Wielrenner

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Wielrenner of wielrenster is een algemene benaming voor sporters die een vorm van wielersport beoefenen. De wielersport is onder te verdelen in de baanwielrenner, de wegwielrenner, de veldrijder en de BMX-rijder. Binnen al deze verschillende vormen maakt men gebruik van een fiets en spreekt men dus van de wielersport. Vanzelfsprekend worden er binnen de diverse vormen van de wielersport andere fietsen gebruikt, die specifiek gemaakt zijn voor de betreffende wielersport. Een racefiets is dan ook niet zomaar te vergelijken met een BMX-fiets of met een mountainbike. Binnen de wielersport is de wegwielrenner de bekendste en populairste sportvorm, omdat wegwielrennen een grote aantrekkingskracht heeft op mensen. Er zijn veel hobbymatige wielrenners actief, omdat de wielersport zo populair en laagdrempelig is. Naast het actief zelf wielrennen heeft de wielersport nog eens een grote aantrekkingskracht op kijkers, net zoals bepaalde andere sporten. Binnen Nederland zijn er veel amateursporters, die aan wielrennen doen. Veel van deze wielrenners zien de wielersport als een goede manier om alleen of samen met vrienden aan hun conditie te werken. Dat de wielersport zo populair is binnen Nederland blijkt ook wel uit het aantal fietsverenigingen in Nederland dat ruim vijfhonderd bedraagt. Omdat iedereen anders is kan het doel van het wielrennen ook verschillen per wielrenner. Niet alle wielrenners zijn iedere dag bezig met het neerzetten van een topprestatie, omdat het doel bijvoorbeeld ook is gezelligheid of het leren kenen van nieuwe mensen, die allemaal dezelfde passie delen. De bekendste wielerwedstrijden zijn de Ronde van Frankrijk (Tour de France), de Ronde van Italië (Giro d'Italia) en de Ronde van Spanje (Vuelta Ciclista a España). Van deze drie grote wielerwedstrijden is de Tour de France de bekendste en het grootst.

Een wielrenner is dus een sporter, die in de meeste gevallen aangemerkt moet worden als amateursporter. Als amateursporter kan je ook deelnemen aan amateur wielertoertochten, zoals de Amstel Gold Race, de ENECO Tour en aan de Ronde van Vlaanderen in België. Of een wielrenner zal deelnemen aan wielertoertochten is verder persoonlijk, omdat wielrenners de wielersport op hun eigen manier kunnen invullen. Zoals eerder omschreven kan het wielrennen ook gewoon een leuke hobby zijn voor mensen, die op een leuke manier aan hun conditie willen werken. In dat geval is het deelnemen aan wielertoertochten in de meeste gevallen minder belangrijk als wielrenner. Dit neemt niet weg dat amateurwielrenners ook op hoog niveau de wielersport kunnen beoefenen. Wielrenners die over het juiste talent beschikken kunnen mogelijk doorbreken als profwielrenner. Het worden van profwielrenner is over het algemeen niet makkelijk, net zo als dit het geval is binnen andere sporten. Een wielrenner moet over bijzondere competenties beschikken om toegelaten te kunnen worden tot een professioneel wielerploeg.

Wielrenner worden

Het worden van wielrenner is over het algemeen niet heel moeilijk, omdat iedereen een racefiets kan aanschaffen. Dit is meteen een van de belangrijkste redenen dat het wielrennen zo populair is onder mensen. De wielersport is dan ook eigenlijk toegankelijk voor iedereen. Daarnaast zijn er voldoende wielerclubs te vinden waarbij je je kan aansluiten als wielrenner. Of een wielrenner zich wil aansluiten bij een wielerclub is verder persoonlijk, omdat iedereen op zijn eigen manier de wielersport kan beoefen. Over het algemeen zal de persoonlijkheid als wielrenner bepalen hoe je zal deelnemen aan de wielersport. Er zijn bijvoorbeeld ook genoeg wielrenners, die bij ieder café stoppen voor een drankje. Voor dit soort wielrenners is het competitiegevoel in de meeste gevallen minder belangrijk. Het vinden van de juiste wielermaatjes, die bij je passen als wielrenner, is dan ook belangrijk.

Wielerprof:

Op weg naar profwielrennen:

Opleidingen tot wielrenner

Er zijn geen echte opleidingsmogelijkheden voor het beroep wielrenner anders dan het heel veel trainen. Het worden van een goede wielrenner is een combinatie van heel veel trainen op de fiets en andere sporten beoefenen zoals krachttraining. Voor beroepssporters kan dit natuurlijk anders zijn omdat deze in de meeste gevallen wel begeleiding krijgen om nog beter te worden in de wielersport. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie voor meer informatie ook de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie en de Wielersportbond NTFU.

Bedrijven waar een wielrenner werkzaam kan zijn

Een wielrenner is in de meeste gevallen niet werkzaam voor bedrijven. Veruit de meeste wielrenners zijn hobbymatig actief binnen de wielersport en hebben dan ook niks te maken met bedrijven. Wel is het denkbaar dat een wielrenner een sponsor achter zich heeft staan, maar ook dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn.

Competenties wielrenner

De competenties waarover een wielrenner moet beschikken kunnen verschillen per wielrenner, omdat lang niet alle wielrenners het zelfde doel hebben. De competenties van een amateurwielrenner kunnen niet zomaar vergeleken worden met de competenties van een profwielrenner. Omdat de meeste wielrenners onderdeel uitmaken van een wielerploeg kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Daarnaast moet een wielrenner over veel doorzettingsvermogen en motivatie beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, trainen, presteren, tactiek, techniek en plezier. Als je een beroepscarrière ambieert als profwielrenner kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als wielrenner

Arbeidsmarktperspectief is niet echt van toepassing op een wielrenner omdat het beroep niet vergeleken kan worden met reguliere beroepen. Het arbeidsmarktperspectief zal dan ook sterk afhankelijk zijn van de competenties als wielrenner. De doorgroeimogelijkheden als wielrenner moeten gezien worden in het worden van een betaalde beroepssporter.

Arbeidsvoorwaarden en salaris wielrenner

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn verder niet van toepassing op het beroep wielrenner omdat het beroep wielrenner niet gezien kan worden als een regulier beroep. Vanzelfsprekend kunnen beroepssporters met het wielrennen veel geld verdienen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Wielrenner

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Wielrenner bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl