Energieadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep energieadviseur
Werken als energieadviseur
Wat doet een energieadviseur?
Besparen op energielasten
Kosten energiemaatregelen
Minder stookkosten realiseren
Enkele simpele energiemaatregelen zijn:
Film: beroep energieadviseur:
Film: energieadviseur en woningkwaliteit:
Opleidingen tot energieadviseur
Bedrijven waar een energieadviseur werkzaam kan zijn
Competenties energieadviseur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als energieadviseur
Arbeidsvoorwaarden en salaris energieadviseur
Eigen bedrijf starten als Energieadviseur
Boekhoudprogramma vergelijken Energieadviseur

Beroep energieadviseur

Een energieadviseur is iemand die zich gespecialiseerd heeft in energiebesparende maatregelen om energie te kunnen besparen. Het beroep energieadviseur is breed en niet te definiëren aan de hand van een specifieke energiemaatregel. Het besparen op energie is in de meeste gevallen een combinatie van maatregelen, die tot energiebezuinigingen zullen leiden. Om echt te kunnen besparen op energiekosten is er meer nodig dan alleen het uitzetten van lampen of de televisie. Om als energieadviseur te kunnen werken moet je dan ook gespecialiseerd zijn binnen verschillende vakgebieden. Ook de bouwkundige staat van gebouwen zal betrokken worden bij een goed advies. Omdat de energiekosten jaarlijks stijgen en inmiddels voor de meeste mensen een behoorlijke maandlast zijn, kan het verstandig zijn om een energieadviseur in te schakelen, zodat doeltreffende maatregelen genomen kunnen worden, waardoor de maandelijkse energielasten omlaag gaan. Daarnaast is het zo dat er tegenwoordig veel moderne toepassingsmogelijkheden zijn waardoor de energiekosten kunnen dalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het installeren van zonnepanelen, slimme thermostaten, het achteraf isoleren van gebouwen en aan het installeren van moderne verwarmingsinstallaties. Omdat de kosten van energiemaatregelen in sommige gevallen relatief hoog kunnen zijn is het verstandig om een energieadviseur in te schakelen. Een goede energieadviseur is op de hoogte van alle maatregelen die genomen kunnen worden om energie te kunnen besparen. Het is overigens niet zo dat alle energiemaatregelen even kostbaar zijn, omdat bijvoorbeeld het achteraf isoleren van gevels relatief gezien niet heel kostbaar is. Ook het laten installeren van zonnepanelen is tegenwoordig relatief gezien niet heel kostbaar meer.

Werken als energieadviseur

Zoals eerder omschreven moet het beroep energieadviseur verder vrij algemeen gezien worden, omdat er tegenwoordig veel manieren zijn om te kunnen bezuinigen op de energielasten. Het is daarom erg belangrijk dat een energieadviseur op een brede manier gespecialiseerd is met betrekking tot energiemaatregelen. Een van de belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om direct op de energielasten te kunnen besparen is het laten isoleren van de woning of andere soorten gebouwen. Vooral het isoleren van de kruipruimte, gevels en het dak zal snel veel voordeel geven. Maar denk ook aan het vervangen van enkel klas of oud isolatieglas. Tegenwoordig is er isolatieglas te verkrijgen dat vele malen beter isoleert dan oud isolatieglas, zoals HR++glas met een spouwvulling van Argongas. Maar ook een oude ketel is vaak onrendabel in het verbruik en kan beter vervangen worden door een moderner exemplaar. In dat geval kan er bijvoorbeeld ook gedacht worden aan een warmtepomp.

Wat doet een energieadviseur?

Een energieadviseur is dus iemand die gespecialiseerd is in het verstrekken van advies en begeleiding op het gebied van energie-efficiëntie, duurzaamheid en kostenbesparing. Hun belangrijkste doel is om individuen, bedrijven en organisaties te helpen hun energieverbruik te verminderen en milieuvriendelijkere energieoplossingen te implementeren. Hier zijn enkele taken die een energieadviseur kan uitvoeren:

  • Energieaudits uitvoeren: Een energieadviseur begint vaak met het uitvoeren van een grondige analyse van het energieverbruik van een gebouw, een woning of een industrieel proces. Ze onderzoeken het energieverbruikspatroon, identificeren inefficiënties en stellen aanbevelingen voor verbetering voor.
  • Advies geven over energie-efficiëntie: Gebaseerd op de resultaten van de energie-audit, zal een energieadviseur advies verstrekken over hoe energie-efficiëntie kan worden verbeterd. Dit kan betrekking hebben op het isoleren van gebouwen, het upgraden van verlichtingssystemen, het verbeteren van verwarmings- en koelsystemen, het optimaliseren van apparatuur en het implementeren van slimme energiebeheersystemen.
  • Duurzame energieoplossingen aanbevelen: Energieadviseurs kunnen ook adviseren over het gebruik van duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie of geothermische energie. Ze evalueren de haalbaarheid van deze oplossingen, beoordelen de kosten en baten, en helpen bij het ontwerpen en implementeren van duurzame-energieprojecten.
  • Wettelijke voorschriften en subsidieprogramma's opvolgen: Energieadviseurs blijven op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot energieverbruik en duurzaamheid. Ze kunnen helpen bij het voldoen aan de wettelijke vereisten en kunnen adviseren over beschikbare subsidies en financiële incentives voor energiebesparende maatregelen.
  • Bewustwording en training bevorderen: Energieadviseurs kunnen betrokken zijn bij het organiseren van bewustwordingscampagnes en het verstrekken van training aan werknemers of bewoners. Ze kunnen educatieve materialen leveren en richtlijnen geven om een cultuur van energie-efficiëntie te bevorderen.

Over het algemeen speelt een energieadviseur een belangrijke rol bij het helpen van individuen, bedrijven en organisaties om energie-efficiënter te worden, hun ecologische voetafdruk te verkleinen en kosten te besparen op energieverbruik.

Besparen op energielasten

Wie echt wil besparen op zijn energielasten kan het beste eerst de grootste energieverbruikers aanpakken voordat de kleine maatregelen aan de beurt zijn. Om er achter te komen of u te veel energie verbruikt kan een energieadviseur uw woning bekijken en de energienota vergelijken met soortgelijke woningen. Een gemiddeld huis in Nederland verbruikt ongeveer 1650 m³ gas per jaar en 3500 kWh aan stroom. Maar er zijn ook huishoudens die vele malen meer gebruiken, wat verschillende oorzaken kan hebben, zoals het hebben van veel apparatuur in huis en het totaal niet letten op de stookkosten. Naast de eerder genoemde maatregelen die getroffen kunnen worden zijn er andere mogelijkheden, die kunnen helpen om de energienota naar beneden te krijgen.

Kosten energiemaatregelen

De kosten van energiemaatregelen, zoals het isoleren van een woning, kunnen nogal fors zijn en houden veel mensen tegen om daadwerkelijk te gaan isoleren. Toch is dit in veel gevallen jammer, omdat als de kosten per jaar berekend worden het al snel wel interessant blijkt te zijn. Daarnaast is het niet zo dat alles in één keer uitgevoerd hoeft te worden. Het is wel verstandig om eerst de grote energielekken van een woning aan te pakken, zodat het grootste rendement behaald kan worden. Het heeft geen zin om aan zonnepanelen te beginnen als de muren of het dak nog niet zijn geïsoleerd. Tegenwoordig zijn er veel aanbieders als het aankomt op het laten isoleren van gebouwen. Ook de prijzen van energiemaatregelen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, zodat het omslagpunt redelijk snel behaald kan worden. Wie met meerdere woningen geschakeld is, kan ook collectief proberen om offertes op te vragen, zodat er grotere voordelen te behalen zijn. Als het om grote collectieve offertes gaat kan het ook de moeite lonen om een bouwkostendeskundige in te huren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als we spreken van een verenging van eigenaren. In dat geval zal de vastgoedbeheerder meerdere offertes opvragen, die ook doorgenomen kunnen worden door een bouwkostendeskundige. Als het om grote gebouwen gaat, zoals een openbaar gebouw of kantoorpand, kan het zelfs nuttig zijn om een bouwfysicus in te schakelen. Een bouwfysicus kijkt op een bredere manier naar gebouwen, waardoor het comfort van gebouwen kan toenemen.

Minder stookkosten realiseren

Minder stookkosten kunnen ook gerealiseerd worden door de verwarming minder vaak en minder hoog te zetten. Van alle energiemaatregelen is het minder vaak aanzetten van de verwarming de makkelijkste maatregel. Natuurlijk zal dit niet voor iedereen even makkelijk zijn, omdat een warme woning nu eenmaal heel comfortabel is. Een andere mogelijkheid is in dat geval het laten installeren van een houtkachel. Moderne houtkachels kunnen een hoog rendement behalen, waardoor er met relatief weinig hout veel warmte gecreëerd kan worden. Een houtkachel zal niet voor iedereen mogelijk zijn, omdat er ook sprake is van mogelijke stankoverlast. Daarnaast heeft lang niet iedereen de mogelijkheid om stookhout op te slaan.

Enkele simpele energiemaatregelen zijn:

  • Doe de gordijnen dicht, zodat de warmte blijft hangen.
  • Hang een zandloper in de badkamer (douchen).
  • Hou de meterstanden actief bij.
  • Laat de ketel ieder jaar schoonmaken en afstellen.
  • Neem een waterbesparende douchekop.
  • Neem zowel in de douche als op de verwarmingen thermostaatkranen.
  • Schakel televisie en radio met een stekkerdoos.
  • Stap ieder jaar over van energieleverancier.
  • Verwarm bij voorkeur niet elektrisch, omdat dit onrendabel is.
  • Verwarm geen ruimtes waar niemand is.
  • Vervang oude koelkasten en vriezer (10 jaar).
  • Zet de thermostaat minimaal een uur voor het slapen gaan uit.
  • Zorg dat de thermostaat niet onnodig aanslaat.

Film: beroep energieadviseur:

Film: energieadviseur en woningkwaliteit:

Opleidingen tot energieadviseur

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep energieadviseur via gewone scholen. Wel zijn er diverse cursussen te vinden op het gebied van energiemaatregelen, en is het denkbaar dat energieadviseurs intern opgeleid worden voor hun specifieke vakgebied. Ook kan een energieadviseur opgeleid zijn als bouwkundig adviseur, en vanuit zijn specifieke vakkennis veel kennis opgedaan hebben. Het is verder niet mogelijk om een specifieke opleiding energieadviseur te benoemen, omdat het beroep energieadviseur heel breed gezien moet worden. Daarnaast kan het beroep energieadviseur betrekking hebben op verschillende vaklieden. Het isoleren van spouwmuren kan niet zomaar vergeleken worden met het installeren van een moderne verwarmingsinstallatie. Er is tegenwoordig wel een speciale vereniging waarbij energieadviseurs zich kunnen sluiten zodat ze erkend energieadviseur zijn, genaamd Energie Prestatie Advies (EPA). Een volgen van een energieadviseur opleiding is tegenwoordig wel belangrijk, zodat mensen een gecertificeerd energieadviseur kunnen inschakelen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een energieadviseur werkzaam kan zijn

Een energieadviseur kan werkzaam zijn voor verschillende bedrijven, zoals een installatiebedrijf, aannemersbedrijf, energieleverancier en energieadviesbureau. Daarnaast kan een energieadviseur in sommige gevallen aangemerkt worden als ambtenaar als een gemeente voorlichting geeft over energiemaatregelen. Het is ook denkbaar dat een energieadviseur werkzaam is als consultant of als ondernemer. Zoals eerder omschreven moet het beroep energieadviseur tegenwoordig heel breed gezien worden en kan het beroep betrekking hebben op verschillende vaklieden.

Competenties energieadviseur

De belangrijkste competentie van een energieadviseur is je vakinhoudelijke kennis en je onafhankelijkheid als adviseur. Daarnaast zul je communicatief goed onderlegd moeten zijn, omdat je binnen dit beroep een grote adviserende rol hebt. Ook het bijhouden van de laatste technieken en mogelijkheden is binnen dit beroep belangrijk, omdat regels en technieken snel veranderen. Over het algemeen is het ook belangrijk dat een energieadviseur gezien kan worden als monteur en technicus. Dit is belangrijk, omdat een energieadviseur in het veld moet kunnen beoordelen hoe energiemaatregelen het beste toegepast kunnen worden. Een andere belangrijke competentie is dat een energieadviseur gezien kan worden als commercieel medewerker. Dit is belangrijk, omdat een energieadviseur in veel gevallen ook verantwoordelijk is voor het opstellen van offertes. In dat opzicht kan het ook belangrijk zijn dat een energieadviseur aangemerkt kan worden als onderhandelaar. Algemeen belangrijke woorden zijn innovatie, luisteren, energie, wet- en regelgeving, presteren, betrouwbaarheid, plannen en organiseren. Als een energieadviseur werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als energieadviseur

Het arbeidsmarktperspectief als energieadviseur is redelijk goed te noemen, omdat steeds meer mensen nadenken over energiemaatregelen. Wel is het arbeidsmarktperspectief sterk afhankelijk van je specifieke werkzaamheden en eventuele werkgever. Een energieadviseur van een installatiebedrijf kan bijvoorbeeld ook nog een verkoper zijn. Een onafhankelijk adviseur is meestal alleen gericht op het geven van advies. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden als energieadviseur te benoemen, anders dan dat je je verder kan specialiseren op het gebied van energiemaatregelen, zoals door het volgen van extra cursussen. Daarnaast kan je eventueel in aanmerking komen voor de functie manager duurzaamheid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris energieadviseur

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden te benoemen, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden en zijn deze verder niet van toepassing. Het salaris als energieadviseur zal in loondienst doorgaans tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van je leeftijd, opleidingen en je verantwoordelijkheden binnen de organisatie. Wel is het denkbaar dat er sprake is van een bonusuitkering per binnengehaalde opdracht. Als zelfstandig ondernemer zul je inkomen sterk afhankelijk zijn van je opdrachten als energieadviseur. De meeste energieadviseurs werken tegen een vaste vergoeding en niet per uur.

Eigen bedrijf starten als Energieadviseur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Energieadviseur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Energieadviseur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Energieadviseur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Energieadviseur.

Mijnzzp.nl