Materiaalman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep materiaalman
Werken als materiaalman
Wat doet een materiaalman
Diverse taken als materiaalman:
Film: materiaalman van de KNVB
Film: beroep materiaalman
Opleidingen tot materiaalman
Bedrijven waar een materiaalman werkzaam kan zijn
Competenties materiaalman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als materiaalman
Arbeidsvoorwaarden en salaris materiaalman
Eigen bedrijf starten als Materiaalman
Boekhoudprogramma vergelijken Materiaalman

Beroep materiaalman

Een materiaalman of materiaalvrouw is verantwoordelijk voor verzorgen van het materiaal van het bedrijf of de club. Als materiaalman of materiaalvrouw heb je veel verschillende werkzaamheden. Het werk is heel erg uiteenlopend. De materiaalman of materiaalvrouw is voornamelijk actief achter de schermen bij trainingen en wedstrijden. Hij of zij zorgt ervoor dat de materialen die nodig zijn voor een training klaarliggen op het moment dat de training begint. Welk materiaal dit is, is natuurlijk erg afhankelijk van het bedrijf of de club waar de materiaalman of materiaalvrouw voor werkt. Werkt hij bijvoorbeeld voor het Nederlands voetbalelftal, dan zorgt de materiaalman of materiaalvrouw ervoor dat de kleding van de spelers klaar hangt in de kleedkamer. Deze kleding heeft hij zelf bedrukt met de naam en rugnummers van de spelers. Het kan ook zijn dat de materiaalman of materiaalvrouw de logo’s van de sponsoren zelf op de shirts moet drukken. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor al het materiaal dat tijdens de training of wedstrijd gebruikt gaat worden. Hierbij kun je denken aan de ballen (deze moeten opgepompt zijn), de pionnen, de doelen (het net van het doel mag niet kapot zijn) en de hesjes (deze moeten schoon en heel zijn). Hij of zij kan goed inschatten wat de spelers en trainers nodig hebben en zorgt ervoor dat dit klaarligt nog vóór ze erom gevraagd hebben. Ook bij (internationale) toernooien zorgt de materiaalman of materiaalvrouw ervoor dat alle spullen klaar staan voor transport en dat alles meegenomen wordt. Dit zijn niet alleen spullen voor de trainers en spelers, maar bijvoorbeeld ook spullen voor de kok en medische staf. Dit staat allemaal op grote containers en de materiaalman of materiaalvrouw is verantwoordelijk voor het inpakken en klaarzetten van deze containers. Niet iedereen kan een materiaalman of materiaalvrouw worden. Het is namelijk een heel verantwoordelijke functie, vergt een goede planning en je moet breed inzetbaar zijn.

Werken als materiaalman

Daarnaast zorgt een materiaalman ook voor het onderhoud aan het materiaal. Hij of zij zorgt ervoor dat al het materiaal schoon en netjes opgeruimd is. Kleine reparaties kan de materiaalman zelf uitvoeren. Grotere reparaties (of de kleine reparaties die je niet zelf uit kan voeren) worden door specialisten uitgevoerd. Hier zorgt de materiaalman voor. Hij of zij onderzoekt wat er gemaakt moet worden en wie dit zou kunnen doen. Voordat hij de leidinggevende informeert heeft hij al uitgezocht wat het kost en wanneer de reparatie uitgevoerd zou kunnen worden. De materiaalman heeft een duidelijk plan en informeert de leidinggevende. Deze hoeft alleen maar akkoord te geven, zodat de materiaalman de reparatie kan regelen. Bij het uitvoeren van de reparatie houdt hij het overzicht en zorgt ervoor dat het netjes gedaan wordt. Als er materiaal kapot is dat niet gemaakt kan worden (denk bijvoorbeeld aan ballen) dan zorgt de materiaalman ervoor dat er nieuw materiaal komt. Dit doet de materiaalman in overleg met de leidinggevende en/of de financiële afdeling.

Wat doet een materiaalman

Een materiaalman is verantwoordelijk voor al het materiaal, zoals de sportkleding van de spelers en de ballen. Een materiaalman is meestal niet verantwoordelijk voor de schoenen, die moeten de spelers zelf meenemen. Daarnaast werkt hij moet nauw samen met de trainer, maar ook met de spelers. Er is ook veel contact met de eventuele ballenjongens en de medische staf. Intensief contact is er ook met de kok zodat de materiaalman weet wat de kok nodig heeft aan materiaal en ervoor kan zorgen dat dit aanwezig is. Bij een training of wedstrijd op locatie zorg jij er, in overleg met de kok, voor dat alle kookspullen meegenomen worden. Ditzelfde doe je met de medische staf van een team (bijvoorbeeld een fysiotherapeut). Ook kan hij te maken hebben met sportmasseurs. Voor de bedrukking en aanbrenger van sponsorlogo’s werkt de materiaalman samen met de fondsenwerver. Met al deze collega’s en partijen moet je nauw samenwerken om alles zo vloeiend mogelijk te laten verlopen.

Diverse taken als materiaalman:

  • Het beheer van alle materialen.
  • Nauw contact met collega’s (bijvoorbeeld met trainers, spelers, koks).
  • Goed onderhouden en schoonmaken van losse materialen.
  • Onderhoud aan het veld of aan de sportzaal.
  • Opruimen van het veld of de sportzaal.
  • Kleine reparaties uitvoeren.
  • Grotere reparaties laten uitvoeren (offertes laten maken, overleg met de leidinggevende).
  • Bekijken wat er nodig is aan materiaal en voorstellen doen voor nieuw materiaal.
  • Bestellen van nieuw materiaal.
  • Het opruimen en opgeruimd houden van de eigen werkplek.
  • Het wassen van kleding.
  • Het bedrukken van shirts met rugnummer, naam en eventueel sponsor.

Film: materiaalman van de KNVB

Film: beroep materiaalman

Opleidingen tot materiaalman

Er is geen specifieke opleiding nodig om materiaalman te worden. Wel is het heel belangrijk dat je affiniteit hebt met de branche waar jij materiaalman of materiaalvrouw voor wordt. Werk je voor een voetbalclub, dan is het handig om de regels van de sport te kennen, zodat je goed kan inspelen op de behoeften van de spelers en de staf. Dit geldt uiteraard ook voor andere sporten. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een materiaalman werkzaam kan zijn

Zoals eerder beschreven kan dit erg verschillen. Als vrijwilliger kan je als materiaalman werkzaam zijn bij een amateurclub. Dit kan in veel verschillende sporten, zoals voetbal, hockey, honkbal maar ook volleybal, korfbal, boogschieten of paardrijden. Op professionele basis kan het ook erg verschillen, er zijn immers veel verschillende sporten. Als je aan de slag gaat bij een professionele club kan het zijn dat je regelmatig mee moet naar het buitenland voor een trainingskamp of een wedstrijd. Binnen de professionele clubs is er ook nog veel verschil. Je kunt werken voor een club die meedraait in de top van zijn sport in het land, maar ook bij een club die onderaan meedraait of net in een klasse eronder. De werkzaamheden zullen echter niet veel verschillen.

Competenties materiaalman

Het is belangrijk dat een materiaalman passie heeft voor het bedrijf of de club waar hij werkzaam is. Omdat je op veel plekken komt waar weinig mensen mogen komen en veel te maken hebt met trainers en spelers die misschien wel bekend zijn in Nederland is het heel belangrijk dat je een integer persoon bent, iemand die te vertrouwen is. Daarnaast heeft een materiaalman een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hij of zij is stressbestendig en oplossingsgericht. Als er op het laatste moment nog iets geregeld moet worden, dan houdt de materiaalman het hoofd koel en zoekt deze snel een oplossing voor het probleem. De materiaalman heeft geen ‘9 tot 5’ mentaliteit en is flexibel in te zetten. Belangrijke woorden zijn: zorgvuldig, gemotiveerd, enthousiast, aanpakken en planning.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als materiaalman

Het arbeidsmarktperspectief als materiaalman is over het algemeen redelijk te noemen. Er zijn zeker doorgroeimogelijkheden vanuit de functie van materiaalman. Binnen hetzelfde bedrijf zijn er mogelijkheden, maar het kan ook zijn dat je van een amateurclub naar een professionele club overstapt. De topclubs zoeken de beste materiaalmannen dus als je écht goed bent kun je daar aan de slag.

Arbeidsvoorwaarden en salaris materiaalman

Het is moeilijk om een beeld te geven van de arbeidsvoorwaarden. Deze zullen per bedrijf heel erg verschillen. Het bedrijf of de club zal zelf bepalen wat jouw salaris zal worden, op basis van je opleiding en de ervaring die je al hebt opgedaan. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zullen erg verschillen. Bij een amateurclub zal je misschien een gratis lidmaatschap krijgen voor de club zelf, terwijl een professionele club je een salaris betaalt en daarnaast misschien ook reiskosten.

Eigen bedrijf starten als Materiaalman

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Materiaalman, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Materiaalman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Materiaalman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Materiaalman.

Mijnzzp.nl