Opleiding tot Zonnesystemen specialist

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Elektrotechniek
VooropleidingAllround Automonteur (Mbo 4)
VooropleidingAllround Machinebouwer (Mbo 4)
VooropleidingHavo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Elektrotechniek

Wie een passende opleiding zoekt als elektrotechnisch ingenieur op Hbo-niveau zal al snel uitkomen bij de Hbo-opleiding elektrotechniek. Met de afgeronde Hbo-opleiding elektrotechniek is het mogelijk om voor uiteenlopende soorten bedrijven te werken in verschillende functies, zoals de functies adviseur, ontwerper, tester, beheerder, ontwikkelaar, manager of commercieel ingenieur. De Hbo-opleiding elektrotechniek geeft dan ook goede carrièremogelijkheden. Het eerste studiejaar van deze opleiding is breed opgezet en moet gezien worden als een belangrijk oriëntatiejaar, waarbinnen je bekend gemaakt wordt met de basiskennis van elektrotechniek. Daarnaast zal er binnen de opleiding vanaf het eerste studiejaar veel aandacht besteed worden aan duurzame energie en het opwekken van duurzame energie.

Vanaf het tweede studiejaar zal de aandacht binnen de opleiding onder andere liggen op aandrijftechniek, vermogenselektronica, digitale signaalbewerking, regeltechniek, telecommunicatie en embedded systems. Binnen de Hbo-opleiding elektrotechniek krijg je gedurende de opleiding onder andere vakken als Digital Signal Processing, energietechniek, elektronica, Engels, wiskunde, project elektrotechniek, telecommunicatie, regeltechniek, bedrijfskunde en vermogenselektronica. Over het algemeen zal je binnen deze opleiding in het derde studiejaar voor een langere periode stage lopen waarbinnen je je opgedane kennis voor het eerste in de praktijk kan brengen. Het laatste studiejaar staat geheel in het teken van het afstuderen en het kiezen van een minor. De Hbo-opleiding elektrotechniek kent onder andere de minors Electrical Power Engineering, Embedded systems en de minor Mechatronica. Een minor moet gezien worden als een specialistenopleiding binnen de opleiding, die voor een belangrijk deel je toekomst zal bepalen. De afstudeerfase van de Hbo-opleiding elektrotechniek zal minimaal zes maanden in beslag nemen, waarbinnen je zelfstandig een afstudeerproject zal moeten uitvoeren. De Hbo-opleiding elektrotechniek heeft overigens ook raakvlakken met de Hbo-opleiding werktuigbouwkunde.

Opleidingsduur en niveau Elektrotechniek

De Hbo-opleiding elektrotechniek zal over het algemeen minimaal vier jaar in beslag nemen. De Hbo-opleiding elektrotechniek is in sommige gevallen ook sneller af te ronden, als je beschikt over de juiste vooropleidingen, omdat je dan voor bepaalde vakken een vrijstelling kunt krijgen. De Hbo-opleiding elektrotechniek is onder de Hbo-opleidingen een zware opleiding te noemen die zeker bij je moet passen, omdat het vooral een technische opleiding betreft. Doorzettingsvermogen en zelfstandigheid zijn binnen deze opleiding erg belangrijk.

Vervolgopleidingen Elektrotechniek

Na de Hbo-opleiding elektrotechniek is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Elektrotechniek

Over het algemeen zullen de meeste hogescholen minimaal een Mbo-diploma niveau vier of een havo- of vwo-diploma verwachten voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding elektrotechniek. Er bestaan voor deze opleiding wel toelatingsvoorwaarden, die per profiel kunnen verschillen. Wanneer je niet beschikt over de juiste vooropleidingen is het in de meeste gevallen mogelijk om een speciale toelatingstoets af te leggen, om te bekijken of je alsnog toegelaten kan worden tot de opleiding. De vakken wiskunde en natuurkunde zijn overigens erg belangrijk binnen deze opleiding. Een passende vooropleiding op Mbo-niveau kan bijvoorbeeld de Mbo-opleiding allround automonteur of de Mbo-opleiding allround machinebouwer zijn op niveau vier.

Mijnzzp.nl