Onderhoudsman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Onderhoudsman is een algemene benaming voor personen die verantwoordelijkheid zijn voor onderhoudswerkzaamheden. Als onderhoudsman kan je werkzaam zijn in uiteenlopende soorten branches, omdat onderhoudsmannen binnen de praktijk overal nodig zijn. Welke taken en verantwoordelijkheden een onderhoudsman precies heeft kan per onderhoudsman of onderhoudsvrouw verschillen, omdat de werkzaamheden ook per branche verschillend kunnen zijn. In het algemeen kunnen we stellen dat van een onderhoudsman verwacht mag worden dat deze beschikt over technisch inzicht en oplossingsgericht weet te werken. Binnen de praktijk kan een onderhoudsman ook andere benamingen gebruiken, zoals medewerker technische dienst, klusjesman of timmerman, afhankelijk van waar de onderhoudsman precies werkzaam is. Als onderhoudsman kan je dan ook werkzaam zijn binnen verschillende branches op verschillende manieren. Ook het opleidingsniveau als onderhoudsman kan verschillen per onderhoudsman, bijvoorbeeld omdat het werken aan complex technische installaties niet zomaar vergeleken kan worden met het vervangen van een lamp of mengkraan. In alle gevallen zal een onderhoudsman wel moeten beschikken over technisch inzicht. Onderhoudsmannen komen in de praktijk op veel verschillende manier voor in verschillende branches. De meeste particulieren en bedrijven zitten over het algemeen te springen om goede onderhoudsmannen, omdat onderhoudsmannen zo belangrijk kunnen zijn.

Omdat een onderhoudsman over het algemeen verantwoordelijk is voor diverse werkzaamheden is het erg belangrijk dat een onderhoudsman beschikt over een brede kennis met betrekking tot het klussen. Een goede onderhoudsman heeft in de meeste gevallen dan ook kennis van elektrische installaties, sanitair, verwarmingsinstallaties, schilderswerkzaamheden en algemene onderhoudswerkzaamheden. Zoals eerder omschreven kunnen de werkzaamheden als onderhoudsman per branche verschillen en kunnen de verantwoordelijkheden ook verschillen per onderhoudsman. Het is over het algemeen niet zo dat een onderhoudsman kennis hoeft te hebben van totale installaties, omdat daar weer andere vakmensen voor zijn. Wel moet een onderhoudsman over de benodigde basiskennis beschikken zodat deze kleine storingen zelfstandig kan verhelpen.

Onderhoudsmannen of onderhoudsvrouwen komen zoals eerder omschreven binnen alle branches voor op verschillende manieren, omdat ze over het algemeen onmisbaar zijn voor bedrijven en instellingen. Het zijn de onderhoudsmensen die mogelijke problemen snel kunnen verhelpen en het zijn de onderhoudsmensen die kennis van zaken hebben. Het is mogelijk dat een goede onderhoudsman ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, die niet direct met onderhoud te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een onderhoudsman die ook fungeert als facilitair medewerker, of aan een onderhoudsman die ook verantwoordelijk is voor het klaarzetten van tafels als er sprake is van een bijeenkomst met catering. De meeste onderhoudsmannen moeten gezien worden als allround medewerkers, die inzetbaar zijn op verschillende manieren. De inhoudelijke werkzaamheden als onderhoudsman kunnen verschillen per werkgever, omdat het beroep onderhoudsman in de praktijk op veel verschillende manieren kan voorkomen.

Diverse werkzaamheden van een onderhoudsman:

  • Algemene storingen c.q. klachten verhelpen
  • Het begeleiden van werkzaamheden
  • Machines en installaties controleren
  • Toezicht houden op gebouwen
  • Schilderswerkzaamheden
  • Schoonmaakwerkzaamheden

Servicemedewerker gebouwen:

Allround vakkracht onderhoud:

Opleidingen tot onderhoudsman

Er bestaan geen specifieke erkende opleidingen tot onderhoudsman, omdat de benaming onderhoudsman hiervoor te algemeen is. Een onderhoudsman kan werkzaam zijn binnen uiteenlopende soorten branches en kan ook verschillende achtergronden hebben als onderhoudsman. Een onderhoudsman kan bijvoorbeeld een timmerman, een huismeester, een servicemonteur of klusjesman zijn. Het beroep onderhoudsman is over het algemeen een beroep op Mbo-niveau, echter hoeft dit zeker niet het geval te zijn als het complexe onderhoudswerkzaamheden betreft. Zie voor meer informatie de meer specifieke beroepen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een onderhoudsman werkzaam kan zijn

Een onderhoudsman kan werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven en instellingen in verschillende branches. Onderhoudsmannen komen over het algemeen veel voor bij woningstichtingen, aannemers, fabrieken, technische bedrijven of zijn bijvoorbeeld werkzaam als zelfstandig ondernemer. Ook binnen de industrie komt het beroep onderhoudsman veel voor, omdat binnen de industrie over het algemeen veel sprake is van technische installaties en machines, die regelmatig onderhouden moeten worden. In dat geval kan een onderhoudsman ook aangemerkt worden als onderhoudsmonteur. Zoals eerder omschreven is het ook prima denkbaar dat een onderhoudsman werkzaam is als ondernemer en voor verschillende opdrachtgevers werkzaam is.

Competenties onderhoudsman

De belangrijkste competenties als onderhoudsman zijn over het algemeen een flexibele oplossingsgerichte instelling en technisch inzicht. Daarnaast mag van een onderhoudsman verwacht worden dat deze communicatief gezien sterk onderlegd is zodat mogelijke problemen op een effectieve manier opgepakt en aangepakt worden. Ook is het belangrijk dat een onderhoudsman gezien kan worden als allround monteur, die zelfstandig in staat is de meest voorkomende montagewerkzaamheden uit te voeren. Algemeen belangrijke woorden als onderhoudsman zijn creativiteit, veiligheid, samenwerken, inzicht, doorzettingsvermogen, vakmanschap en plannen. Als een onderhoudsman werkzaam is als ondernemer moet de onderhoudsman ook over een commerciële instelling beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als onderhoudsman

Het arbeidsmarktperspectief als onderhoudsman is over het algemeen zeer goed te noemen, mits je als onderhoudsman beschikt over de benodigde kennis en ervaring. De meeste bedrijven en instellingen kunnen goede onderhoudsmensen gebruiken omdat deze in veel gevallen onmisbaar zijn. De doorgroeimogelijkheden als onderhoudsman zijn over het algemeen beperkt afhankelijk van de opleiding en de specifieke verantwoordelijkheden. Een mogelijke vervolgfunctie kan de functie hoofd technische dienst zijn, echter komt het beroep hoofd technische dienst niet binnen alle bedrijven voor. Daarnaast is de functie hoofd technische dienst over het algemeen alleen toegankelijk als je beschikt over een passende Hbo-opleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris onderhoudsman

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een onderhoudsman overal werkzaam kan zijn in alle denkbare branches. Een onderhoudsman zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl