Windenergie specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een windenergie specialist is gespecialiseerd in bewegingsenergie, die opgewekt wordt door middel van windmolens. Een andere benaming voor de moderne windmolens is ook wel windturbines, omdat windturbines stroom opwekken door middel van een turbine. De oudere vorm van windmolens waren vroeger niet voorzien van een turbine maar waren direct verbonden om een bepaald proces mogelijk te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bekende graanmolens die werkten door het ronddraaien van de wieken van de molen. De benaming winderegie kan dan ook betrekking hebben op windmolens en op windturbines. De bekendste vorm van windmolens zijn de moderne windturbines, omdat deze tegenwoordig overal te zien zijn. In tegenstelling tot zonnepanelen hebben particulieren over het algemeen weinig te maken met windturbines, omdat het plaatsen van windturbines voor de meeste particulieren niet mogelijk is. Er bestaan wel kleinere windturbines maar deze voor de meeste mensen niet interessant genoeg wanneer het aankomt op duurzame energie.

Windenergie is dus energie die gewonnen wordt door middel van bewegingsenergie. De wind laat de windmolens draaien wat vervolgens energie oplevert. Nu is het niet zo dat de wind direct de energie oplevert want aan een windmolen is een windturbine gekoppeld dat de uiteindelijke elektriciteit oplevert. De laatste jaren komen er ook in Nederland steeds meer windmolens in het landschap en in de zee te staan wat niet bij iedereen in goede aarde valt. Zo zijn er veel mensen die het zien als landschapsvervuiling of last hebben van het lawaai.

Windmolens Nederland

In Nederland zijn de meeste windmolens te vinden in de westelijke en noordelijke kustgebieden omdat daar de wind sterker is dan landinwaarts. Als er veel windmolens op een plek staan spreekt men ook wel van een windmolenpark. De nieuwe generatie windmolens wekken steeds meer stroom op door nieuwe technieken en omdat de windmolens groter geworden zijn. In 1975 waren de meeste windmolens ongeveer 20 meter hoog, vandaag de dag kan dit wel 200 meter hoog zijn. Tegenwoordig zijn er ook voor de kust van Nederland windmolenparken te vinden.

Rendement windmolen

Een windmolen is afhankelijk van de wind. De wind is niet constant wat het moeilijk maakt om het rendement in te schatten. Buiten het hebben van geen wind kan het ook zijn dat er te veel wind staat zodat de windmolens uitgeschakeld dienen te worden om schade te voorkomen.

Weerstand tegen windmolen

Ondanks dat windenergie via windmolens goed is voor het milieu, is er van alle duurzame energiebronnen tegen windenergie nog het meeste weerstand, omdat mensen de windmolens niet bij hun huis willen hebben staan. Naast het vervuilende landschap klagen er ook veel mensen over een brommend geluid, dat op den duur heel irritant kan zijn voor bewoners. Er is al vaak onderzoek geweest naar geluidsoverlast van windmolens, maar tot maatregelen heeft dit niet geleid. In de meeste gemeenten is er veel protest tegen het plaatsen van windmolens. De windmolens die op zee worden geplaatst brengen geen overlast voor mensen, maar zijn erg duur om te plaatsen en te onderhouden.

Windenergie rendabel:

Windmolens op zee:

Opleidingen tot windenergie specialist

De term windenergie specialist is natuurlijk heel breed en kan meerdere specialisatie vatten binnen de windenergiebranche, zoals ontwikkelaars van windmolens of techneuten die daadwerkelijk de windmolens installeren en opbouwen. Een gerichte opleiding als windenergie specialist kan zijn de Hbo-opleiding Werktuigbouwkunde of de Hbo-opleiding Elektrotechniek. Daarnaast zijn er tegenwoordig externe opleidingsmogelijkheden als het om windemolens gaat, zoals een windturbine opleiding die zich op verschillende onderdelen richt. Andere beroepen die raakvlakken kunnen hebben met een windenergie specialist zijn de beroepen machinebouwer en elektricien. Tijdens een gekozen Hbo-opleiding komen onder meer de volgende vakken aan bod: energietechnologie, procestechnologie, elektrotechniek, werktuigbouwkunde en bedrijfskunde. Een gemiddelde Hbo-opleiding zal doorgaans vier jaar in beslag nemen, waarin je ook stage zal lopen tijdens je opleiding.

Bedrijven waar een windenergie specialist werkzaam kan zijn

Als windenergie specialist kan je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn zoals eerder omschreven. Waar je precies zal werken hangt sterk af van je functie als windenergie specialist. Wanneer je windmolens ontwerpt c.q. ontwikkeld of bouwt zal je doorgaans voor een ingenieursbureau c.q. adviesbureau, energiebedrijf of de procesindustrie werkzaam zijn waarbinnen verschillende functies mogelijk zijn.

Competenties windenergie specialist

De competenties als windenergie specialist kunnen nogal verschillen per specifieke functie, maar over het algemeen kunnen we stellen dat je leergierig moet zijn, omdat windenergie alles met energiebesparing te maken heeft en de gebruikte technieken over het algemeen zeer nieuw zijn en elkaar snel zullen opvolgen. Binnen dit beroep speelt innovatie dan ook een belangrijke rol. Maar ook het accuraat kunnen analysen van installaties is een belangrijke competentie als windenergie specialist, omdat je doorgaans met ingewikkelde installaties te maken zal hebben. Wanneer je de windmolens daadwerkelijk zal opbouwen speelt veiligheid natuurlijk een belangrijke rol als monteur, en mag je zeker geen hoogtevrees hebben.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als windenergie specialist

Het verkrijgen van werk als windenergie specialist zal sterk afhankelijk zijn van je opleidingsniveau en specifieke functie waarvoor je opgeleid bent. Als techneut zal men doorgaans minimaal een afgeronde Hbo-opleiding verwachten en is er over het algemeen voldoende werk te vinden binnen de branche, omdat er een grote vraag is naar specialisten. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie. Voor het opbouwen van windmolens zal doorgaans een Mbo-opleiding niveau vier voldoende zijn, met aanvullende veiligheidstrainingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris windenergie specialist

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn op verschillende niveaus. Ook het geven van een salarisindicatie is daarom niet mogelijk. Voor meer specifieke opleidingen, arbeidsvoorwaarden en salaris verzoeken wij u bij de meer specifieke beroepen te kijken.

Mijnzzp.nl