Sportfotograaf

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een sportfotograaf heeft zich gespecialiseerd in sportfotografie. In de meeste gevallen zal een sportfotograaf zelf ook een sportliefhebber of sporter zijn, die van zijn hobby zijn werk gemaakt geeft. Sportfotografie is een bijzondere specialisatie te noemen als fotograaf, omdat het maken van de juiste sportfoto's in de praktijk nog niet zo makkelijk is. In veel gevallen draaien sportfoto's om actiefoto's, die op het juiste moment gemaakt moeten worden door de sportfotograaf. Goede sportfoto's kunnen over het algemeen goed verkocht worden aan geïnteresseerde partijen zoals krantenuitgevers. Als sportfotograaf kan je van verschillende sporten foto's maken en ben je in de meeste gevallen werkzaam als zelfstandig ondernemer. Sportfoto's zijn over het algemeen alleen interessant als ze een bepaald actiemoment vastleggen, waardoor de foto een toegevoegde waarde heeft.

Als sportfotograaf kan je ook in opdracht werken voor een sporter of de sponsor van een sporter. Dit betekent dat de sportfortgraaf ingehuurd wordt om van een bepaalde sporter sportfoto's te maken, die voor uiteenlopende doeleinden gebruikt kunnen worden. Het werken voor een sporter in opdracht als fotograaf betekent meestal dat er in een gecontroleerde omgeving foto's gemaakt kunnen worden, zoals in een fotostudio. Het grote voordeel hiervan is dat de fotograaf betere belichting kan toepassen dan bijvoorbeeld langs een voetbalveld.

Werken als sportfotograaf

Een sportfotograaf kan zijn werkzaamheden op veel verschillende locaties uitvoeren en voor zijn werk ook regelmatig naar het buitenland moeten reizen. De werkzaamheden kunnen voor verschillende organisaties uitgevoerd worden, zoals kranten en sportbladen. De meeste sportfotografen hebben camera's met heel grote lenzen om net op dat ene moment een foto te kunnen maken wanneer een sporter in actie is. Er zijn wereldwijd veel sportevenementen waar fotografen aanwezig zijn om sporters vast te kunnen leggen. Deze foto's worden dan vaak via internet naar de opdrachtgever verzonden, zodat de foto de volgende dag gebruikt kan worden. Bij opdrachten in het buitenland zal de fotograaf vaak langdurig weg zijn om zijn werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Het is voor een sportfotograaf erg belangrijk dat hij een goede positie heeft ten opzichte van de sporters, om een mooie foto te kunnen maken. Ook zal de fotograaf veel foto's maken, om niet dat ene belangrijke moment te missen. Het maken van een belangrijke actiefoto is voor de sportfotograaf vaak niet makkelijk. Een goede foto hoeft geen actiefoto te zijn, omdat een foto van een speler vol met emotie ook heel mooi kan zijn. Een sportfotograaf werkt vaak als zelfstandige en maakt de foto's in opdracht of probeert zijn foto's te verkopen aan geïnteresseerden. En vooral bij belangrijke sportevenementen kan een goed geschoten foto heel snel de wereld rondgaan.

Beroep sportfotograaf:

Het schieten van sportfoto's:

Opleidingen tot sportfotograaf

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden om als sportfotograaf te kunnen werken. Wel zijn er zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau opleidingsmogelijkheden voor het beroep fotograaf. Op het Mbo kan je starten met de opleiding medewerker fotografie op niveau twee, en vervolgens de Mbo-opleiding fotograaf volgen op niveau vier. De opleiding tot fotograaf via de Mbo-school zal doorgaans vier jaar in beslag nemen en stoomt je klaar als fotograaf. Wie daarna nog verder wil leren kan het beste de particuliere Hbo-opleiding aan de fotovakschool volgen. De richting fotografische vormgeving is zowel in een tweejarige studie te volgen als in een vierjarige studie. Tijdens de opleiding zal je ook werken en, afhankelijk van de gekozen studie, één of twee dagen in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens de opleiding fotograaf is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: portretfotografie, belichting, montage, analoge technieken, digitale technieken, cameratechniek en creativiteit. Maar natuurlijk leer je ook werken met de meest bekende fotoprogramma's om je foto's te kunnen bewerken. Als fotograaf speelt de computer tegenwoordig een belangrijke rol binnen het vak. Na je opleiding zijn er als fotograaf diverse specialisaties mogelijk waar je je op kan richten, afhankelijk van je eigen wensen als fotograaf.

Bedrijven waar een sportfotograaf werkzaam kan zijn

Als sportfotograaf werk je voor sportbladen of bedrijven die affiniteit hebben met de sportbranche. Maar doorgaans zal je tegenwoordig werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Er zijn wel banen in loondienst, maar die functie is over het algemeen zeer beperkt beschikbaar. Als zelfstandig ondernemer verkoop je je gemaakte foto's aan geïnteresseerde partijen, of je maakt foto's in opdracht.

Competenties sportfotograaf

Als sportfotograaf moet je over behoorlijk wat verschillende competenties beschikken zoals flexibel zijn, creatief zijn en doorzettingsvermogen bezitten. Maar ook communicatie en lef spelen een belangrijke rol als sportfotograaf. Daarnaast moet je als zelfstandig werkende sportfotograaf ook commercieel ingesteld zijn, zodat je weet hoe en waar je je geld kan verdienen. Als sportfotograaf kan het voorkomen dat je veel moet reizen voor je werk. Tijdens de opleiding tot fotograaf is er veel aandacht voor de verschillende competenties als fotograaf, omdat deze zeer belangrijk zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sportfotograaf

Het vinden van een baan als sportfotograaf in loondienst is tegenwoordig niet makkelijk meer. De bekende werkgevers zoals de uitgevers en andere bedrijven in de sportbranche werken tegenwoordig steeds vaker met freelancers en nemen niet snel meer nieuwe sportfotografen aan. Het is zelfs zo dat sportfoto's tegenwoordig door iedereen gemaakt kunnen worden, en doorgaans snel opgepikt worden door uitgevers wanneer een bepaalde foto nieuwswaarde heeft. De sportfotograaf staat zo buiten spel. Toch is er nog steeds voldoende werk voor de sportfotograaf, omdat het wel degelijk een echt vak is. Er zijn nog genoeg mensen of bedrijven die een professionele sportfotograaf inhuren voor mooie en goede foto's bij een bepaald artikel. Het doorgroeien als sportfotograaf moet gezien worden in het doorbreken als sportfotograaf zodat je meer opdrachten zal krijgen. Verdere specifieke doorgroeimogelijkheden als sportfotograaf zijn er niet echt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris sportfotograaf

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep sportfotograaf, omdat de werkgevers over het algemeen te verschillend zullen zijn. Als zelfstandig werkende sportfotograaf bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een sportfotograaf in loondienst zal doorgaans tussen de 2000 en 2800 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding, bekendheid en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende sportfotograaf werkt doorgaans in opdracht tegen een vaste vergoeding. Een freelance fotograaf die zelfstandig sportfoto's maakt zal in de meeste gevallen zijn foto's per stuk verkopen aan geïnteresseerde partijen. De concurrentie onder de sportfotografen is groot te noemen, wat de overlevingskansen als sportfotograaf moeilijk kunnen maken. Het is dan ook belangrijk om je te onderscheiden van andere sportfotografen.

Mijnzzp.nl