Ingenieur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een ingenieur is een hoogopgeleide technicus die wetenschappelijke kennis ontwikkelt en gebruikt om technische, natuurwetenschappelijke, technologische en organisatorische problemen op te lossen. De term ingenieur is vrij algemeen, omdat er veel verschillende soorten ingenieurs zijn die werkzaam kunnen zijn binnen uiteenlopende branches, zoals de autobranche, de bouwbranche, de scheepsbranche, de luchtvaartbranche, de elektrobranche en de industrie sector. Een ingenieur is dus een hoogopgeleide technicus die minimaal over een Hbo-opleiding zal beschikken. Goede ingenieurs zijn erg belangrijk, omdat ingenieurs verantwoordelijk zijn voor het bedenken van oplossingen voor soms complexe uitdagingen. Het zijn de ingenieurs die oplossingen aandragen zodat andere vaklieden ze weer kunnen toepassen in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van een nieuwe brug of aan het ontwerpen van een nieuwe machine. Zoals eerder omschreven zijn er veel verschillende soorten ingenieurs, die meestal voor een bepaalde branche of vakgebied gekozen hebben. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een ingenieur het beste omschrijven als het oplossen van complexe problemen als hoogopgeleide probleemoplosser. In de meeste gevallen zal een ingenieur samenwerken met diverse andere ingenieurs, omdat ingenieurs ook weer verantwoordelijk kunnen zijn voor specifieke werkzaamheden binnen projecten. In veel gevallen zal een ingenieur verantwoordelijk zijn voor het bedenken en uitwerken van innovatieve ideeën, waardoor nieuwe technieken en/of technologieën toegepast kunnen worden in de praktijk.

Het beroep ingenieur komt zowel voor op Hbo-niveau als op universitair niveau. Een Hbo-opgeleide ingenieur mag de titel ing (ingenieur) voeren na zijn opleiding en afgestudeerde studenten aan een technische universiteit mogen de titel ir (ingenieur) voeren. Hbo-studenten moeten dan wel kiezen voor een technische of agrarische opleiding om de titel ing te mogen voeren. De titel die een ingenieur mag voeren is dus afhankelijk van het niveau opleiding.

Er bestaat een belangrijk verschil tussen Hbo-ingenieurs en Wo-ingenieurs. Dit verschil is voornamelijk terug te vinden tijdens de opleiding omdat de Hbo-opleidingen praktischer zijn en de universitaire opleiding juist meer theoretisch zijn. Binnen de praktijk bestaat dit verschil ook, maar bij ervaren ingenieurs zullen de vaardigheden en opgedane kennis uiteindelijk meer tellen dan de vooropleiding. De titel die een ingenieur mag voeren zal echter niet veranderen door de opgedane ervaringen.

Wat een ingenieur precies qua werkzaamheden uitvoert is geheel afhankelijk van de gekozen studie. Het is niet zomaar aan te geven wat een ingenieur precies doet, maar in het kort kunnen we stellen dat ingenieurs het leven voor de mensen beter en makkelijker maken door het toepassen van technische mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het bedenken en ontwerpen van ingewikkelde constructies met betrekking tot gebouwen, wegen of aan medische apparatuur. Maar ook technische ontwikkelingen met betrekking tot auto's of telecommunicatie worden uitgevoerd door ingenieurs. Dit noemt men ook wel eens ingenieurswetenschappen.

Beroep ingenieur:

Opleidingen tot ingenieur

Het is niet zomaar aan te geven welke opleiding je zal moeten volgen om ingenieur te worden, omdat er veel verschillende vakgebieden zijn op verschillende niveaus. Een ingenieur zal minimaal een Hbo-opleiding moeten volgen om zich ingenieur te mogen noemen. Denk bijvoorbeeld aan de Hbo-opleiding autotechniek of aan de Hbo-opleiding civiele techniek. Zie voor meer informatie ook de website Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI).

Bedrijven waar een ingenieur werkzaam kan zijn

Als ingenieur kan je voor diverse soorten bedrijven werkzaam zijn, zoals bij aannemers, adviesbureaus, ingenieursbureaus, overheid, provincies, gemeentes en waterschappen. Als ingenieur zijn er ook verschillende functies die je kan uitvoeren binnen de techniek, zoals de functie uitvoerder, constructeur, ontwerper, opzichter, werkvoorbereider en de functie projectleider.

Competenties ingenieur

Als ingenieur moet je over behoorlijk wat verschillende competentie beschikken die per opleidingsniveau en vakgebied kunnen verschillen. Denk aan zelfstandigheid, inzicht, flexibiliteit, doorzettingsvermogen, innovatie en aan een goed analytisch vermogen. Daarnaast zal je over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken, omdat je als ingenieur doorgaans veel zal samenwerken met diverse soorten collega's en andere belanghebbenden. Als laatste is het niet onbelangrijk om te noemen dat je een controlfreak zal moeten zijn. Hiermee bedoelen wij het bewaken en inspecteren van ontwerpspecificaties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ingenieur

Het arbeidsmarktperspectief als ingenieur is over het algemeen zeer goed te noemen. De meeste bedrijven zitten te springen om goed opgeleide ingenieurs. Het verkrijgen van werk als ingenieurs met een Hbo-opleiding of een universitaire studie zal dan ook in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden als ingenieur zijn wel sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau. Ervaring speelt binnen dit beroep een grote rol. Een mogelijke passende vervolgfunctie als ingenieur kan zijn de functie afdelingsmanager of de functie kennismanager. Dit kan wel per organisatie verschillen, omdat ingenieurs voor uiteenlopende soorten bedrijven en overheden werkzaam kunnen zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ingenieur

Er zijn voor het beroep ingenieur geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je bij zeer uiteenlopende soorten werkgevers of overheden werkzaam kan zijn. Wel is het zo dat je doorgaans voor de grotere bedrijven werkzaam zal zijn, die hun arbeidsvoorwaarden meestal prima geregeld hebben. Een ingenieur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 5000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Een ingenieur met grote verantwoordelijkheden qua projecten kan zeker meer verdienen.

Mijnzzp.nl