SEO specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een SEO-specialist is gespecialiseerd in het vindbaar maken van content artikelen of het vindbaar maken van websites. SEO betekent Search Engine Optimisation, in het Nederlands spreek men vaak van zoekmachine optimalisatie. SEO is eigenlijk iets wat iedere website bouwer en eigenaar moet kennen. In het kort komt het erop neer dat een website zoekmachine vriendelijk is, en gevonden kan worden door zoekmachines. Het zijn de SEO-specialisten die zich hierin gespecialiseerd hebben. Het op de juiste manier toepassen van Search Engine Optimisation, zodat dit uiteindelijk ook echt effectief is, klinkt misschien makkelijk maar dat is het meestal niet. Vooral het gevonden worden met betrekking tot de populaire zoektermen kan een echte opgave zijn voor een SEO-specialist. Als we het hebben over Search Engine Optimisation speelt niet alleen de technische kant mee om vindbaar te worden op het internet maar juist ook de structuuropbouw van content. Het beroep SEO-specialist kan betrekking hebben op verschillende soorten ICT-specialisten, zoals een programmeur of een copywriter.

Waarom moet een website gevonden worden

Wie één website heeft wil ook bezoekers krijgen op zijn website. Of de website nu een hobby uitbeeldt, of van een bedrijf is, het doel is bezoekers krijgen. Vooral voor bedrijven is het heel belangrijk om bovenaan de zoekresultaten te komen te staan. Immers hoe meer bezoekers, hoe meer kans op zaken, hoe hoger de omzet.

Mogelijke klanten zoeken tegenwoordig bijna allemaal eerst op het internet naar bedrijven. Het is daarom zo belangrijk om online vindbaar te zijn. Wie met zijn bedrijf gevonden wil worden op het internet zal zijn website goed moeten onderhouden om blijvend gevonden te worden. Toch zijn er veel websites te vinden die ooit gebouwd zijn en daarna nooit onderhouden zijn. Soms is het zo erg dat de laatste nieuwe informatie vier jaar terug geplaatst is door de beheerder. Mogelijke klanten zullen dit ook zien en zijn dan vaak zo weer weg.

Zoekmachine is boos op een website

Dat een zoekmachine boos is op een website zullen ze de eigenaar niet vertellen, maar de eigenaar zou het wel moeten kunnen merken in het aantal bezoekers of het niet vindbaar zijn in de zoekresultaten. Het totaal niet vindbaar zijn komt niet veel voor maar kan wel gebeuren als de eigenaar op oneigenlijke manieren bezoekers probeert te trekken naar zijn website. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als er robots steeds de website bezoeken of de de website vol staat met verborgen tekst in de achtergrond kleur van de website.

Het kan ook zijn dat bezoekers uw website niet vinden omdat de zoekmachines uw website niet de moeite waard vinden. Immers de zoekmachines zijn ook bedrijven, en zij willen hun klanten wel goed bedienen en laten hen alleen de goede websites zien. Het is belangrijk om relevante teksten te plaatsen, en ook regelmatig nieuwe teksten te plaatsen op een website. Het kopiëren van bestaande teksten is overigens geen goed idee, omdat de zoekmachines dit meteen door hebben.

Waarom een SEO specialist inhuren

Met het bouwen van een website is een website zeker nog niet klaar. Het doel is bezoekers trekken naar een website en zo een bedrijf onder de aandacht te brengen, en misschien wel verkoop te realiseren via de website. Een mooie website alleen is eigenlijk niks zonder bezoekers.

Het genereren van bezoekers naar een website gaat niet vanzelf. Een SEO specialist weet wat er gedaan moet worden om bezoekers te trekken. Allereerst is het belangrijk om het doel van de website vast te stellen en aan de hand hiervan te gaan bepalen wat er moet gebeuren. Het kan zijn dat iemand specifiek op één of twéé zoekwoorden gevonden wil worden, of dat de website eigenaar juist via foto's gevonden wil worden. Unieke mooie foto's helpen ook om bezoekers te krijgen.

SEO specialist is geen tovenaar

Een SEO adviseur is geen tovenaar die binnen een paar dagen honderden bezoekers via organische manieren kan aantrekken. Zoekmachines hebben doorgaans een paar weken nodig voor nieuwe resultaten in hun zoekmachines worden opgenomen, dit is wel afhankelijk van de website omdat grote website vaker bezoek zullen krijgen van zoekmachines om te indexeren. Websites die nooit vernieuwen zullen ook minder vaak geïndexeerd worden door de zoekmachines.

Ook het bovenaan de zoekopdrachten komen te staan met veel voorkomende woorden is eigenlijk niet te doen voor kleine websites. Wanneer een aannemer een website wil bouwen, dan zal deze merken dat het woord aannemer heel veel gebruikt wordt en deze niet zomaar met zijn website bovenaan komt te staan. Wat een SEO specialist in dit geval wel zou kunnen adviseren is bijvoorbeeld om zich te richten op de zoekwoorden "Aannemer Lutjebroek". Door twéé woorden te combineren is de kans al een stuk groter dat de website gevonden gaat worden. Het is immers niet erg dat een bezoeker 200 kilometer verder u niet kan vinden.

SEO teksten schrijven

Wie nieuws heeft of artikelen wil gaan schrijven voor op een website moet een aantal spelregels onthouden. Het kopiëren van teksten of stukken van teksten heeft geen zin, omdat de zoekmachines dit zullen afstraffen omdat ze de tekst al kennen van een andere website. Een artikel moet minimaal honderd woorden lang zijn om interessant gevonden te worden door de zoekmachines. Ook kan een zoekmachine dan een tekst op een goede manier indexeren.

Schrijf geen artikelen die aan een stuk zijn doorgeschreven. Maak losse teksten en geef de teksten een duidelijke kop zodat de teksten goed geïndexeerd kunnen worden. Door het maken van losse teksten kan een zoekmachine bepaalde teksten drie keer indexeren op verschillende zoekwoorden. Bij een lange tekst is de kans groot dat deze maar op één manier gevonden zal worden. De kopteksten kunnen het beste vet uitgedrukt worden en de echte belangrijke kopteksten mogen ook wel met grotere letter geplaatst worden.

Ook is het aan te raden om relevante links te plaatsen in de tekst. Overdrijf hier niet mee en hou het bij ongeveer drie links in een tekst van honderd woorden. Controleer de links ook regelmatig of ze nog werken. Het kan zijn dat de eigenaar van de uitgaande link iets veranderd heeft of dat de website niet meer bestaat. Wanneer u zelf een website heeft met veel pagina's is het ook heel goed om intern te linken, zodat bezoekers langer op uw website blijven.

Kosten SEO specialist

Om te beginnen is het belangrijk om een SEO specialist bij het inhuren te zien als een investering. Er zijn bedrijven die SEO optimalisatie aanbieden bij het bouwen van een website. Anderen hebben zich op optimalisatie gespecialiseerd en doen niks anders. Er gaan veel fabeltjes rond van mensen die beweren honderden bezoekers per dag te genereren. Deze specialisten kan je maar beter links laten liggen want dat kan bijna niet. Natuurlijk zijn honderden unieke bezoekers per dag wel mogelijk, maar dan hebben we het vaak over de grotere websites die professioneel beheerd worden door een team van specialisten.

De meeste SEO specialisten zullen eerst een website bekijken en dan met een plan van aanpak komen, wat dan gezien kan worden als een offerte. De kosten zullen duidelijk vermeld worden, alsmede wat de opdrachtgever precies kan verwachten.

Natuurlijk zijn de kosten erg afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever, zoals bijvoorbeeld alleen bepaalde zoekwoorden optimaliseren of dat de SEO specialist hele teksten moet schrijven voor een website. Het beheren van een website is veel werk en moet eigenlijk dagelijks gedaan worden om blijvend bezoekers te trekken.

Is zoekmachine optimalisatie belangrijk

Of zoekmachine optimalisatie belangrijk is voor iemand is natuurlijk persoonlijk, maar voor de meeste websites is het zeker wel belangrijk. Natuurlijk kan er ook betaald worden om gevonden te worden, maar de kosten hiervoor zijn hoog. Het optimaliseren van een website is zelfs voor een specialist veel werk, en is eigenlijk nooit klaar. Er zijn ongeveer 200 punten die bepalen hoe een website of pagina binnen een website gewaardeerd wordt, die samen de vindbaarheid van een website bepalen. De zoekmachines maken nooit bekend hoe ze precies werken, maar er zijn genoeg belangrijk punten te vinden om een goede website te kunnen bouwen.

Naast het maken van een technisch goede website met relevante informatie is het ook belangrijk om links te krijgen van andere websites. Maar ook de aanwezigheid op andere bekende websites, zoals de sociale media websites is belangrijk. De zoekmachines vinden het erg belangrijk om te zien wat andere mensen van bepaalde artikelen of nieuwsfeitjes vinden.

Zelf meer bezoekers trekken

Om zelfstandig meer bezoekers te krijgen op je website is het belangrijk om actief om te gaan met je website. Het regelmatig vernieuwen of uitbreiden van relevantie informatie is eigenlijk de belangrijkste factor die zal bepalen of er meer bezoekers komen op je website. Ook het plaatsen van unieke foto's op je website kan veel bezoekers trekken naar een website. Het krijgen van bezoekers op een website gaat nooit vanzelf, en kost doorgaans veel tijd.

Zo komt uw website hoog in Google:

Opleidingen tot SEO specialist

Er bestaan geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep SEO specialist. Wel zijn er door het hele land cursussen te vinden voor mensen die zich willen specialiseren op SEO-gebied. Daarnaast gaat het hier natuurlijk om een algemeen vakgebied binnen de ICT-sector, waarvoor wel voldoende opleidingsmogelijkheden bestaan, die zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau gevolgd kunnen worden. Over het algemeen is een SEO specialist een programmeur of websitebouwer zich gespecialiseerd heeft op SEO gebied en veel ervaring heeft opgedaan. Als SEO specialist is het belangrijk om voldoende kennis te bezitten van de diverse computerprogramma's die er zijn, en de mogelijkheden die deze programma's bieden om hoger te scoren in de zoekresultaten. Daarnaast weet de SEO specialist de weg te vinden op het internet om meer bezoekers te kunnen trekken, omdat niet alleen de website zelf belangrijk is. Ook de links en de activiteiten op sociale media zijn belangrijk.

Bedrijven waar een SEO specialist werkzaam kan zijn

Als SEO specialist werk je doorgaans in loondienst bij IT-bedrijven, marketingsbureaus of ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer binnen je eigen IT-bedrijf. Er zijn veel zelfstandig ondernemers te vinden die werkzaam zijn in de IT-branche. Als zelfstandig ondernemer voer je doorgaans meerdere werkzaamheden uit en ben je meestal niet alleen met SEO bezig voor klanten, maar ook als programmeur.

Competenties SEO specialist

Als SEO specialist is het belangrijk dat je constant aan het monitoren bent hoe een bepaalde pagina of website gevonden wordt in de zoekresultaten, en hoe je dit kan verbeteren mocht het nodig zijn. Klanten willen over het algemeen maar één ding en dat is: bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Afhankelijk van de zoekwoorden en concurrentie kan het een hele uitdaging zijn om gevonden te worden. Als SEO specialist is er dan ook een uitgebreide kennis nodig om bepaalde websites of pagina's gevonden te laten worden. Daarnaast kan het ook zeer belangrijk zijn je opdrachtgevers duidelijke instructies mee te geven, zodat ze beter gevonden zullen worden, zoals bijvoorbeeld artikelen schrijven of de omgang met sociale media. SEO houdt veel meer in dan alleen een mooie duidelijke website bouwen. Het vraagt iedere dag weer aandacht om nog beter gevonden te worden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als SEO specialist

Als SEO specialist is er doorgaans voldoende werk te vinden. Wel is het zo dat de meeste zelfstandige SEO specialisten ook andere werkzaamheden hebben en dus niet alleen maar met SEO bezig zullen zijn. Bij grote bedrijven bestaan hiervoor vaak wel speciale afdelingen. De meeste eigenaren van kleine websites proberen zelf beter te scoren in de zoekmachines en vragen sporadisch hulp. Toch is er als SEO specialist voldoende werk te vinden, omdat het nu eenmaal zeer belangrijk is voor website-eigenaren. Doorgroeimogelijkheden als specifiek SEO specialist zijn er eigenlijk niet echt. Wel kan het starten van je eigen IT-bedrijf natuurlijk gezien worden als het doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris SEO specialist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat het niet veel voorkomt en over het algemeen de meeste SEO specialisten werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en dus zelf hun arbeidsvoorwaarden zullen bepalen. Een SEO specialist die in loondienst werkzaam is zal doorgaans tussen de 2000 en 3500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van de leeftijd en verantwoordelijkheden. Maar zoals eerder gemeld zullen de meeste SEO specialisten werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en ook andere werkzaamheden uitvoeren, zoals het bouwen van websites voor klanten. Een zelfstandig werkende programmeur of SEO specialist kan doorgaans stukken meer verdienen dan in loondienst, mits er voldoende opdrachten binnen gehaald kunnen worden. Het binnen halen van voldoende opdrachten is niet altijd even makkelijk, omdat de concurrentie binnen de IT-wereld groot te noemen is. Met SEO is over het algemeen voldoende te verdienen, omdat het meestal om een langer proces gaat dat niet binnen één maand klaar zal zijn.

Mijnzzp.nl