Opleiding tot Warmtekracht specialist

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Werktuigbouwkunde
VooropleidingAllround Loodgieter (Mbo 4)
VooropleidingAllround Machinebouwer (Mbo 4)
VooropleidingHavo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Werktuigbouwkunde

De Hbo-opleiding werktuigbouwkunde is een uitstekende opleiding die goede carrièremogelijkheden biedt aan afgestudeerde studenten. Het bedrijfsleven zit te springen om goed opgeleide werktuigbouwkundigen. De Hbo-opleiding werktuigbouwkunde heeft alles met techniek te maken en het willen ontwikkelen en maken van nieuwe dingen. Werktuigbouwkunde is een breed begrip waar veel bedrijven mee te maken hebben op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen en bouwen van een nieuwe hijskraan, het ontwikkelen en bouwen van een nieuwe scheepsmotoren of het ontwikkelen en bouwen van een nieuwe robot die door de industrie ingezet kan worden. Voor echte techneuten is de Hbo-opleiding werktuigbouwkunde een zeer geschikte Hbo-opleiding, die uitstekende carrièremogelijkheden zal bieden.

Het eerste studiejaar van de Hbo-opleiding werktuigbouwkunde is zeer algemeen en moet gezien worden als een belangrijk oriëntatiejaar, waarbinnen je bekend gemaakt wordt met constructief ontwerpen, mechatronica en energie. Onder energie verstaat men ook wel warme werktuigbouwkunde, zoals hoe een dieselmotor precies werkt of hoe bijvoorbeeld een gasturbine werkt. Vanaf het tweede studiejaar zal de hoofdfase van de opleiding beginnen en krijg je vakken als constructieleer, project mechatronica, materiaalkunde, project energie, regeltechniek, kinetica, statica en het vak werktuigbouwkundig construeren. Vanaf het tweede studiejaar zal je binnen deze opleiding ook regelmatig op stage gaan, die ook in het buitenland plaats kan vinden. De Hbo-opleiding werktuigbouwkunde kent over het algemeen de afstudeerrichtingen technische bedrijfskunde, constructies en vormgeving, energie en installaties, gezondheidszorgtechnologie en de afstudeerrichting mechatronica. De afstudeerrichting binnen deze opleiding zal aan het einde van het derde studiejaar gekozen moeten worden.

Het vierde jaar staat geheel in het teken van het afstuderen en het kiezen van een minor. Een minor moet gezien worden als een specialistenopleiding binnen de opleiding, die voor een belangrijk deel je toekomst zal bepalen. Het daadwerkelijk afstuderen doe je door het uitvoeren van een afstudeerproject bij een bedrijf. De Hbo-opleiding werktuigbouwkunde heeft overigens raakvlakken met de Hbo-opleiding Industrieel Product Ontwerpen en de Hbo-opleiding Elektrotechniek.

Opleidingsduur en niveau Werktuigbouwkunde

De Hbo-opleiding werktuigbouwkunde zal over het algemeen minimaal vier jaar in beslag nemen. Wanneer je beschikt over de juiste vooropleidingen zoals een gerichte Mbo-opleiding niveau vier is het in sommige gevallen mogelijk om de opleiding binnen drie of drieënhalf jaar af te ronden, omdat je in dat geval enkele vakken mag laten vallen. De Hbo-opleiding werktuigbouwkunde is geen gemakkelijke Hbo-opleiding. De opleiding zal bij je moeten passen om deze succesvol af te kunnen ronden.

Vervolgopleidingen Werktuigbouwkunde

Na de Hbo-opleiding werktuigbouwkunde is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Werktuigbouwkunde

Over het algemeen zullen de meeste hogescholen minimaal een Mbo-diploma niveau vier of een havo- of vwo-diploma verwachten, voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding werktuigbouwkunde. Er bestaan voor deze opleiding wel toelatingsvoorwaarden, die per profiel kunnen verschillen. Wanneer je niet beschikt over de juiste vooropleidingen is het in de meeste gevallen mogelijk om een speciale toelatingstoets af te leggen om te bekijken of je alsnog toegelaten kan worden tot de opleiding. De vakken wiskunde en natuurkunde zijn overigens erg belangrijk binnen deze opleiding. Een passende vooropleiding op Mbo-niveau kan bijvoorbeeld de Mbo-opleiding allround loodgieter of de Mbo-opleiding allround machinebouwer zijn op niveau vier.

Mijnzzp.nl