Autotechnisch ingenieur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep autotechnisch ingenieur
Wat doet een autotechnisch ingenieur
Research and Development automotive
Wat is een autotechnicus
Werken als autotechnisch ingenieur
Film: opleiding automotive:
Opleidingen tot autotechnisch ingenieur
Bedrijven waar een autotechnisch ingenieur werkzaam kan zijn
Competenties autotechnisch ingenieur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autotechnisch ingenieur
Arbeidsvoorwaarden en salaris autotechnisch ingenieur
Eigen bedrijf starten als Autotechnisch ingenieur
Boekhoudprogramma vergelijken Autotechnisch ingenieur

Beroep autotechnisch ingenieur

Een autotechnisch ingenieur is een hoogopgeleide autotechnieker die werkzaam is binnen de automotive branche. Welke werkzaamheden een autotechnisch ingenieur binnen de automotive branche precies uitvoert, is geheel afhankelijk van de genoten opleidingen of studies als autotechnisch ingenieur, omdat er binnen de automotive branche veel verschillende disciplines bestaan. De automotive branche is in het kort het beste te omschrijven als alles wat met auto's te maken heeft, zoals het ontwerpen van auto's, de productie van auto's, de marketing van auto's en de uiteindelijke verkoop van auto's. Vanzelfsprekend is het zo dat een autotechnisch ingenieur ook verantwoordelijk kan zijn voor ander soort voertuigen dan auto's, afhankelijk van waar hij of zij precies werkzaam is. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een autotechnisch ingenieur het beste omschrijven als iemand die verantwoordelijk is voor het ontwerpen, ontwikkelen, testen en onderhouden van voertuigen en autotechnische onderdelen. Een ander meer internationale benaming voor een autotechnisch ingenieur kan ook zijn automotive engineer. Het beroep autotechnisch ingenieur moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een autotechnisch ingenieur op verschillende vlakken werkzaam kan zijn. Binnen de automotive branche is er sprake van veel verschillende vaklieden, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Het ontwikkelen van nieuwe motoren betreft andere werkzaamheden dan het ontwikkelen van een nieuw dashboard. Zoals eerder omschreven is het ook goed denkbaar dat een autotechnisch ingenieur te maken heeft met andere soorten voertuigen dan auto's. De mobiliteitsbranche heeft niet alleen betrekking op auto's.

Wat doet een autotechnisch ingenieur

Binnen de automotive branche bestaan er verschillende specialisaties die om verschillende opleidingen kunnen vragen. Een autotechnisch ingenieur is iemand die voor de technische kant (engineering) heeft gekozen. Een autotechnisch ingenieur is dus niet iemand die het ontwerp van voertuigen zal bepalen, maar iemand die naar de technische kant van het voertuigen en alle bijkomende onderdelen kijkt. Omdat voertuigen zoals auto's erg complex zijn is er over het algemeen sprake van meerdere autotechnisch ingenieurs die allemaal verantwoordelijk kunnen zijn voor specifieke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een elektrotechnisch ingenieur die verantwoordelijk is voor de elektronica van voertuigen, aan een testingenieur die verantwoordelijk is voor het testen van voertuigen en aan een proces ingenieur die verantwoordelijk is voor het ontwerpen van installaties, zodat de voertuigen ook daadwerkelijk gebouwd kunnen worden. Binnen de auto-industrie is het woord duurzaamheid tegenwoordig erg belangrijk. Duurzaamheid gaat verder dan het alleen maken van schonere motoren. Denk bijvoorbeeld ook aan de mogelijkheid om alle losse onderdelen in de toekomst op een makkelijke manier te kunnen recyclen.

Research and Development automotive

Een autotechnisch ingenieur maakt onderdeel uit van de afdeling Research and Development (R&D) dat in het Nederland soms ook wel bekend staat als de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling (O&O) of als de afdeling Speur- en Ontwikkelingswerk (S&O). Binnen de afdeling R&D draait alles om proces- en productinnovatie. Proces- en productinnovatie heeft weer betrekking op het bedenken van nieuwe ideeën, goederen, diensten en processen gericht op vernieuwing. Vernieuwing is vanzelfsprekend binnen de auto-industrie een belangrijk woord. Het zijn de ingenieurs die met deze vernieuwingen moeten komen zodat nieuwe auto's verkocht worden. Ook het voldoen aan steeds strengere milieunormen is een belangrijk onderdeel van de vernieuwing.

Wat is een autotechnicus

Autotechnicus is een algemene benaming voor vaklieden die werkzaam zijn binnen de autobranche en de auto-industrie. De auto-industrie staat technisch gezien los van de autobranche, omdat onderhoud aan voertuigen en verkochte brandstoffen die voertuigen nodig hebben formeel niet toebehoren tot de auto-industrie. De auto-industrie is wereldwijd een van de grootste economische sectoren zonder dat onderhoud aan voertuigen en verkochte brandstoffen meegerekend worden. Een autotechnicus kan dus werkzaam zijn binnen de auto-industrie en kan werkzaam zijn binnen de autobranche. Een autotechnisch ingenieur is werkzaam binnen de auto-industrie en een automonteur binnen de autobranche. Beide beroepen hebben te maken met voertuigen en voertuigtechnieken, echter is dit wel in verschillende sectoren. In alle gevallen is er sprake van een technicus en/of een monteur, wat wel betrekking kan hebben op verschillende opleidingsniveaus en verschillende branches.

Werken als autotechnisch ingenieur

Het beroep autotechnisch ingenieur is aan te merken als een mooi beroep, waarbinnen innovatie een grote en belangrijke rol zal spelen. In dat opzicht kan een autotechnisch ingenieur in sommige gevallen ook aangemerkt worden als soort uitvinder, omdat het blijven ontwikkelen binnen de auto-industrie erg belangrijk is. Het blijven ontwikkelen van voertuigen heeft niet alleen te maken met de vormgeving van voertuigen. Het toepassen van moderne systemen, zoals elektrische systemen en hybridische systemen is steeds belangrijker aan het worden binnen de auto-industrie. Het is dus goed denkbaar dat een autotechnisch ingenieur iedere dag bezig is met het doorontwikkelen van bestaande systemen, zodat nieuwe voertuigen minder belastend zijn voor het milieu. Ook door toenemende strengere milieuregels vanuit overheden is het erg belangrijk om te blijven ontwikkelen.

Film: opleiding automotive:

Opleidingen tot autotechnisch ingenieur

Wie een carrière ambieert als autotechnisch ingenieur zal minimaal voor een hbo-opleiding moeten kiezen, zoals de hbo-opleiding Automotive die ongeveer vier jaar in beslag zal nemen. Binnen deze hbo-opleiding bestaan er weer diverse specialisaties waaruit gekozen kan worden afhankelijk van je eigen wensen. Op universitair niveau kan er gekozen worden voor de studie Automotive Technology. Met beide opleidingen zul je ingenieur worden, echter wel op verschillend niveau als ingenieur. Binnen de opleiding Automotive en de studie Automotive Technology zijn de vakken wiskunde en natuurkunde aan te merken als belangrijk. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een autotechnisch ingenieur werkzaam kan zijn

Als autotechnisch ingenieur kan je werkzaam zijn binnen de auto-industrie en de autobranche op verschillende manieren. Binnen de auto-industrie kan je bijvoorbeeld werkzaam zijn voor een autofabrikant, een vrachtwagenfabrikant of werkzaam zijn voor een fabrikant van mobiele werktuigen. Daarnaast kan je werkzaam zijn voor een onderdelenspecialist of bijvoorbeeld werkzaam zijn voor gespecialiseerde bedrijven die bijvoorbeeld versnellingsbakken maken voor voertuigen. Als autotechnisch ingenieur kan je eigenlijk overal wel werkzaam zijn binnen de auto-industrie en de autobranche op verschillende manieren. Het is dus niet zo dat een autotechnisch ingenieur alleen werkzaam is voor autofabrikanten. Een autotechnisch ingenieur kan prima werkzaam zijn voor gespecialiseerde bedrijven, die onderdelen voor voertuigen ontwikkelen. Daarnaast kan een autotechnisch ingenieur prima werkzaam zijn voor een ingenieursbureau.

Competenties autotechnisch ingenieur

De belangrijkste competentie van een autotechnisch ingenieur is innovatievermogen, omdat innovatie erg belangrijk is binnen de auto-industrie. In dat opzicht zal een autotechnisch ingenieur ook moeten beschikken over onderzoekvaardigheden. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat een autotechnisch ingenieur in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's en leidinggevende. Daarnaast is het zo dat een autotechnisch ingenieur aangemerkt kan worden als allround technicus. Algemeen belangrijke woorden als autotechnisch ingenieur zijn motivatie, inspiratie, kennis, inzicht, samenwerken, zelfstandigheid, visie, trends, doorzettingsvermogen, presteren, bijscholing en analytisch vermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autotechnisch ingenieur

Het arbeidsmarktperspectief als autotechnisch ingenieur is over het algemeen redelijk goed te noemen, mede omdat er diverse expertisegebieden bestaan als autotechnisch ingenieur. Vanuit de industrie is er zeker vraag naar autotechnisch ingenieurs. Maar het betreft wel een redelijk populair beroep, waardoor er sprake zal zijn van concurrentie. Het vinden van een baan als autotechnisch ingenieur zal zeker mogelijk zijn, echter kan dit soms lastig zijn door het aanbod, afhankelijk van de gekozen specialisatie. De doorgroeimogelijkheden als autotechnisch ingenieur moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden, zoals een leidinggevende functie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functies manager duurzaamheid, kwaliteitsmanager of operationeel manager. De specifieke doorgroeimogelijkheden van een autotechnisch ingenieur kunnen wel verschillen per werkgever, omdat een autotechnisch ingenieur voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autotechnisch ingenieur

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als autotechnisch ingenieur, omdat je voor verschillende soorten werkgevers werkzaam kan zijn in Nederland of in het buitenland. Een autotechnisch ingenieur kan bijvoorbeeld onder de cao Metalektro vallen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een autotechnisch ingenieur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 3500 en 5500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Autotechnisch ingenieur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Autotechnisch ingenieur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Autotechnisch ingenieur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Autotechnisch ingenieur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Autotechnisch ingenieur.

Mijnzzp.nl