Team Mijnzzp

Fotograaf

Er zijn verschillende manieren om aan foto’s voor je website te komen. Zo is er de optie om tegen betaling van professionele stockfoto's gebruik te maken. Dat is natuurlijk toegestaan, maar wat ook een aantal ondernemers doen, is het lukraak gebruiken van foto's. Dat is echter niet zomaar toegestaan, net als dat foto’s die je zelf hebt gemaakt en op je website hebt geplaatst niet door anderen te gebruiken zijn. Je hebt namelijk te maken met het auteursrecht. Je zult niet de eerste ondernemer zijn die te maken krijgt met een rechtszaak met betrekking tot het auteursrecht. Het is dus niet verstandig om zomaar foto's te gebruiken. Er zijn partijen in de markt die actief zoeken naar mogelijke overtreders.

Inhoudsopgave
Automatisch auteursrecht eigen foto’s
Schadevergoeding bij inbreuk op auteursrecht

Automatisch auteursrecht eigen foto’s

Bij het zelf maken van foto’s en het plaatsen op je website volgt er auteursrecht. Je komt ook wel eens de benaming copyright daarvoor tegen. Er is een Auteurswet die bepaalt dat alleen de producent van foto’s en overigens ook van tekst het recht heeft op publicatie en verspreiding ervan. Het is zelfs zo dat tot zeventig jaar na het overlijden van de maker het auteursrecht geldig is.

Om het auteursrecht niet te schenden, is het dus aan te raden om zelf niet zonder toestemming foto’s van internet te gebruiken. Dat is eveneens van toepassing als je een foto van internet plukt en deze bewerkt. Bijvoorbeeld door de foto kleiner te maken, er een filter over te doen of bij te snijden. Het bewerken van foto's voorkomt dus niet dat je met het auteursrecht te maken kunt krijgen.

Schadevergoeding bij inbreuk op auteursrecht

Mocht er sprake zijn van een inbreuk op auteursrecht dan is het mogelijk om een schadevergoeding te vragen. Ontdek je dat een andere partij zonder toestemming foto’s die jij gemaakt hebt gebruikt of heeft verspreid? In dat geval is het mogelijk om een schadevergoeding te krijgen. Zo kan een andere partij ook bij jou een schadevergoeding claimen als je zelf inbreuk hebt gemaakt op het auteursrecht.

Heb je geen gelegenheid om zelf foto’s te maken of te laten maken? In dat geval is het aan te raden om van een beeldbank gebruik te maken en voor foto’s te betalen. Het is ook mogelijk om van foto’s van een databank met auteursvrije afbeeldingen gebruik te maken. Zorg bij het maken van een website er in elk geval voor dat je geen inbreuk pleegt op het auteursrecht.

Mijnzzp.nl