Bioloog

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bioloog houdt zich bezig met biologie, wat betrekking heeft op levende wezens, levensvormen en levensverschijnselen. Een bioloog is dus gespecialiseerd in het bestuderen van levende organismen en de natuur. Het vakgebied biologie is breed te noemen en kan verschillende onderzoeksgebieden bevatten, die per bioloog kunnen verschillen. Waar een bioloog precies zal werken en wat deze precies zal doen kan dan ook per bioloog verschillen. De grondslagen van biologie zijn de celtheorie, de evolutietheorie en de materialistische verklaring van leven. Een andere benaming voor biologie is ook wel natuurwetenschap. Binnen het vakgebied en de opleiding biologie zijn de vakken scheikunde, natuurkunde en wiskunde erg belangrijk. Biologie is dus de natuurwetenschap die zich richt op levende organismen, levensvormen en levensverschijnselen. Biologie komt in de praktijk op veel uiteenlopende manieren voor zoals binnen de milieuwetenschap, de mariene biologie en de moleculaire genetica. Het belang van biologie is niet te onderschatten omdat alle problemen van de mensheid wel biologische aspecten bevatten, zoals duurzame energieproductie, broeikaskassen en genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen.

Welk onderzoek een bioloog precies zal uitvoeren hangt van de specialisatie als bioloog af en waar deze precies werkt. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoeken van planten om te bekijken hoe ze precies groeien of aan het uitvoeren van onderzoek met betrekking tot zure regen en de gevolgen van zure regen op de mens, de dieren en de natuur. Een bioloog die dieren bestudeert noemt men ook wel weer een zoöloog. Biologie beslaat alles wat leeft en is daarom een uitgebreide wetenschap met veel verschillende specialisaties.

Als bioloog kan je werkzaam zijn in een laboratorium waarbinnen je belangrijk onderzoek uitvoert echter kan je er juist ook voor kiezen om meer in het veld werkzaam te zijn als bioloog. Denk bijvoorbeeld aan het bestuderen van verschillende vogelsoorten of aan een baan bij de overheid waarbij je regelmatig in het veld werkzaam zal zijn. Een bioloog die beroepsmatig gedragingen van vogels bestudeert noemt men soms ook wel ornitholoog.

Wie als bioloog juist meer in een laboratorium wenst te gaan werken kan bijvoorbeeld kiezen voor het beroep biotechnoloog. Als biotechnoloog zal je je bezighouden met verschillende technieken om biologie te gebruiken voor praktische doeleinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de voedingsmiddelenindustrie of aan milieuadviesbureaus. Daarnaast kan je er als bioloog natuurlijk ook voor kiezen om verbonden te zijn met een universiteit of andere wetenschappelijk instituut om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren.

Opleiding Biologie:

Biologie studeren:

Opleidingen tot bioloog

Wie als bioloog wil gaan werken kan het beste de universitaire opleiding biologie of de Hbo-opleiding Milieukunde volgen. Beide opleidingen duren ongeveer vier jaar, afhankelijk van je vooropleidingen. Tijdens de universitaire opleiding biologie is er onder andere aandacht voor celbiologie, genetica, fysiologie, statistiek, cellulaire signalering, populatie ecologie en evolutionaire genetica. Om toegelaten te worden tot de universitaire opleiding biologie moet je over het algemeen wel over de vakken biologie, wiskunde, natuurkunde, scheikunde en Engels beschikken op vwo-niveau. De opleiding biologie is een pittige opleiding die veel zelfstudie zal vragen.

Bedrijven waar een bioloog werkzaam kan zijn

Als bioloog kan je voor uiteenlopende soorten bedrijven, instellingen en overheden werkzaam zijn zoals dierentuinen, onderzoekscentrums en scholen.

Competenties bioloog

De belangrijkste competentie als bioloog is dat je nieuwsgierig bent en op een goede manier weet te analyseren. Maar ook het nemen van initiatief en het zelfstandig kunnen werken zijn belangrijk binnen dit beroep. Daarnaast moet je accuraat kunnen werken als bioloog.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bioloog

Het arbeidsmarktperspectief als bioloog is redelijk goed te noemen, omdat je voor veel verschillende bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen werkzaam kan zijn. De doorgroeimogelijkheden als bioloog moeten gezien worden in het verkrijgen van een baan met meer verantwoordelijkheden, zoals een leidinggevende functie. Daarnaast is het als bioloog mogelijk om les te geven op verschillende scholen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bioloog

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep bioloog, omdat je voor verschillende bedrijven, instellingen en overheden werkzaam kan zijn als bioloog. Een bioloog zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2800 en 3800 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl