Opleiding tot Verwarmingsmonteur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingServicemonteur Installatietechniek (Mbo 3)
VervolgopleidingWerktuigbouwkunde (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding allround verwarmingsmonteur

De opleiding tot allround verwarmingsmonteur, ook wel servicetechnicus installatietechniek genoemd, behoort tot de installatietechniek. De opleiding servicetechnicus installatietechniek is een brede opleiding, omdat er verschillende vakgebieden bestaan binnen de installatietechniek met verschillende specialisaties. Tijdens deze Mbo-opleiding is er onder andere veel aandacht voor centrale verwarming- en klimaatsystemen, luchtbehandeling- en airconditioningsystemen, gas- en stookinstallaties en sanitaire- en drinkwatersystemen. Als verwarmingsmonteur ben je zeker niet alleen een installateur. Je bent ook een onderhoudsspecialist van diverse systemen, zoals cv-ketels en airco-installaties. Tijdens de opleiding servicetechnicus installatietechniek is er veel aandacht voor het werken met computers en diverse computerprogramma's, omdat de meeste nieuwe systemen via een computer uit te lezen zijn en via de computer ook de instellingen aangepast kunnen worden.

Naast de vaktechnische vaardigheden leer je omgaan met klanten en opdrachtgevers, collega's en leidinggevenden, zoals een uitvoerder of aannemer. Tijdens de Mbo-opleiding verwarmingsmonteur zal je meestal één of twee keer een korte stage lopen bij installatiebedrijven, die meestal één tot twee weken in beslag zal nemen. De Mbo-opleiding allround verwarmingsmonteur bestaat uit theorie, technisch tekenen en het maken van praktijkopdrachten in een werkplaats. Tijdens de praktijklessen is er veel aandacht voor het kunnen analyseren en opsporen van foutmeldingen in verschillende systemen, die in de praktijk kunnen voorkomen. Omdat de meeste systemen tegenwoordig complex zijn is het kunnen opsporen van foutmeldingen als verwarmingsmonteur belangrijk. Ook zal er tijdens de opleiding veel aandacht zijn voor andere specialisaties, zoals het zetten van een zinken goot en het monteren hiervan. Maar denk ook aan het monteren van hemelwaterafvoeren en andere afvoeren.

Opleidingsduur en niveau allround verwarmingsmonteur

De Mbo-opleiding tot allround verwarmingsmonteur of servicetechnicus installatietechniek neemt doorgaans drie tot vier jaar in beslag en is een opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen allround verwarmingsmonteur

De meeste Mbo-studenten met een afgeronde opleiding servicetechnicus installatietechniek kiezen voor een verdere vakopleiding binnen de installatietechniek. Binnen de installatietechniek bestaan er veel richtingen. Tijdens de vakopleiding zal je doorgaans vier dagen werken en één dag in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens deze vakopleiding worden er regelmatig examens afgenomen op school en in de praktijk. Met een afgeronde Mbo-opleiding op niveau vier is het overigens ook mogelijk om een Hbo-opleiding te volgen als vervolgopleiding zoals de Hbo-opleiding Werktuigbouwkunde.

Vooropleiding allround verwarmingsmonteur

De meeste scholen verwachten minimaal een opleiding servicemonteur installatietechniek op niveau twee of een andere gelijkwaardige opleiding binnen de installatietechniek, om deel te kunnen nemen aan de opleiding servicetechnicus installatietechniek niveau vier.

Mijnzzp.nl