Team Mijnzzp

Digitaal reclamebord

Ga jij als ondernemer zelf aan de slag met het maken van je website, dan is het belangrijk dat je ook oog hebt voor content design. Content design is het opmaken, ontwerpen, organiseren en structureren van teksten eventueel in combinatie met afbeeldingen. Dit om te zorgen voor visueel aantrekkelijke vormen van content en webpagina’s. Content design zorgt ervoor dat de belangrijkste boodschap van content meteen duidelijk is. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van verschillende content design templates. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn wanneer je een WordPress website maakt.

Wanneer je aan de slag gaat met het schrijven van de webpagina’s voor je website, zul je in veel gevallen eerst lange lappen tekst hebben zonder opmaak. Voordat je deze teksten plaatst op je website, is het belangrijk dat je zorgt voor een heldere opmaak. Lange lappen tekst op je website schrikken af, waardoor de bezoekers van jouw website snel af zullen haken. Wanneer je aan de slag gaat met het maken van je webpagina’s, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de paragrafen niet langer dan vijf tot tien regels zijn. Hieronder staan de essentiële onderdelen van content design op een rijtje.

Inhoudsopgave
Schrijf korte paragrafen
Maak gebruik van kopjes
Begin met een korte introductietekst
Zorg voor relevante afbeeldingen
Maak gebruik van quotes
Gebruik kaders of laat de tekst inspringen
Maak gebruik van bullet points
Onderstreep geen stukken tekst
Links toevoegen en meta description
Zelf je website maken

Schrijf korte paragrafen

In een boek kom je vaak lange lappen tekst tegen, maar dit is bij een website verre van juist. Het is belangrijk dat de teksten op je website kort en bondig zijn. Dit zodat het aantrekkelijk wordt voor de bezoekers van jouw website om deze teksten eens te lezen. Daarnaast word jij als schrijver gedwongen om je te richten op de belangrijkste boodschap. Dit zonder verder uit te weiden richting allerlei andere onderwerpen of details.

Maak gebruik van kopjes

Kopteksten worden ook wel headings genoemd. Deze koppen verbeteren niet alleen de leesbaarheid van de teksten op je website, maar ze spelen ook een belangrijke rol bij zoekmachine optimalisatie (SEO). Voor elke paragraaf op je website is het belangrijk dat je een kopje gebruikt. Daarnaast begin je iedere vorm van content altijd met een titel. Het is belangrijk dat je in deze titel gelijk duidelijk weergeeft waar de rest van de tekst over gaat. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een pakkende samenvattende zin.

Begin met een korte introductietekst

Onder de titel start je iedere pagina met een korte introductietekst. Je kunt bijvoorbeeld een korte samenvatting schrijven, of een nieuwsgierig makende tekst schrijven. Hierdoor help je de bezoeker van jouw webpagina op weg en kan deze bezoeker kiezen om wel of niet verder te lezen.

Zorg voor relevante afbeeldingen

Het is belangrijk dat je alleen relevante afbeeldingen gebruikt op je webpagina’s. Het is het beste om enkel afbeeldingen te gebruiken op het moment dat deze afbeeldingen ook echt iets bijdragen aan de inhoud van de content. Wel is het belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met het kiezen van de juiste afbeeldingen. Je mag namelijk niet zomaar klakkeloos alle afbeeldingen die je in Google kunt vinden gebruiken.

Maak gebruik van quotes

Om ervoor te zorgen dat je het geheel van je webpagina visueel aantrekkelijk maakt voor je bezoekers, is het raadzaam om je teksten af te wisselen met quotes. Hierdoor laat je de belangrijkste zinnen uit je teksten springen.

Gebruik kaders of laat de tekst inspringen

Soms wil je een quote van iemand anders aan je webpagina toevoegen of een langer stuk tekst wat eigenlijk niet de hoofdtekst is. Je kunt dan deze tekst kaderen, of deze tekst laten inspringen. Wanneer je de tekst namelijk kadert of in laat springen, weten de bezoekers van jouw website dat het om een voorbeeld, quote of andere niet hoofdzakelijke tekst gaat.

Maak gebruik van bullet points

Wanneer jij graag een opsomming weer wil geven in je teksten, is het belangrijk dat je gebruikmaakt van bullet points. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit cijfers of uit ronde puntjes. Streepjes gebruiken voor het weergeven van opsommingen is dus verleden tijd.

Onderstreep geen stukken tekst

Wanneer je graag kracht aan bepaalde zinnen in de teksten op je webpagina’s wil geven, is het belangrijk dat je deze zinnen niet onderstreept. Dit doe je enkel bij links die je eventueel aan je webpagina’s toevoegt. Je kunt hier beter de ‘Bold’ knop voor gebruiken. Het is ook niet verstandig om nodige hoofdletters te gebruiken. Dit komt schreeuwerig over en maakt de tekst niet prettig om te lezen.

Wanneer je graag een link wil maken van een bepaald stukje tekst op je webpagina, is het belangrijk dat het voor de bezoekers van jouw website duidelijk is welke boodschap hier achter zit. Om deze reden is het belangrijk dat je altijd een beschrijving in de teksten op je webpagina’s maakt van de link die hierachter zit. Wanneer je dit namelijk niet op de juiste manier doet, is dit niet alleen onduidelijk voor de bezoekers van je website, maar ook slecht voor je zoekmachineoptimalisatie. Wanneer de bezoekers van jouw website precies weten waar zij naartoe worden, geleidt, is dit ook voor de prestatie van jouw website beter.

Zelf je website maken

Wanneer jij als ondernemer zelf aan de slag gaat met het maken van een website voor jouw bedrijf, is het belangrijk dat je voldoende oog hebt voor content design. Alleen wanneer je hier voldoende oog voor hebt en dit op de juiste manier toepast, zal de prestatie van jouw website goed zijn. Niet alleen met de content die je schrijft, maar ook met jouw website wil je namelijk goed zichtbaar en vindbaar zijn in Google.

Lees ook ons artikel: hoe vind je een goede tekstschrijver?

Mijnzzp.nl