Opleiding tot Milieukundige

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Milieukunde
VooropleidingMbo 4, Havo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Milieukunde

Wie een passende opleiding zoekt op Hbo-niveau, gericht op het milieu, kan het beste kiezen voor de brede Hbo-opleiding milieukunde, die verschillende specialisaties kent, zoals energiemanagement en klimaat, natuur en milieu, milieucriminologie en de richting watertechnologie of waterkwaliteit. Door het volgen en afronden van deze opleiding kan je, afhankelijk van de gekozen richting, voor uiteenlopende soorten bedrijven of overheden komen te werken. Je carrièremogelijkheden als milieukundige zijn goed te noemen. Het eerste studiejaar van deze opleiding is vrij algemeen te noemen en moet gezien worden als een belangrijke oriëntatiejaar, waarbinnen je op een brede manier bekend gemaakt wordt met het milieu en alles wat daar bij komt kijken. Het eerste studiejaar krijg je over het algemeen vakken zoals milieukunde, milieuzorg, milieutechnologie en het vak natuur en milieu. Daarnaast zal je vanaf het eerste studiejaar exacte vakken krijgen, zoals natuurkunde, scheikunde en wiskunde.

Vanaf het tweede studiejaar zal je binnen deze opleiding een verdere verbreding krijgen qua leerstof en komen onderwerpen zoals klimaatverandering, natuurbeheer, duurzame energie en milieubeleid ook aan bod. Vanaf het derde studiejaar zal je een specialisatie moeten kiezen zoals eerder omschreven. Ook zal je tijdens het derde studiejaar een langere periode stage lopen bij een bedrijf of overheid, die past bij de gekozen richting. Denk bijvoorbeeld aan handhavingsafdelingen van de overheid, vuilverbrandingsbedrijven, adviesbureaus of bijvoorbeeld waterschappen. Het vierde studiejaar staat geheel in het teken van het afstuderen en dan zal je ook aan het begin van het jaar een minor moeten kiezen. Een minor moet gezien worden als een specialistenopleiding binnen de opleiding.

Opleidingsduur en niveau Milieukunde

De Hbo-opleiding milieukunde zal in de meeste gevallen minimaal vier jaar in beslag nemen, afhankelijk van je vooropleidingen, omdat met de juiste vooropleiding de opleiding ook binnen drie of drieënhalf af te ronden is. De Hbo-opleiding milieukunde is een redelijk zware Hbo-opleiding te noemen, waarbinnen wiskunde, scheikunde, biologie en natuurkunde een grote rol spelen. Doorzettingsvermogen en zelfstandigheid zullen een grote rol spelen binnen de opleiding om deze succesvol af te kunnen ronden.

Vervolgopleidingen Milieukunde

Na de Hbo-opleiding milieukunde is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Milieukunde

De meeste hogescholen verwachten minimaal een Mbo-diploma niveau vier of een havo- of vwo-diploma voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding milieukunde. Wanneer je beschikt over een Mbo-diploma is het belangrijk om over de de vakken wiskunde en scheikunde te beschikken, voordat je toegelaten zal worden tot de opleiding. Met een havo- of vwo-diploma zal je moeten beschikken over het profiel natuur en techniek, natuur en gezondheid of het profiel economie en maatschappij en het vak scheikunde. Daarnaast houden de meeste hogescholen eerst een intakegesprek met mogelijke nieuwe studenten, om te bekijken of deze opleiding wel geschikt is voor je, voordat je zal worden toegelaten.

Mijnzzp.nl