Beroepssporter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een beroepssporter is iemand die beroepsmatig actief is als sporter. Een ander belangrijk punt om aangemerkt te worden als beroepssporter is dat een beroepssporter zijn of haar hoofdinkomen zal verdienen met de sport. Dit is een groot verschil met amateursporters, die meestal geen geld verdienen met het uitoefenen van hun sport. Dit betekent overigens niet dat een amateursporter geen geld kan verdienen met zijn of haar sport, omdat er ook amateursporters zijn die een bepaalde vergoeding kunnen ontvangen. Wel is het zo dat amateursporters niet zomaar vergeleken kunnen worden met beroepssporters, omdat beroepssporters over het algemeen veel meer verdienen en meestal geen andere baan hebben. Als beroepssporter zal je in alle gevallen op topniveau presteren en iedere dag met de sport waarbinnen je actief bent bezig zijn. Daarnaast hebben beroepssporters meestal te maken met sponsors, journalisten, begeleiders, trainers, fans en collega-beroepssporters, afhankelijk van de soort sport. Beroepssporter worden is de droom van veel amateursporters, ondanks dat dit voor de meeste amateursporters niet haalbaar is. Daarnaast zijn er veel sporters die niet de droom hebben om topsportster te worden, omdat ze bijvoorbeeld alleen een sport willen beoefenen voor hun plezier. Het worden van een beroepssporter zal in de meeste gevallen niet makkelijk zijn voor amateursporters, omdat je als sporter over unieke talenten en vaardigheden moet beschikken. Daarnaast moet een sporter over zeer veel doorzettingsvermogen beschikken. De juiste mentaliteit als sporter is in de meeste gevallen net zo belangrijk als het talent. Daarnaast moet je als amateursporter opgemerkt worden door een scout. Scouts bekijken mogelijke sporttalenten op een neutrale manier en beoordelen ze op een andere manier dan ouders dit bijvoorbeeld doen, omdat ouders meestal niet objectief zijn als het op hun eigen kind aankomt.

Als beroepssporter ben je dus een sporter die als hoofdtaak heeft het beoefen van sport. Dit houdt in de meeste gevallen ook in dat een beroepssporter kan rondkomen van de sport. Een beroepssporter zal dus geen andere betaalde baan hebben naast het beoefenen van de sport. Zoals eerder omschreven is het worden van beroepssporter moeilijk te noemen. Daarnaast zijn amateursporters die willen doorgroeien tot beroepssporter in de meeste gevallen sterk afhankelijk van mogelijke scouts. Als beroepssporter ben je het visitekaartje van een club, bond of vereniging en zal je hier naar moeten handelen. De sportprestaties vormen meestal maar één onderdeel van de werkzaamheden, omdat de meeste beroepssporters ook andere taken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het optreden voor sponsoren in reclames of aan het bezoeken van evenementen. In Nederland zijn er ongeveer vijfduizend mensen werkzaam als beroepssporter, die in de meeste gevallen sponsors achter zich hebben staan. Deze vijfduizend beroepssporters zijn actief binnen ongeveer twintig verschillende sporten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voetbal, tennis, hockey en aan de ruitersport. Daarnaast zijn er beroepssporters actief binnen de autosport en de motorsport. In de meeste gevallen zal een beroepssporter werkzaam zijn onder contract van een club of als zelfstandig beroepssporter actief zijn.

Beroepssporter worden

Het worden van beroepssporter is, zoals eerder omschreven, niet makkelijk. Daarnaast is het zo dat beroepssporters moeten beschikken over de juiste vaardigheden, behendigheden en mentaliteit. Vooral de juiste mentaliteit is iets waarmee redelijk veel amateursporters moeite hebben. Dit houdt bijvoorbeeld in dat een amateursporter veel zal trainen en alle aandacht zal geven aan de sport. Ook het overslaan van sociale activiteiten, zoals een mogelijk feest, om voldoende te kunnen slapen is belangrijk als sporter. Daarnaast zal een gemotiveerde sporter zeer goed op het eten letten en bijna geen alcohol drinken. Een andere belangrijke eigenschap als amateursporter is het geloven in je droom. Een goede sporter kan daarnaast op de juiste manier omgaan met mogelijke ups & downs. Ook het iedere keer willen presteren op topniveau is erg belangrijk als sporter.

Om mogelijk te kunnen doorgroeien tot beroepssporter is het belangrijk om beter te zijn dan mogelijke andere teamleden. Het worden van beroepssporter is niet alleen afhankelijk van de vaardigheden. De juiste mentaliteit en instelling is in de meeste gevallen net zo belangrijk. Beroepssporters moeten over het algemeen veel zaken laten vallen om alle aandacht te kunnen geven aan de sport. Beroepssporters maken meestal ook gebruik van ondersteunden medewerkers om zich volledig op de sport te kunnen focussen. Denk bijvoorbeeld aan een caddie die een golfer ontlast of aan een ruiter die gebruikmaakt van een groom. In sommige gevallen is voor ondersteunende medewerkers de benaming materiaalman van toepassing.

Top Hockeyster:

Hoe maak je van een kind een topsporter:

Opleidingen tot beroepssporter

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden te benoemen voor het beroep beroepssporter, omdat er veel verschillende soorten sporten bestaan die allemaal om specifieke opleidingen of trainingen vragen. Daarnaast is het zo dat voor lang niet alle sporten een echte opleiding gevolgd hoeft te worden. Dit neemt natuurlijk niet weg dat jonge beroepssporters geen school hoeven te volgen, omdat de meeste jonge sporters ook school volgen naast hun sportcarrière. Niet iedere sporter die gescout is zal ook daadwerkelijk doorgroeien tot een beroepssporter. Scholing is en blijft dan ook belangrijk voor sporters. Vandaag de dag staat de begeleiding van sporters hoog aangeschreven, omdat sporters zich ook moeten kunnen reden als ze niet doorbreken. Zie voor meer informatie ook de website werken in de sport, waar meer informatie te vinden is. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een beroepssporter werkzaam kan zijn

Als beroepssporter werk je niet in de gewone zin voor bedrijven, maar werk je voor clubs of verenigingen, zoals de atletiekbond, wielerclub of voetbalclub. Daarnaast kan je als beroepssporter werkzaam zijn als ondernemer, afhankelijk van de soort sport. De meeste beroepssporters hebben ook te maken met een zaakwaarnemer, die de belangen kan behartigen van beroepssporters. Zoals eerder aangeven zijn er binnen Nederland relatief gezien niet veel beroepsmatige sporters actief. Dit neemt niet weg dat ook amateursporters contractueel verbonden kunnen zijn aan een sportclub of sportvereniging.

Competenties beroepssporter

De competenties van een beroepssporter verschillen per sport. Over het algemeen kunnen we stellen dat een beroepssporter over veel doorzettingsvermogen moet beschikken en over de juiste mentaliteit moet beschikken. Ook de juiste motivatie mag niet ontbreken als beroepssporter. Omdat de meeste beroepssporters intensief samenwerken met andere sporters, coaches en trainers moet je sociaal gezien goed onderlegd zijn. Ook goede communicatieve vaardigheden mogen niet ontbreken als beroepssporter. Algemeen belangrijke woorden zijn discipline, passie, energie, zelfstandigheid, flexibiliteit, resultaatgerichtheid, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel en ambassadeurschap. Daarnaast moet een beroepssporter kunnen omgaan met mogelijke tegenslagen. Een beroepssporter moet dan ook beschikken over een professionele beroepshouding.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beroepssporter

Het arbeidsmarktperspectief voor een beroepssporter is niet van toepassing, omdat het geen doorsnee baan betreft. Er zijn veel sporters die dromen van een carrière als topsporter, maar dit zal in de praktijk voor lang niet iedereen haalbaar zijn. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het succesvol opbouwen van een sportcarrière, waarmee de doorgroeimogelijkheden eigenlijk onbegrensd zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beroepssporter

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat deze per sport nogal kunnen verschillen. Het is wel zo dat een beroepssporter zich aan strikte afspraken moet houden, omdat de meeste beroepssporters een naam hoog te houden hebben van bijvoorbeeld een club, bond of vereniging en van eventuele sponsoren. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat het salaris meestal sterk afhankelijk zal zijn van de prestaties en de naamsbekendheid.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Beroepssporter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Beroepssporter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl