het marketingteam en andere belanghebbenden om een strategie te ontwikkelen voor digitale marketingactiviteiten. Dit omvat het stellen van doelen, het identificeren van de doelgroep, het bepalen van de boodschap en het kiezen van de meest effectieve kanalen en benaderingen om de marketingdoelstellingen te bereiken.
 • Contentcreatie: Online marketeers zijn betrokken bij het creëren en optimaliseren van content voor verschillende digitale kanalen, zoals websites, blogs, sociale media, e-mails, advertenties en meer. Ze zorgen ervoor dat de content relevant, boeiend, zoekmachinevriendelijk en aantrekkelijk is voor het beoogde publiek.
 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Een belangrijk aspect van online marketing is het optimaliseren van de website en andere digitale inhoud voor zoekmachines. Online marketeers voeren zoekwoordonderzoek uit, optimaliseren pagina's met relevante trefwoorden, verbeteren de gebruikerservaring, optimaliseren metagegevens en werken aan linkbuilding om de zichtbaarheid in zoekmachines te vergroten en organisch verkeer naar de website te genereren.
 • Sociale media marketing: Online marketeers maken gebruik van sociale media platforms zoals Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en anderen om een merk te promoten, betrokkenheid bij het publiek op te bouwen, content te delen, interactie met volgers aan te gaan en leads te genereren. Ze ontwikkelen sociale media strategieën, beheren accounts, creëren en plannen content, analyseren prestaties en passen campagnes aan om optimale resultaten te behalen. Online marketing en sociale media marketing kunnen niet los van elkaar gezien worden.
 • Online advertenties: Online marketeers kunnen betaalde advertentiecampagnes beheren, zoals zoekmachine-advertenties (bijvoorbeeld Google Ads), sociale media-advertenties en display-advertenties. Ze ontwikkelen advertentiestrategieën, creëren advertentiecampagnes, stellen targeting parameters in, optimaliseren advertenties op basis van prestatiegegevens en bewaken het advertentiebudget om een maximale ROI te behalen. Ook het toepassen van Google analytics is erg belangrijk als online marketeer. Vanuit Google analytics is veel waardevolle informatie te halen.
 • E-mailmarketing: Online marketeers zijn verantwoordelijk voor het opzetten en beheren van e-mailmarketingcampagnes. Ze creëren gerichte e-mailnieuwsbrieven, automatiseren e-mailfrequenties, segmenteren doelgroepen, analyseren open- en klikpercentages en optimaliseren de inhoud en verzendtijden om betrokkenheid en conversies te verhogen.
 • Analyse en rapportage: Een online marketeer houdt de prestaties van digitale marketingactiviteiten bij, analyseert gegevens met behulp van tools zoals Google Analytics, sociale mediastatistieken en andere analysetools. Ze identificeren trends, meten de effectiviteit van campagnes, stellen rapporten op en gebruiken deze inzichten om de strategie aan te passen en continue verbeteringen aan te brengen.
 • Online reputatiemanagement: Een online marketeer bewaakt en beheert de online reputatie van een bedrijf. Ze volgen online discussies, beoordelingen en opmerkingen over het merk en reageren proactief om eventuele negatieve feedback aan te pakken en de positieve online aanwezigheid te bevorderen. Online marketing draait dus niet alleen om het verkopen van producten en diensten.

Het werk van een online marketeer vereist kennis van digitale marketingprincipes, bekendheid met online marketingtools en platforms, analytisch denkvermogen en de capaciteit om trends en ontwikkelingen in de digitale marketingwereld bij te houden.

Conversie optimalisatie

 • Een online marketeer kan zich ook richten op conversie optimalisatie. Het doel van conversie optimalisatie is om het aantal conversies te verhogen en de algehele effectiviteit van de marketinginspanningen te verbeteren. In plaats van simpelweg meer verkeer naar een website te genereren, richt conversie optimalisatie zich op het maximaliseren van de waarde van het bestaande verkeer door ervoor te zorgen dat een zo groot mogelijk percentage van de bezoekers converteert. Het proces van conversie optimalisatie omvat het analyseren van de huidige prestaties en het gedrag van de gebruikers op de website. Dit kan worden bereikt door het gebruik van webanalyse tools, het uitvoeren van gebruikerstests, het verzamelen van feedback en het evalueren van bezoekersgedrag. Op basis van deze inzichten kan een online marketeer knelpunten en obstakels opzoeken die de conversies belemmeren. Het A/B testen van een website is hiervoor belangrijk om tot de volgende stap te kunnen komen. Ook het creatief denken is hiervoor belangrijk als online marketeer.

Adverteren via banners

 • Het adverteren via banners is wellicht de makkelijkste manier van online marketing, omdat het aanmaken van banners meestal niet heel veel werk is. Wel is het zo dat het adverteren via banners vrij kostbaar kan zijn, afhankelijk van de zoekwoorden. Vooral populaire zoekwoorden op het gebied van financieringen, leningen, zorgverzekering of bijvoorbeeld op ICT-gebied kan een flinke hap nemen uit het marketingsbudget. Bij banner marketing betaal je meestal per klik. Zie voor meer informatie over dit onderwerp het beroep AdWords Specialist. Adverteren is een belangrijk onderdeel van online marketing. Dit noemt men ook wel search engine advertising. Het toepassen van search engine advertising vraagt om specifieke kennis als online marketeer.

Affiliate marketing

 • Affiliate marketing is het vertonen van linken of banners via een affiliate website. De affiliate website moet gezien worden als een tussenpersoon, die monitort hoe een internetbezoeker precies op een website komt en wat deze precies doet. Koopt de bezoekers een product of dienst dan krijgt de eigenaar van de eerste website hier een vergoeding voor. Deze vergoedingen zijn meestal hoger, maar wel moeilijker te realiseren. Zie voor meer informatie over dit onderwerp het beroep Affiliate Marketeer.

Zoekmachinemarketing

 • Zoekmachinemarketing is gericht op zoekmachineoptimalisatie en noemt men ook wel SEO. Zoekmachinemarketing is niks anders dan het optimaliseren van websites, zodat ze beter geïndexeerd worden door de verschillende zoekmachines. Ook linkbuilding speelt bij zoekmachineoptimalisatie een grote rol. Zoekmachinemarketing klinkt misschien makkelijk, maar dit is meestal niet het geval. Het goed laten scoren van websites zodat ze beter gevonden worden kost veel tijd, omdat de concurrentie groot is. Een online marketeer zal hiervoor ook gebruikmaken van Google analytics en Google Search Console. Zie voor meer informatie over dit onderwerp het beroep SEO specialist.

Weblog marketing

 • Weblog marketing is een opkomende manier van online marketing. Denk hierbij aan het benaderen van populaire bloggers die een stukje schrijven over een bepaald bedrijf of product. In deze blogs worden dan vaak linken opgenomen. Weblog marketing is een alternatief voor ondernemingen, omdat weblogs meestal een langere periode online blijven. Banner reclame gaat meestal per klik en wanneer het budget op is is de advertentie weg. Bij weblog marketing blijft een artikel vindbaar en wanneer deze op juiste website geplaatst wordt heeft dit ook een flinke meerwaarde met betrekking tot het SEO-onderdeel. Weblog marketing gaat niet alleen over de directe bezoekers, maar ook over de indexatie van het artikel. Weblog marketeers schrijven zelf ook vaak artikelen. Zie voor meer informatie over dit onderwerp het beroep Blogger, het beroep Tekstschrijver en het beroep Copywriter.

Social media marketing

 • Social media marketing is het promoten van een merk via de diverse sociale media. Denk hierbij aan LinkedIn, Twitter, YouTube of bijvoorbeeld aan Facebook. Deze platforms bieden verschillende manieren van reclamemaken die voor online marketeers interessant kunnen zijn. Bij social media marketing is het belangrijk om het juiste platform te kiezen, dat bij de doelgroep past. Ook eigenaren van populaire social mediakanalen die over veel volgers beschikken kunnen interessant zijn voor online marketeers, omdat ze veel volgers hebben. Dit soort bloggers of vloggers noemt men ook wel influencer als ze over veel volgers beschikken. Het adverteren via sociale media komt tegenwoordig op veel verschillende manieren voor. Een online marketeer kan dus ook afspraken maken met de beheerders van populaire social media kanalen, om reclame te maken voor bepaalde producten en/of diensten.

Email marketing

 • Email marketing is nog steeds een prima manier van online marketing, ondanks dat de regels hiervoor wel streng zijn. Het ongevraagd versturen van e-mails is binnen Nederland niet zomaar toegestaan. Email marketing kan inhouden het versturen van nieuwsbrieven aan mensen die zich hiervoor opgegeven hebben. De conversie van email marketing is meestal laag, maar wanneer deze gericht verstuurd worden zoals aan geïnteresseerden is het een prima manier van online marketing. Wel is het verkrijgen van legale mailadressen om nieuwsbrieven te mogen sturen een flinke opgave. Website-eigenaren vragen dan ook maar al te graag of ze je een nieuwsbrief mogen sturen. Ook fysieke winkeleigenaren en e-commerce bedrijven vragen regelmatig aan hun klanten of ze een e-mailadres kunnen krijgen, zodat ze nieuwsbrieven kunnen versturen. Het versturen van e-mails is wel aan regels gebonden en de verstuurde e-mails moeten wel een duidelijk doel hebben. De meeste e-commerce bedrijven versturen alleen gerichte e-mails. Denk bijvoorbeeld aan klanten die eerder een bepaalde laptop gekocht hebben. Wanneer er een nieuw model is uitgekomen, kan een e-commerce bedrijf dit kenbaar maken door middel van een e-mail.

Virale marketing

 • Een virale marketing campagne bestaat meestal uit reclamefilmpjes, die niet gezien moeten worden als Tv-reclames. Het doel van virale marketing is het snel bereiken van veel mensen door het bedenken van spannende of leuke filmpjes die viraal kunnen gaan via het internet. Het belangrijkste doel van virale campagne is dan ook dat deze massaal gedeeld worden door mensen en een langere tijd populair blijven. Virale marketing is geen makkelijker manier van online marketing omdat deze ook verkeerd kan uitpakken en imagoschade kan opleveren. Ook is het lastig om de juiste doelgroep aan te trekken. Virale marketing gaat meestal om producten waarbij de concurrentie groot kan zijn.

Vlog marketing

 • Vlog marketing is het inzetten van populaire vloggers die tegen betaling een bedrijf, dienst of product promoten in hun vlogs. Er bestaan veel verschillende soorten vloggers, die over verschillende onderwerpen kunnen vloggen. Denk aan vlogs over make-up waarbinnen de vlogger bepaalde make-up artikelen kan promoten. Een vlogger maakt gebruik van video, die ook massaal gedeeld kan worden.

Breed vakgebied als online marketeer

Het beroep online marketeer is vandaag de dag breed te noemen. Het beroep online marketeer is dan ook niet te definiëren in een specifieke taak. Het beroep online marketeer heeft betrekking op alle online activiteiten van een organisatie. Wanneer een bedrijf meer online resultaten wil behalen wordt al snel een digital marketeer of online marketeer ingeschakeld.

Wanneer we spreken van een ervaren online marketeer kan ook de benaming senior online marketeer van toepassing zijn. Een online marketeer is meestal verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden. Een online campagnes opstellen behoort wel tot de belangrijkste taken als online marketeer. Alle online campagnes moeten daarnaast ook gecontroleerd worden op conversie en andere data. Met Google Search Console controleren online marketeers meestal of de campagne verloopt zoals deze behoort te verlopen.

Waarom is online marketing zo belangrijk?

Online marketing is een onmisbaar onderdeel geworden binnen de zakelijke markt. In dit digitale tijdperk is het gebruik van online kanalen essentieel voor het bereiken van een groter publiek en het stimuleren van de groei van je bedrijf. Online marketing biedt talloze mogelijkheden en strategieën om een merk te promoten en je doelgroep te bereiken. Of het nu gaat om zoekmachineoptimalisatie, sociale media, e-mailmarketing of contentcreatie, online marketing is op veel manieren inzetbaar. Vooral e-commerce bedrijven passen online marketing op grote schaal toe.

Bij online marketing draait alles om het bereiken en informeren van je doelgroep. Door het gebruik van verschillende digitale kanalen, zoals zoekmachines, sociale media en websites, kun je een merk zichtbaar maken voor potentiële klanten. Het doel is meestal om de online aanwezigheid te vergroten en ervoor te zorgen dat je bedrijf opvalt tussen de concurrentie. Een effectieve online marketingstrategie begint met een grondige kennis van je doelgroep en hun behoeften. Door middel van doelgericht marktonderzoek en analyse kun je inzicht krijgen in het gedrag van potentiële klanten en hun voorkeuren. Deze informatie stelt je in staat om gerichte campagnes en boodschappen te creëren die aansluiten bij de interesses en behoeften van je doelgroep.

Het aanspreken van de juiste doelgroep als online marketeer

Een van de krachtigste aspecten van online marketing is de mogelijkheid om direct met je doelgroep te communiceren. Sociale media platforms bieden een uitstekende gelegenheid om een dialoog aan te gaan en een gemeenschap rondom je merk op te bouwen. Door regelmatig relevante en boeiende inhoud te delen, kun je de merkwaarde vergroten. Daarnaast is zoekmachineoptimalisatie een belangrijk onderdeel van online marketing. Door je website te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google, kun je de online zichtbaarheid vergroten en hogere posities in de zoekresultaten behalen. Dit leidt tot meer organisch verkeer naar je website en een grotere kans op conversies.

Wat is marketing automation?

Marketing automation verwijst naar het gebruik van technologie en softwareplatforms om marketingprocessen te automatiseren en te stroomlijnen. Het stelt ondernemers in staat om repetitieve taken en workflows te automatiseren, zoals het versturen van e-mails, het beheren van sociale media, het genereren van leads en het analyseren van gegevens. Marketing automation is belangrijk wanneer we het hebben over online marketing.

Geautomatiseerde online marketingcampagnes

Met marketing automation kunnen online marketeers gepersonaliseerde en relevante marketingcampagnes op grote schaal uitvoeren, terwijl ze tegelijkertijd de efficiëntie en effectiviteit van hun marketinginspanningen verhogen. Het stelt online marketeers in staat om gerichte boodschappen te leveren op het juiste moment, aan de juiste doelgroep en via het juiste kanaal. Een van de belangrijkste voordelen van marketing automation is dat het tijd bespaart. Taken die anders handmatig en tijdrovend zouden zijn, zoals het handmatig versturen van e-mails naar elke lead in je database, kunnen nu geautomatiseerd worden. Hierdoor kunnen online marketeers zich richten op strategische planning, creatieve activiteiten en het optimaliseren van campagnes in plaats van zich bezig te houden met repetitieve taken.

Voordeel van marketing automation

Een ander voordeel van marketing automation is het vermogen om klanttrajecten te volgen en te beheren. Door middel van geautomatiseerde workflows kunnen online marketeers klanten door verschillende fasen van de aankoopcyclus leiden en hen relevante content en aanbiedingen leveren op basis van hun gedrag en interesses. Dit helpt bij het opbouwen van langdurige relaties met klanten en het stimuleren van herhaalaankopen. Bovendien biedt marketing automation de mogelijkheid om gegevens en statistieken te verzamelen en te analyseren. Door het bijhouden van de interacties en het gedrag van leads en klanten, kan een online marketeer waardevolle inzichten verkrijgen over de effectiviteit van hun campagnes en de interesses en behoeften van hun doelgroep. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt om toekomstige marketingactiviteiten te optimaliseren en te personaliseren.

Online marketing en marketing automation

Marketing automation stelt ondernemers in staat om hun marketinginspanningen te automatiseren en te optimaliseren. Het verhoogt de efficiëntie, bespaart tijd en biedt mogelijkheden voor gepersonaliseerde marketing op grote schaal. Door het automatiseren van repetitieve taken en het volgen van klanttrajecten, kan een online marketeer effectiever communiceren en betere resultaten behalen. Automatisering is erg belangrijk wanneer we het hebben over online marketing. De meeste e-commerce bedrijven besteden veel aandacht aan het automatiseren van online marketing. Een online marketeer is dus zeker aan te merken als digital marketeer. Marketing automation heeft ook weet te maken met marketing management. Het doel van marketing management is om de marketinginspanningen van een bedrijf zo effectief als mogelijk te organiseren en te sturen om de doelstellingen van het bedrijf te bereiken.

Wat is belangrijk als online marketeer?

 1. Een online marketeer moet in staat zijn om verbeterpunten te vinden. Het vinden van verbeterpunten en een website controleren op de belangrijkste punten moet vanzelfsprekend zijn voor een online marketeer. Het maakt verder niet uit of het de visuele weergave van een website betreft of de online content. Een online marketeer zal zich niet concentreren op de technische kant van een website, maar dit is tevens een belangrijk punt. Als online marketeer is het belangrijk om te analyseren en kansen te zien. Analyses maken komt veel voor als online marketeer.
 2. Een online marketeer moet aangemerkt kunnen worden als digital marketeer. Dit wil inhouden dat een online marketeer op de hoogte is van alle mogelijkheden. Online marketing is een breed vakgebied vol met mogelijkheden. Een online marketeer moet de mogelijkheden kennen en kunnen benutten. Analyses maken, creatief denken, A/B testen en het opzetten van online campagnes is allemaal belangrijk als online marketeer.
 3. Een online marketeer noemt men ook wel eens een internet marketeer. Als internet marketeer moet je iedere dag op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden. Het samenwerken met gespecialiseerde e-commerce bedrijven en nieuwe online kanalen opsporen is belangrijk.

Beroepsfilm online marketeer:

Opleidingen tot online marketeer

Er zijn diverse opleidingsmogelijkheden voor het beroep marketeer, zoals de Hbo-opleiding Marketing Management of de Hbo-opleiding Commerciële Economie. Een gemiddelde hbo-opleiding zal doorgaans vier jaar in beslag nemen, afhankelijk van je eigen inzet en vooropleiding. Om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding kunnen er, afhankelijk van de gekozen opleiding, toelatingsexamens afgenomen worden. Over het algemeen kan een junior online marketeer zich het beste richten op commerciële economie. Vanzelfsprekend is het wel belangrijk om de commerciële economie te combineren met ICT. De toevoeging digital marketeer is namelijk belangrijk als junior online marketeer wil je kunnen doorgroeien tot senior online marketeer. Ook een gerichte opleiding marketing management is natuurlijk prima als online marketeer. Er is overigens ook een Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA). Daarnaast zijn er genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je een eigen bedrijf gaat opstarten als online marketeer, dan is het ook nodig om de boekhouding op de juiste manier op te zetten. Je kunt hiervoor het beste een zzp boekhoudprogramma gebruiken. Er zijn verschillende goede boekhoudpakketten voor kleine ondernemers.

Bedrijven waar een online marketeer werkzaam kan zijn

Een online marketeer kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, maar werkt over het algemeen voor een marketingbureau die zich richten op online marketing. Daarnaast zijn er veel zelfstandig ondernemers te vinden die werkzaam zijn als online marketeer. Grote bedrijven kunnen over een eigen marketingafdeling beschikken. Denk bijvoorbeeld aan grote middenstanders of aan fabrikanten, die over een eigen marketingafdeling beschikken. In de praktijk is het wel zo dat de meeste online marketeers als ondernemer voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan online marketeers, die de marketing verzorgen voor een hotelketen, reisbureau of webshop. Een online marketeer kan ook werkzaam zijn voor gespecialiseerde e-commerce bedrijven. In sommige gevallen kan een online marketeer ook aangemerkt worden als growth hacking specialist. Zoals eerder omschreven kan het beroep online marketeer ook voorkomen als digital marketeer of als internet marketeer. Er kan ook sprake zijn van een medior online marketeer. Een medior online marketeer is weer gespecialiseerd in het analyseren en behalen van bepaalde doelen.

Competenties online marketeer

De belangrijkste competentie van een online marketeer is de inhoudelijke vakkennis van de marketingbranche en ICT. Als online marketeer is het belangrijk dat je beschikt over de juiste kennis, omdat er tegenwoordig veel mogelijkheden zijn om via het internet reclame te maken. In het algemeen is het zo dat een online marketeer ook gezien kan worden als communicatieadviseur, omdat een online marketeer met veel verschillende collega's en opdrachtgevers te maken zal krijgen. Ook creativiteit is een belangrijke competentie als online marketeer, omdat er steeds nieuwe reclamecampagnes bedacht moeten worden. Denk bijvoorbeeld ook aan het maken van een infographic, wat marketingtechnisch interessant kan zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, samenwerken, monitoren, creatief denken, controleren, bijsturen, online marketing management en analytisch vermogen. Vooral het analytisch vermogen is erg belangrijk als online marketeer. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je als online marketeer ook beschikken over een commerciële instelling en kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als online marketeer

Het arbeidsmarktperspectief van een online marketeer is over het algemeen goed te noemen. Wel is het belangrijk dat je over de juiste opleidingen beschikt. De onlinereclamemarkt is tegenwoordig de grootste reclamemarkt en dit zal alleen maar verder toenemen. Ook komen er steeds meer mogelijkheden bij om reclame maken via het internet, waardoor de arbeidskansen verder zullen toenemen als senior online marketeer. Er zijn veel e-commerce bedrijven waar een online marketeer werkzaam kan zijn. De doorgroeimogelijkheden van een online marketeer moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Natuurlijk kan ook het starten van een eigen marketingbureau gezien worden als doorgroeien. Ook kan een ervaren online marketeer doorgroeien tot content manager of webredacteur. Dit kan wel per werkgever verschillen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris online marketeer

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je zoals eerder omschreven voor diverse bedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches met hun eigen arbeidsvoorwaarden. Maar over het algemeen zullen de arbeidsvoorwaarden prima geregeld zijn, omdat het meestal de grote bedrijven zijn waar je werkzaam bent. Een online marketeer zal in loondienst doorgaans tussen de 2500 en 4500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden binnen het bedrijf. Wat een zelfstandig werkende online marketeer zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van het aantal en soort opdrachten. Het gemiddelde salaris als online marketeer kan wel enorm variëren.

Eigen bedrijf starten als Online marketeer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Online marketeer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Online marketeer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Online marketeer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Online marketeer.

Mijnzzp.nl