Elektrotechnisch ingenieur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep elektrotechnisch ingenieur
Wat doet een elektrotechnisch ingenieur
Een belangrijk beroep voor innovatie
Werkzaamheden als elektrotechnisch ingenieur
Film: hbo-opleiding elektrotechniek:
Film: electrical engineering:
Opleidingen tot elektrotechnisch ingenieur
Bedrijven waar een elektrotechnisch ingenieur werkzaam kan zijn
Competenties elektrotechnisch ingenieur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als elektrotechnisch ingenieur
Arbeidsvoorwaarden en salaris elektrotechnisch ingenieur
Eigen bedrijf starten als Elektrotechnisch ingenieur
Boekhoudprogramma vergelijken Elektrotechnisch ingenieur

Beroep elektrotechnisch ingenieur

Een elektrotechnisch ingenieur is een hoogopgeleide technicus die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden zoals de voorbereiding en realisatie van elektrotechnische projecten, waarbij ook andere ingenieurs betrokken kunnen zijn afhankelijk van het project. Het zijn de elektrotechnisch ingenieurs die elektrotechnische projecten bedenken en uitwerken, zodat ze door andere specialisten gebouwd kunnen worden. Afhankelijk van de soort elektrotechnisch ingenieur kan een elektrotechnisch ingenieur zich juist ook bezighouden met alleen wetenschappelijk onderzoek. Als elektrotechnisch ingenieur kan je voor verschillende soorten bedrijven, instellingen en overheden werkzaam zijn en kan je dus ook verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. Denk hierbij aan uiteenlopende toepassingsgebieden met betrekking tot de elektrotechniek. In alle gevallen betreft het beroep elektrotechnisch ingenieur een beroep binnen het hoger onderwijs. Elektrotechniek is een breed vakgebied dat eigenlijk overal binnen de maatschappij voorkomt op verschillende manieren. Een meer internationale benaming voor een elektrotechnisch ingenieur is ook wel electrical engineer. Het beroep elektrotechnisch ingenieur moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een elektrotechnisch ingenieur verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden afhankelijk van het opleidingsniveau en soort werkgever. Het beroep elektrotechnisch ingenieur moet gezien worden als een beroep op minimaal Hbo-niveau. Een elektrotechnisch ingenieur die beschikt over een technische universitaire studie kan ook verantwoordelijk zijn voor wetenschappelijk onderzoek en/of werkzaamheden.

Wat doet een elektrotechnisch ingenieur

Als elektrotechnisch ingenieur ben je een elektrotechnicus op hoog technisch niveau en ben je verantwoordelijk voor het bedenken en uitwerken van elektronische systemen. Daarnaast kan een elektrotechnisch ingenieur verantwoordelijk zijn voor het zoeken naar oplossingen van vraagstukken die spelen binnen de organisatie. In dat geval zal een elektrotechnisch ingenieur vaak onderdeel uitmaken van de afdeling Research and Development. In de meeste gevallen zal een elektrotechnisch ingenieur aan het hoofd staan van een projectteam, waarbinnen sprake kan zijn van meerdere specialisten en zelfs ook meerdere ingenieurs afhankelijk van het soort project. In de meeste gevallen zal een elektrotechnisch ingenieur betrokken worden bij uitgebreide complexe projecten waarbinnen veel onderzoek uitgevoerd moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het bedenken en uitwerken van complexe fabriekssystemen en aan grote installaties binnen kantoren of woningen. Andere voorbeelden kunnen weer zijn het bedenken en uitwerken van scheepsinstallaties of het bedenken en uitwerken van elektrische installaties voor auto's.

Een belangrijk beroep voor innovatie

Omdat techniek niet stil staat bestaan er vandaag de dag steeds meer mogelijkheden om technische hulpmiddelen in te zetten om effectiever en slimmer te werken. Hierdoor is de rol van de elektrotechnisch ingenieur ook steeds meer aan te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het programmeren van computerprogramma's die kunnen helpen voor elektronische hulpmiddelen, zoals moderne robots die gebruikt worden door de industrie. De werkzaamheden van een elektrotechnisch ingenieur hebben tegenwoordig dan ook betrekking op het ontwikkelen van software.

Werkzaamheden als elektrotechnisch ingenieur

In het kort kunnen we de werkzaamheden van een elektrotechnisch ingenieur het beste omschrijven als iemand die nieuwe of bestaande technieken bedenkt en uitwerkt, zodat de industrie en mensen in het algemeen efficiënter en op een betere manier gebruik kunnen maken van technieken. Denk bijvoorbeeld aan de elektrotechnische installaties met betrekking tot de infrastructuur, aan verbeteringen van transportmiddelen en aan de industrie. Het zijn de elektrotechnisch ingenieurs die deze verbeteringen allemaal mogelijk maken.

Film: hbo-opleiding elektrotechniek:

Film: electrical engineering:

Opleidingen tot elektrotechnisch ingenieur

Wie een carrière ambieert als elektrotechnisch ingenieur zal minimaal voor een hbo-opleiding moeten kiezen, zoals de hbo-opleiding Elektrotechniek die ongeveer vier jaar in beslag zal nemen. Op universitair niveau kan er gekozen worden voor de studie Electrical Engineering. Als elektrotechnisch ingenieur bestaan uiteenlopende soorten specialisaties waaruit gekozen kan worden afhankelijk van de soort opleiding of studie. Binnen het beroep elektrotechnisch ingenieur zijn de vakken wiskunde en natuurkunde aan te merken als belangrijke vakken. Zie voor meer informatie ook het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een elektrotechnisch ingenieur werkzaam kan zijn

Een elektrotechnisch ingenieur kan werkzaam zijn voor verschillende bedrijven, die te maken hebben met elektrotechniek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de industriesector, de bouwsector, de installatiesector en aan de gezondheidssector. Daarnaast kan een elektrotechnisch ingenieur werkzaam zijn voor ingenieursbureaus. Het is ook denkbaar dat een elektrotechnisch ingenieur werkzaam is binnen de IT-branche. In dat geval kan een elektrotechnisch ingenieur in sommige gevallen ook aangemerkt worden als programmeur, softwaretester en software engineer. Als elektrotechnisch ingenieur kan je ook werkzaam zijn als ondernemer of als consultant.

Competenties elektrotechnisch ingenieur

Een van de belangrijkste competenties van een elektrotechnisch ingenieur is dat je beschikt over een goed analytisch vermogen. Daarnaast moet een elektrotechnisch ingenieur aangemerkt kunnen worden als technicus, die beschikt over onderzoeksvaardigheden. Een andere belangrijke competentie is innovatie, omdat dit erg belangrijk is als elektrotechnisch ingenieur. Omdat een elektrotechnisch ingenieur meestal ook een soort manager is moet je ook over managementvaardigheden beschikken. In dat opzicht kan ook communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als elektrotechnisch ingenieur zijn samenwerken, presteren, leergierigheid, grafieken, accuraatheid, monitoren, creativiteit en kennis. Kennis is en blijft belangrijk als elektrotechnisch ingenieur, omdat er steeds nieuwe technieken en mogelijkheden bijkomen, waardoor het vakgebied zal blijven veranderen. Als een elektrotechnisch ingenieur werkzaam is als ondernemer of als consultant kan ook het netwerken gezien worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als elektrotechnisch ingenieur

Het arbeidsmarktperspectief als elektrotechnisch ingenieur is zeer goed te noemen, mits je beschikt over de juiste opleidingen. Er is over het algemeen grote vraag vanuit het bedrijfsleven naar goed opgeleide elektrotechnisch ingenieurs. Daarnaast betreft het een beroep op hoog niveau waardoor niet iedereen zomaar in aanmerking kan komen voor het beroep elektrotechnisch ingenieur. De doorgroeimogelijkheden van een elektrotechnisch ingenieur kunnen gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. In dat geval kunnen de functies teamleider, afdelingsmanager en unitmanager gezien worden als mogelijke vervolgfuncties. De specifieke doorgroeimogelijkheden kunnen wel per werkgever verschillen. Als een elektrotechnisch ingenieur beschikt over een universitaire studie kan ook het promoveren gezien worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris elektrotechnisch ingenieur

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als elektrotechnisch ingenieur omdat je voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches. Een elektrotechnisch ingenieur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 3500 en 5000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Elektrotechnisch ingenieur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Elektrotechnisch ingenieur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Elektrotechnisch ingenieur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Elektrotechnisch ingenieur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Elektrotechnisch ingenieur.

Mijnzzp.nl