Fotograaf (algemeen)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Fotograaf is een algemene benaming voor een vakman of vakvrouw die beroepsmatig foto's maakt in opdracht van klanten, of die naar eigen inzicht foto's maakt. Als fotograaf hoef je niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat iedereen tegenwoordig zelf foto's kan maken. Toch zit er wel een groot verschil tussen beroepsfotografen en hobbyfotografen, omdat het maken van mooie foto's nog niet zo makkelijk is. Tegenwoordig werken fotografen bijna allemaal met digitale fotocamera's en niet meer met analoge camera's, zoals dit vroeger wel het geval was. Een van de grote voordelen van digitale fotocamera's is dat foto's meteen terug te zien zijn op de camera. Er zijn ook fotografen die nog steeds liever op de analoge manier werken. Om mooie pakkende foto's te maken is meer nodig dan alleen een druk op de knop. Een fotograaf weet vaak precies in welke omstandigheden de foto gemaakt moet worden om tot het beste resultaat te komen. Binnen Nederland zijn er veel zelfstandig werkende fotografen te vinden die fulltime of parttime werkzaam zijn als fotograaf. Veruit de meeste beroepsfotografen werken als zelfstandig ondernemer en niet meer in loondienst, wat vroeger wel vaak het geval was. Als fotograaf maak je meestal niet alleen foto's maar voer je ook andere werkzaamheden uit, zoals het bewerken van de foto's met computerprogramma's. Door het bewerken van foto's zijn bijvoorbeeld oneffenheden of achtergronden te veranderen.

Binnen het vakgebied fotografie zijn verschillende disciplines, en niet alle fotografen fotograferen alles. Zo kan het zijn dat een fotograaf liever geen bruiloften fotografeert of juist wel. Het vak van een fotograaf is dan ook veelzijdig te noemen en zelden saai. Die ene foto op het juiste moment kan de hele dag goed maken van een fotograaf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het fotograferen van beroemdheden, of dieren in de natuur. Een beroemdheid of dier zal niet wachten of stil blijven staan voor de fotograaf. Soms komt het voor dat een fotograaf de hele dag aan het wachten is voor de juiste foto en komt er geen goed fotomoment. In dat geval zal een fotograaf het een volgende keer opnieuw moeten proberen. Wat voor foto's een fotograaf precies zal maken kan per fotograaf verschillen, omdat er nu eenmaal veel verschillende soorten fotografen zijn. Denk bijvoorbeeld aan productfotografen, industrieel fotografen en aan paparazzo die jagen op spannende foto's. Als deze verschillende soorten fotografen beschikken weer over specifieke vaardigheden en kennis.

Werken als fotograaf

Veel fotografen zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer en werken in opdracht van beeldredacteuren of maken foto's naar eigen inzicht die vervolgens mogelijk interessant kunnen zijn voor bepaalde doelgroepen. Als fotograaf kan je door veel verschillende soorten bedrijven en particulieren ingeschakeld worden voor opdrachten. Zo kan het voorkomen dat een fotograaf een foto moet maken van een kantoor in aanbouw om in een folder te plaatsen, of een bruiloft moet vastleggen. De meeste fotografen kunnen tegenwoordig ook foto's bewerken als dat nodig mocht zijn. Zo kan een fotograaf bijvoorbeeld een gebouw fotograferen waar nog een steiger voor staat. Het is dan de verantwoordelijkheid van de fotograaf of ander soort specialiteit om het steiger weg te fotoshoppen zodat de foto wel gebruikt kan worden voor publicatie. Deze specifieke werkzaamheden vragen wel om de nodige kennis en ervaring als fotograaf.

Beroepsfotograaf worden

Een fotograaf kan op verschillende manieren zijn geld verdienen, zoals door het werken in opdracht, of door zijn foto's per stuk te verkopen. Tegenwoordig worden fotografen ook steeds meer gevraagd om foto's te maken die op het internet gebruikt worden, zoals voor productfotografie of voor foto's bij nieuwsartikelen. Het werken als beroepsfotograaf is tegenwoordig niet heel makkelijk meer omdat er sprake is van grote concurrentie onder de beroepsfotografen. Voor een goede beroepsfotograaf is het dan ook belangrijk om je te onderscheiden van andere fotografen, zoals door het specialiseren binnen bepaalde vakgebieden. Een beroepsfotograaf heeft veel verstand van foto's maken, en kent de verschillende mogelijkheden die er zijn om tot een mooie of bijzondere foto te komen. Het benutten van deze specifieke kennis als fotograaf om tot mooie en bijzondere foto's te kunnen komen is belangrijk.

Beroepenfilm fotograaf:

Opleidingen tot fotograaf (algemeen)

Er zijn diverse opleidingsmogelijkheden om als beroepsfotograaf te kunnen werken, zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau. Op het Mbo kan je starten met de opleiding medewerker fotografie op niveau twee en vervolgens de Mbo-opleiding fotograaf volgen op niveau vier. De opleiding tot fotograaf via de Mbo-school zal doorgaans vier jaar in beslag nemen en stoomt je klaar als fotograaf. Wie daarna nog verder wil leren kan het beste de particuliere Hbo-opleiding aan de fotovakschool volgen. De richting fotografische vormgeving is zowel in een tweejarige studie te volgen als in een vierjarige studie. Tijdens de opleiding zal je ook werken en, afhankelijk van de gekozen studie, één of twee dagen in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens de opleiding fotograaf is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: portretfotografie, belichting, montage, analoge technieken, digitale technieken, cameratechniek en creativiteit. Maar natuurlijk leer je ook werken met de meest bekende fotoprogramma's om je foto's te kunnen bewerken. Als fotograaf speelt de computer tegenwoordig een belangrijke rol binnen het vak. Na je opleiding zijn er als fotograaf diverse specialisaties mogelijk waar je je op kan richten, afhankelijk van je eigen wensen als fotograaf.

Bedrijven waar een fotograaf (algemeen) werkzaam kan zijn

Als fotograaf kan je voor diverse bedrijven in de mediabranche werkzaam zijn, zoals een krantenuitgever, sportbladenuitgever en tijdschriftenuitgevers. Maar ook andere bedrijven maken gebruik van fotografen zoals reisbureaus, ziekenhuizen, politie en de modebranche. Maar natuurlijk kan je als fotograaf ook prima werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. De meeste fotografen werken tegenwoordig als freelancer en niet meer in loondienst.

Competenties fotograaf (algemeen)

Als fotograaf moet je over behoorlijk wat verschillende competenties beschikken zoals flexibel zijn, creatief zijn, artistiek zijn en doorzettingsvermogen bezitten. Maar ook communicatie en lef spelen een belangrijke rol als fotograaf, afhankelijk van je specifieke taken. Daarnaast moet je als zelfstandig werkende fotograaf ook commercieel ingesteld zijn, zodat je weet hoe en waar je je geld kan verdienen als fotograaf. Tegenwoordig is ook het netwerken als fotograaf belangrijk, zodat de mensen van je bestaan af weten en je zo ook in staat bent om snel te schakelen wanneer dit verwacht wordt van je. Tijdens de opleiding tot fotograaf is er veel aandacht voor de verschillende competenties als fotograaf, omdat deze zeer belangrijk zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fotograaf (algemeen)

Het vinden van een baan als fotograaf in loondienst is tegenwoordig niet makkelijk meer. De bekende werkgevers zoals de krantenuitgevers en andere bedrijven in de mediabranche werken tegenwoordig steeds vaker met freelancers en nemen niet snel meer nieuwe fotografen aan. Het is zelfs zo dat snelle nieuwsfoto's tegenwoordig door iedereen gemaakt kunnen worden, en doorgaans snel opgepikt worden door uitgevers wanneer een bepaalde foto nieuwswaarde heeft. De beroepsfotograaf staat zo buiten spel. Toch is er nog steeds voldoende werk voor de beroepsfotograaf, omdat het wel degelijk een echt vak is. Er zijn nog genoeg mensen of bedrijven die een professionele fotograaf inhuren voor mooie en goede foto's. Het doorgroeien als fotograaf moet gezien worden in het doorbreken als fotograaf, zodat je meer opdrachten zal krijgen. Verdere specifieke doorgroeimogelijkheden als fotograaf zijn er niet echt. Wel kan je je verdere specialiseren op bepaalde onderdelen door het volgen van extra cursussen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris fotograaf (algemeen)

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep fotograaf omdat de werkgevers over het algemeen te verschillend zullen zijn. Zo zal een portretfotograaf in een winkel andere arbeidsvoorwaarden hebben dan een fotograaf voor een krant. Als zelfstandig werkende fotograaf bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een fotograaf in loondienst zal doorgaans tussen de 1700 en 2800 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding, bekendheid en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende fotograaf werkt doorgaans in opdracht tegen een vaste vergoeding. Een freelance fotograaf die zelfstandig foto's maakt zal in de meeste gevallen zijn foto's per stuk verkopen aan geïnteresseerde partijen. De concurrentie onder de fotografen is wel groot te noemen, wat de overlevingskansen als fotograaf moeilijk kunnen maken. Het is dan ook belangrijk om je te onderscheiden van andere fotografen.

Mijnzzp.nl