Warmtekracht specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep warmtekracht specialist
Besparen op de energiekosten
Warmtekrachtinstallaties en warmtekrachtkoppelingen
Hoe werkt een warmtepomp
Film: stoken met restwarmte uit datacentrum:
Opleidingen tot warmtekracht specialist
Bedrijven waar een warmtekracht specialist werkzaam kan zijn
Competenties warmtekracht specialist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als warmtekracht specialist
Arbeidsvoorwaarden en salaris warmtekracht specialist
Eigen bedrijf starten als Warmtekracht specialist
Boekhoudprogramma vergelijken Warmtekracht specialist

Beroep warmtekracht specialist

Een warmtekracht specialist is een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft in warmtekrachtkoppelingen. Warmtekrachtkoppelingen hebben betrekking op het benutten van restenergie, zoals warmte en stroom, zodat er hogere rendementen behaald kunnen worden. Warmtekracht is nog niet bij alle mensen bekend, maar heeft alles met energiebezuinigingen en rendementen te maken. De meeste mensen denken bij warmtekracht aan grote installaties, zoals die van de bekende energiemaatschappijen. Ook zijn er ook steeds meer mogelijkheden om zelf aan warmtekracht te doen in huis of binnen een bedrijf. Binnen huishoudens kennen de meeste mensen warmte kracht van de zogenaamde stirlingmotor, die elektriciteit opwekt door middel van vibratie of beweging. Daarnaast levert een stirlingmotor warmte op, waardoor deze gekoeld moet worden. Deze restwarmte vloeit in het cv-systeem, waardoor er minder energie gebruikt hoeft te worden. Het beste voorbeeld hiervan zijn nog wel de nieuwe generatie ketels, die op de markt te verkrijgen zijn. Deze ketels worden ook wel microwarmte-krachtkoppeling of micro-WKK genoemd. Deze ketels zijn voorzien van een aardgasmotor, die een generator aandrijft, die vervolgens elektriciteit produceert. Deze elektriciteit kan dan in huis gebruikt worden. Als er sprake is van overcapaciteit, bijvoorbeeld als er niemand thuis is, kan de energie aan de energiemaatschappij geleverd worden. Warmte-krachtkoppeling is eigenlijk niks anders dan het nuttig gebruiken van restwarmte, die bijvoorbeeld opgewekt is uit energie of biobrandstoffen. Een bekend voorbeeld hiervan is de stadsverwarming. Het nuttig omgaan met warmte kan bijvoorbeeld gedaan worden door restwarmte, die in de zomer ontstaat in de bodem te pompen en naar boven te halen in de winter als er meer vraag is naar warmte.

Besparen op de energiekosten

Door de toenemende energiekosten en uit milieuoverwegingen worden steeds meer mensen zich er van bewust dat zaken anders kunnen en moeten. Zo is warm stoken van een woning terwijl er niemand is niet normaal en onnodig kostbaar. Door gebruik te maken van nieuwe technieken kunnen we steeds meer energie besparen. De restwarmte die vrijkomt bij het stoken van fossiele brandstoffen wordt tegenwoordig dan ook gebruikt om huizen mee te verwarmen, of om elektriciteit van te maken. Door gebruik te maken van de restwarmte hoeft er minder andere energie opgewekt te worden, wat uiteindelijk scheelt in de totale milieuvervuiling. Zo zijn er al steeds meer huizen te vinden die door middel van zonnepanelen een boiler verwarmen en het douchewater dus door zonne-energie warm gemaakt wordt en niet meer door gas of elektriciteit vanuit het net. Maar ook door slimmer te bouwen kan er veel energie bespaard worden.

Warmtekrachtinstallaties en warmtekrachtkoppelingen

Warmtekrachtinstallaties en warmtekrachtkoppelingen zijn met de hogere energieprijzen steeds aantrekkelijker aan het worden. Naast warmte produceert het warmtekrachtsysteem elektriciteit. Deze stroom zal men thuis kunnen gebruiken en bij een overcapaciteit door kunnen stoten naar het energiebedrijf. In het laatste geval kan de energiemeter dan teruglopen. Het grootse nadeel van de verschillende systemen is dat ze nog steeds relatief duur zijn, en daarom nog niet veel te vinden zijn in woonhuizen. De systemen worden nu nog hoofdzakelijk gebruikt bij grootgebruikers, zoals bedrijfspanden of kantoren. Net zoals bij zonne-energie hebben deze systemen nog een lange weg te gaan voordat het echt rendabel is voor particulieren. Warmtekracht is een sterk woord, en heeft alles te maken met het slim omgaan met energie. Er zijn tegenwoordig ook houtkachels te koop, die aangesloten kunnen worden op de centrale verwarming, zodat alle opgewekte warmte maximaal benut kan worden. Ondanks dat de meeste mensen niet meteen aan duurzaamheid denken bij het stoken van hout, kan een houtkachel er wel voor zorgen dat er minder gas of elektriciteit gebruikt hoeft te worden.

Hoe werkt een warmtepomp

De meeste mensen die anders met energieverbruik willen omgaan of duurzamer willen worden kiezen tegenwoordig voor een warmtepomp. Een warmtepomp kan ook gezien worden als soort warmtekracht, met het belangrijke verschil dat warmtepompen over het algemeen geen gebruik maken van restwarmte als aandrijving. Een warmtepomp wekt juist warmte op (geen stroom) door slimme techniek. Veruit de meeste warmtepompen werken dan ook op stroom om warmte te kunnen opwekken. Een warmtepomp werkt technisch gezien heel simpel, omdat een warmtepomp niks anders doet dan het gebruik te maken van de thermische energie in de lucht. Met andere woorden zal een warmtepomp warmte onttrekken uit de omgevingslucht.

De omgevingslucht zal vervolgens gebruik worden om koelvloeistof in een buizensysteem in temperatuur te doen verhogen. De koelvloeistof zal vervolgens verdampen. Door middel van een compressor zal de druk verhoogd worden, waardoor de temperatuur stijgt. Op dat moment kan de warmte gebruikt worden om het verwarmingssysteem te verwarmen. Hierna kan de koelvloeistof opnieuw gebruikt worden nadat de koelvloeistof voldoende is afgekoeld. Een andere benaming voor warmtepomp is soms ook wel lucht/water-warmtepomp.

Film: stoken met restwarmte uit datacentrum:

Opleidingen tot warmtekracht specialist

Het beroep warmtekracht specialist moet vrij algemeen gezien worden, omdat dit betrekking kan hebben op verschillende vaklieden, afhankelijk van de soort werkzaamheden. Over het algemeen zal een warmtekracht specialist gezien moeten worden als ingenieur, die bijvoorbeeld beschikt over de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde of de hbo-opleiding Elektrotechniek. Zoals eerder omschreven kan het beroep warmtekracht specialist betrekking hebben op verschillende vaklieden, die te maken hebben met zogenaamde WKK-installaties. Het is verder dan ook niet mogelijk om een gerichte opleiding te noemen, omdat bijvoorbeeld het ontwikkelen van gasturbines andere werkzaamheden betreft dan het onderhouden van WKK-installaties. Als het een onderhoudsmonteur betreft kan ook de benaming monteur of onderhoudsmonteur van toepassing zijn. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een warmtekracht specialist werkzaam kan zijn

Een warmtekracht specialist is over het algemeen werkzaam voor gespecialiseerde bedrijven, die zicht richten op grote installaties die toegepast worden binnen de tuinbouw, fabrieken en de industrie. Zoals eerder omschreven zal dit in veel gevallen speciale ingenieursbureaus betreffen, omdat het vaak om complexe installaties gaat. Het beroep warmtekracht specialist kan dan ook niet gezien worden als gewoon beroep binnen de installatiebranche. Met andere woorden kan een warmtekracht specialist niet gezien worden als installateur of loodgieter. Een warmtekracht specialist kan ook werkzaam zijn voor energiemaatschappijen. Een andere benaming voor warmtekracht specialist kan in sommige gevallen ook zijn procestechnoloog of proces engineer.

Competenties warmtekracht specialist

De competenties waarover een warmtekracht specialist moet beschikken kunnen verschillen per specialist, echter kunnen we in het algemeen wel stellen dan een warmtekracht specialist gezien kan worden als technicus. Ook algemene onderzoeksvaardigheden zijn aan te merken als belangrijke competentie. Een ander belangrijke competentie van een warmtekracht specialist is innovatie, omdat het blijven verbeteren van installaties erg belangrijk is. Omdat een warmtekracht specialist over het algemeen veel te maken heeft met diverse collega's en verschillende opdrachtgevers kan communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn analytisch, samenwerken, kennis, monitoren, passie, energie, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als warmtekracht specialist

Het arbeidsmarktperspectief van een warmtekracht specialist is over het algemeen zeer goed te noemen, omdat het beroep warmtekracht specialist gezien moet worden als een beroep op hoger niveau. Zoals eerder omschreven kan een warmtekracht specialist in veel gevallen aangemerkt worden als ingenieur. Het verkrijgen van werk als warmtekracht specialist zal dan ook geen enkel problemen zijn, omdat er grote vraag is naar hoger opgeleid technisch personeel. Daarnaast is de duurzaamheidsbranche een belangrijke branche, waarbinnen de ontwikkelingen nooit stilstaan. De doorgroeimogelijkheden van een warmtekracht specialist kunnen gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functie procesmanager of aan de functie manager duurzaamheid. Verdere doorgroeimogelijkheden van een warmtekracht specialist zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit ook afhankelijk is van de werkervaring en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris warmtekracht specialist

Het is niet mogelijk om specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een warmtekracht specialist werkzaam is voor verschillende werkgevers. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep warmtekracht specialist. Zie voor een salarisindicatie de meer specifieke beroepen waar meer informatie te vinden is. Over het algemeen is het wel zo dat een warmtekracht specialist zich binnen de hogere salarisschalen zal bevinden.

Eigen bedrijf starten als Warmtekracht specialist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Warmtekracht specialist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Warmtekracht specialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Warmtekracht specialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Warmtekracht specialist.

Mijnzzp.nl