Warmtekracht specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een warmtekracht specialist is gespecialiseerd in warmte kracht koppelingen. Warmte kracht koppelingen hebben betrekking op het benutten van restenergie, zoals warmte en stroom, zodat er hogere rendementen behaald kunnen worden. Warmtekracht is nog niet bij alle mensen bekend, maar heeft alles met energiebezuinigingen en rendementen te maken. De meeste mensen denken bij warmtekracht aan grote installaties, zoals die van de bekende energiemaatschapen. Echter zijn er ook steeds meer mogelijkheden om zelf aan warmtekracht te doen in huis of bij een bedrijf. Binnen huishoudens kennen de meeste mensen warmte kracht van de zogenaamde stirlingmotor die elektriciteit opwekt door middel van vibratie of beweging. Daarnaast levert een stirlingmotor warmte op, omdat deze gekoeld moet worden. Deze restwarmte vloeit weer in het cv-systeem waardoor er minder energie gebruikt hoeft te worden.

Het beste voorbeeld hiervan is nog wel de nieuwe generatie ketels die op de markt is. Deze ketels worden ook wel micro warmte-krachtkoppeling of micro-WKK genoemd. De ketels hebben een aardgas motor die een generator aandrijft, die vervolgens elektriciteit produceert. Deze elektriciteit kan dan in huis gebruikt worden. Wanneer er sprake is van overcapaciteit, bijvoorbeeld wanneer er niemand thuis is, kan de energie aan de energiemaatschappij geleverd worden.

Warmte-krachtkoppeling

Warmte-krachtkoppeling is eigenlijk niks anders dan het nuttig gebruiken van restwarmte, die bijvoorbeeld opgewekt is uit energie of biobrandstoffen. Een bekend voorbeeld hiervan is de stadsverwarming. Het nuttig omgaan met warmte kan bijvoorbeeld gedaan worden door restwarmte die in de zomer ontstaat in de bodem te pompen en weer naar boven te halen in de winter wanneer er meer vraag is naar warmte.

Door de toenemende energiekosten en uit milieuoverwegingen worden steeds meer mensen zich er van bewust dat zaken ook anders kunnen en moeten. Zo is warm stoken van een woning terwijl er niemand is niet normaal. Door gebruik te maken van nieuwe technieken kunnen we steeds meer energie besparen. De restwarmte die vrijkomt bij het stoken van fossiele brandstoffen wordt vandaag de dag dan ook gebruikt om huizen mee te verwarmen, of om elektriciteit van te maken. Door gebruik te maken van de restwarmte hoeft er minder andere energie opgewekt te worden, wat uiteindelijk scheelt in de totale vervuiling.

Zo zijn er al steeds meer huizen te vinden die door middel van zonnepanelen een boiler verwarmen en het douchewater dus door zonne-energie warm gemaakt wordt en niet meer door gas of elektriciteit vanuit het net. Maar ook door slimmer te bouwen kunnen we veel energie besparen. Zo zijn er al meters in huizen waar men op kan aflezen hoeveel energie er nu echt gebruikt wordt en wat de kosten daarvan zijn.

Warmtekrachtinstallaties en warmtekrachtkoppelingen zijn met de hogere energieprijzen steeds aantrekkelijker aan het worden. Naast warmte produceert het warmte-krachtsysteem ook elektriciteit. Deze stroom zal men thuis kunnen gebruiken en bij een overcapaciteit door kunnen stoten naar het energiebedrijf. In het laatste geval kan de energiemeter dan terug lopen. Het grootse nadeel van de verschillende systemen is dat deze nog steeds relatief duur zijn, en daarom nog niet veel te vinden zijn in normale woonhuizen. De systemen worden nu nog hoofdzakelijk gebruikt bij grootgebruikers, zoals bedrijfspanden of kantoren. Net zo als bij zonne-energie hebben deze systemen nog een lange weg te gaan voordat het echt rendabel is voor particulieren.

Slim omgaan met energie

Warmte-kracht is een sterk woord, en heeft alles te maken met het slim om gaan met energie. Er zijn tegenwoordig ook houtkachels te koop die aangesloten kunnen worden op de centraleverwarming, zodat alle warmte benut kan worden die men opwekt door het stoken van hout. Ondanks dat niet men niet meteen aan duurzaamheid denkt bij het stoken van hout, kan men met deze nieuwe generatie houtkachels toch alle vrijgekomen energie benutten.

Duurzaamste manier van warmte

Er zijn twee manieren om een huis op een duurzame manier warm te stoken. Helaas zijn deze twee opties voor de meeste mensen niet rendabel.

Door het oppompen van grondwater kan men de warmte aan het water onttrekken, en daarna weer terug laten lopen in de grond. Het grondwater is ongeveer 10 graden en kan een woning verwarmen met deze temperatuur. Het nadeel is dat er niet zomaar grondwater opgepompt mag worden en dat het veel energie kost om het water op te pompen. Ook moet men de ruimte hebben om buizen in de grond te kunnen plaatsen. Daarnaast kan het zijn dat het grondwater te diep zit om buizen te kunnen plaatsen.

Wie een grote tuin heeft van ongeveer 200 a 400 vierkante meter kan horizontaal op een diepte van ongeveer 60 tot 80 centimeter leidingen aanleggen, die dan door de warmte van de grond verwarmd worden en zo ongeveer één woning van warmte kan voorzien. Het nadeel is dat men een zeer grote tuin moet hebben om voldoende warmte te kunnen opwekken. Ook kunnen er buizen horizontaal de grond in gewerkt worden, maar deze zullen dan zeker 5 tot 10 meter diep geplaatst moeten worden om 10 graden warmte uit de grond te kunnen pompen.

Huizen voorzien van warmtekracht:

Opleidingen tot warmtekracht specialist

De term warmtekracht specialist is natuurlijk zeer breed. Het kan meerdere specialisten betreffen die op verschillende manieren met zogenaamde WKK installaties bezig zijn. Het geven van specifieke opleidingsmogelijkheden is dan ook voor dit beroep niet makkelijk, omdat het om verschillende soorten specialisten kan kan gaan, zoals monteurs die de installaties installeren en onderhouden, of specialisten die de gasturbines en generators ontwikkelen, bouwen of verkopen. In iedere geval kunnen de volgende beroepen raakvlakken hebben met warmtekracht: loodgieter, verwarmingsmonteur, elektricien, groothandelaar, vertegenwoordiger en machinebouwer. Een gepaste Hbo-opleiding voor dit beroep zou kunnen zijn de Hbo-opleiding Werktuigbouwkunde of de Hbo-opleiding Elektrotechniek van ongeveer vier jaar. Tijdens deze Hbo-opleiding komen onder ander de volgende vakgebieden aan bod: energietechnologie, elektrotechniek, procestechnologie, werktuigbouwkunde en bedrijfskunde.

Bedrijven waar een warmtekracht specialist werkzaam kan zijn

Als warmtekracht specialist kan je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn in verschillende functies, zoals hierboven al eerder omschreven. Over het algemeen zal je werkzaam zijn voor een installatiebedrijf, energiebedrijf, ontwikkelbedrijf, groothandel of de procesindustrie.

Competenties warmtekracht specialist

De competenties als warmtekracht specialist kunnen nogal verschillen per specialisatie. Over het algemeen kunnen we stellen dat je leergierig moet zijn, omdat warmtekracht alles met energiebesparing te maken heeft en de gebruikte technieken over het algemeen nieuw zijn en elkaar ook snel zullen opvolgen. Binnen dit beroep speel innovatie dan ook een belangrijke rol. Maar ook het accuraat kunnen analysen van installaties is een belangrijke competentie als warmtekracht specialist, omdat je doorgaans met ingewikkelde installaties te maken zal hebben.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als warmtekracht specialist

Als warmtekracht specialist zal je doorgaans minimaal Hbo-opgeleid zijn, of een vakspecialist zijn op het gebied van de installatie zoals eerder omschreven. Het verkrijgen van een baan in de duurzame energiesector zal afhankelijk van je opleidingsniveau doorgaans geen enkel probleem zijn, omdat er een groeiende vraag is naar duurzame installaties die door vakspecialisten gebouwd en geïnstalleerd moeten worden. De installaties zijn doorgaans zo ingewikkeld en uitgebreid dat het hier om echt specialistenwerk gaat, wat zeker moeilijker is dan een doorsnee ketel plaatsen in woningen. Er zijn zover wij weten geen echte doorgroeimogelijkheden. Met een Hbo-opleiding zal het verkrijgen van een leidinggevende functie doorgaans geen probleem zijn. Ook is het mogelijk, mits je over de juiste opleidingen beschikt, om in andere sectoren te werken zoals de auto-industrie, die ook fors investeren in duurzaamheid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris warmtekracht specialist

Dit beroep is te specifiek om arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor verschillende bedrijven werkzaam kunt zijn in verschillende functies zoals eerder omschreven. Ook het geven van een salarisindicatie is daarom lastig. Voor meer specifieke informatie over arbeidsvoorwaarden en salarisindicatie verzoeken wij u om bij de specifieke beroepen te kijken waar meer informatie te vinden is.

Mijnzzp.nl