Fotograaf (algemeen)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een fotograaf is iemand die beroepsmatig foto's maakt in opdracht van klanten, of die naar eigen inzicht foto's maakt. Als fotograaf hoef je niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat iedereen tegenwoordig zelf foto's kan maken. Toch zit er wel een groot verschil tussen beroepsfotografen en hobbyfotografen, omdat het maken van mooie foto's nog niet zo makkelijk is. Tegenwoordig werken fotografen bijna allemaal met digitale fotocamera's en niet meer met analoge camera's, zoals dit vroeger wel het geval was. Een van de grote voordelen van digitale fotocamera's is dat foto's meteen terug te zien zijn op de camera. Er zijn ook fotografen die nog steeds liever op de analoge manier werken. Om mooie pakkende foto's te maken is meer nodig dan alleen een druk op de knop. Een fotograaf weet vaak precies in welke omstandigheden de foto gemaakt moet worden om tot het beste resultaat te komen. Binnen Nederland zijn er veel zelfstandig werkende fotografen te vinden die fulltime of parttime werkzaam zijn als fotograaf. Veruit de meeste beroepsfotografen werken als zelfstandig ondernemer en niet meer in loondienst, wat vroeger wel vaak het geval was. Als fotograaf maak je meestal niet alleen foto's maar voer je ook andere werkzaamheden uit, zoals het bewerken van de foto's met computerprogramma's. Door het bewerken van foto's zijn bijvoorbeeld oneffenheden of achtergronden te veranderen. Ook het bewerken van foto's is tegenwoordig stukken makkelijker geworden. Het beroep fotograaf moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat fotografen op verschillende manieren gespecialiseerd kunnen zijn. Het maken van portretfoto's kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het maken van bijzondere natuurfoto's. De meeste fotografen zijn gespecialiseerd binnen een bepaalde vorm van fotografie. Lang niet alle fotografen kunnen aangemerkt worden als fulltime fotograaf.

Binnen het vakgebied fotografie zijn er verschillende disciplines, en niet alle fotografen fotograferen zomaar alles. Zo kan het zijn dat een fotograaf liever geen bruiloften fotografeert of juist wel. Het vakgebied van een fotograaf is dan ook veelzijdig te noemen en zelden saai. Die ene foto op het juiste moment kan de hele dag goed maken van een fotograaf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het fotograferen van beroemdheden, of dieren in de natuur. Een beroemdheid of dier zal niet wachten of stil blijven staan voor de fotograaf. Soms komt het voor dat een fotograaf de hele dag aan het wachten is voor de juiste foto en komt er geen goed fotomoment. In dat geval zal de fotograaf het een volgende keer opnieuw moeten proberen. Wat voor foto's een fotograaf precies maakt kan per fotograaf verschillen, omdat er nu eenmaal veel verschillende fotografen zijn. Denk bijvoorbeeld aan productfotografen, industrieel fotografen en aan paparazzi, die jagen op spannende foto's. Als deze verschillende soorten fotografen beschikken over specifieke vaardigheden en kennis. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle fotografen beroepsmatig werkzaam zijn. Een blogger kan bijvoorbeeld ook bijzondere reisfoto's maken voor een persoonlijk blog. Het maken van foto's is tegenwoordig vrij makkelijk geworden, omdat iedereen foto's kan maken. Het is wel zo dat de meeste beroepsfotograven mooiere en betere foto's maken.

Werken als fotograaf

De meeste fotografen zijn tegenwoordig werkzaam als zelfstandig ondernemer en werken in opdracht van beeldredacteuren of maken foto's naar eigen inzicht, die vervolgens mogelijk interessant kunnen zijn voor bepaalde doelgroepen. Als fotograaf kan je door veel verschillende bedrijven en particulieren ingeschakeld worden voor verschillende opdrachten. Zo kan het voorkomen dat een fotograaf foto's moet maken van een kantoor om in een folder te plaatsen, of persfoto's moet maken in opdracht van een journalist of redacteur. Een fotograaf kan dus op verschillende manieren zijn inkomen verdienen, zoals door het werken in opdracht, of door het verkopen van foto's per stuk. Tegenwoordig worden fotografen ook steeds meer gevraagd om foto's te maken die op het internet gebruikt worden, zoals voor productfotografie of voor foto's bij nieuwsartikelen. Het werken als beroepsfotograaf is tegenwoordig niet heel makkelijk meer, omdat er sprake is van grote concurrentie onder de beroepsfotografen. Voor een beroepsfotograaf is het dan ook belangrijk om je te onderscheiden van andere fotografen, zoals door het specialiseren binnen bepaalde vakgebieden. Een beroepsfotograaf heeft veel verstand van foto's maken, en kent de verschillende mogelijkheden die er zijn om tot een mooie of bijzondere foto te komen. Het benutten van deze specifieke kennis als fotograaf is belangrijk. De meeste fotografen kunnen ook foto's bewerken als dat nodig mocht zijn.

Beroepsfotograaf worden

Het beroep fotograaf kent verder geen beroepsbescherming, waardoor iedereen werkzaam kan zijn als beroepsfotograaf. Dit neemt niet weg dat het worden van beroepsfotograaf tegenwoordig niet makkelijk meer is. Om te kunnen overleven als beroepsfotograaf is het belangrijk om je op een bijzondere manier te onderscheiden van de rest. Denk bijvoorbeeld aan een fotograaf die de mooiste onderwater foto's maakt als duiker, of aan een fotograaf die ook aangemerkt kan worden als bergbeklimmer om bijzondere natuurfoto's te kunnen maken. Het op de klassieke manier werken als fotograaf is tegenwoordig niet makkelijk meer. Ook de meeste nieuwsredacties en webmasters maken steeds minder gebruik van de klassieke fotograaf. Als fotograaf is het simpelweg belangrijk om je te onderscheiden van de rest. Het beroep fotograaf komt tegenwoordig nog steeds veel voor, echter zijn de werkzaamheden wel aan het veranderen. Een beroepsfotograaf moet zich dan ook op een brede manier specialiseren om te kunnen overleven als fotograaf. In veel gevallen zal dit tegenwoordig ook online-uigevers betreffen om de overlevingskansen te vergroten. Een beroepsfotograaf kan ook parttime werkzaam zijn als fotograaf.

Wat doet een fotograaf:

Opleidingen tot fotograaf (algemeen)

Er zijn diverse opleidingsmogelijkheden om als beroepsfotograaf te kunnen werken, zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau. Op het Mbo kan je starten met de opleiding medewerker fotografie op niveau twee en vervolgens de Mbo-opleiding fotograaf volgen op niveau vier. De opleiding tot fotograaf via de Mbo-school zal doorgaans vier jaar in beslag nemen en stoomt je klaar als fotograaf. Wie daarna nog verder wil leren kan het beste de particuliere Hbo-opleiding aan de fotovakschool volgen. De richting fotografische vormgeving is zowel in een tweejarige studie te volgen als in een vierjarige studie. Tijdens de opleiding zal je ook werken en, afhankelijk van de gekozen studie, één of twee dagen in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens de opleiding fotograaf is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: portretfotografie, belichting, montage, analoge technieken, digitale technieken, cameratechniek en creativiteit. Maar natuurlijk leer je ook werken met de meest bekende fotoprogramma's om je foto's te kunnen bewerken. Als fotograaf speelt de computer tegenwoordig een belangrijke rol binnen het vak. Na je opleiding zijn er als fotograaf diverse specialisaties mogelijk waar je je op kan richten, afhankelijk van je eigen wensen als fotograaf. Er zijn ook voldoende opleidingsmogelijkheden bij particuliere instellingen voor het beroep fotograaf. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een fotograaf (algemeen) werkzaam kan zijn

In de meeste gevallen zal een fotograaf aangemerkt moeten worden als ondernemer, die freelance opdrachten uitvoert voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast kan een fotograaf naar eigen inzicht foto's maken van verschillende onderwerpen. Een fotograaf kan daarnaast gewoon hobbymatig actief zijn. Het is niet zo dat het beroep fotograaf helemaal niet meer voorkomt in loondienst. Een fotograaf kan ook in loondienst werkzaam zijn voor verschillende uitgevers. Denk bijvoorbeeld aan sportblad uitgevers, tijdschriftuitgevers en aan de modebranche. Ook ziekenhuizen en de politie maken gebruikmaken van fotografen. Dit betreft dan meestal wel interne medewerkers. In de meeste gevallen zal een fotograaf aangemerkt moeten worden als ondernemer.

Competenties fotograaf (algemeen)

De belangrijkste competentie van een fotograaf is de algemene kennis van fotografie. Daarnaast moet een fotograaf over de nodige computerkennis beschikken om foto's op de juiste manier te kunnen bewerken. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je als fotograaf in de meeste gevallen te maken hebt met verschillende opdrachtgevers. Ook een commerciële instelling mag als beroepsfotograaf niet ontbreken. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Het netwerken is belangrijk om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Algemeen belangrijke woorden zijn creativiteit, inspiratie, doorzettingsvermogen, plannen, overleggen, artistiek, stressbestendigheid en presteren. De meeste opleiders besteden tegenwoordig ook veel aandacht aan algemene ondernemersvaardigheden als we spreken van beroepsfotografen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fotograaf (algemeen)

Het arbeidsmarktperspectief van een fotograaf is tegenwoordig niet goed meer te noemen. De bekende werkgevers, zoals de krantenuitgevers en andere bedrijven in de mediabranche, werken tegenwoordig steeds vaker met freelancers en nemen niet snel meer nieuwe fotografen aan. Het is zelfs zo dat snelle nieuwsfoto's door iedereen gemaakt kunnen worden, en doorgaans via social media opgepikt worden als een foto nieuwswaarde heeft. In algemene zin is er nog steeds voldoende werk voor fotografen, omdat er veel bedrijven zijn, die professionele fotografen inhuren voor bepaalde opdrachten. Het doorgroeien als fotograaf moet gezien worden in het doorbreken als fotograaf, zodat je meer opdrachten krijgt. Verdere doorgroeimogelijkheden van een fotograaf zijn er niet echt. Wel kan je je verder specialiseren op bepaalde onderdelen door het volgen van extra cursussen. Denk bijvoorbeeld aan een fotograaf die ook onderwijs zal geven als docent fotografie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris fotograaf (algemeen)

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een fotograaf voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Zo zal een portretfotograaf in een winkel andere arbeidsvoorwaarden hebben dan een fotograaf voor een krant. Als zelfstandig werkende fotograaf bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Een fotograaf in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en andere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende fotograaf werkt doorgaans in opdracht tegen een vaste vergoeding. Een freelance fotograaf, die zelfstandig foto's maakt zal in de meeste gevallen zijn foto's per stuk verkopen aan geïnteresseerde partijen.

Read this information on Photographer in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Fotograf auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Fotografo en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Fotograaf (algemeen)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Fotograaf (algemeen) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl