Onderhoudsman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep onderhoudsman
Een allround baan als onderhoudsman
Werken als onderhoudsman
Diverse werkzaamheden van een onderhoudsman:
Servicemedewerker gebouwen:
Allround vakkracht onderhoud:
Opleidingen tot onderhoudsman
Bedrijven waar een onderhoudsman werkzaam kan zijn
Competenties onderhoudsman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als onderhoudsman
Arbeidsvoorwaarden en salaris onderhoudsman
Eigen bedrijf starten als Onderhoudsman
Boekhoudprogramma vergelijken Onderhoudsman

Beroep onderhoudsman

Een onderhoudsman is iemand die verantwoordelijkheid is voor het uitvoeren van onderhoud. Als onderhoudsman kan je werkzaam zijn in verschillende branches, omdat de functie onderhoudsman in de praktijk binnen alle branches voorkomt. Welke taken en verantwoordelijkheden een onderhoudsman heeft kan per onderhoudsman verschillen, omdat de werkzaamheden per branche kunnen verschillen. In het algemeen kunnen we stellen dat van een onderhoudsman verwacht mag worden dat hij of zij beschikt over technisch inzicht en oplossingsgericht weet te werken. In de praktijk kan de benaming onderhoudsman ook op andere manieren voorkomen, zoals de benaming medewerker technische dienst, klusjesman of als onderhoudstechnicus, afhankelijk van waar de onderhoudsman werkzaam is. Ook het opleidingsniveau kan verschillen per onderhoudsman, omdat het werken aan technische installaties niet zomaar vergeleken kan worden met het vervangen van lampen of mengkranen. In alle gevallen is het belangrijk dat een onderhoudsman beschikt over technisch inzicht. Als een onderhoudsman te maken heeft met technische werkzaamheden is meestal de benaming onderhoudstechnicus van toepassing. Als het relatief makkelijke onderhoudswerkzaamheden betreft kan er sprake zijn van een facilitair medewerker. De meeste bedrijven zitten te springen om goede onderhoudsmannen, omdat onderhoudsmannen zo belangrijk kunnen zijn. Het zijn over het algemeen alleen de grotere organisaties die gebruikmaken van interne onderhoudsmannen. Denk bijvoorbeeld aan hotels, recreatieparken, zorginstellingen en aan fabrikanten. In de meeste gevallen zal een onderhoudsman aangemerkt moeten worden als allround medewerker, die inzetbaar kan zijn voor alle voorkomende werkzaamheden. Ook het begeleiden van externe bedrijven behoort meestal tot de werkzaamheden van een onderhoudsman. Als onderhoudsman is het belangrijk dat je beschikt over een brede kennis.

Een allround baan als onderhoudsman

Een onderhoudsman kan dus op verschillende manieren te maken hebben met onderhoud. Als een onderhoudsman te maken heeft met technische werkzaamheden is meestal de benaming onderhoudstechnicus van toepassing. Een goede onderhoudsman heeft in de meeste gevallen kennis van elektriciteit, sanitair, verwarmingsinstallaties, schilderswerkzaamheden en algemene onderhoudswerkzaamheden. Zoals eerder omschreven kunnen de inhoudelijke werkzaamheden per branche verschillen en kunnen de verantwoordelijkheden verschillen per onderhoudsman. Het is niet zo dat een onderhoudsman kennis hoeft te hebben van totale installaties, omdat het installeren en onderhouden van installaties toebehoort tot de werkzaamheden van gespecialiseerde vaklieden. Daarnaast kan er sprake zijn van verplichte keuringen bij technische installaties. Denk bijvoorbeeld aan het keuren van de airco-installatie en aan de liftinstallatie. Wel moet een onderhoudsman over de benodigde basiskennis beschikken, zodat kleine storingen zelfstandig verholpen kunnen worden.

Werken als onderhoudsman

Onderhoudsmannen komen binnen alle branches voor, omdat ze onmisbaar zijn voor bedrijven en instellingen. Het zijn de onderhoudsmensen die mogelijke problemen snel kunnen verhelpen. Het is denkbaar dat een onderhoudsman verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, die niet direct met onderhoud te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een onderhoudsman die ook werkzaam is als facilitair medewerker. In dat geval ben je meestal ook verantwoordelijk voor het regelen van de catering, het klaarzetten van vergadertafels of algemene schoonmaakwerkzaamheden. Ook het onderhouden van de tuin kan tot de werkzaamheden behoren van een onderhoudsman. De meeste onderhoudsmannen moeten gezien worden als allround medewerkers, die inzetbaar zijn voor alle voorkomende werkzaamheden. De inhoudelijke werkzaamheden van een onderhoudsman kunnen hierdoor verschillen per werkgever, omdat het beroep onderhoudsman in de praktijk op verschillende manieren voorkomt. Afhankelijk van de werkgever kan een onderhoudsman werkzaam zijn onder het hoofd technische dienst of werkzaam zijn onder de facilitair manager.

Diverse werkzaamheden van een onderhoudsman:

  • Algemene storingen of klachten verhelpen.
  • Het begeleiden van werkzaamheden.
  • Machines en installaties controleren.
  • Toezicht houden op gebouwen.
  • Schilderswerkzaamheden.
  • Schoonmaakwerkzaamheden.

Servicemedewerker gebouwen:

Allround vakkracht onderhoud:

Opleidingen tot onderhoudsman

Er bestaan geen specifieke erkende opleidingen tot onderhoudsman, omdat de benaming onderhoudsman hiervoor te algemeen is. Een onderhoudsman kan werkzaam zijn binnen uiteenlopende soorten branches en kan ook verschillende achtergronden hebben als onderhoudsman. Een onderhoudsman kan bijvoorbeeld een timmerman, een huismeester, een servicemonteur of klusjesman zijn. Het beroep onderhoudsman is over het algemeen een beroep op Mbo-niveau, echter hoeft dit zeker niet het geval te zijn als het complexe onderhoudswerkzaamheden betreft. Zie voor meer informatie de meer specifieke beroepen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot een goed boekhoudpakket zzp voor de administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een onderhoudsman werkzaam kan zijn

Een onderhoudsman kan werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven en instellingen in verschillende branches. Onderhoudsmannen komen over het algemeen veel voor bij woningstichtingen, aannemers, fabrieken, technische bedrijven of zijn bijvoorbeeld werkzaam als zelfstandig ondernemer. Ook binnen de industrie komt het beroep onderhoudsman veel voor, omdat binnen de industrie over het algemeen veel sprake is van technische installaties en machines, die regelmatig onderhouden moeten worden. In dat geval kan een onderhoudsman ook aangemerkt worden als onderhoudsmonteur. Zoals eerder omschreven is het ook prima denkbaar dat een onderhoudsman werkzaam is als ondernemer en voor verschillende opdrachtgevers werkzaam is.

Competenties onderhoudsman

De belangrijkste competenties als onderhoudsman zijn over het algemeen een flexibele oplossingsgerichte instelling en technisch inzicht. Daarnaast mag van een onderhoudsman verwacht worden dat deze communicatief gezien sterk onderlegd is, zodat mogelijke problemen op een effectieve manier opgepakt en aangepakt worden. Ook is het belangrijk dat een onderhoudsman gezien kan worden als allround monteur, die zelfstandig in staat is de meest voorkomende montagewerkzaamheden uit te voeren. Algemeen belangrijke woorden als onderhoudsman zijn creativiteit, veiligheid, samenwerken, inzicht, doorzettingsvermogen, vakmanschap en plannen. Als een onderhoudsman werkzaam is als ondernemer moet de onderhoudsman ook over een commerciële instelling beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als onderhoudsman

Het arbeidsmarktperspectief als onderhoudsman is over het algemeen zeer goed te noemen, mits je als onderhoudsman beschikt over de benodigde kennis en ervaring. De meeste bedrijven en instellingen kunnen goede onderhoudsmensen gebruiken omdat deze in veel gevallen onmisbaar zijn. De doorgroeimogelijkheden als onderhoudsman zijn over het algemeen beperkt afhankelijk van de opleiding en de specifieke verantwoordelijkheden. Een mogelijke vervolgfunctie kan de functie hoofd technische dienst zijn, echter komt het beroep hoofd technische dienst niet binnen alle bedrijven voor. Daarnaast is de functie hoofd technische dienst over het algemeen alleen toegankelijk als je beschikt over een passende hbo-opleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris onderhoudsman

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een onderhoudsman overal werkzaam kan zijn in alle denkbare branches. Een onderhoudsman zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Onderhoudsman

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Onderhoudsman, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Onderhoudsman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Onderhoudsman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Onderhoudsman.

Mijnzzp.nl