Sportfotograaf

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een sportfotograaf is een beroepsfotograaf die zich heeft gespecialiseerd in sportfotografie. Sportfotografie is een bijzondere specialisatie te noemen, omdat het maken van de juiste goede sportfoto's in de praktijk nog niet zo makkelijk is. In veel gevallen draaien sportfoto's om actiefoto's, die op het juiste moment gemaakt moeten worden. Goede sportfoto's kunnen over het algemeen goed verkocht worden aan geïnteresseerde partijen, zoals krantenuitgevers of andere soorten uitgevers. Als sportfotograaf kan je van verschillende sporten foto's maken en ben je in de meeste gevallen werkzaam als zelfstandig ondernemer. Sportfoto's zijn over het algemeen alleen interessant als ze een bepaald actiemoment weergeven, waardoor de foto een toegevoegde waarde heeft. Het is niet zo dat een sportfotograaf alleen foto's maakt van actiemomenten, omdat een sportfotograaf ook andere foto's kan maken, die met sport te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het maken van foto's van het publiek, of aan het maken van foto's van trainers of andere interessante aanwezige mensen. Het worden van een professionele sportfotograaf is over het algemeen alleen voorbehouden aan vaklieden die ook passie hebben voor sport. Sportfotografen maken over het algemeen gebruik van speciale fotocamera's, die kunnen werken met een heel korte sluitertijd, omdat het maken van snelle foto's belangrijk is voor de sportfotograaf. Als sportfotograaf kan je ook in opdracht werken voor een sporter of de sponsor van een sporter. Dit betekent dat de sportfotograaf ingehuurd wordt om van een bepaalde sporter sportfoto's te maken, die voor uiteenlopende doeleinden gebruikt kunnen worden. Het werken voor een sporter in opdracht betekent meestal dat er in een gecontroleerde omgeving foto's gemaakt kunnen worden, zoals in een fotostudio. Het grote voordeel hiervan is dat de fotograaf betere belichting kan toepassen dan bijvoorbeeld langs een voetbalveld.

Een sportfotograaf is dus een fotograaf die zich gespecialiseerd heeft in sportfotografie. Sportfotografie kan ook aangemerkt worden als fotojournalistiek. In dat geval kan een sportfotograaf ook aangemerkt worden als persfotograaf. Als sportfotograaf kan je met verschillende sporten te maken hebben en kan het voorkomen dat je in het buitenland werkzaam bent. Enkele populaire sporten om te fotograferen zijn voetbal, tennis, hockey en het wielrennen. Een sportfotograaf kan voor verschillende organisaties werkzaam zijn, zoals kranten en sportbladen. De meeste sportfotografen beschikken over camera's met grote lenzen om net op dat ene moment de juiste foto te kunnen maken als een sporter in actie is. Er zijn wereldwijd veel sportevenementen waar fotografen aanwezig zijn om sporters vast te leggen. Deze foto's worden vaak via internet naar de opdrachtgever verzonden, zodat de foto's snel gebruikt kunnen worden. Het is voor een sportfotograaf erg belangrijk dat hij een goede positie heeft ten opzichte van de sporters, om mooie foto's te kunnen maken. Ook zal de sportfotograaf veel foto's maken, om niet dat ene belangrijke moment te missen. Een goede foto hoeft geen actiefoto te zijn, omdat een foto van een sporter vol met emotie ook heel mooi is. Een sportfotograaf werkt vaak als zelfstandige en maakt de foto's in opdracht of probeert zijn foto's te verkopen aan geïnteresseerden.

Werken als sportfotograaf

Een sportfotograaf kan op verschillende manieren werkzaam zijn. Een sportfotograaf kan naar eigen inzicht foto's maken of in opdracht werken van een beeldredacteur. Daarnaast kan een sportfotograaf andere foto's maken als persfotograaf. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat een sportfotograaf alleen verantwoordelijk is voor het maken van actiefoto's. Een sportfotograaf kan ook in opdracht werken van een zaakwaarnemer of spelersmakelaar. Een zaakwaarnemer of spelersmakelaar moet aangemerkt worden als de manager van een sporter. In dat geval zal het in de meeste gevallen gaan om promotiewerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan foto's die gebruikt worden als aanvulling op een nieuwsartikel. Sportfotografen kunnen foto's maken van alle denkbare sporten, die voor mensen interessant kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan de ruitersport, autosport of aan de motorsport.

Het schieten van sportfoto's:

Opleidingen tot sportfotograaf

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden om als sportfotograaf te kunnen werken. Wel zijn er zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau opleidingsmogelijkheden voor het beroep fotograaf. Op het Mbo kan je starten met de opleiding medewerker fotografie op niveau twee, en vervolgens de Mbo-opleiding fotograaf volgen op niveau vier. De opleiding tot fotograaf via de Mbo-school zal doorgaans vier jaar in beslag nemen en stoomt je klaar als fotograaf. Wie daarna nog verder wil leren kan het beste de particuliere Hbo-opleiding aan de fotovakschool volgen. De richting fotografische vormgeving is zowel in een tweejarige studie te volgen als in een vierjarige studie. Tijdens de opleiding zal je ook werken en, afhankelijk van de gekozen studie, één of twee dagen in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens de opleiding fotograaf is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: portretfotografie, belichting, montage, analoge technieken, digitale technieken, cameratechniek en creativiteit. Maar natuurlijk leer je ook werken met de meest bekende fotoprogramma's om je foto's te kunnen bewerken. Als fotograaf speelt de computer tegenwoordig een belangrijke rol binnen het vak. Na je opleiding zijn er als fotograaf diverse specialisaties mogelijk waar je je op kan richten, afhankelijk van je eigen wensen als fotograaf. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de website fotodevakman voor de nieuwste fotografie producten.

Bedrijven waar een sportfotograaf werkzaam kan zijn

Een sportfotograaf zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als ondernemer, die als freelancer werkzaam is voor verschillende opdrachtgevers. Een sportfotograaf kan ook werkzaam zijn voor webredacteurs, die de sportfoto's gebruiken voor de website. De meeste fotografen zijn tegenwoordig niet meer in loondienst werkzaam. Daarnaast kan een sportfotograaf naar eigen inzicht sportfoto's maken met het doel de sportfoto's te verkopen aan geïnteresseerde partijen.

Competenties sportfotograaf

De belangrijkste competentie van een sportfotograaf is de vakinhoudelijke kennis van sportfotografie. Daarnaast moet een sportfotograaf over doorzettingsvermogen beschikken, omdat het maken van goede sportfoto's lastig is. Omdat een sportfotograaf vaak werkzaam is als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. Ook communicatie is over het algemeen belangrijk als ondernemer. Een andere belangrijke competentie is energie, omdat je meestal veel moet bewegen om de juiste foto te kunnen maken. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, creativiteit, inspiratie, lef, plannen, presteren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sportfotograaf

Het arbeidsmarktperspectief van een sportfotograaf is niet echt van toepassing, omdat de meeste sportfotografen werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Zoals eerder omschreven komt het beroep fotograaf bijna niet meer voor in loondienst. De doorgroeimogelijkheden van een sportfotograaf moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er eigenlijk niet als sportfotograaf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris sportfotograaf

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep sportfotograaf, omdat de werkgevers over het algemeen te verschillend zullen zijn. Als zelfstandig werkende sportfotograaf bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een sportfotograaf in loondienst zal doorgaans tussen de 2000 en 2800 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding, bekendheid en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende sportfotograaf werkt doorgaans in opdracht tegen een vaste vergoeding. Een freelance fotograaf die zelfstandig sportfoto's maakt zal in de meeste gevallen zijn foto's per stuk verkopen aan geïnteresseerde partijen. De concurrentie onder de sportfotografen is groot te noemen, wat de overlevingskansen als sportfotograaf moeilijk kunnen maken. Het is dan ook belangrijk om je te onderscheiden van andere sportfotografen.

Mijnzzp.nl