Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Ondergang zon op zee

Gebruik je wel eens foto’s van het internet op je website? Misschien een foto die je nog even bewerkt of knipt en daarna plakt? Houd in dat geval dan rekening met het auteursrecht, want als daar sprake van is, kan je in de problemen komen. Dat geldt ook voor het zonder toestemming gebruiken van creatieve en originele teksten van een auteur. Op creatief werk, zoals afbeeldingen en teksten is de auteurswet van toepassing. Je kan een claim aan je broek krijgen als je inbreuk pleegt op het auteursrecht. Heb je daarmee te maken, check dan of je fout zit en verwijder de afbeelding. Tref eventueel een schikking om een gang naar de rechter te voorkomen. Neem hiervoor contact op met een advocaat.

Maak gebruik van auteursrechtvrij werk

In plaats van lukraak afbeeldingen van internet te plukken, is het verstandig om anders te werk te gaan. Er bestaan voor afbeeldingen bijvoorbeeld auteursrechtvrije beeldbanken. Je hebt dan de mogelijkheid om uit duizenden afbeeldingen een keuze te maken. Er zijn gratis beeldbanken beschikbaar, maar ook beeldbanken waar je voor het gebruik van een afbeelding betaalt. Wil je een tekst op je website gebruiken van een ander vraag daar dan expliciet toestemming voor. Of ga zelf op onderzoek uit en schrijf een tekst over het onderwerp in je eigen woorden.

Embedden van video’s

Er zijn op websites steeds vaker video’s te zien om waardevolle content aan te bieden aan de bezoekers. Het gebruikmaken van video’s is mogelijk door de originele videoslot niet op de eigen website te downloaden. Als de video rechtenvrij neem je op je website de link op in de html-code. Indien er sprake is van een video met auteursrecht is het niet toegestaan de video te embedden.

Wel afbeelding gebruiken op basis van citaatrecht

Er zijn uitzonderingen, waarin het wel mogelijk is om afbeeldingen te gebruiken zonder expliciete toestemming. Dat is alleen van toepassing als er sprake is om te laten zien waar de publicatie over gaat. De afbeelding dient in dat geval ter ondersteuning en daar is het citaatrecht op van toepassing. Een foto die je decoratief gebruikt, is dat niet. Bij het citaat is het altijd nodig om de bron te vermelden. Bijvoorbeeld door de naam van de fotograaf of van de maker van de afbeelding te vermelden.

Mijnzzp.nl