Energieadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Het beroep energieadviseur is zeer breed en zeker niet te definiëren aan de hand van een specifieke energiemaatregel. Het besparen op energie is in de meeste gevallen een combinatie van maatregelen die tot energiebezuinigingen zullen leiden. Om echt te kunnen besparen op energiekosten is er meer nodig dan alleen het uitzetten van lampen of de televisie. Om als energieadviseur te kunnen werken moet je een specialist zijn op allerlei soorten gebieden. Ook de bouwkundige staat van een woning zal betrokken worden bij een goed advies. Omdat de energiekosten jaarlijks stijgen en inmiddels voor de meeste mensen een behoorlijke maandlast zijn, kan het verstandig zijn om een energieadviseur in te schakelen, zodat doeltreffende maatregelen genomen kunnen worden en de maandelijkse energielasten omlaag gaan. Ook is het zo dat er de laatste jaren behoorlijk wat nieuwe uitvinden zijn gedaan, die mensen op een makkelijke manier kunnen helpen om energie te besparen en die lang niet allemaal duur hoeven te zijn in de aanschaf.

Mogelijke energiebezuinigingen woning

Er zijn tegenwoordig veel maatregelen die iemand kan nemen om te bezuinigen op zijn energielasten, zoals het laten isoleren van de kruipruimte, gevels en het dak van een woning. Maar denk ook aan het vervangen van enkel klas of oud isolatieglas. Tegenwoordig is er isolatieglas te verkrijgen dat vele male beter isoleert dan oud isolatieglas, zoals HR++ glas met een spouwvulling van Argongas. Maar ook een oude ketel in huis is onrendabel in het verbruik en kan beter vervangen worden door een moderner exemplaar. Wie echt wil besparen op zijn energielasten kan het beste eerst de grootste energieverbruikers aanpakken voordat de kleine maatregelen aan de beurt zijn. Om er achter te komen of u te veel energie verbruikt kan een energieadviseur uw woning bekijken en de energienota vergelijken met soortgelijke woningen. Een gemiddeld huis in Nederland verbruikt ongeveer 1650 m3 gas per jaar en 3500 kWh aan stroom. Maar er zijn ook huishoudens die vele malen meer gebruiken, wat verschillende oorzaken kan hebben zoals het hebben van veel apparatuur in huis en het totaal niet letten op de stookkosten. Naast bovenstaande grote maatregelen die getroffen kunnen worden zijn er andere mogelijkheden die kunnen helpen om de energienota naar beneden te krijgen.

Enkele simpele energiemaatregelen zijn:

 • Zet de thermostaat minimaal een uur voor het slapen gaan uit
 • Verwarm geen ruimtes waar niemand is
 • Zorg dat de thermostaat niet onnodig aanslaat door verkeerde meting (niet bij een deur hangen die open en dicht gaat)
 • Schakel televisie en radio met een stekkerdoos, zodat alles met een druk op de knop uit te zetten is
 • Vervang oude koelkasten en vriezer (10 jaar)
 • Kijk eens naar een houtkachel, als die mogelijkheid er is
 • Laat de ketel ieder jaar schoonmaken en afstellen zodat deze optimaal werkt
 • Stap ieder jaar over van energieleverancier en beding korting
 • Doe de gordijnen dicht zodat de warmte blijft hangen
 • Hou de meterstanden actief bij, zodat schommelingen in het verbruik opvallen en het een sport wordt
 • Neem een waterbesparende douchekop
 • Hang een zandloper in de badkamer zodat je ziet hoe lang je onder douche staat
 • Neem zowel in de douche als op de verwarmingen thermostaatkranen
 • Verwarm bij voorkeur niet elektrisch omdat dit onrendabel is

Kosten energiemaatregelen

De kosten van energiemaatregelen, zoals het isoleren van een woning, kunnen nogal fors zijn en houden veel mensen tegen om ook daadwerkelijk te gaan isoleren. Toch is dit in veel gevallen jammer, omdat als de kosten per jaar berekend worden het al snel wel interessant blijkt te zijn. Daarnaast is het ook niet zo dat alles in één keer uitgevoerd hoeft te worden. Het is wel verstandig om eerst de grote energielekken van een woning aan te pakken, zodat het grootste rendement behaald kan worden. Het heeft geen zin om aan zonnepanelen te beginnen als de muren of het dak nog niet zijn geïsoleerd. Tegenwoordig zijn er veel aanbieders als het op het gebied komt van het isoleren en zijn de prijzen ook aanzienlijk gedaald, zodat het omslagpunt redelijk snel behaald kan worden. De kleine simpele eigenhandig te nemen maatregelen, zoals eerder omschreven, kosten doorgaans al helemaal niet veel geld. Wie met meerdere woningen geschakeld is kan ook collectief proberen offertes te verkrijgen, zodat er grotere voordelen te behalen zijn.

Energieadviseur en woningkwaliteit:

Tips voor energiebesparing:

Opleidingen tot energieadviseur

Er bestaan geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep energieadviseur via reguliere scholen. Wel zijn er diverse cursussen te vinden op het gebied van energiemaatregelen, en is het denkbaar dat adviseurs intern opgeleid worden voor hun specifieke vakgebied. Ook kan een energieadviseur opgeleid zijn als bijvoorbeeld bouwkundig adviseur, en vanuit zijn specifieke vakkennis veel kennis opgedaan hebben. Omdat energie meerdere raakvlakken heeft kan het zijn dat iemand een specificatie heeft, zoals een loodgieter of aannemer. Er is ook een vereniging waar energieadviseurs zich bij aan kunnen sluiten zodat ze erkend energieadviseur zijn, genaamd Energie Prestatie Advies EPA.

Bedrijven waar een energieadviseur werkzaam kan zijn

Als energieadviseur kan je voor diverse bedrijven werkzaam zijn, zoals een aannemer, installatiebedrijf, energieleverancier, adviseursbureau en gemeentes die een adviserende rol bieden. Daarnaast kan je natuurlijk als energieadviseur ook prima werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en advies geven aan klanten.

Competenties energieadviseur

De belangrijkste competentie als energieadviseur is je vakinhoudelijke kennis en je onafhankelijkheid als adviseur. Daarnaast zal je communicatief goed onderlegd moeten zijn, omdat je binnen dit beroep een adviserende rol zal hebben. Ook het bijhouden van de laatste technieken en mogelijkheden is binnen dit beroep belangrijk, omdat regels en technieken snel veranderen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als energieadviseur

Het arbeidsmarktperspectief als energieadviseur is redelijk goed te noemen, omdat steeds meer mensen nadenken over energiemaatregelen. Wel is het arbeidsmarktperspectief sterk afhankelijk van je specifieke werkzaamheden en eventuele werkgever. Een energieadviseur van een installatiebedrijf kan bijvoorbeeld ook nog een verkoper zijn. Een onafhankelijk adviseur is meestal alleen gericht op het geven van advies. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden als energieadviseur te benoemen, anders dan dat je je verder kan specialiseren op het gebied van energie maatregelen, zoals door het volgen van extra cursussen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris energieadviseur

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden te benoemen, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden en zijn deze verder niet van toepassing. Het salaris als energieadviseur zal in loondienst doorgaans tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van je leeftijd, opleidingen en je verantwoordelijkheden binnen de organisatie. Wel is het denkbaar dat er sprake is van een bonusuitkering per binnengehaalde opdracht. Als zelfstandig ondernemer zal je inkomen sterk afhankelijk zijn van je opdrachten als energieadviseur. De meeste energieadviseurs werken tegen een vaste vergoeding en niet per uur.

Mijnzzp.nl