Verwarmingsmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een verwarmingsmonteur is een vakman die verantwoordelijk is voor het installeren, aanpassen en onderhouden van verwarmingssystemen. Het beroep verwarmingsmonteur behoort toe tot de installatietechniek en is een breed beroep. Een goed verwarmingsmonteur moet over de nodige vakkennis beschikken, omdat een verwarmingsmonteur met verschillende verwarmingssystemen en verwarmingstechnieken te maken krijgt. Het beroep verwarmingsmonteur heeft niet alleen betrekking op het installeren van cv-ketels omdat er tegenwoordig ook ander systemen toegepast kunnen worden om huizen en ander soort gebouwen te kunnen verwarmen, zoals boilers en warmtepompen. Het op de juiste manier installeren van dit soort verwarmingssystemen moet uitgevoerd worden door de juiste vakmensen, omdat het specialistische werkzaamheden betreft. Het beroep verwarmingsmonteur is in veel gevallen een afleiding van het beroep loodgieter, echter kan het beroep verwarmingsmonteur ook gezien worden als een aparte specialisatie. De laatste jaren zijn de nieuwe cv ketels sterk verbeterd als het om rendement gaat. Door steeds maar hogere energieprijzen is het erg belangrijk geworden om het rendement van een ketel te verhogen. Tegenwoordig noemt men ketels met een rendement vanaf negentig procent dan ook hoog rendement ketels. Dit soort ketels en ander soort ketels kan over het algemeen alleen op de juiste manier functioneren als de ketel op de juiste manier geïnstalleerd is. Ook het op de juiste manier inregelen van dit soort systemen is over het algemeen erg belangrijk. Ook dit soort werkzaamheden behoort toe tot de verantwoordelijkheden van een verwarmingsmonteur.

Een verwarmingsmonteur krijgt steeds weer met nieuwe technieken te maken. Zo zijn er tegenwoordig al Cv-ketels op de markt die stroom kunnen opwekken en worden verwarmingssystemen steeds vaker gekoppeld aan zonnepanelen die water in een boiler verwarmen. Ook houtkachels kunnen aangesloten worden op een verwarmingssysteem. Het is daarom erg belangrijk dat de monteur bijgeschoold blijft in zijn vak. Was het in het verleden zo dat verwarmingssystemen standaard werden aangelegd met ijzeren verwarmingsbuizen, tegenwoordig worden hier steeds vaker flexibele buizen voor gebruikt. Deze buizen en koppelstukken kunnen met een perstang waterdicht gekoppeld worden. Ook voor waterleidingen wordt dit steeds meer gebruikt door loodgieters. Dit soort flexibele buizen zijn ideaal bij een renovatie, omdat deze makkelijk weggewerkt kunnen worden en bochten makkelijk te nemen zijn zonder extra koppelingen.

Het aanleggen van een verwarmingssysteem is een secuur werk omdat er geen lekkages mogen zijn en de druk later ook niet mag wegvallen (een beetje drukverlies is niet erg). Vooral leidingen die weggewerkt zijn achter een muur of in de vloer moeten extra gecontroleerd worden om later problemen te voorkomen. Bij het aanleggen van vloerverwarming is het dan ook verstandig om na het leggen het systeem onder druk te brengen met lucht en er een meter tussen te hangen zodat men kan zien of er drukverlies is. Vooral bij vloerverwarmingen komt het nogal eens voor dat deze gelegd wordt en er later iemand overheen loop of iets op laat vallen en deze lek raakt. Wanneer een vloer gestort is en de vloerverwarming blijkt lek te zijn kan in de meeste gevallen de hele vloer eruit gebikt worden omdat de meeste verwarmingsmonteurs een reparatie in de vloer niet zien zitten in verband met mogelijke nieuwe lekkages en dus geen garantie durven te geven.

Combiketel

Een combiketel voorziet buiten het verwarmen van de verwarming ook in warm tapwater. Een groot voordeel hiervan is dat er geen losse geisers of boilers meer nodig zijn. Moderne ketels van tegenwoordig zijn zogenaamde gesloten toestellen. Dit betekent dat de ketel zijn verbrandingslucht van buiten haalt en niet vanuit de ruimte zelf waar de ketel staat, zoals bij een open verbrandingstoestel. Om een ketel in goede conditie te houden zal er een keer per jaar een erkende installateur naar moeten kijken. Bij de meeste ketels is het mogelijk om een computer aan te sluiten. Via de computer kan de installateur precies zien wat de ketel allemaal gedaan heeft en of er storingen zijn. Buiten de combiketel is er ook nog de zogenaamde soloketel. De ketel kan alleen het verwarmingssysteem verwarmen en biedt geen mogelijkheid om warm water te tappen.

VR (verbeterd rendement)

De verbeterd rendement ketels hebben ongeveer een rendement van 75 %. De VR ketels zijn goedkoper dan HR ketels omdat ze vaak minder uitgebreid zijn maar duurder in gebruik dan een HR ketel. De ketel bestaat uit simpele techniek en doet feitelijk niks anders dan verwarmen tot de gewenste temperatuur en dan weer uitgaan.

HR (hoog rendement)

De hoog rendement ketels hebben minimaal een rendement dat hoger is dan 90 %. Deze ketel zijn duurder in aanschaf dan een VR ketel maar goedkoper in gebruik. De HR ketels zitten vol met moderne technieken om het verbruik zo laag mogelijk te houden zoals een pomp die alleen draait wanneer dit nodig is en een elektronische ontsteking die een waakvlam overbodig maakt. Een waakvlam alleen verbruikt al ongeveer 100 tot 250 m3 gas per jaar.

CV Ketel

Een ketel heeft ook jaarlijks onderhoud nodig om zonder problemen te blijven werken. De meeste ketels van vandaag de dag kunnen uitgelezen worden door een verwarmingsmonteur, om te kunnen zien wat een ketel precies allemaal gedaan heeft en of er bepaalde storingen of foutmeldingen zijn geweest. Een ketel moet jaarlijks schoon gemaakt gecontroleerd worden op diverse punten, zoals het schoonmaken van het brandingshuis, controleren van de pakkingen en of alle filters nog schoon zijn. Een ketel kan door diverse problemen stoppen met werken, zoals bijvoorbeeld te weinig druk in het systeem of een driewegklep die er mee stopt. De driewegklep regelt waar het warm water naar toe gaat (verwarming of douche). Dit zijn vaak onderdelen die preventief vervangen moeten worden om problemen te voorkomen.  Ook het controleren van het drukvat is een belangrijk onderdeel, omdat anders de verwarming er mee kan stoppen.

Drukvat

Een drukvat heeft een soort ballon aan de binnenkant die uitzet als de druk in het systeem minder wordt zodat het verwarmingssysteem op druk blijft. Het kan voorkomen dat de ballon in het drukvat lek is en deze daardoor niet meer werkt en de druk daardoor zakt. Het controleren van een drukvat kan simpel gedaan worden door er op te tikken. Klinkt het drukvat onder het zelfde als boven, dan zal deze helemaal vol met water zitten en dus stuk zijn.

Informatie over een verwarmingsmonteur:

Informatie over een loodgieter:

Opleidingen tot verwarmingsmonteur

Een verwarmingsmonteur is werkzaam in de installatiebranche. Om als verwarmingsmonteur aan het werk te kunnen is het belangrijk een opleiding te volgen in de installatietechniek. Tijdens de opleiding zal er vier dagen gewerkt worden en gaat de leerling verwarmingsmonteur één dag naar school voor de theorie. Tijdens de opleiding worden verschillende examens afgenomen, die samen het diploma geven. Het beroep verwarmingsmonteur is eigenlijk het zelfde als dat van een loodgieter. Zie dus voor meer informatie ook het beroep loodgieter. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een verwarmingsmonteur werkzaam kan zijn

Een verwarmingsmonteur is over het algemeen werkzaam voor een installatiebedrijf, echter kan een verwarmingsmonteur ook prima werkzaam zijn als ondernemer. Afhankelijk van de soort verwarmingsmonteur is het niet ondenkbaar dat een verwarmingsmonteur ook andere werkzaamheden kan uitvoeren.

Competenties verwarmingsmonteur

De belangrijkste competentie van een verwarmingsmonteur is de vakinhoudelijke kennis van de installatiebranche en van verwarmingstechnieken. Het is belangrijk dat een verwarmingsmonteur goed opgeleid is en bekend is met de laatste technieken binnen de installatiebranche. De techniek waarmee een verwarmingsmonteur te maken heeft staat nooit stil, omdat er ieder jaar wel weer nieuwe ketels en mogelijkheden op de markt komen. Andere belangrijke competenties als verwarmingsmonteur zijn dat een verwarmingsmonteur aangemerkt moet kunnen worden als allround installateur, monteur en technicus. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, controleren, secuur, plannen en organiseren. Als een verwarmingsmonteur werkzaam is als ondernemer is ook het kunnen netwerken aan te merken als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verwarmingsmonteur

Binnen de installatietechniek is er veel vraag naar goed opgeleide verwarmingsmonteurs. Of er nu een nieuwe verwarming gemaakt moet worden of een bestaand systeem aangepast moet worden, de verwarmingsmonteur is bekend met alle systemen en weet wat er gedaan moet worden. Als verwarmingsmonteur zijn er voldoende mogelijkheden om zich binnen de installatietechniek verder te ontwikkelen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verwarmingsmonteur

Een verwarmingsmonteur valt onder de CAO Metaal en Techniek. Een verwarmingsmonteur in loondienst zal, afhankelijk van zijn ervaring en leeftijd, ongeveer 2600 euro bruto per maand verdienen. Het is prima mogelijk om als zelfstandig verwarmingsmonteur of loodgieter te beginnen. Als de verwarmingsmonteur voldoende werk binnen kan halen, zullen de verdiensten doorgaans hoger zijn dan in loondienst.

Mijnzzp.nl