Beroepssporter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Als beroepssporter beoefen je een sport waarmee je je inkomen verdient. Dit is een groot verschil met amateursporters, omdat zij meestal geen geld verdienen met het uitoefenen van hun sport. Dit betekent overigens niet dat een amateursporter geen geld kan verdienen met zijn of haar sport, omdat er ook amateursporters zijn die een vergoeding ontvangen. Wel is het zo dat een amateursporter niet zomaar vergeleken kan worden met een beroepssporter, omdat deze laatste over het algemeen veel meer verdienen en meestal geen andere baan hebben. Als beroepssporter zal in alle gevallen op topniveau presteren en iedere dag met de sport waarbinnen je actief bent bezig zijn. Daarnaast hebben beroepssporters meestal ook te maken met sponsors, journalisten, begeleiders, trainers, fans en collega beroepssporters, afhankelijk van de soort sport.

Beroepssporter worden is de droom van veel amateursporters, ondanks dat dit voor de meeste amateursporters niet haalbaar zal zijn. Daarnaast zijn er veel sporters die niet de droom hebben om topsportster te worden, omdat ze bijvoorbeeld alleen een sport willen beoefenen voor hun plezier. Het worden van een beroepssporter zal in de meeste gevallen niet haalbaar zijn voor sporters, omdat je als sporter over unieke talenten moet beschikken en omdat de sporter over veel doorzettingsvermogen moet beschikken. De juiste mentaliteit als sporter is in de meeste gevallen net zo belangrijk als het talent. Daarnaast moet je als amateursporter ook opgemerkt worden door een scout. Scouts bekijken mogelijke sporttalenten op een neutrale manier en beoordelen ze op een andere manier dan ouders dit bijvoorbeeld doen, omdat ouders meestal niet objectief zijn als het op hun eigen kind aankomt. Het gescout worden door een scout is binnen de sport dan ook een belangrijk onderdeel voor sporters die willen doorgroeien tot beroepssporter.

Als beroepssporter ben je het visitekaartje van een club, bond of verenging en zal je hier ook naar moeten handelen. De sportprestaties vormen meestal maar één onderdeel van de werkzaamheden, omdat de meeste beroepssporters ook andere taken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het optreden voor sponsoren in reclames of aan het bezoeken van evenementen. In Nederland zijn er ongeveer 5.000 mensen werkzaam als beroepssporter, die in de meeste gevallen sponsors achter zich hebben staan. Deze 5.000 beroepssporters zijn actief binnen ongeveer twintig verschillende sporten.

Top Hockeyster:

Hoe maak je van een kind een topsporter:

Opleidingen tot beroepssporter

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden te benoemen voor het beroep beroepssporter, omdat er veel verschillende soorten sporten bestaan die allemaal om specifieke opleidingen of trainingen vragen. Daarnaast is het zo dat voor lang niet alle sporten een echte opleiding gevolgd hoeft te worden. Dit neemt natuurlijk niet weg dat jonge beroepssporters geen school hoeven te volgen, omdat de meeste jonge sporters ook school volgen naast hun sportcarrière. Niet iedere sporter die gescout is zal ook daadwerkelijk doorgroeien tot een beroepssporter. Scholing is en blijft dan ook belangrijk voor sporters. Vandaag de dag staat de begeleiding van sporters hoog aangeschreven, omdat sporters zich ook moeten kunnen reden als ze niet doorbreken. Zie voor meer informatie ook de website werken in de sport, waar meer informatie te vinden is.

Bedrijven waar een beroepssporter werkzaam kan zijn

Als beroepssporter werk je niet in de reguliere zin voor bedrijven maar werk je voor clubs of verenigingen, zoals de atletiekbond. Daarnaast kan je als beroepssporter werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, afhankelijk van de soort sport. De meeste beroepssporters hebben zaakwaarnemers die de belangen behartigen van beroepssporters.

Competenties beroepssporter

De competenties als beroepssporter verschillen per sport. Over het algemeen kunnen we stellen dat een beroepssporter over veel doorzettingsvermogen moet beschikken en dat deze over de juiste mentaliteit moet beschikken. Omdat de meeste beroepssporters intensief samenwerken met andere sporters, coaches en trainers moet je sociaal gezien goed onderlegd zijn. Enkele algemeen belangrijke woorden zijn passie, inzicht, zelfstandigheid, flexibiliteit en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beroepssporter

Het arbeidsmarktperspectief voor een beroepssporter is niet van toepassing, omdat het geen doorsnee baan betreft. Er zijn veel sporters die dromen van een carrière als topsporter, maar dit zal in de praktijk voor lang niet iedereen haalbaar zijn. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het succesvol opbouwen van een sportcarrière, waarmee de doorgroeimogelijkheden eigenlijk onbegrensd zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beroepssporter

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat deze per sport nogal kunnen verschillen. Het is wel zo dat een beroepssporter zich aan strikte afspraken moet houden, omdat de meeste beroepssporters een naam hoog te houden hebben van bijvoorbeeld een club, bond of vereniging en van eventuele sponsoren. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat het salaris meestal sterk afhankelijk zal zijn van de prestaties en de naamsbekendheid.

Mijnzzp.nl