Milieukundige

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Milieukundige?

Een milieukundige is een onderzoeker en/of wetenschapper die op een brede manier verantwoordelijk is voor het bestuderen en onderzoeken van milieuproblemen. Het beroep milieukundige heeft dus alles met het milieu te maken, zoals het onderzoeken, regelgeving en het analyseren van het milieu. Maar ook het onderzoeken van mogelijke nieuwe milieumaatregelen of de effecten van doorgevoerde milieumaatregelen behoren tot de verantwoordelijkheid van een milieukundige. Het beroep milieukundige is zeer breed te noemen en gaat niet alleen over de luchtkwaliteit, grondkwaliteit, waterkwaliteit of klimaatverandering. Wel is het zo dat ingevoerde maatregelen het milieu over het algemeen verbeteren moeten en op, die manier direct of indirect van invloed zijn op het milieu in zijn algemeenheid. Een milieukundige hoeft niet alleen voor de overheid werkzaam te zijn, omdat er veel meer bedrijven, universiteiten en instellingen zijn die te maken hebben met het milieu. Een milieukundige kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn voor de chemische industrie of de voedingsindustrie. Dit soort bedrijven is over het algemeen ook betrokken bij het milieu en probeert nieuwe technieken en mogelijkheden te ontwikkelen, die gunstiger zijn voor het milieu. Een milieukundige kan dan ook aan de technische kant of juist meer aan de beleidsmatige kant werkzaam zijn. Het beroep milieukundige komt in de praktijk voor op Hbo-niveau en op universitair niveau. Een andere benaming voor het onderzoeken van het milieu op universitair niveau is milieuwetenschappen. Op Hbo-niveau zal er eerder sprake zijn van de term milieukunde of milieustudie. Het beroep milieukundige is aan te merken als een belangrijk beroep, omdat het de milieukundigen zijn die onderzoek uitvoeren naar het milieu, waardoor er uiteindelijk een duurzame samenleving zal ontstaan. Over het algemeen hebben milieukundige ook een belangrijke rol als het aankomt op het adviseren van andere partijen, zoals de overheid en/of het bedrijfsleven.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Milieukundige

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Milieukundige

Welke opleiding is nodig om Milieukundige te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Milieukundige? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Milieukundige

Wat is het salaris en tarief van een Milieukundige? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Milieukundige in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Milieukundige zijn vaak ook:

Boekhoudprogramma vergelijken Milieukundige

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Milieukundige bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl